agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni291Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-07-2012, 05:03   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Çimler artık kök saldılar ama yine de çimin altındaki toprak nemli olmasına rağmen özellikle ek yerleri üstten de sulanmak istiyor. Yani ben yine her akşam elimde hortum bahçede geziyorum. Böyle olunca da "keşke otomatik sulama yapsaydık" dediğimiz çok oluyor. Belki çimler iyice yerleşince böyle bir sorun yaşamayacağız, bunun cevabı için de gelecek yazı beklemek gerekecek.
Bana intikal eden bilgilere göre belirttikleriniz çok doğru. Çim kökten su aldığı kadar yüzeyden ve yapraktan da su almak durumunda. Dolayısı ile toprak altı sulama çim için çok önerilecek bir uygulama değil. Hiç değilse 2 gün de bir kere çimde yüzeysel sulama yapmak gerekiyor.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 12:24   #2
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Çim alan ne kadar büyük pek bilmediğimden fikir yürütmek istemiyorum.
Ancak, şehir suyu bile olsa kireçli sular, ilerleyen zamanda terleyen hortumlarda ne kadar verimli olacaklar diye düşünüyorum.
Benim kullandığım terleyen hortumlar önceleri simsiyahtı şimdi ise renkleri beyaz -gri oldular ve verimleri de pek iyi değil.

Böğürtlerin altına döşedim, çok kısık olarak açmama rağmen zaman zaman bağlantıdan atıyor, kelepçe ile mi tutturayım diye düşünüyorum. Gardena bağlantısı pek verim vermiyor. Oğuz " hortumlar çok kirteçlendi de ondan olabilir " diyor.

Çimi suladığımız otomatik 18 büyük Sprinkları bile zaman zaman söküp, kireç sökücüye batırmak zorunda kalıyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2012, 02:58   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
Sevgili Limon, üç gün önce gezinmeye başladığım bahçenizi dolaşırken öyle hayran kaldım ve beğendim ki bazı görüntülere dönüp dönüp tekrar baktım.

Ve bir kaç dakika önce güncel sayfalara yaklaştıkça bir de ne göreyim? "Tebdil-i mekanda ferahlık vardır demiş ve yeni bir eve yerleşmişsiniz." hayırlı ve uğurlu olsun öncelikle, sağlıkla çeşitlendirin yeni mekanınızı.

Nerede hareket orada bereket vardır der büyüklerimiz, eminim yeni bahçeniz eskisinden de güzel ve göz alıcı olacak, tecrübe ve birikimlerinizi konuşturarak mucizeler yaratacaksınız ve biz de hayranlıkla gözlemleyip iç geçireceğiz.

Kolaylıklar dilerim, ilk göz ağrınızın keyfini sürenler çok ama çok şanslılarmış. Kadir Gecesinde mi doğmuşlar ne?! Saygı ve sevgiler..

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2018, 23:46   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-11-2018
İlgi ,sevgi ve sabır ile bütün paylaşımları okudum ve fakat son sayfaya geldiğimde şaşırdım en son paylaşım 2012 yılında yapılmış,limonun bahçesinin şimdiki zamanda halini merak ediyorum dilerim yeni paylaşımlar yapar.

Aksu Belma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 20:08   #5
Ağaç Dostu

ilker_eroglu's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2007
Galeri: 4
Selamlar,

Acaba kış bahçenizde varmı bu güzel bahçenin bir köşesinde bu güzelligi sadece yazın yaşamamak gerekli .

İlker

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 20:45   #6
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Bu fotoğrafı da dün çekmiştim pek net çıkmamış ama paylaşmak istedim.

Bu da kendini kuş sanıp Max'in kulübesinin çatısına tüneyen komşumun kedisi Yağmur, güneş dinlemiyor tüm gününü orada öylece yatarak geçiriyor.
Name:  IMG_2754.jpg
Views: 11544
Size:  57.7 KB
Bunu daha önce çekmiştim sarmaşık kapının üzerine tünemişti. Diyorum ya kendini kuş sanıyor
Name:  kedi_1.jpg
Views: 12005
Size:  47.8 KB

Bu da aynı evin Özgür kızı. Adını unuttum ama çok güzel bir suratı var ve 24 saat sevsen bıkmıyor.
Name:  kedi_02.jpg
Views: 12881
Size:  44.6 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2008, 20:19   #7
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Alıntı:
Bu fotoğrafı da dün çekmiştim pek net çıkmamış ama paylaşmak istedim.

Bu da kendini kuş sanıp Max'in kulübesinin çatısına tüneyen komşumun kedisi Yağmur, güneş dinlemiyor tüm gününü orada öylece yatarak geçiriyor.
Eklenti 47993
Bunu daha önce çekmiştim sarmaşık kapının üzerine tünemişti. Diyorum ya kendini kuş sanıyor
Eklenti 47995

Bu da aynı evin Özgür kızı. Adını unuttum ama çok güzel bir suratı var ve 24 saat sevsen bıkmıyor.
Eklenti 47996
S. Limon kediye dikkat edin kendisi güzel ama iyi niyetli olmayabilir, kuş avlanmak için oralarda geziyor olabilir. Bzimkiler öyle yapıyor. Bahçede ne köstebek kaldı, ne tarla faresi kuşlarıda avlıyorlar bu kediler.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2010, 21:04   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2010
hayalimdeki bahçe sizi tebrik ediyorum .

selçuk akat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 15:21   #9
Ağaç Dostu

incikarsan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-05-2008
Galeri: 24
Alıntı:
Teşekkür ederim. İnşallah hayallerinize tez zamanda kavuşursunuz.

Bahçe hayali kuran arkadaşlar aslında bu hayallerine kavuşabilirler. İstanbul'da daire fiyatına şehrin merkezine biraz uzakta müstakil bahçeli evler bulabiliyorsunuz. Şehrin merkezine uzak olsalar da ulaşım şehir içinden inanın çok daha kolay. Bu yazdığım hem kiralık hem de satılık evler için de geçerli. Şahsen şehir merkezinde egzoslu havayı solumaktansa sabahları yarım saat erken kalkıp yola çıkmayı tercih ederim. Olabilmesi muhtemel hayallerinizi ertelemeyin, hayat çok kısa.
Sayin Limon,
Size tamamen katiliyorum.Ben de sehir disinda bahceli bir evde yasiyorum.Sehrin gurultusunden,tozundan, sicagindan,egzos dumanindan uzak.Ancak isiniz hangi yakadaysa veya emekli olduktan sonra hangi yakada oturmayi dusunuyorsaniz otarafta yer alin diye oneririm arkadaslara cunku is saatlerinde bogaz trafigi bir kabustur.Bahceli ev hayali kuran doga dostu ve asigi arkadaslar, hazir bu sitede birbirimizi tanimaya basladik,nicin birkac arkadas bir araya gelip,begendiginiz bir araziyi ortaklasa alip hayallerinizi
gerceklestirmeyesiniz? Herseyi cok daha ucuza maledersiniz.Tum masraflar ortak.Yeni konu basligi ORTAK BIR ARAZI olabilir mi?

incikarsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 19:12   #10
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Nilüfer Havuzu (akvaryumu)'nun etrafını hazırlamaya çalışıyorum. Bugün epey uğraştım;

Amacım; akvaryumun görünen cam yüzünü tamamiyle kapatmak, işe ilk sevgili Koyu Yeşil'in gönderdiği Gala Çiçeği'ni dikmekle başlıyorum. Dikerken bitkinin büyük yaprakları kırıldı ama bir haftaya kadar yeniden daha güzel yapraklar verecektir...
Name:  IMG_2780.JPG
Views: 5261
Size:  64.6 KB

Akvaryumun içinden çıkan mercanları yerleştirmeye çalışıyorum,
Name:  IMG_2781.jpg
Views: 3982
Size:  42.4 KB

En arkaya Gala'yı, Beyaz zambak ve Glayölleri diktim, onların ön tarafına mercanları yerleştirip aralarına Kaya Tereleri'ni diktim, sol tarafa da Sıklamenleri yerleştirdim. Sıklamenleri henüz dikmedim, saksılarıyla yerleştirip şöyle karşıdan bakıp karar vermeye çalışıyorum. Baharda hazırladığım saksı aranjmanındaki bodur boylu iki kök sazı da araya bir yere diktim. Sazın görünümü çok hoşuma gidiyor.

Name:  IMG_2785.jpg
Views: 4027
Size:  46.2 KB

Evlilik hediyesi olarak bir arkaşımızın aldığı 12 yıllık Aşk Merdiveni bitkisini bu eve taşındığımızdan beri yaz kış dışarıda bırakıyorum. Kışın yapraklarını dökse de baharda eskisinden daha güzel oluyor. Onu da sol tarafa saksısıyla yerleştirdim, henüz tam karar vermedim yerine...

Name:  IMG_2790.jpg
Views: 3897
Size:  52.2 KB

İşimi bitirdiğimde yakından böyle görünüyordu, bitkiler yeni yerlerine alışıp, gelişip serpildiklerinde daha güzel olacak...

Name:  IMG_2789.jpg
Views: 3911
Size:  57.7 KB

Akşam üstü tekin Bey uğradı, güzel önerileri oldu. Solda görünen Oya Ağacı'nı Kasım ayında diğer ağacın yanına alacağım. Tekin Bey, Şubat ayında Oya Ağacını telleyip, bahçe Bonsaisi görünümüne getirecek. Eski akvaryumumuzdan çıkan Abanoz ağacını, çıkardığımız Oya Ağacının yerine boyuna yerleştirip, arkasına dikeceğimiz (tam karar veremediğimiz) ağacı adapte edeceğiz. Ben bu arada akvaryumun ön cephesini sarmaşıklarla kaplayacağım. Planlar şimdilik bunlar, aşamaları paylaşacağım...

Eski 06-10-2008, 19:35   #11
Ağaç Dostu

cemo's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Galeri: 13
Sevgili limon, yaratıcılığınızdan dolayı tebrik ediyorum. Sıklamenler çok şık olmuş. Şimdiden çok güzel görünüyor. Büyüyüp geliştiklerinde harika bir köşe olacak sanırım. Elinize yüreğinize sağlık.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2008, 20:58   #12
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Alıntı:
Fareleri avlamalarına hiç karşı gelemeyeceğim Ağaçların arasında çok sayıda kuş ve kertenkele oluyor, yazdığınız gibi avlanıyor olabilirler.

Duman'ın (Bizim kedi) boynunda hep çıngırağı oluyor, çıngırağı biz nerede olduğunu bilelim diye takıyoruz sanırdım. Veteriner, yabani hayvanları avlamasın diye takıldığını söyleyince şaşırmıştım. Kediler, avlarına çok sinsi yaklaştıklarından, doğada bir çok yabani hayvanı avlarlarmış ve zararlı bir çok mikrop-bakteri ile karşı karşıya kalırlarmış. Çıngırak, onların sessiz yaklaşmalarını önleyip, avın kaçmasını sağlıyormuş.
Zehirlenmeler oluyor, bzizm birkeç kedi bu konuda salyalı hastalık geçirip öldüler. Çıngırak işi aklımıza gelmedi ama yabancı kediler de bahçe içindeler. Tarla fareleri ve köstebekler çok güzel hayvanlar, fareler iki ayağı üzerine dikeliyor belgesellerdeki gibi çevreyi gözetliyorlar harika görünüm. Köstebekler de bahçe toprağını bozuyorlar ama çevre faunasında çeşit oluyordu, kedi kendisi ve yavrusuna öğretti, gidiyor tahmin ettiği noktalarda eli ile (pati) toprağa vurarak köstebekleri de öyle bitirdiler şimdilik.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 22:22   #13
Ağaç Dostu

Vildan Sönmez's Avatar

Giriş Tarihi: 01-08-2005
Galeri: 1126
Hakikaten çok sevinirim.Terasım gün boyu güneş alıyor orada yandı sanırım.Yapraklarının rengi sarı-beyaz oldu ve yaşamadı.Enez'e bahçeye ektim.Az gittiğim için herhelde,bakımsız kaldı.O da yaşamadı. Eğer elinizden köklenip, küçük bir saksıda alabilirsem bu kez kapalı balkonda son kez şansımı seve seve denerim.

Düzenleyen Vildan Sönmez : 22-10-2008 saat 23:48
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 00:59   #14
Ağaç Dostu

güldeste-'s Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2009
Galeri: 5
Alıntı:
Çok teşekkür ederim küçükbahçe, öyle çook deneyimli değilim, 3 sene oldu bahçeli eve taşınalı, boza yapa öğreniyorum Fotoğraflarınızdan sonra elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Vildan Hanım, aslında bahçemde zor bitki yok. Öyle nazlı çiçeklere de, nazlı insanlara gelemiyorum galiba Ortanca çok kolay bir bitki aslında, direkt güneş ışığını almayan bir yere dikince ve dibini devamlı nemli tutunca değmeyin keyfine. Saksıda da oluyor ama bahçeye dikilirse her sene çok daha güzel gelişiyor. Ortancaların bu yaz 3. yazıydı. İlk diktiğimde 15-20 cm kadardı boyları, yanlış yere dikmiştim ilk kış bu gördüğünüz bahçenin en gölge olan kısmına geçirdim. Öyle çok düzenli gübrelediğimi söyleyemem ama arada elimdeki gübrelerden veriyorum. (bazen humik asit, çiçek açacağı dönemde Map vermiştim, arada da çiçek açan bitkiler için aldığım sıvı gübrelerden)

Yasemine ise hiç bir ek bakım yapmıyorum. 3 sene önce diktiğimde en fazla 1-1,5 metreydi boyları ama öyle tek dal halinde değildi gür bir yapıdaydı. Sulama ve bazen gereksiz uzayan yerlerini budama dışında ek hiç bir bakım yapmıyorum. 4 perdola ayağına dikmiştim, ikisi öğlene kadar güneş alıyor ve bol rüzgarda, ikisi de öğleden sonra güneş alıyor. Yani nereye dikseniz sever diyebilirim. Tekin Bey nasıl köklendireceğimi gösterdi (havai köklendirme), sizin için köklendireyim mi?
Limon hanım, yaseminlerden banada köklendirseniz çok memnun olacağım Bir türlü ayrılamıyorum bahçenizden o kadar güzeller ki

güldeste- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 23:33   #15
Ağaç Dostu

Mehmet Eskizara's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2006
Galeri: 15
Bahçeniz gerçekten muhteşem , tebrikler.Herşey gönlünüzce olsun.

Mehmet Eskizara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2008, 11:40   #16
Ağaç Dostu

nuzel's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
Sevgili Limon harika bir bahçe yapmışsın.Ellerine sağlık.Bende aynı dertten muzdaribim,4 tane köpeğim ve 7 tane (sürekli çoğalıyorlar) yabani kedim var.En büyük sorunum istediğim zaman, istediğim yere çekip gidememek.Ama onların sevgisi bana yetiyor galiba.

nuzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2009, 15:03   #17
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bahçemde erken baharda açan pek bitkim yok. Genelde yaz başı açan bitkiler çoğunlukta. Fakat bir aydır bembeyaz minik çiçekleriyle bolca açan ve çiçeğinin güzelliği hiç bozulmayan "Kaya Teresi" hem saksıda hem de bahçede Mart ayı ortalarında çiçeklenen harika bir bitki. İki sene önce hediye gelen küçücük bir paketten çıkan tohumları hemen ekmiştim, o zamandan beri merakla açmalarını bekliyordum. Mart ayı ortalarında açmaya başladılar ve halen ilk günkü güzellikleri devam ediyor. Saksıya diktiklerim de şahaneler. Bahar aranjmanları için çok uygun. Kaya bahçeleri için de çok güzel.

Name:  021.JPG
Views: 1975
Size:  56.2 KB
Bitki o kadar arsız ki kırıp kırıp her yere diktim, hepsi tuttu ve çiçeklendi. Çok kanaatkar.

Name:  013.JPG
Views: 1915
Size:  63.0 KB
Bu "Sümbül" ün renginin kibarlığına hayran oldum. Soğanlarını sonbaharda alıp ekmiştim. "İri Çiçekli Sümbül" yazıyordu. Burnunuzu dayayıp koklamanıza gerek yok, kokusu özellikle güneş vurduğundan tüm bahçeye yayılıyor.
Name:  016.JPG
Views: 2193
Size:  51.9 KB
Bu "Nergis" soğanlarını da Sümbüllerle aynı zamanda ekmiştim. Görüntüleri çok güzel. Dezavantajları; hiç kokmuyor, çiçeği ayakta zor duruyor, destek gerekiyor. Yerde dikililer.

Name:  022.JPG
Views: 1944
Size:  50.4 KB
Burası sebze bahçesine çıkan kapının yan tarafı. Nergislerin altlarına da Kaya Terelerinden dikmişim. Dedim ya her yere diktim diye Arsızlıkta "İri Yapraklı Buz Çiçeği"nden sonraki favori bitkimdir.

Name:  003.JPG
Views: 1882
Size:  53.0 KB

Eski 16-04-2009, 15:15   #18
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Lalelerim henüz açmadılar ama çok yakında açacak gibiler. Clematislerimden bazıları da tomurcuktalar. Güller yavaş yavaş tomurcuklanmaya başladılar. Bu sene güllere sert bir budama yapmıştım, Mart ayında gübreledim, şimdi oldukça keyifli gibiler. Bir iki yaprakta yine pas hastalığı belirtileri gördüm ama erken tedbir alacağım bu sene.
Name:  008.JPG
Views: 1873
Size:  42.5 KB
Name:  018.JPG
Views: 1877
Size:  47.8 KB
Emektar sardunyalarımı Mart ayı başlarında derin budamıştım. Onlar henüz yeni yeni yapraklanıyorlar. Bunları 2-3 hafta önce aldım. Çiçek yapıları ve renkleri hoşuma gitti.

Name:  019.JPG
Views: 2039
Size:  54.3 KB
Bu "Nergis" lerin soğanlarını da sonbaharda ekmiştim. Bunun çiçekleri de zor ayakta duruyor, desteğe ihtiyaçları oluyor. Çok çok az kokusu var.

Name:  017.JPG
Views: 1903
Size:  51.3 KB

dalya35 ve efeege beğendi.
Eski 16-04-2009, 15:17   #19
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Baharın tadını en çok "Duman" çıkarıyor Bizim çimlerimize inat doğa o kadar güzel yeşillendi ki...
Name:  kedi.jpg
Views: 1879
Size:  71.0 KB

Eski 16-04-2009, 15:23   #20
Ağaç Dostu

hüsnüyusuf's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2007
Galeri: 15
Maşallah diyelim. Nazar değmesin.Gerçekten bahçenizin her bir köşesi ayrı güzel.

hüsnüyusuf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2009, 09:52   #21
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2007
Galeri: 93
Günaydın dostlar. Sn Limon bahçenize son zamanlarda uğrayamamıştım çok çok güzel olmuş ellerinize sağlık. İnsan bahçeden ayrılıp eve girmek istemez herhalde.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 23:12   #22
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Alıntı:
Celal Bey, canlısını verelim size, bibloyla olmaz.
Kuşları kaçırır istemem.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2009, 17:08   #23
Ağaç Dostu

limon's Avatar

10 gün kadar yokum, tatile gidiyoruz. Bol bol güzel fotoğraflar çekeceğim inşallah.

Şimdiden Kadir Gecenizi ve Bayramınızı kutlar, sağlıklı, neşeli, huzurlu, sevdiklerinizin yanıbaşında, nice bayramlar dilerim.

Bu nazlı güzelim de sizlere bayram hediyem olsun.
Name:  IMG_5239.JPG
Views: 1534
Size:  51.2 KB
Çan Sarmaşığı (Campanula Cobaea)

aleydi beğendi.
Eski 14-09-2009, 17:20   #24
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Alıntı:
Şimdiden Kadir Gecenizi ve Bayramınızı kutlar, sağlıklı, neşeli, huzurlu, sevdiklerinizin yanıbaşında, nice bayramlar dilerim.
Aynı dileklerle, sizin de bayramınız kutlu olsun.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 21:00   #25
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Sevgili Limon büyülü bir objektifiniz var. Bildigimiz güzellikler sizin objektifinizden bir baska güzel görünüyor. Her gün yeni resim var mi diye bekliyorum inanin.
Filbahri dediginiz cicek deutzia olabilir mi acaba? Bizim bahcede de var cicegine cok benzettim. Yakinda acar resmini eklerim. Sevgiler.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026