agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Turunçgil Hastalıkları ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/5277.htm)

aycicegi 12-05-2012 07:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 148037)
mine hanım efendi balkonumda saksıda portakal ağacı ve bodur limon bakıyorum.ağaç çiçek açıyor ama meyve vermeden çiçekleri dökülüyor.Herhangi bir parazit görmedim.ağaçlardan bodur limonda yaprakları kıvrılıp rulo halini alıyor.ne yapmamı öneririrsiniz?şimdiden teşekkür ederim.saygılar

Benimde aynı sorunum vardı yeni aldığım Kalamondin'de , genel kullanım amaçlı Vilmorin'ı toprağına iyice karıştırdım. Dökülme hemen durdu, yaprak kıvrılması ve sararması da 1 hafta 10 gün içinde düzeldi.

aycicegi 13-05-2012 07:49

Merhaba Mine Hanım,
Sanırım benim Kalamondin de Alternaria Yanığı başladı. Küçük sarı lekeler önce ince cizgi olarak büyüyor sonra yaprak ordan yırtılıyor. Çok üzüldüm, yeni çiçek açmıştı. Ama henüz az yaprakta var. Kalamondin başlığında çözüm olarak Armure 300 EC önerilmiş. Bu ilacı nerden bulurum veya başka bir çözüm yolu var mıdır?

Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır? Diğer bitkilerime sıçrar mı?

Mustafa Abdal 13-05-2012 19:31

2 Eklenti(ler)
Evde limonçekirdeğinden yetişen bitkimin yaprak altlarında benekler oluşuyor, sararak kurumadan dökülüyor. Birkaç kez tekrarladı. ılık su ile yaprakları yıkayınca dökülme duruyor yeni yapraklar çıkıyor ama 15-20 gün sonra problem tekrarlanıyor.
Çaresi varmıdır.
Yaprağın altı
Eklenti 295252
üstü
Eklenti 295253

aycicegi 18-05-2012 09:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aycicegi (Mesaj 965184)
Merhaba Mine Hanım,
Sanırım benim Kalamondin de Alternaria Yanığı başladı. Küçük sarı lekeler önce ince cizgi olarak büyüyor sonra yaprak ordan yırtılıyor. Çok üzüldüm, yeni çiçek açmıştı. Ama henüz az yaprakta var. Kalamondin başlığında çözüm olarak Armure 300 EC önerilmiş. Bu ilacı nerden bulurum veya başka bir çözüm yolu var mıdır?

Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır? Diğer bitkilerime sıçrar mı?

Kendim sordum kendim cevaplıyorum:) İl Tarım Müdürlüğüne gittim, yanıma örnek yapraklar alarak. Ziraat Mühendisleri hastalığın tam olarak ne olduğunu teshis edemediler ama mantar ilacı reçetesi yazdılar. İlacı almak için gittigim yerde bitkimin yapraklarına bakan Ziraat Mühendisi tipik bir turunçgil hastalığı dedi ve bana bir tanesi kükürt olan 2 tane mantar ilacı verdi, bir başka bitkim için de bit ilacı aldım. Yalnız eve gelip paketlerin üstündekileri okuyunca dehşete düştüm, kullanılan tarlaya 3 ile 15 gün hiç bir canlı ve hayvan girmemeli, gaz maskesi takın...vb yazmışlar. Balkonumda kullanmayı planlıyordum ama ilaçları geri götüreceğim, canımdan daha kıymetli değil sonuçta. Bir yerde sirkenin mantarlara iyi geldiğini okumuştum. İşe yararsa ne güzel, yaramazsa yapacak bir şey yok.

a2yurtkok 17-08-2012 13:35

Merhaba...

Aranıza yeni katıldım hepinize iyi günler.
Uzun zamandır forumunuzdan edindiğim bilgiler ve arkadaşların paylaşımları doğrultusunda karar verip, Saksıda yetiştirmek üzere "Mayer Limon" fidanı satın aldım henüz bugün elime geçti...

Bu bilgiler çok faydalı emeği geçenlere teşekkür ederim...

lemonate 16-09-2012 11:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 211413)
Sn. beonedge,
limonunuzun meyvelerindeki ve yapraklarında bulunan nokta şeklindeki zararlılar Kabuklu bitlerdir.

Mücadelesi açık alanda yetiştiricilikte Şubat ayında + Mayıs sonu-Haziran başında + kontrol edilmek suretiyle de yazın ilerleyen zamanlarında (Narenciye yetiştirilen bölgeler için geçerli) yazlık yağlarla (örneğin Opron ile) ilaçlama şeklindedir. Zararlının biyolojisinin takibi suretiyle mücadelenin yapılması gerekir.

İyi günler, limon ve mandalina ağaçlarıma dadanan kahverengi kabuklu gibi görünen, tüm ağacı, dallarını, yapraklarını ve hatta bulunduğu yerin zeminini dahi yapışkan bir maddeyle sıvayan bir şey var. Dün bunun için Eminönün'de bir yerden Opron temin ettim. Opron'u temin ettiğim dükkandaki satıcı, Opron'u evin içinde de uygulayabileceğimi söyledi. Balkonum yok. Saksılarımı açık alana indirebilecek durumda değilim, çok ağırlar. Bu nedenle ev içinde de uygulanabilirliğini sormuştum. Her ne kadar satıcı bana güvence verse de, ben açıkcası endişeliyim. Bilen arkadaşlardan rica ediyorum. Opronu uygularken ev ahalisinin sağlıkları açısından dikkat etmem gerekenler nelerdir? İki kıştır harika mandalina yedik ağacımızdan ve bu seneyi de heyecanla bekliyorduk. Bundan 2 ay önce Çitos denen bir ilaçla ilaçlama yaptık ama o zaman bir imkan bulup saksıları açık alana çıkarabilmiştim. Gerçi hemen hiç faydasını da göremedim. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Şimdiden teşekkürler.

yesilyaprak 12-10-2012 13:07

SAYIN.. ..AYLİN ben yeni üye yesil yaprak benim limon fidan ağacım bu sayfa üye ,olmadan hiç büyümüyor, meyve vermiyordu baktıkça ağacıma çok üzülüyordum:) sonra sayfa gezinirken benim ağacıma bir derman okudum ve uygulamaya, geçtim bu şerbet denilen vitamin uygulamasıydı,, bu sayfada böyle güzel bilgileri, vermesi muhteşem bir bilgi ,evet şimdi bu muhteşem bilgileri uyguladım sonuç ,:) süper oldu. Diğer ağaçlarda,güzel oldu hepsi meyve,verdi.ben sevgimi ekledim birde bu,yüzden,sanırım,güzel,oldu bahçem.Bu sayfa sahiplerine ,arıca teşekkür ederim,ve saygılarımı,sunarım.tekrar görüşürüz umarım beni arkadaş olarak eklerseniz ,çok,sevinirim.bahçem,de ,ilginç bir şey yakalarsam sizlerle ,paylaşmak,isterim görüşmek üzre:)

atila filmer 05-11-2012 15:29

Iyi günler herkese…

Aşagıda resmini yüklediğim ağaç biti balkon'da baktığım limon fidanımı kuruttu ve bütün balkonu sarmış durumda, bundan nasıl kurtulabileceğim ile ilgili bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum. Bütün balkon duvarlarına ve camlarına yapışmış durumdalar. büyüklüğü susam tanesi büyüklüğünde sert ve kahve-kızıl renk tonlarında.

http://img425.yukle.tc/images/6555IMG_2649.JPG

serhatcan 29-11-2012 09:52

Lütfen banada yardımcı olun yeni aldığım limon fidanım aldıktan sonra saksısını değiştim. yaprakları döküldü. evin içinde odada bakıyorum. toz kompost gübrede ekledim ama bir gelişme göremedim ne yapmalıyım?

eöztürk 25-02-2013 14:46

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Yazın bahçede kışın mutfağa aldığım limon ağacımın bir sorunu var. Mutfağı tercih ettim çünkü geçen sene camekanla kapattığım girişe almıştım. Ancak çok soğok bir gecede orda dondu, ancak yeniden fide verip toparlandı. Becerebilirsem fotoğraflarını yükleyeceğim. Ancak herhangi bir böcek zararlı göremedim üstünde. Acaba demir eksikliği mi var veya hiç şimdiye kadar herhangi besleyici bir işlem yapmadım ve toprak değiştirmedim, sorun bundan mı kaynaklı?
Eklenti 373028

Eklenti 373029

Eklenti 373030

h_dogan 26-02-2013 14:43

Sn. eöztürk limonunuzda fazla miktarda kabuklu bit var. http://www.agaclar.net/forum/meyvele...lilar/5277.htm bu linke bir göz atın.

eöztürk 28-02-2013 09:44

Sn h dogan, yanıtınız için teşekkür ederim. Yazlık yağ ile ilaçlama yapacağım.

mtzmtz 01-04-2013 20:08

selamlar turunçgillerdeki unlu bit kabuklu bit ve koşniller için size önerim şu olur çıkış evresind ya da gördügünüzde ixir diye organik bir ürün var kullanırsanız 30 dak. temizliyor.

Cuparizon 17-06-2013 11:16

Limonda çiçek açmama

3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Ağaçlar.net'e yeni üye oldum. Herkese bitkilerinin sağlıklı ve bol çiçekli olmasını dilerim.

Benim 4 yaşında iki tane limon ağacım var ama hiç çiçek açmadılar. Hiç tomurcuk ta çıkarmadılar.Kış zamanı yaprak ta dökmüyorlar. Bana göre çok sağlıklı görünüyorlar ama gövdelerinde hafif beyazlıklar var. Bu beyazlıkların periderm oluşumu olduğunu düşünüyorum ama bu yıl oluşan beyazlıklar virüssel bir hastalığa benzediği için emin olamadım. Limonlarımın çiçek açmama sebebi bu oluşumlardan dolayı olabilir mi? Ağaçlarımın resimlerini eklemeye çalışacağım. Yardımlarınız için şimdiden herkese teşekkür ederim.

satsuma 25-07-2013 09:58

3 Eklenti(ler)
selam;
Alacalı pembe limonum hastalandı yapraklar kıvrılıyor ve kahverengi lekeler olustu bu belirti için buldugum sonuclar

1 potas eksikligi
2 galeri güvesi
3 kahverengi cürüklük

Hastalıgın adı nedir ve nasıl bir uygulama yapmak gerekir? Bu sorunu yasayan herkese bir cevap olacak vereceginiz yanıtlar resimleride ekledim şimdiden teşekkürler

Mutlu Kutlu 27-07-2013 08:57

Limonu kendi haline bırakmışsınız, hiç besin ve ilaç uygulaması yapmamışsınız.

Yeterli besin bulamadığı için bitki bağışıklığı ve hastalıklara olan direnci azalmış.

Mutlaka dengeli ve iz elemetleri içerikli besin kullanın, Agrimec ve mosplan karışımı zararlılara karşı ilaç kullanın.

Her şey kendiliğinden düzelir.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi satsuma (Mesaj 1183672)
selam;
Alacalı pembe limonum hastalandı yapraklar kıvrılıyor ve kahverengi lekeler olustu bu belirti için buldugum sonuclar

1 potas eksikligi
2 galeri güvesi
3 kahverengi cürüklük

Hastalıgın adı nedir ve nasıl bir uygulama yapmak gerekir? Bu sorunu yasayan herkese bir cevap olacak vereceginiz yanıtlar resimleride ekledim şimdiden teşekkürler

satsuma 27-07-2013 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1184271)
Limonu kendi haline bırakmışsınız, hiç besin ve ilaç uygulaması yapmamışsınız.

Yeterli besin bulamadığı için bitki bağışıklığı ve hastalıklara olan direnci azalmış.

Mutlaka dengeli ve iz elemetleri içerikli besin kullanın, Agrimec ve mosplan karışımı zararlılara karşı ilaç kullanın.

Her şey kendiliğinden düzelir.

yazın basında mosplan kullanmıstım humik fulvik, deniz yosunu, keçi gübresi ve cok az da seker gübresi vermistim yine de yetmemıs demekki verdiginiz bilgiler için tesekkürler

dussokagi 06-09-2013 21:55

kumkuatımda zamk hastalığı başladı gövdesinde akmalar kahverengi sarımsı akıntı var çok ufak hangi ilacı kullanmamı önerirsiniz ne yapmam lazım?

syıldıran 07-09-2013 12:33

Sn. dussokagi ,
Zamklanma hastalığına karşı Fosetyl-Al etken maddeyi içeren Aliette vb. bir fungusit ilacı kullanabilirsiniz. Bu ilacı sırt tulumbasına 10 lt. suya 20 gr. dozunda koyun ve başkaca bir ilaç ile karıştırmayın , ikişer hafta ara ile 2 veya üç uygulama yapın , sonuç verecektir. Birde ağacın taç izdüşümündeki toprakta su miktarı fazla olabilir , eğer sık sulama yapıyorsanız azaltın. Saygı ve selamlar . .

dussokagi 07-09-2013 15:11

tamam çok teşekkür ederim

cinfeez 03-11-2013 12:25

4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.Balkonumda 2 adet limon besliyorum fakat son 2-3 aydır yapraklarında tahminimce kabuklu bit oluştu.Forumda araştırmalarım sonucunda ''yazlık beyaz yağ'' kullanılması önerilmiş.Bende bir fidanlığa sordum durumu da anlattım onlarda kabuklu bit olduğunu söylediler ve megaban 4 diye bir ilaç önerdiler.Çünkü yazlık beyaz yağ şu an kullanılmazmış.Ne kadar doğru bilmiyorum.Bir de elimde majeste 20 ec diye bir ilaç var. Bunu megaban 4 yerine kullanabilirmiyim benim bu kabuklu bitlerime etki edermi teşekkürler.Yaprakların resimlerini aşağıya gönderiyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.Biran önce bunu çözmek istiyorum çünkü balkonumda başka bitkilerimde var bunlara bulaşmasından korkuyorum.Eğer soruyu yanlış yere açtıysam doğru başlık altına geçirilirse sevinirim.

Eklenti 451406
Eklenti 451408
Eklenti 451409

cinfeez 04-11-2013 14:49

Yanlış yeremi yazdım;Yoksa konu popülaritesinimi yitirdi acaba?

Turunçgil 05-11-2013 08:43

Merhaba ; Sn Cinfeez
Limonunuzdaki kabuklu bit sayisi oldukca az gordugum kadariyla onlarida bir pecete yardimiyla temizleyin eger tekrar urerlerse o zaman kimyasallara basvurun derim

cinfeez 05-11-2013 10:25

Teşekkür ederim Sayın Turunçgil.Peki zirai ilaçlar hakkında bilginiz varmı.Majeste 20 ec yi megaban 4 yerine kullanabilirmiyim?

Turunçgil 06-11-2013 17:19

Maalesef kimyasal ilaçlarla ilgili bir bilgim yok.Benim limonumda kabuklu bit salgınına uğramıştı her yeri bit doluydu bende arapsabunu ve zeytinyağı karışımını uyguladım tekrar sürgün verdi şuan. Bu canlılar gerçekten çok yoruyorlar bitkiyi o yüzden bu sene limon vermedi ağacım sizde geç kalmadan ağacınızı kurtarın henüz çok geç değil

Turunçgil 06-11-2013 17:20

Birde ağacınız aşılımı ?

cinfeez 07-11-2013 14:46

Ben daha etkili olması dileğiyle kimyasala başvurdum megaban 4 diye bir ilaç aldım.10 gün ara ile uygulayın dediler.ilk uygulamayı yaptım bakalım geçen süre de nasıl bir etki edecek,sonucu burdan paylaşırım.

Ağacım aşılımı inanın bende bilmiyorum,hediye gelmişti.Bende yanına mayer limon aldım.Mayer limon bu yıl 12 limon verdi fakat ceviz boyutuna ulaşmadan tek tek döktü hepsini.Diğeri de 2 yıldır bende boyu 2 metreyi geçti fakat hiç çiçek açmadı.Üstünde dikenleri de var tam olarak aşılımı değilmi,bilmiyorum.

Bu aralar budamayı düşünüyorum tam nasıl nerden budayacağımı da bilmiyorum daha önce hiç budamadım.Birde aşılı olup olmadığını nasıl anlarım.

Teşekkürler

Turunçgil 07-11-2013 19:46

Limonlarını dökmesinin nedeni besin yetersizliğinden kaynaklanmış gibi görünüyor.Diğer ağacınızda sanırım aşılı değil 2 yılda hiç olmassa çiçek açmalıydı. 3 yaprak anacına benzettim ben yani aşısız limona baharda sürgün göz aşısı yaptırın ona yoksa meyve vermez.Ben teşekkür ederim...

cinfeez 08-11-2013 14:44

Şuan aşı yaptırsam olmazmı Sayın Turunçgil.Ya da kesinlikle bahar da mı yapılıyor bu aşı? Kusura bakmayın bu konularda bilgisiz olduğum için sürekli bir soru sorma isteği içindeyim :)

Teşekkürler

Turunçgil 08-11-2013 20:01

Suan asi zamani degil durgun goz asisi yapilabilir ancak oda baharda surecektir ancak ev icindeki turuncgillerde daha erkende surebilir hep asili fidan aldigimdan hic karsilasmadim bu konularla :) Istediginiz zaman soru sorabilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025