agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Evde Limon Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/3007.htm)

sardünya 06-04-2015 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1357053)
Arkadaşlar isyerinde yetitirmeye çalıştığımız limon tomurcuklandı paylaşmak istedim.
Sinoptan selamlarımla...

sayın mühendis 57 benimde 3 limonum var bahçemde 1 tanesini daha dikmedim saksısında. gördüğüm kadarıyla genelde saksıda evde balkonda yetiştiriyorsunuz. acaba bahçeye ekmekle hatamı ettim .. saksıdaki limonu mu bahçeye diksem mi acaba. bilgilendirirseniz sevinirim. ayrıca limonunuza da maşallah..:)

djtunc 06-05-2015 19:42

arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var 2007 yılında askere giderken yediğim salatadan çıkan limon çekirdeğini ektim askere giderken küçücük çıktı yerinden. sene 2015 oldu ağacım 1 metreyi geçti, kök kalınlığıda parmak kadar. sürekli yeni yeni yapraklar açıp büyüyor ama bi türlü çiçeklenme ve meyve çıkmadı 2 kez göz aşısı yaptırmayı denedim onlarda tutmadı . limon vermesi için ne yapmam gerekir. bu konuda tecrübeli olan arkadaşlara selamlarımı iletiyorum

Emre İlhan 13-05-2015 13:42

Üreyen bitki nasıl? Yani tohumdan ürediği için açılma olmuştur. Turunç fidanı üretmiş olmalısınız.

Aşı konusunun üzerine daha da düşmelisiniz. "Göz aşısı neden tutmadı? Aşılama mevsimi uygun değil miydi?" gibi...

Keşke uygun mevsimde göz aşısını tekrar deneseniz. Daha usta bir elden.

leila.l 14-05-2015 11:25

Merhabalar, bir yerden yediveren cinsi limon fidesi aldım iki ay önce. Eve geldigimde poşet içinden çıkarıp o an elimde bulunan bir saksıya diktim. Biraz da sıvı besin gubresi verdim. Bir ay oldu olmadi üst kısmında yeni yapraklar çıkmaya başladı. Ağacım yaklaşık 20 cm kadar büyüdü hızla. Sonra (yazarken bile kızıyorum kendime) büyük bir saksı aldım ve değiştirdim, bahçe toprağı ve torf karışımı ile. Üstte yeni çıkan yapraklar büzüldü hemen, aşağı dogru eğildi yeni çıkan dallar. Bir gün sonra biraz toparlamışlardı ama şimdi 15 gün oldu dik duruyorlar ama hala eskisi gibi değiller, büyüme de durdu. Daha önce çıkan yeni yapraklardan küçük olanlar dökülüyor. Ne yapmam gerek, lütfen bir fikir verin

leila.l 14-05-2015 11:34

3 Eklenti(ler)
Bunlar da fotolar...

GothiCat 19-05-2015 16:27

Merhabalar,biraz moladan sonra yeni maceralara atılmaya karar verdim bu sene :P Limon hakkında kafam acayip karışık.Her türlü bilgiye,yardıma muhtacım anlayacağınız...İthal tohum getirip çimlenme saksısına diktim ama limonumun cinsini bilmiyorum! Nadir bulunan iç mekan-dış mekan limon ağacı diye geçiyordu.Gelen pakette de cinsi hakkında herhangi bir bilgi çıkmadı.Biraz araştırdım İtalyan limon ağacına benziyor(tabii satıcı aynı resmi kullanmadıysa)...Minyatür bir tür olduğunu düşünerek aldım ama neticede emin değilim.Eğer minyatür limonsa,esas saksı ölçüleri için ideal olan nedir deneyimli olanlar yazarsa sevinirim.Aksi takdirde zaten fideyi bahçeye dikeceğim...Bir de bu tür(küçük) limon ağaçlarında da aşı gerekiyor mu?

Aldığım tür şu:

http://i.ebayimg.com/00/s/NjUwWDY1MA...TcsSm/$_35.JPG

mourate 20-05-2015 13:26

Merhabalar.
Haftalardır beğeniyle mesajlarınızı okuyordum üye olmak bugüne nasip oldu.

Benimde terasımda yetiştirmeye çalıştığım Portakal, Limon, Kumkuat, Calamondin ve Obovata fidanlarım var.

Fidanları mersinden bir fidancıdan satın aldım ve bir tanesinin saksısında karınca kolonisi de gelmiş... Terası tamamen istila etti. Şu an tüm fidanlar çiçekte ve bu karıncalar çiçeklerin diplerinde sanki hareketsiz sabit olarak kalıp çiçek ve meyve diplerinden besleniyorlar. Fidanlarımda herhangi bir zararlı mevcut değil, yani karıncaların faydalandıkları bit veya diğer zararlılar yok. Bu konuya çok dikkat ediyorum. Bir süre sonra tüm fidanlarda günde 6-10 adet arası çiçek ve sonrası meyve oluşumlarının dökülmesi baş gösterdi. Bu gidişte meyve alamamaktan korkuyorum.

***Sulamayı toprağın 2-3 cm altının kuruluğuna göre 3-5 günde bir yapmaktayım.
***Yapraklar normal görüntüsünde yeşil, kuruma, solma, kıvrıklaşma, kloroz veya besin eksiklikleri nedeniyle renk değişiklikleri yok. Her dalda filizlenmeler mevcut ve sağlıklı görünüyor.
*** İstanbulda bulunan terasım yarı kapalı ve fidanlar gün boyu güneş ve hafif rüzgar alıyor.
*** Saksılar 30-40 lt büyük plastik saksılar. Tabanlarında 2 cm mıcır var, drenaj konusunda bir sıkıntı görmedim.
*** 15-20 günde bir fidancının gönderdiği sıvı besin gübresini sulama suyuna katıp sulama yapıyorum.

Siz değerli üyelere sormak istediğim özellikle kafama takılan Karınca olayı... Karıncalar bu dökülmelere sepep olabilirler mi? yoksa karıncalar tozlaşma dahil bitkiler için tamamen yararlı böcekler midir?
Birde turunçgiller çiçekte iken veya normalde direkt güneşi mi sever yoksa yarı gölge bir ortam mı sağlamalıyım.

Jakin 20-05-2015 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mourate (Mesaj 1380265)
Merhabalar.
Haftalardır beğeniyle mesajlarınızı okuyordum üye olmak bugüne nasip oldu.

Foruma hoş geldiniz Sn. mourate. Fotoğraf ekleyebilirseniz bilgili arkadaşlar sorunuzu daha iyi
yanıtlayabilirler. Konu hakkında bilgim yok ama sayenizde ben de heveslendim. Bol bol ürün almanızı dilerim.

GothiCat 21-05-2015 01:19

İnternette araştırırken aşı konusunda şöyle birşey öğrendim:Tek çekirdekten limon diktiysek meyve için aşılama gerekiyormuş,birkaç çekirdek (en az iki) diktiysek aşıya lüzum yokmuş çünkü doğal tozlanma ile meyve oluştuğundan aşı gerekmezmiş.Doğru mudur?

djtunc 22-05-2015 21:25

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar 8 senelik limon ağacım var. Çekirdekten ekmiştim. Bu 8 sene de baya bir büyüdü sürekli yeni yapraklar çıkarıyor, uzuyor, büyüyor yaprakları falan gayet sağlıklı. 2 kere göz aşısı yapmayı denedik sanırım ikisinde de başarılı olamadık ama, son yaptığım göz aşısı tutmadı diye çıkarmıştım ondan 10 gün kadar sonra her yerinden çok miktarda yeni yapraklar ve dallar çıkmaya başladı. İlk defa bu kadar çok yaprak çıkardı.

Demek istediğim;

yapılan aşı tutmuşmudur ?
tutmamışsa Ankara'da bu işi yapan bildiğiniz bir yer varmı ?

yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum :)
resimleride ekliyorum

mühendis57 29-05-2015 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1381246)
Merhaba arkadaşlar 8 senelik limon ağacım var. Çekirdekten ekmiştim. Bu 8 sene de baya bir büyüdü sürekli yeni yapraklar çıkarıyor, uzuyor, büyüyor yaprakları falan gayet sağlıklı. 2 kere göz aşısı yapmayı denedik sanırım ikisinde de başarılı olamadık ama, son yaptığım göz aşısı tutmadı diye çıkarmıştım ondan 10 gün kadar sonra her yerinden çok miktarda yeni yapraklar ve dallar çıkmaya başladı. İlk defa bu kadar çok yaprak çıkardı.

Demek istediğim;

yapılan aşı tutmuşmudur ?
tutmamışsa Ankara'da bu işi yapan bildiğiniz bir yer varmı ?

yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum :)
resimleride ekliyorum

Merhaba resimlerde aşı yaptığınız yer belli olmuyor yakından çekerseniz net birşey söylerim. Ankarada size en yakın il ya da ilçe tarım müdürlüğüne giderseniz oradaki mühendis arkadaşlardan birisi size yardımcı olur diye düşünüyorum.

djtunc 30-05-2015 20:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1383275)
Merhaba resimlerde aşı yaptığınız yer belli olmuyor yakından çekerseniz net birşey söylerim. Ankarada size en yakın il ya da ilçe tarım müdürlüğüne giderseniz oradaki mühendis arkadaşlardan birisi size yardımcı olur diye düşünüyorum.

Aşı yerlerini resimde gösterdim,ilginize teşekkür ederim

mühendis57 01-06-2015 08:08

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1383660)
Aşı yerlerini resimde gösterdim,ilginize teşekkür ederim

merhaba aşı yaptığınız yerde bir hareketlilik yok yabani kısımdan sürgün vermiş. göz aşılarında aşının tuttuğu yaprak sapının dokunma ile düşmesiyle anlaşılır resimde H harfiyle gösteriliyor yaprak sapı düştüğünde aşı tutmuş demektir.
Sizin aşınız tutmamış gibi tam net olarak da görünmüyor zaten yanda kalmış resimde belli olmuyor.eğer tutmuşsa alttaki yabani sürgünleri kopartmanız gerekir.

mühendis57 01-06-2015 08:23

3 Eklenti(ler)
Evdeki limon fidanım epey bir meyve tuttu.Portakal fidanim da çiçekte umarim onda da bu yıl meyve görürüm.

djtunc 02-06-2015 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1383987)
Evdeki limon fidanım epey bir meyve tuttu.Portakal fidanim da çiçekte umarim onda da bu yıl meyve görürüm.

aşıyı kendiniz mi yaptınız yoksa aşılı mı aldınız ?

mühendis57 02-06-2015 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1384365)
aşıyı kendiniz mi yaptınız yoksa aşılı mı aldınız ?

Aşılı fidan almıştım

EAkpınar 02-06-2015 13:21

4 Eklenti(ler)
Merhabalar, ben de iki yıldır çekirdekten limon yetiştiriyorum. İkisi bir saksıdaydı. Bu yıl ayrı ayrı saksılara aldım. Yaprak uçlarında kurumalar var. Cam balkonda duruyor. Balkon öğleden sonra 2-3 gibi güneş alıyor 2- 2,5 saat kadar. Hep dışarı almalı mıyım? Yoksa burda bakmaya devam edeyim mi? Aşı için ne kadar daha büyümesi gerekir? Teşekkür ederim.

Eklenti 556733 Eklenti 556734

Eklenti 556731 Eklenti 556732

faceofftr 02-06-2015 13:44

Tohumdan yetiştirdiğim Lime ?

3 Eklenti(ler)
Merhabalar resimlerini görmüş olduğunuz 5 yılönce lime tohumu diye aldığım ağacın son hali ektedir. Bulunduğum ilde aşı bulamadım ve daha önce aşı yapmadım. fakat lime ağacı olduğunu resimleri gösterdiğim bir kaç ziraatçi söyledi ama aşı konusunda yardımcı olamadılar ve ağaç iğnelenmeye başladı konu başlığı altında incelediğim resimlerde ağaçların iğnelenmediğini gördüm. ağacımın aşıya uygun olup olmadığını ,uygusa nereden,nasıl yapacağımı ,aşıyı nasıl temin edeceğim konusunda (eskişehirde veyahut kargo gönderebilecek herhangi bir yer) yardımcı olursanız çok sevinirim.

modelci 02-06-2015 22:50

Merhaba,
Benim aralikda aldigim limonum kisin cicek acti ama dokuldu. Son 3 haftadir dallari hizlica buyudu ve cicek acti. Cicekler bu sefer tutmusmu bakar misiniz?
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...482c1621ee.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...ac9c3d7535.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...7c8d5924ed.jpg

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

faceofftr 05-06-2015 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faceofftr (Mesaj 1384378)
Merhabalar resimlerini görmüş olduğunuz 5 yılönce lime tohumu diye aldığım ağacın son hali ektedir. Bulunduğum ilde aşı bulamadım ve daha önce aşı yapmadım. fakat lime ağacı olduğunu resimleri gösterdiğim bir kaç ziraatçi söyledi ama aşı konusunda yardımcı olamadılar ve ağaç iğnelenmeye başladı konu başlığı altında incelediğim resimlerde ağaçların iğnelenmediğini gördüm. ağacımın aşıya uygun olup olmadığını ,uygusa nereden,nasıl yapacağımı ,aşıyı nasıl temin edeceğim konusunda (eskişehirde veyahut kargo gönderebilecek herhangi bir yer) yardımcı olursanız çok sevinirim.

keşke yanıt verseniz :(

djtunc 05-06-2015 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi faceofftr (Mesaj 1385279)
keşke yanıt verseniz :(

kardeş aynı sorundan bende müzdaribim yüz binlerce mesaj var sitede kimse bizim mesajlara bakmıyo :/ benim ağacımda aynı senin gibi çiçeksiz limonsuz büyüyp duruyor. aşı işinden de kimse anlamıyo :(

modelci 06-06-2015 22:48

Merhaba, ben cok anlamam ama, acaba ciceklendirici besin takviyesi deneseniz sonuc verirmi?http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...18608571cd.jpg

sardünya 10-06-2015 21:33

1 Eklenti(ler)
Eklenti 558422

Limonum un sağlık durumu nedir acaba::p

mühendis57 10-06-2015 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardünya (Mesaj 1386553)
Eklenti 558422

Limonum un sağlık durumu nedir acaba::p

Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim 😉
Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok 😉
15 15 15 gibi kompoze bir gübre ile 20 gunde bir gubreleyin. Bol limonlu günler...

modelci 11-06-2015 02:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1386582)
Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim [emoji6]

Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok [emoji6]

15 15 15 gibi kompoze bir gübre ile 20 gunde bir gubreleyin. Bol limonlu günler...

Bilmedigimden soruyorum, bu kompoze gubrede npk ya ilave element oluyormu?

sardünya 11-06-2015 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1386582)
Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim 😉
Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok 😉

aslında severek büyütüyorum. korkmamıştır bence:)

mühendis57 11-06-2015 09:25

[QUOTE=modelci;1386619]Bilmedigimden soruyorum, bu kompoze gubrede npk ya ilave element oluyormu?

Bazı markaların gübrelerinde var + ME yazar (Mikro element) ya da +zn çinko gibi

mühendis57 11-06-2015 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardünya (Mesaj 1386636)
aslında severek büyütüyorum. korkmamıştır bence:)

ayrıca limonu diktiğin yere drenaj için kanal kazman iyi olur. Fazla miktarda yağmur yağdığında aşırı nem kök bölgesinden tahliye edilmediğinde köklerde boğulma olur yaprakların sararmasına bu da sebep olur.

mühendis57 11-06-2015 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1386643)
ayrıca limonu diktiğin yere drenaj için kanal kazman iyi olur. Fazla miktarda yağmur yağdığında aşırı nem kök bölgesinden tahliye edilmediğinde köklerde boğulma olur yaprakların sararmasına bu da sebep olur.

+ hatta bitkinin ölümüne

sardünya 11-06-2015 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1386644)
+ hatta bitkinin ölümüne

öyle demeyin. aman naptınız. ben anlamam öyle şeylerden..

mühendis57 11-06-2015 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardünya (Mesaj 1386654)
öyle demeyin. aman naptınız. ben anlamam öyle şeylerden..

sadece kanal açacaksınız bahçenin ortasından 20 cm derinliğinde :)

sardünya 11-06-2015 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1386660)
sadece kanal açacaksınız bahçenin ortasından 20 cm derinliğinde :)

bahçede zaten biraz eğim var yani su durmaz dibinde sanki. yeterli değilmi.

mühendis57 11-06-2015 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardünya (Mesaj 1386662)
bahçede zaten biraz eğim var yani su durmaz dibinde sanki. yeterli değilmi.

bu hafta yağan yağmurda filan su durmuyorsa meyilli ise sıkıntı yok demektir.

GothiCat 17-06-2015 19:59

Benim limonlarda tık yok.Düzenli sulama yapıyorum,balkonda,güneş görüyor,suya boğmuyorum.Neden çimlenmez dikilen ve düzenli bbakılan limon biri bana söylesin?Çok üzdü beni :(

A_NOMAD 17-06-2015 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GothiCat (Mesaj 1388551)
...Neden çimlenmez dikilen ve düzenli bbakılan limon biri bana söylesin?...

Limon çekirdeği mi çimlendirmeye çalışıyorsunuz?

Eğer öyle ise ayrıntılara bu başlıktan ulaşabilirsiniz, kısaca ben de yardımcı olmaya çalışayım.

Limon çekirdeğini çimlendirmek için balkondan ziyade ev içinde ve mesela pet bardakta, üstünü streç naylon ile örterek (nem ve ısı kaybını önlemek/en aza indirmek için) denemenizi öneririm.

Güneş görüp görmemesinin bu aşamada pek anlamı yok, düzenli sulamanın ise gereği yok.

Nemli toprağa ekip sera etkisiyle toprağının nemini ve ısısını uygun düzeyde tutarsanız 2 hafta gibi bir sürede çimlenirler.

Jakin 17-06-2015 21:47

Limon fidelerimi ne zaman şaşırtmalıyım?

1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Sardunya saksımın dibinde çıkan parlak yapraklı fideciklerin ne olduğunu anlayamamıştım. Sonra limon konusundaki iletilere bakarken yapraklarının benzediğini fark ettim ve hatırladım; sardunya dikmeden önce o saksıya limon çekirdekleri gömmüştüm, hem de epeyce derine. Çok sevindim, çok sağlıklı görünüyorlar.
Fidelerimi ne zaman şaşırtmalı ve nasıl bir toprak karışımına dikmeliyim acaba?

GothiCat 18-06-2015 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1388562)
Limon çekirdeği mi çimlendirmeye çalışıyorsunuz?

Limon çekirdeğini çimlendirmek için balkondan ziyade ev içinde ve mesela pet bardakta, üstünü streç naylon ile örterek (nem ve ısı kaybını önlemek/en aza indirmek için) denemenizi öneririm.

Güneş görüp görmemesinin bu aşamada pek anlamı yok, düzenli sulamanın ise gereği yok.

Nemli toprağa ekip sera etkisiyle toprağının nemini ve ısısını uygun düzeyde tutarsanız 2 hafta gibi bir sürede çimlenirler.

m

1 gece suda bekletip toprağa diktim.Üstünü naylon yahut streç ile kapatmadım.Beraber diktiğim herşey çıktı ama limon maalesef..Şimdi naylon ile örtsem faydası olur mu acaba?

Düzenli sulamadan kastım sadece nemli tutmaya dikkat ediyorum.

A_NOMAD 19-06-2015 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GothiCat (Mesaj 1388873)
...Şimdi naylon ile örtsem faydası olur mu acaba?...

Faydası olur elbette, bir de ev içine alın bence mesela bir pencere önüne... Endişelenmeyin limon çekirdekleri geç de olsa çimleniyorlar, pek nazlı değiller bu konuda ;)

GothiCat 19-06-2015 15:52

Yaşasın o zaman! ;) Zaten balkondalar ama bizim balkon açık tip balkonlardan değil.Kışın falan zaten hep kapalı kalıyor pencereler.Yazın da İzmir sıcağına pencere açmak nafile,klima çalıştırıyoruz yine kapalı kalıyor.Sadece havalandırma maksadıyla açılıyor diyebilirim.İdeal yer diye düşünmüştüm :rolleyes: Bahçede limon vardı.Ne kadar uzun sürmüştü büyümesi.O yüzden "çıkar çıkar" dedim bir süre ama insanın kendi diktiği olunca hemen çıksın,göreyim istiyormuş meğer :p

hasan_26 19-06-2015 21:51

2 Eklenti(ler)
Birde benim limonum hakkında yorum yaparsanız sevinirim özellikle limon daki lekeler ne dir ne yapmam gerekiyor

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025