![]() |
Sayın Turhal, eğer imkanınız varsa limonlarınızın fotoğrafını çekip foruma ekleyebilir misiniz? Ya da buradaki http://www.agaclar.net/forum/meyvele...lar/2180-2.htm fotoğraflara bakabilirsiniz, belki sizinkilerin durumuna yakın olan bir resim vardır burada. Yapraklardaki açık renk için farklı görüşler var oradaki mesajlarda, onlara da göz atabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
teşekkürler sayın Cymbelina ve h doğan... Anladığım kadarıyla limonlarımın birindeki göreceli olarak açık sarı yapraklar demir ve azot eksikliğinden kaynaklanıyor. Üzerinin şu an tomurcuk dolu olmasından hareketle başka bir sıkıntısı olmadığını umuyor, tedbir için nisan mayıs aylarını beklemeyi düşünüyorum.
|
Forumdaki yüklenmiş fotoğraflar da belki sizin limonunuzdaki renk değişimi için ipucu verebilir. Örneğin yukarıda Sayın Adneser'in resimlerinden birinde hafif bir sararma var, öyle birşey mi? Yoksa açık yeşil mi? Bahsettiğim başlıktaki mesajlarda bu tür renk değişimi için demir eksikliği işaret edilmiş ancak bir başka mesajda da Sayın Mine Pakkaner açık yeşil rengin ilgili resimdeki limon için normal olduğunu söylemiş.
|
Azbir mıktar tüplü limon fidanı alacak,birde kamkat.uygun nereden alabilirim.net üzerinden.
|
Alıntı:
Üyemiz olan Mutlu kutlu beyden alabilirsiniz, ben limonumu oradan almıştım. http://tropiksera.com/index.php |
1 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz hafta sonu balkondaki bitkilerimin bakımını yaparken limonlarımdan birinin yapraklarında yer yer yapışkan sıvı birikintileri olduğunu fark ettim. Formda okuduklarımdan bunun ağacımda bir zararlının (kabuklu bit) varlığına işaret ettiğini biliyordum. Kendisini incelemek üzere hemen salona adım. Önce aradım taradım ama pek bir şey göremedim. Sonra aklıma çantamda taşıdığım minik fenerim geldi. Birde böyle bakalım deyip bitkiyi taramaya başladım ve tabi zararlıları da tek tek yakalamaya...
Çıplak gözle görünmesi çok çok zor, yarı şeffaflar, yapraklardakiler sadece minik birer pas lekesi gibi görünüyorlar, gövdedekileri keşfetmek çok daha zor. İlk başlarda ne aradığımı da tam olarak bilmediğimden uzunca bir süre arandım durdum, taki gövdede iyice semirmiş bir tanesini bulana kadar, sonra düşmanı tanıdım ve mekanik temizlik başladı. Fark edilmeleri gerçekten zor, o kadar ki bir dalı komple tarayıp temizledikten sonra aynı dala geri döndüğümde ilk bulduğum sayıdan çok daha fazlasını buldum diyebilirim. Bitki üzerinde iken resim çekmeyi denedim ama ne kadar uğraştı isemde net bir fotoğraf çıkmadı. |
Sayın Andora, geçmiş olsun.
Böyle envai çeşit hayvanatı görünce ben de şaşırıp kalıyorum:) Uzmanlarımız bilen arkadaşlarımız başlığı bırakıp kaçtılar;), devamsızlıklarını yazıyoruz bir kenara ama:) Bu mesajınız için aşağıda vereceğim bağlantıya da bir göz atın isterseniz. http://www.agaclar.net/forum/meyvele...lilar/2180.htm Limonlarınız kaç yaşında? Çekirdekten mi yetiştirdiniz siz de? Konuyu yavaş yavaş kendi limonuna doğru çevireyim ki belki sizden de birşeyler kaparım:D Tekrar okudum mesajınızı, sizinki ağaç mı bir iki yıllık fide mi?? |
Burada limonlarimin hikayesi mevcut, cinslerini henuz ogrenebilmis degilim maalesef...
|
Alıntı:
güzin hanım, nerdesiniz? |
arkadaşlar,benim limonum bana bir sürpriz yaptı ama ..... ocak ayında bir tane limon oluşturmuş?ne düşüneceğimi bilmiyorum.bahar çiçeklerini döktü ve hiç limon büyütmedi. ben de bitkinin doğasına aykırı diye düşünüp üzeri ve üç tarafı kapalı b alkonumda bıraktım. bu kış her kışa göre daha ılıman geçti. zaten geçen kış da içeri almamıştım. kışı dışarda biraz da koruyarak geçirmesini istiyorum. ama ocak ayında küçük ,koyu yeşil görünce rüya mı görüyorum dedim. 3-5 kere girip çıktım baktım . çünkü inanamıyordum. hala ne düşüneceğimi bilemiyorum. bu bir hastalık mı diye korku ya kapıldım.
|
Narenciye konusuyla ilgilenen arkadaşlar; ocak ayında bir tek limon veren bir ağacın açıklaması ne olabilir? Hem de Gaziantep gibi karasal iklimde...
|
Alıntı:
|
koyu yeşil limon
Alıntı:
İlkbaharda birçok çiçek verip hepsini döken limonum, ocak ayında bir tane limonla beni hayrete düşürdü. İlkbahar çiçeklerinden kaldığını hiç düşünmüyorum. Çünkü; günde sayısız inceliyorum ağacımı. Hemde geçen yıl 3 adet limon vermişti ama üzerinden Antep'in sıcak yazı geçince onlar sapsarı, olgun, ince kabuklu limonlar olmuşlardı. Ancak bu defa her gün bakmama rağmen çiçek görmedim. Öyle bir gizlenmiş demek ki. Şu an üzerinde kalın kabuklu(belli ki çok körpe) çok koyu yeşil ve ceviz büyüklüğünde bir limon var. Bu ağaç yediveren mi, ya da bu bir anomali mi bilemiyorum? Baharda tekrar çiçek verebilir mi acaba? Besin takviyesi ne verebilirim? Çok büyük bir sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum. Selam ve saygılar.... |
Ben, limonunuzun yediveren cinsi olduğunu düşünüyorum ve de çok şanslı olduğunuzu:) Okuduklarımdan hatırladığım kadarı ile yediveren cinsi limonlar uygun koşulları yakaladığında yılın farklı zamanlarında da meyve tutabiliyorlarmış.
|
Alıntı:
Dilerim dediğiniz gibidir. Zaten; ilk gördüğümde, bu benim yeni yıl hediyem diye günlerce mecnun gezdim. Ama sanki bir yerlerde mevsimsiz çiçek ve meyvenin bir bozulma olduğuna dair bir şeyler gözüme ilişmişti. Bir daha da o bilgiyi bulamadım. Konunun uzmanlarından bir yanıt bekliyorum yine de... İçim biraz rahatladı. Hoşçakalın, selamlar... |
İki dalı budadım ama meyveleri kopartmaya kıyamadım... Dalında yumuşamasını beklemek saçma mı acaba?
|
Alıntı:
Benim de senin gibi 4 adet limonum vardı, koparmaya kıyamamıştım ama üzerinde çürür diye kıydım kopardım. Şuan üzerinde belki 100 tane çiçek var. |
Alıntı:
|
merhaba h_dogan;
Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli, teşekkür ederim. Ağacımın yediveren olduğunu bilmiyorum. Sadece bu ocak ayı başlarında bir tek meyvesini gördüm. Limonum, yaz-kış balkonda duruyor. İçeri almayı da düşünmüyorum. Zaten çok büyük (100 lt. üzeri) bir saksıda... Kışları içeri almamı önerir misiniz? Toprağına 20-20-20 lik besin karışımı 1 yemek kaşığı kadar verdim(kudret hocanın önerisiyle). Üzerindeki limonu koparmalıyım anladığım kadarıyla. Geç mi kaldım bunun için? Saygı ve selamlar... |
Alıntı:
|
limonu ne zaman dalindan koparacagim konusu cok gizli bir bilgi anlasilan, kimse paylasmiyor .
|
Alıntı:
Benim de balkonumda yediveren limon ağacı var.. Limonun rengi sarı olduğu zaman kopartıyorum.. O bir tanecik limonun suyunun lezzeti bir çuval limonda bile yoktur.. |
Bitkiniz küçükse sarıya dönmeye başladığı zaman bile koparabilirsiniz yeterince suyu oluyor. Biz küçücük bitkiden meyve bekliyoruz meyvesi olgunlaşınca koparın yormayın bitkiyi. Nasıl olsa yine çiçek verecek.
|
Alıntı:
|
sevgili h_dogan. benimkiler neredeyse en az 4-5 aydir hatta belki 6 aydir sari ama cok sertler, bildiginiz taş. cinsinden midir normal midir, koparip kenarda bekletmeli mi nedir, google da da bu konuyla ilgili bilgi bulamadim.
|
Alıntı:
Limonum için çiğ sebze- meyve kabuklarını saksı toprağına üstten azıcık karıştırmayı düşünmüştüm, hatta yaptım da. Ancak bu doğru bir uygulama değilmiş. Çiğ artıkların işlem görmeden, bir süre bekletilmeden toprağa karıştırılması tavsiye edilmiyor, fitotoksisiteye sebep oluyormuş. O bakımdan, bunu deneyecek olanları uyarmış olayım. |
sagolsun, kimse cevaplamayinca limonlari kopardim.
bir suredir de yapraklari kivriliyor .. bu konuyu arastirdim. olasi sebeplerde sayilanlar : az sulamak, cok sulamak, az besin, cok besin, zararlilar, kötü drenaj.. al basina belayi.. bocek bit vs gorunmuyor.. az suladim cok suladim degisiklik yok. drenaj konusunda emin degilim ama hic sanmiyorum. geriye kaldi besin.. ama o konuda kumar oynayacagim herhalde sonucta kestiremiyorum.. ya da benim gozden kacirdigim birseyler var kim bilir.. ustadlar kesin bilir ama anlasilan onlar da yorulmus amatorlerden.. (sitem oluyor) |
Fotoğraf ekleme şansınız var mı? Mümkünse kıvrılan yaprakların içini ve altını da:)
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
bunlar da resimleri
|
Alıntı:
Hemen sararan limonları kopardım bir hafta gecti ancak, çiçeklenmeye başladı limonum..Saksıyı dışarıya aldım onun etkiside var mı bilmiyorum. ben sarı sarı limonlara bakıp (topu topu 3 tanecikti:mad:) seviyordum. Kıyıp kopartamıyordum. Hata etmişim. Teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kırmızı örümcek; resmen bitkinin öz suyuyla beslenir ve güçsüz kalan bitki meyvelerini büyütemez. Zavallım; yaşam mücadelesi veriyor çünkü... Söyleyin bana; bir hayvan sizi ısırsa ve sürekli kanınızı emse, ne hâle düşersiniz? Bakın, nokta nokta her yeri sarmış meretler:mad: |
Alıntı:
|
Dikkatli bakınca görünüyorlar o yüzden söyledim. Normalde kırmızı örümcek zararına benziyor ama bu sene hava çok dengesiz. ;)
|
Balkondaki limon ağacım
1 Eklenti(ler)
Limon çiçeği bu konuma gelip döküldü acaba nerde yanlış yapıyorum ?? Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Bitkiniz saksıda, bitkinin bütün çiçeklerin tutup da meyveye döndürmesi imkansız. Siz istemeseniz de bitki besleyebileceği kadar bitkiyi taşıyacaktır kalanını bir şekilde üzerinden atacaktır. İlk başta da tozlanma olmayan meyveleri atacaktır. O düşen meyve sanırım kış döneminde oluşmuş, büyük ihtimalle de zayıf çiçekten meydana gelmiştir tohum da yoksa o meyvede bitki onu atar.
Bir de bitkinizin yaprakları az çiçeği çok besin takviyesi yapın. Yaprakları olmazsa nasıl besleyecek o kadar çiçeği. ;) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Alıntı:
son iç detay foto ekliyorum |
Büyüteçle bakıp göremediyseniz kırmızı örümcek yok demektir. Ben hava koşullarından olduğunu düşünüyorum çünkü yapraklarda kıvrılma var.
Besin takviyesi yapın biraz, kendine gelsin bitki. Benim limon da havanın bir ısınıp bir soğumasından yapraklarının yarısını kaybetti (arada fırtına da oldu tabi :dilli:). Üzeri de tomurcuk dolu şu anda. Hayvan gübresi dışında pek gübre kullanmıyorum ama bir amonyum sülfat takviyesi yapacağım gibi çünkü yeşil aksamı baya hırpalandı. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025