agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Parmak Limon, Havyar Limon (Finger limes, Caviar limes) (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/26210.htm)

agozce 05-02-2012 01:37

Parmak Limon, Havyar Limon (Finger limes, Caviar limes)

2 Eklenti(ler)
Parmak Limon- Havyar Limon-Citrus australasica

Nette böyle bir limon çeşidi gördüm. Kullanım alanı oldukça fazla. Çok iştah açıcı görünüyor.

(Çevirebildiğim kadarı ile)

Bitki Yüksekliği:2-6 mt. çalı veya küçük ağaç şeklinde büyür.

Avusttralyanın yerli narenciye çeşididir.Avustralya kıyılarında, subtropikal yağmur ormanlarında ve kuru yağmur ormanlarında (?) yetişir.Önce doğal ortamında yabani olarak yetişiyordu, son zamanlarda ticari amaçlı özel bahçeler kurulmaya başlandı.

Son zamanlarda Kaliforniya da da bahçeler kurulmaya başlanmış.

Tozlaşma: Kendinden Tozlaşma. (Zone değerini bulamadım)

Meyveler 4-8 cm uzunlupunda ve yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor, siyah ve kahverengi gibi farklı renkli varyantları, geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Parmak limon narenciyeler içinde ençok renkli meyve verendir.(Anlamadım, aynı ağaç üzerinde renkli meyveler mi? Yoksa farklı ağaçlarda mı? )

(Yanlış çevirmediysem)kurutulabilr veya dondurulabilir. İçi donmayan narenciyedir...

Taze meyveler ağırlıklı olarak deniz ürünleri için garnitür olarak kullanılır. Ayrıca harika bir kokteyl malzemesidir.

Taze olara yenir, marmalet yapılır, turşusu kurulur, dekoratif lezzet verici olarak yemek süslemelerinde gurmaler kullanırmış..

Meyve ince kabuklu ve biraz Diş macunu gibi sıkılınca içindeki havyar kısmı kolaylıkla dışarı fırlar (mini bir yanardağ patlaması gibi :)) diyor.

Meyve kabğu hoş bir aramoya sahiptir.Ayrıca ağzın güzel kokması için çiğnenirmiş ve ağızda bir lezzet patlaması yaratırmış :)) (yazarken bende bile yarattı)

(http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/ass...nger-limes.pdf)
http://thisbluemarble.com/showthread.php?t=22933

Ben bu limonu çok sevdim..:)). Bence kamkattan daha kullanışlı.

Merak ettim, bilgisi olan var mı? Türkiye de yetiştiren kimse ?

Tohumdan narenciye yetişmesse fidan bulmak kalıyor geriye...Nereden ve nasıl?

agozce 05-02-2012 01:49

3 Eklenti(ler)
Gerçekten de havyara benziyor.
Eklenti 267600

Eklenti 267601

Eklenti 267602

agozce 05-02-2012 02:51

3 Eklenti(ler)
Ağaç ve yaprak yapısı çalı gibi. Çok dikenli görünüyor. Toplaması epey zor olmalı.
Eklenti 267603

Eklenti 267604

Eklenti 267605

agozce 05-02-2012 04:44

1 Eklenti(ler)
Birde kırmızı australasica ile Rangpur'un çaprazlamasından elde edilen Australian Blood Lime var. Meyve yaklaşık yumurta kadar, yapraklar ne kadar küçük..

(Marvick Native Farms)
Eklenti 267606

Çilek gibi.

agozce 05-02-2012 05:01

1 Eklenti(ler)
Avustralyanın diğer yerel çeşitleri olan Desert Lime(citrus glauca veya Australian Outback Lime ) ve Round Lime - citrus australis de ağaç ve yaprakları küçük ve çalı formunda.
Marvick Native Farms

Kırmızı Desert Lime
Eklenti 267607

En lezzetlisi Desert Lime imiş.

Hatice Tarhan 05-02-2012 11:44

Ne kadar iştah açıcı görünüyor,sevgili Agözce şimdi nerden bulacağız onun araştırmasına bakalım...

agozce 05-02-2012 13:30

Ben de araştırıyorum. Bulan haber versin.

bari 05-02-2012 19:08

1 Eklenti(ler)
Finger lime aşılı fidan bulmak zor. Tohumdan 6 aylık fideleri böyle.

agozce 05-02-2012 19:15

Bahri bey harikasınız, sizin mi? Nerden, nasıl??? biraz bilgi lütfen. :)

bari 05-02-2012 19:25

Fideler benim. Şu an 1 yaşındalar. Tohumdan. Tohumlar ebayden. Yalnız taze tohum. İkinci denememde çimlenmişlerdi.

agozce 05-02-2012 19:32

Hangi renk biliyor musunuz? Bir de gelişimi hk. bilgi lütfen.

Zone değerni biliyormusunuz?

bari 05-02-2012 19:38

Zone 9 olması lazım. Gelişimi bir yılda dallanıp budaklandılar ama daha 10 cm geçemediler. Tohumdan 5 yılda meyve alan var. Bazı yerlerde tohumdan meyveler iyi kaliteli olmaz yazıyor. Bazı yerlerdede tohumdan çeşitli renklerde olduğu yazıyor. Bilemiyorum artık şansımıza:)

agozce 05-02-2012 19:42

Tamam, gelişmelerden haberimiz olsun lütfen.

bari 05-02-2012 19:49

1 Eklenti(ler)
Üşenmedim sizin için foto çektim geldim..

agozce 05-02-2012 22:01

Teşekürler..Dilerim kolayca büyür, meyveleri görürüz.

Hızlı büyümesi için enzim deneseniz.

Jezebel 10-02-2012 06:10

Sevgili arkadaşım yine bizi maceraya sürükledi.
Macera lafın gelişi, tohumdan çimlendirmek bizim için macera oluyor.
Uzak ülkelere gidecek imkanlar olmayınca o ülkelerdeki güzellikleri getirtip kendi" Cennet Bahçemizi" oluşturuyoruz ;)
Dolup taşıyor bazen...

agozce 10-02-2012 15:44

İstersen, çimlendirme işini ben yaparım sen hiç merak etme...:))

(Australian Blood Lime ve Desert Lime de çok güzel yaaa...:))

Jezebel 10-02-2012 17:18

Dee... bunca bitkiyi nerede yetiştireceğiz:p

bari 11-02-2012 11:30

SEvgili Agozce, Siz ticaride düşünebilirsiniz. Avustralyada finger lime kamyonlarını soyuyorlarmış. Meyvesi çok değerliymiş, gurme restoranlar talip oluyormuş.

agozce 11-02-2012 14:53

Malesef işin iç yüzü öyle değil Bahri bey,

Ticari düşünürsek Anamura taşınmak gerekecek ama eski limon*portakal bahçemiz bakımsızlıktan kuruyor..Bu yıl limonu 150 kuruşa aldılar, toplama parası bile değil. Kimse satmadı. Bu ülkede ticari tarım tüccara ve ilaç-gübre firmalarına teslim edilmiş durumda. Ziraat mühendisleri ve Tarım bakanlığı da onların sözcülüğünü yapıyor sadece.

Anamur da muz da aynı durumda. Bütün muz üreticilere bankalara borçlu, ödeyemiyorlar, herkes birbirine kefil olmuş. Sıra ile hapse girip çıkıyorlar. Şu anda Anamur ovası Finansbankın eline geçmiş durumda...

Babam 10 yıl önce elma-ceviz bahçesi yaptı...o da aynı durumda. Her yıl (emek hariç) yaklaşık 15-20 bin Tl harcıyoruz, 3-4 bin Tl kazanıyoruz...Geçen yıl tüccar meyveyi aldı kaçtı, tüm köyün parası gitti..

Köylü ye ne demeli hiç bilemiyorum. Beni namaz kılmıyorum diye çok cesurca sorgular, yargılar ama kendisini yıllardır sömürene el pençe divan durur. Bir yıl önce parasını vermeyen tüccara ertesi yıl yine ürün verir....Nasıl yani ya..Benim aklım bunu almıyor..

Kooperatifler kişisel çekişmlerden yaşatılamıyor zaten..(o da sistemin bir oyunu tabii ki..).

Neyse diyeceğim, keyif için-ihtiyacın kadar bahçe yapılmalı...bence. Bu sistemde tarımdan küçük üreticinin kazanma şansı hiç yok. Birleşip ortak hareket etme, örgütlenme bilince zaten yok.

Biz yine balkonlarımızda kedimizi avutmaya devam edelim. :)). Hiç olmassa sinir hastası olmayız...Sırtımızdan birilerini zengin edip, salak yerine konmayalım.

Jezebel 11-02-2012 17:41

Sevgili agozce hemfikirim, yine de daha büyükce bir bahçem olsa keşke...
Ticaret amaçlı değil, sadece istediğim herşey bahçeye sığmıyor ;)

bari 11-02-2012 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 910605)
Malesef işin iç yüzü öyle değil Bahri bey,

Ticari düşünürsek Anamura taşınmak gerekecek ama eski limon*portakal bahçemiz bakımsızlıktan kuruyor..Bu yıl limonu 150 kuruşa aldılar, toplama parası bile değil. Kimse satmadı. Bu ülkede ticari tarım tüccara ve ilaç-gübre firmalarına teslim edilmiş durumda. Ziraat mühendisleri ve Tarım bakanlığı da onların sözcülüğünü yapıyor sadece.

Anamur da muz da aynı durumda. Bütün muz üreticilere bankalara borçlu, ödeyemiyorlar, herkes birbirine kefil olmuş. Sıra ile hapse girip çıkıyorlar. Şu anda Anamur ovası Finansbankın eline geçmiş durumda...

Babam 10 yıl önce elma-ceviz bahçesi yaptı...o da aynı durumda. Her yıl (emek hariç) yaklaşık 15-20 bin Tl harcıyoruz, 3-4 bin Tl kazanıyoruz...Geçen yıl tüccar meyveyi aldı kaçtı, tüm köyün parası gitti..

Köylü ye ne demeli hiç bilemiyorum. Beni namaz kılmıyorum diye çok cesurca sorgular, yargılar ama kendisini yıllardır sömürene el pençe divan durur. Bir yıl önce parasını vermeyen tüccara ertesi yıl yine ürün verir....Nasıl yani ya..Benim aklım bunu almıyor..

Kooperatifler kişisel çekişmlerden yaşatılamıyor zaten..(o da sistemin bir oyunu tabii ki..).

Neyse diyeceğim, keyif için-ihtiyacın kadar bahçe yapılmalı...bence. Bu sistemde tarımdan küçük üreticinin kazanma şansı hiç yok. Birleşip ortak hareket etme, örgütlenme bilince zaten yok.

Biz yine balkonlarımızda kedimizi avutmaya devam edelim. :)). Hiç olmassa sinir hastası olmayız...Sırtımızdan birilerini zengin edip, salak yerine konmayalım.

CAnınız sağolsun, bayağı doluymuşsunuz:)

agozce 11-02-2012 19:00

:))) Siz de sağ olun . (Bunlar genel detaylardı. İnce detayları duysanız sizde dolu dolu olursunuz...:))

Evet doğrusu küçük bir bahçede mutlu olmak,

bari 04-03-2012 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 908249)
Teşekürler..Dilerim kolayca büyür, meyveleri görürüz.

Hızlı büyümesi için enzim deneseniz.

Bİr tanesinde tomurcuk benzeri oluşumlar var, olabirmi bilmem? Kesinleşsin fotosunu yüklerim.

agozce 04-03-2012 17:47

Harika...Ben bu yabanilerden çok umutluyum...

bari 03-05-2012 20:43

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 920354)
Bİr tanesinde tomurcuk benzeri oluşumlar var, olabirmi bilmem? Kesinleşsin fotosunu yüklerim.

Sürgünlermiş. Bayağı uzadılar.

agozce 03-05-2012 22:26

Benim 6 tohumdn hiç biri çimlenmedi...

bari 04-08-2012 21:39

3 Eklenti(ler)
Aşılı finger, çekirdekten ve farklı bir avustralya lime..

ooguz 03-09-2012 19:29

bunlardan türkiyede var mı?

agozce 03-09-2012 20:49

Eskişehirde var...

bari 03-09-2012 22:38

1 Eklenti(ler)
DEsert lime:cool:

delete61 12-11-2012 21:17

Sayın bari, sitede belirli bölümlere bakmaktan diğer sayfalarda bulunan güzellikleri gözden kaçırmışım ve inanınki hayran olmak içten değil. Resimlerini eklemiş olduğunuz Aşılı finger, çekirdekten ve farklı bir avustralya lime şu an ne aşamadalar, gelişmeleri hakkında bilgi verebilirmisiniz. Saygılar.

dünyam1 12-11-2012 22:59

Sayın bari parmak limon ne alemde büyüdülermi? çok güzel bitkiymiş gerçekten ,saksıda yetişirmi?

bari 13-11-2012 13:21

Hepsi bayağı büyüdüler.. ama henüz çiçek yok.. Birde river lime ile round lime ekledim onlara.. Saksıda yetiştiriyorum.

bari 10-02-2013 12:13

1 Eklenti(ler)
Citrus inodora (river lime) Soyu tükenmekte olan türlerden.

bari 28-07-2013 21:48

3 Eklenti(ler)
River lime , round lime ve soğuğa dayanıklı bir turunçgil yuzu...

Romantik 31-07-2013 08:22

1 Eklenti(ler)
Bunlarda bizim anaç Finger Lime fidanlarımızın meyve vermiş hali,

bari 31-07-2013 12:54

Yapraklar fingerlime değil, hibrit bir tür olabilir...

Romantik 31-07-2013 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 1185649)
Yapraklar fingerlime değil, hibrit bir tür olabilir...

Hibrit bir çeşit olabilir, şu anda meyve renki belli değil, Bakalım hangi renk çıkacak, İthal bir bitki,

Güngör Salman 02-10-2014 22:55

10x Red - 10X Pink 12x Green tohumu bu gün ekildi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025