agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

blume13 22-02-2012 20:05

kumkuat

3 Eklenti(ler)
merhabalar bende 2 yıldır kumkuat yetiştiriyorum geçen yıl 4 meyvesi vardı, bu sene saksısını değiştirmiştim 1 yane meyve var üzerinde ve yapraklarında renk değişimleri ve buruşma kıvrılmalar var ne yapmalıyım yardımcı olabilirmisiiniz.

blume13 22-02-2012 20:07

bu arada yapraklarını hiç dökmedi ama ben böcek olduğunu düşünerek kopardım. üzerinde siyah neredeyse gözle görülmeyecek gibi böcek olduğunu sandığım siyahlıklar var ve kurumuş böcek salgısı gibi bişeyler vardı.

achil 22-02-2012 21:05

gördüğüm herkesin kamkatının yapraklarında bu sararmalar var benimkinde bi anormallik yokmuş demek.acaba evde güneşi az gördüğü içinmi oluyodur diye düşünüyodum ama adamın kıbrısın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları sarı

blume13 22-02-2012 21:21

bu arada kumkat bitkisi toptan ve perakende satışı için 05425940394 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz kargoya da veriyolar. (izmir-ödemiş)

achil 26-02-2012 18:22

2 Eklenti(ler)
kamkatım şuan resimde göründüğü gibi yeni dalları büyük bi hızla büyüyo bende büyümesine yardımcı olsun diye bauhauseden aldıgım içinde 7-6-6 npklı + iz elementli bi bitki besinini her hafta yapraklarından ve suyundan veriyorum. bu yeterli olurmu yoksa başka bi besine geçmeliyim ya da özellikle daha sağlam bi çiçek tutumu için ek birşeylere daha ihtiyacım var mı.cevaplayacak herkese teşekkür ediyorum;)

Remzi Sarıoğlu 26-02-2012 19:03

Sayın Achil
Ağaçın meyvelerini yemeyecekseniz, verdiğiniz 7-6-6 npk lı kimyasal girdinin hiç bir önemi yok. Ben sizin yerinizde olsaydım ağaçımı organik girdilerle büyütmeye çalışırdım. Leonardit ile yanında organik % 6 azot, % 4 fosfat, % 4 potasyum içeren sıvı organik hayvan gübresi kullanırdım. Meyvelerini de afiyetle ve gönül rahatlığı ile yerdim. Kolay gelsin.

allesta 05-03-2012 13:34

herkese selam bende geçen hafta kumkuat ve mayer limon aldım ileride fotoları bildiklerimi bilmediklerimi paylaşacağım

achil 05-03-2012 21:34

1 Eklenti(ler)
Benimkinin alt kısmındaki dallar baya büyümeye başladı bunları budamam mı gerek üst tarafa daha fazla güç gitsin diye?
Çiçek toprağı olarak sadece çiçekciden aldıgım genel amaçlı torfu kullanıyorum toprağına başka bir şey eklememe gerek var mıdır yoksa torf yeterli olurmu?
Bir de kamkata nekadar su vermemiz gerek benim bir saksıda iki tane var ve haftada bi yarım litre dinlenmiş su döküyorum.

H.SAHIN 07-03-2012 18:40

Acil yardım lütfen..

Yeni aldığım kamkat 15 gün dışarıda kaldı meyvelerinde biraz buruşma başladığı için dışarıdan içeriye aldım, 1 hafta içeride olduğu için bu seferde yaprakları dökülmeye başladı, rengi soldu
Tekrar dışarı çıkardım ne yapmam gerekiyor.

Phin 08-03-2012 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remzi Sarıoğlu (Mesaj 917065)
Sayın Achil
Ağaçın meyvelerini yemeyecekseniz, verdiğiniz 7-6-6 npk lı kimyasal girdinin hiç bir önemi yok. Ben sizin yerinizde olsaydım ağaçımı organik girdilerle büyütmeye çalışırdım. Leonardit ile yanında organik % 6 azot, % 4 fosfat, % 4 potasyum içeren sıvı organik hayvan gübresi kullanırdım. Meyvelerini de afiyetle ve gönül rahatlığı ile yerdim. Kolay gelsin.

Bahsi geçmişken sormak istedim, bu leonardit gerçekten bu kadar "organik" ve zararsız, çevre dostu bir maden midir?

Phin 08-03-2012 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achil (Mesaj 921129)
Benimkinin alt kısmındaki dallar baya büyümeye başladı bunları budamam mı gerek üst tarafa daha fazla güç gitsin diye?
Çiçek toprağı olarak sadece çiçekciden aldıgım genel amaçlı torfu kullanıyorum toprağına başka bir şey eklememe gerek var mıdır yoksa torf yeterli olurmu?
Bir de kamkata nekadar su vermemiz gerek benim bir saksıda iki tane var ve haftada bi yarım litre dinlenmiş su döküyorum.

Bayağı yeni yaprak vermiş, uzman değilim ama keyfi yerinde görünüyor :)
Ben alt dalları buduyorum, bazıları aşının altından çıkıyor, anaç bitkiden oluyor.

Phin 08-03-2012 10:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN (Mesaj 921973)
Acil yardım lütfen..

Yeni aldığım kamkat 15 gün dışarıda kaldı meyvelerinde biraz buruşma başladığı için dışarıdan içeriye aldım, 1 hafta içeride olduğu için bu seferde yaprakları dökülmeye başladı, rengi soldu
Tekrar dışarı çıkardım ne yapmam gerekiyor.

Sanırım Adanadasınız, ben İstanbul şartlarında bir içeri bir dışarı taşımanın ağaca hiç iyi gelmediğini görmüştüm. adanada iklimin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki mesajlarda sorunun ne olabileceğine dair birçok konu ve öneri var. Bence dışarıda seveceği rüzgardan korunaklı bir yer bulun ve böceklenip böcekelnmediğini kontrol edin.

H.SAHIN 08-03-2012 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 922256)
Sanırım Adanadasınız, ben İstanbul şartlarında bir içeri bir dışarı taşımanın ağaca hiç iyi gelmediğini görmüştüm. adanada iklimin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki mesajlarda sorunun ne olabileceğine dair birçok konu ve öneri var. Bence dışarıda seveceği rüzgardan korunaklı bir yer bulun ve böceklenip böcekelnmediğini kontrol edin.

Böceklenme vb. durum hiç yok.

Yeni almıştım 1 aylık.

http://img444.imageshack.us/img444/2599/fotoraf1423.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/5525/fotoraf1422.jpg

copur 09 08-03-2012 20:18

Bence bitkiniz susuz kalmış.

meh12 08-03-2012 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 922525)
Bence bitkiniz susuz kalmış.

Bence de susuz kalmış,Fidanınızın toprakla buluştuğu yer nasıl ayrılmış

mrduran 09-03-2012 00:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN (Mesaj 922334)

Merhaba efendim,

Yer değişme ile ilgili bir stres sorunu yok ise, saksının altına bakın lütfen. Delikler fazla ve geniş olmalı, suladığınızda su dibinden akıp gitmeli, dibinde su fazla kalırsa da aynı görüntüyü verir. Susuz kalmış sanarak basarsınız suyu.

Az sulamanın diğer bir yüzü olarak efendim:))).

Saygılarımla lütfen.

H.SAHIN 09-03-2012 13:44

İnşallah öyledir..

hemen su veriyorum..
Saksının altı açık. su verdiğinizde hemen altan akıyor..

Yeni aldığım toprağı hiz begenmedim..Hemen kuruyor..

kelebek çalısı 09-03-2012 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN (Mesaj 922864)
İnşallah öyledir..

hemen su veriyorum..
Saksının altı açık. su verdiğinizde hemen altan akıyor..

Yeni aldığım toprağı hiz begenmedim..Hemen kuruyor..

Sn. H.SAHIN,

Kumkuatın toprağını fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben de beğenmedim. Bir de sanki kökü sıkı değilmiş gibi geldi bana, gövdenin toprakla birleştiği yer sabit ve sıkı olarak toprağa yerleşmiş olmalı, aralık kalmamalı, siz en iyisi saksıyı da, toprağı da değiştirin, bahçe toprağı ilave etmeyi düşünün derim naçizane.

H.SAHIN 09-03-2012 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 922892)
Sn. H.SAHIN,

Kumkuatın toprağını fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben de beğenmedim. Bir de sanki kökü sıkı değilmiş gibi geldi bana, gövdenin toprakla birleştiği yer sabit ve sıkı olarak toprağa yerleşmiş olmalı, aralık kalmamalı, siz en iyisi saksıyı da, toprağı da değiştirin, bahçe toprağı ilave etmeyi düşünün derim naçizane.

Bildiğimiz normal toprak mı?

kelebek çalısı 09-03-2012 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN (Mesaj 922921)
Bildiğimiz normal toprak mı?

Bahçe toprağını kastediyorum. Benim kumkuatım bahçe toprağında dikili. Saksıda yetiştirme yapmıyorum ama saksıda yetiştirmek için de, bence sadece torf yeterli değil. Bahçe toprağında bulunan elementler, torf içinde bulunmayacağından çok da sağlıklı bir gelişim beklememek gerek.

Saksı için toprak harcı konusunda örneğin, 743 numaralı mesajda üyelerimizden jineop, toprak harcı konusunda yaşadığı bir tecrübesini paylaşmış, üyelerimizin tecrübelerinden çok şeyler öğreniyoruz. Lütfen, birinci sayfadan son sayfaya kadar bir göz gezdirin. Yazılanlar, yorumlar size epey bir fikir verecektir.

Kolaylıklar.

H.SAHIN 10-03-2012 07:46

Toprağı biraz ek yaparak karıştırdım ve su verdim.

İşyerinden ziraat mühendisi arkadaş biraz demir fosfat atmamı belirti. Biraz işyerinden getirdim. ( Gübre fabrıkasında çalışıyorum, Ama üretimle ilgli bilgim yok )
Çok az atayım mı ?

ONUR34 10-03-2012 10:45

Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım.İkinci defa kumkuat (elips şekilli iri meyve veren cinsi) aldım.Birincisi aşı yerinden bozulup kurumuştu.Bu bitkiyi sevmemden dolayı geçen yazın sonlarında ikincisini aldım.İSTANBUL'da yaşıyorum.Evimizde balkon ve teras olmadığı için cama yakın perde arkası ve güneş ışığını alabilen bir yerde duruyordu.Aldıktan 20 gün kadar sonra meyveleri döküldü.Ondan bir ay sonrada yaprakların alt kısmında kırmızı renkli minik örümcek benzeri canlılar türedi.Hergün nemli pamukla tektek yaprakları silmeme rağmen başedemedim.Bir müddet sonrada yapraklar kuruyup tamamen döküldü.Daha sonrada dalların bir kısmından reçine benzeri bir madde çıktı ve dallar uç kısmından gövdeye doğru siyaha yakın bir renge dönüşerek maalesef kurudu.Koyu renkli kısım gövdeye doğru ilerleyince o dalları hastalık olabilir diye gövdeye yakın yerden budadım.Kışı içeride kuru bir şekilde geçirdi.Ben yinede 10 günde bir yetecek kadar suyunu verdim.Bir ay kadar önce torflu toprağa birazda normal toprak karıştırarak kumkuatın toprağını ve saksısını (altına drenaj olsun diye bir sıra çakıl taşı koydum, saksının altındaki deliği biraz genişlettim ve saksının altına tabak koymadım) bitkinin kökündeki ölü kısımlarıda bir miktar temizleyerek değiştirdim.Saksıyıda direk göneş gören pencerenin dışına çıkardım bu arada düşmesin diye saksıyı duvara sabitledim.Bundan 15 gün önce bir miktar tomurcuklanma olmaya başladı.2-3 gündürde tomurcukların çoğalmaya başladığını gördüm.İnşaallah normal haline döner.Daha öncede forum sayfalarında benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşların olduğunu okuduğumdan belki nacizane bir faydam olur diyerek aranıza katılmak istedim.Sonbaharda ayda birer kez olmak üzere ve ilkbahardada Mart ayı başında (Nisan ve Mayıs başındada birer kez vermeyi düşünüyorum) pokon npk 20+20+20'den birer yemek kaşığı olmak üzere saksısına serpiyorum.Meyvelerini yediğimizden dolayı bu takviye besinin bir sakıncası varmıdır?Achil arkadaşın sorusuna Sn.Remzi SARIOĞLU'nun cevabını okudum ancak ikiside aynı tür ilaçmı bilmediğimden sormak istedim.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse çok memnun olurum. Herkese selamlar.

hanndan 15-03-2012 14:47

LÜTFEN YARDIM;
Gecen seneden beridir bizimle olan kamkat ağacımız kışı geçirmesi için salonumuza aldık.Yalnız yapraklarından yapışkan sıvı dökülüyor yere.Bu normalmi acaba...
Teşekkürler

Ekrem Uslu 15-03-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanndan (Mesaj 925865)
LÜTFEN YARDIM;
Gecen seneden beridir bizimle olan kamkat ağacımız kışı geçirmesi için salonumuza aldık.Yalnız yapraklarından yapışkan sıvı dökülüyor yere.Bu normalmi acaba...
Teşekkürler

Fotoğraf gönderebilirmisiniz,tahmin ettiğimiz hastalıkmı bi bakalım.

achil 15-03-2012 18:07

1 Eklenti(ler)
ankaradayım hiç güneş görmemesine ragmen daha kış bile çıkmadan üzeri çiçekle doldu bunlar meyveye dönüşürmü yoksa döküp yazın yeniden mi çiçeklenecek zamanlaması bana biraz erken geldi

hanndan 21-03-2012 12:00

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adanatarımhane (Mesaj 925876)
Fotoğraf gönderebilirmisiniz,tahmin ettiğimiz hastalıkmı bi bakalım.

Dalların üzerinde şerbet gibi sıvılar var yalnız her kısımda yok.Birkaç resim ekledim.Teşekkürler

gülenmelek 21-03-2012 13:10

Sevgili hanndan, bitkinizde kabuklu bit var gibi görünüyor. Dikkatle bakarsanız göreceksiniz. O yapışkan şeyin ne olduğunu hala çözmüş değilim ama ben bitkimi kabuklu bit ve bu sıvı yüzünden kaybettim. Kamkatınız gayet gelişmiş görünüyor, inşallah kurtarırsınız.
İsterseniz buraya bir göz atın.

achil 25-03-2012 19:48

2 gündür kamkat balkonda duruyodu güneşlenmesi için ve yapraklarının neredeyse yarısını kaybetti az önce geri kalanlarda hep güneş yanığı sapsarılar hani bu ağaç direk güneş ışığını çok seviyordu yok öyle bir şey

kelebek çalısı 25-03-2012 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achil (Mesaj 930998)
2 gündür kamkat balkonda duruyodu güneşlenmesi için ve yapraklarının neredeyse yarısını kaybetti az önce geri kalanlarda hep güneş yanığı sapsarılar hani bu ağaç direk güneş ışığını çok seviyordu yok öyle bir şey

Güneş yanığı olmayabilir, belki de toprağındaki besin eksikliğinden kaynaklanıyordur besin eksikliği.

Aşağıdaki linke bir göz atabilirsiniz. Turunçgillerdeki besin elementi noksanlıkları ile ilgili sayfanın en altında fotoğraflı örnekler var. Belki yaprağınızı karşılaştırabilir, fikir edinebilirsiniz Sn. achil.

Turunçgil Yetiştiriciliği

serkanak61 28-03-2012 19:03

var kardeş.arayabilirsin 05389479181,adım serkan

bernacyhn 31-03-2012 12:53

Merhaba, ben kumkuatı merak edip satın almak istedim ama Eminönü'de saksısına 150 tl fiyat verdiler. Yanlış mı anladım bilemiyorum. Ama çok şaşırdığımı söyleyebilirim. Merak ettiğim konu, neden bu kadar yüksek bir fiyatı var? Eminönü'ne özgü bir fiyat mı bu?

ciftcibası 31-03-2012 15:41

Sn.Bernacyhn,
O fiyata umarım almadınız.Fiyatı fahiş yüksek çekmişler.Sitemizde kumkuat fidanı satan arkadaşlar var ,onlardan yardım isteyebilirsiniz.Saygılar...

bernacyhn 31-03-2012 17:44

Hayır Sn. ciftcibası, almadım. Hem bütçem yeterli değildi hem de gerçekten uçuk bir fiyatı vardı. Tam olarak bilgilenmeden almamaya karar verdim. Bunun için sorumu sorduktan sonra forumdaki ilk 10 sayfayı okudum. Aklımdaki birçok sorunun cevabını da aldım. Daha sonra okumaya devam edeceğim.
Okudukça bu güzelliği edinme isteğim daha da arttı. Övülen lezzetini tatmayı ve çiçeklerinin kokusunu duymayı gerçekten çok istiyorum.
Balkonum çok uzun süre güneş almıyor. Tam karşısında kalan bina yüzünden biraz sabahları biraz da öğleden sonraları güneşleniyor. Buna rağmen yine de deneyeceğim.

serkan_istanbul 31-03-2012 19:58

Eminönünde büyükleri mi sordunuz bende ordan aldım o kadar pahalı deiller 20 tl meyvesizler 30 tl de üstünde meyve olanlardan vardı arkatarafındaki en baştaki sıralardaki satıcılara sorun bence.

kelebek çalısı 31-03-2012 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achil (Mesaj 915397)
gördüğüm herkesin kamkatının yapraklarında bu sararmalar var benimkinde bi anormallik yokmuş demek.acaba evde güneşi az gördüğü içinmi oluyodur diye düşünüyodum ama adamın kıbrısın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları sarı

Sn. achil,

kumkuat yapraklarındaki sararma ile ilgili olarak bugun öğrendiğim bilgiyi özellikle sizin mesajınıza yanıt olarak da paylaşmak isterim.

Kumkuat yapraklarındaki sararma aşırı sulamadan veya bahçede ise aşırı yağışlı dönemlerden veya toprağındaki demir eksikliğinden kaynaklanabiliyormuş.

Adamın Kıbrıs'ın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları neden sarı öğrenmiş olduk!

achil 31-03-2012 21:10

1 Eklenti(ler)
bu sabah güneş görsün diye pencerenin önüne koydum ve yemyeşil yaprağa olan bu.fikir verebilecek olan varmıdır

bernacyhn 01-04-2012 18:13

Sayın serkan_istanbul, bana 120 tl gibi bir fiyat verdikten sonra küçüğü var mı diye sormak inanın aklıma gelmedi. Ancak babam yakında tekrar Eminönü'ye gidecek. Ondan sormasını rica ederim. Eğer söylediğiniz gibiyse ben de alırım bir küçük saksı kumkuat. Yalovadaki bir fidanlığı buldum internetten. 30 tl'ye kumkuatları vardı. Sipariş etmekte kararsız kaldım. Eğer Eminönü'dekiler uygun olursa hiç gereği kalmaz. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

kirp_i 08-04-2012 22:59

arkadaşlar öncelikle herkeze merhaba
men kamkat geçen hafta bir yakınımın ikramıyla tanıştım ve çok beğendim.
yediğim meyvelerin çekirdeklerini sakladım. şimdi bunları çimlendirmek istiyorum bu konuda forumdaki pamukla limon çimlendirme yöntemini uygulasam başarılı olurmuyum
yoksa başla önerielriniz olurmu.
gördüğüm kadarıyla aranızda uzmanlaşmış bir çok arkadaş var.6 adet çekirdekle başarırmıyım bilmiyorum ama.Sizinde desteğinizle denemek istiyorum.

papatya73 10-04-2012 00:05

Ben de bir kamkatı kabuklu bitten yitirmiştim inatla epey aradan sonra ocak ayında ikinciyi aldım. Ankara'da ki soğuk havadan etkilenmesin diye odada alışmaya çalıştı. uzun süre bekledi sonra yeni yaprakcıklar verdi, 1 2 gündür balkonda limonla birlikte. Ama yeni çıkan yapraklarda bükülme var, bu şekil bozukluğu neden olur acaba? böcek falan göremiyorum ama sorun nedir ki?

bari 10-04-2012 16:05

Taze yapraklar üşüyünce büzülüyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025