agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Rize mandalinası ve portakalı (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/16514.htm)

hbarbak 30-05-2010 17:51

sayın romantik,sizden iki adet rize mandalinası almıştım, yerlerine uyum sağladılar,ancak şuanda yapraklarda bir buruşma gibi (sanırım bi tür hastalık) bir durum var,acaba hangi ilacları kullanmalıyım?

Romantik 25-06-2010 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbarbak (Mesaj 648996)
sayın romantik,sizden iki adet rize mandalinası almıştım, yerlerine uyum sağladılar,ancak şuanda yapraklarda bir buruşma gibi (sanırım bi tür hastalık) bir durum var,acaba hangi ilacları kullanmalıyım?

Sayın hbarbak,

Çoktandır bu konuya girmediğimden sorunuzu şimdi görebildim. Şu anda son durumları nedir? Yapraklarındaki buruşukluğun bir kaç sebebi olabilir. Bana göre büyük bir ihtimalle bitkinizin besin maddeleri eksik olabilir.

hbarbak 25-06-2010 23:12

sayın romantik,yapraklarda yeni sürgünler var ancak yapraklar yine de hasta,mantar falan olabilirmi acaba?

Romantik 29-06-2010 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbarbak (Mesaj 664233)
sayın romantik,yapraklarda yeni sürgünler var ancak yapraklar yine de hasta,mantar falan olabilirmi acaba?

Resimlerini yükleyebilirseniz daha sağlıklı yorum yapma imakınmızda olacaktır.

adalı10 30-07-2010 20:42

cey cey fidan nerden bulabiliriz teşekkürler

ykolko 27-09-2010 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 462198)
Ankara'da bahçede Rize mandalinası yetiştiren varsa buraya yazsın lütfen.

Sayın Denizakvaryumu
İstanbul Kızıltoprak'ta oturuyorum burada bir çok bahçe'de mandalina ağaçları var ve şu anda hepsinin üzeri meyve dolu acaba bu ağaçlardan çelik alsam salonumda yetiştirebilirmiyim?

Romantik 27-09-2010 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 699465)
Sayın Denizakvaryumu
İstanbul Kızıltoprak'ta oturuyorum burada bir çok bahçe'de mandalina ağaçları var ve şu anda hepsinin üzeri meyve dolu acaba bu ağaçlardan çelik alsam salonumda yetiştirebilirmiyim?

Buradan sorunuzu bir üretici olarak cevaplıyayım.

Mandalina ve Portakal türlerini çelikle yetiştiremesiniz. Bu aşağı yukarı bütün Turunçgil çeşitleri için geçerlidir. ( Limon çeşitleri hariç )

Bu tür fidanlar, altlık için yetiştirilen ( Turunç, Poncirus Trofilo veya Flying Dragon ) üzerine aşılanır, yetiştirmek için kullanılan yöntem bu şekildedir.

ykolko 28-09-2010 10:37

Sayın Romantik
Benim Calamondin,Portakal,Limon çekirdeklerinden küçük fidelerim var bu fideler büyüdüğünde(2-3 yıl) çiçek ve meyve verebilir mi?

Romantik 29-09-2010 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 699656)
Sayın Romantik
Benim Calamondin,Portakal,Limon çekirdeklerinden küçük fidelerim var bu fideler büyüdüğünde(2-3 yıl) çiçek ve meyve verebilir mi?

Çok azda olsa 5-6 yaşlarında verebilir.

ayazkentli 30-09-2010 15:50

2 Eklenti(ler)
Sevgili Romantik,

tıpkı sn. hbardak'ın sorununa benzer bir sorun benim mayer limon'da da var (mandalina'da yok).

Yalnız ben şöyle bir şey gözlemliyorum. Taze sürgünün yaprakların'da bu sorun oluşuyor, hafif kahverengi ve buruşuk bir hal alıyor ama bir müddet sonra, yani yapraklar kuvvetlenip büyüdükten (kartlaştıktan sonra) bu sorun ortadan kalkıyor.

Gelişimini tamamlayan yapraklar'da böyle sorun olmuyor, sadece taze yapraklar'da oluyor. Neden kaynaklabilir?

Not: Her hangi bir besin takviyesi yapmadım, ilk diktiğimde eklediğim yanmış hayvan gübresi ile duruyorlar.

Romantik 06-10-2010 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 700417)
Sevgili Romantik,

tıpkı sn. hbardak'ın sorununa benzer bir sorun benim mayer limon'da da var (mandalina'da yok).

Yalnız ben şöyle bir şey gözlemliyorum. Taze sürgünün yaprakların'da bu sorun oluşuyor, hafif kahverengi ve buruşuk bir hal alıyor ama bir müddet sonra, yani yapraklar kuvvetlenip büyüdükten (kartlaştıktan sonra) bu sorun ortadan kalkıyor.

Gelişimini tamamlayan yapraklar'da böyle sorun olmuyor, sadece taze yapraklar'da oluyor. Neden kaynaklabilir?

Not: Her hangi bir besin takviyesi yapmadım, ilk diktiğimde eklediğim yanmış hayvan gübresi ile duruyorlar.

Merhabalar Sayın ayazkentli,

Uzun zamandır yoğunluktan başlığa bakmamıştım, yeni çıkan yapraklar hastalıklı. İsterseniz herhanagi bir zirai malzeme satan yere yaprağını götürüpde, ona görede ilaç alabilirisniz.

Acarextt03 17-12-2010 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 531085)
Karıncalardan kurtulmanın tek yolu boğmak bence. Saksıdan daha büyük bir kova içerisine su doldurun, 2-3 gün su içerisinde tutun saksıyı. Önemli olan karıncaları değilde, larvalarıyla ana kraliçeyi öldürmek. larvalardan 1 tanesini kurtarabilirlerse o larvayı kraliçe haline çeviriyorlar.

Yuvalarından kraliçe ve larvalar kaçamadığı için havasızlıktan boğuluyorlar. Ben öyle yapıyorum. İlaç vs. fayda etmiyor.

Bana fazlaca vahşice geldi...
Lütfen öldürmeyelim...
Yani ne bileyim, birilerinin yaptığı şey hoşumuza gitmiyor diye onu yok etmek !!!

limon_sever 19-03-2011 18:02

Flying dragon anacına aşılama da bir yol alınabildi mi? İç Anadolu da da portakal ve mandalina yetiştirmek istiyoruz artık :)

Romantik 29-03-2011 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 770719)
Flying dragon anacına aşılama da bir yol alınabildi mi? İç Anadolu da da portakal ve mandalina yetiştirmek istiyoruz artık :)

Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam etmekte.

Şu an Flying Dragonun çok yakın akrabası olan poncirus trifoliata ( Üç Yaprak ) üzerine aşılı bütün turunçgil çeşitlerimiz ve bu şekilde Mayer Limonlarımız ( -6 ) Mandalina ve Portakal çeşitlerimiz ( -8 ) Kamkat ( -10 ) derece soğuklara kadar dayanıklıdır.

2 sezon içindede Flying Dragon üzerinde test etme imkanımız olacak.

limon_sever 30-03-2011 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 776404)
Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam etmekte.

Şu an Flying Dragonun çok yakın akrabası olan poncirus trifoliata ( Üç Yaprak ) üzerine aşılı bütün turunçgil çeşitlerimiz ve bu şekilde Mayer Limonlarımız ( -6 ) Mandalina ve Portakal çeşitlerimiz ( -8 ) Kamkat ( -10 ) derece soğuklara kadar dayanıklıdır.

2 sezon içindede Flying Dragon üzerinde test etme imkanımız olacak.

Teşekkür ederim. Sabırsızlıkla bekliyoruz.

kuzen38 13-04-2011 23:16

bu konuyu acan sayın cey cey e nasıl ulaşabilirim acaba?

Wolf_Kanuni 14-06-2011 13:06

Burada hep Rize mandalinası ve portakalının soğuk yerlerde olabilirliğinden bahsedilmiş. Peki daha ılıman yerlerde, mesela İzmir'de, Rize mandalinası ve portakalının performansı nasıl olur?

Kiraz 23-06-2011 10:25

1 Eklenti(ler)
Rize mandalinası, üç senedir çiçeklerini salyangozlar yiyordu ama bu sene meyvesini göreceğim gibi.
Eklenti 227600

junkcan 06-09-2011 12:49

iç anadoluda mandalina ve portakal yetiştirilebilme imkanını bile duymak sevindirici :)

tonmaister 04-02-2012 01:12

cey cey bey
Buralardamısınız soğuk iklime dayanıklı rize portakalı ve mandalinası
yazları sıcak kışları soğuk bazen -9 ve -10 ları bulan 670 rakımda
yetişirmi?cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

ŞNY 04-02-2012 09:00

limon ve portakal agacım

mrh arkadaşlar benim biri portakal biri limon agacı olmk uzere iki agacım var ve kurumak uzereler kuruyan dallarını makasla kuruyan yerlerinden kestim şimdi ne yapmalıyım klorferli evde bakıyorum bulundugum şehirin karı sogugu çok agaçlar babamdan yadigar 6 ay önce kendisini kaybettim çok uzuluyorum hallerine ne olur yardım edin bana yaşama nasıl döndureyim bunları onlarda babam gibi olmasınlar acil cvp istiyorum neolur yardım

zayta 19-11-2012 10:56

acab rize mandalinası balkonda olabilir mi?bBen rizeliyim bu yaz ziraatten alabilirim.

Kenbiloğlu 22-10-2013 12:18

Merhabalar,

acaba İstanbul da Rize mandalinası ve portakalı temin etme şanzımız varmı?

şimdiden teşekkürler

Romantik 23-10-2013 07:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kenbiloğlu (Mesaj 1210388)
Merhabalar,

acaba İstanbul da Rize mandalinası ve portakalı temin etme şanzımız varmı?

şimdiden teşekkürler

Botanikmarket olarak Aras Kargo ile Türkiyenin her tarafına indirimli olarak soğuklara dayanıklı Rize Mandalinası, Rize Portakalı, Kamkat, Mayer Limon ve diğer fidanalrdan gönderimimiz mevcuttur, fidanlarımız soğuklara dayanıklı bodur anaçlardır, saksı içindede bakılmaya çok uygundur.

In God We Trust 25-10-2013 15:47

Merhaba ben 1 ay kadar önce bahçeme rize mandalinası diktim ve geçen pazar bir baktım üzerinde onlarca filiz var.Bu mevsimde filiz vermesi normal mi?Bu ağaç kış boyunca büyüyecek mi?

limon_sever 21-03-2014 09:06

3 Eklenti(ler)
Sayın Romantik'ten aldığım Rize Portakalı uyandı ve bir sürü meyve dalı oluşturdu.

Eklenti 477300

Eklenti 477301

Eklenti 477302

In God We Trust 21-03-2014 09:44

Bu meyve dalları oluştuktan sonra veya biraz daha ileri gidersek çiçek açmak üzereyken yerini değiştirmek bir sorun teşkil eder mi?

limon_sever 21-03-2014 10:04

Genel de sorun oluyor. Ama aynı ortamı yakalabiliyorsa çiçeklerini dökmüyor.

In God We Trust 24-03-2014 13:11

Benim portakal ağacıma da baktım çiçek açmaya hazırlanıyor yerini sevdi anlaşılan :) ancak mandalina ağacım gidici gibi toprağa 2 ay önce geçirdim ancak hala sarı yaprakları var ne filiz ne çiçek emaresi göremiyorum :(

fikret57 25-03-2014 16:19

bahçede benim portakalımda da yeni yeni uyanmalar başlamış filizleri ve tomurcukları görünmeye başlamış.

limon_sever 29-03-2014 12:37

1 Eklenti(ler)
Rize portakalında tomurcuklar iyice şişti.

Eklenti 479340

In God We Trust 06-04-2014 21:04

Benim rize mandalinalarım da uyanmaya başlamışlar İstanbulda dış mekandalar

ayzek20 07-04-2014 20:12

Bu fidanlardan ben de istiyorum. Denizli için hangi fidanlardan almalıyım? Limon, portakal ve mandalina almayı düşünüyorum.

naturefan 07-09-2014 18:46

Rize mandalinası

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Burası iklim olarak 7b ile 8 arası bir yer. Burada üçyaprak , karayemiş, maltaeriği, manolya ve palmiye yetişiyor. Bu ağaçtan(üçyaprak) mayıs sonu haziran başları gibi(tarihini tam hatırlamıyorum) çelik alıp dikmiştim, çelikler halen yeşil ; ancak sürgün vermedi henüz. Üçyaprak FD.ye göre soğuğa daha dayanıklı galiba, -25 dereceye kadar dayanıklı olduğunu okumuştum. Üçyaprak anaçlar üzerine Rize mandalinası ve limon aşılamayı düşünüyorum.

İlk birkaç yıl -bulabilirsem- dondan koruyucu örtü kullanabilirim. -6 dereceye kadar koruduğu belirtiliyor.

Eklenti 516586

vedat-guler 16-09-2014 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 1210652)
Botanikmarket olarak Aras Kargo ile Türkiyenin her tarafına indirimli olarak soğuklara dayanıklı Rize Mandalinası, Rize Portakalı, Kamkat, Mayer Limon ve diğer fidanalrdan gönderimimiz mevcuttur, fidanlarımız soğuklara dayanıklı bodur anaçlardır, saksı içindede bakılmaya çok uygundur.

Sayın Romantik size rize mandalini **** rize portakalının kargo gönderimi hakkında bir soru sormak istiyorum; ancak özel mesaj gönderirken sürekli hata almaktayım. Bana ulaşmanızı rica ediyorum.

benares 27-04-2018 12:52

Poncirus Trifoliata üzerine aşılı satsuma mandalini(Rize mandalini)

1 Eklenti(ler)
Botanik marketten aldığım Poncirus Trifoliata üzerine aşılı olduğu söylenen satsuma mandalini.

Kkuyugoz 29-11-2019 08:49

Poncirus trifolia iç anadolu eskişehirde bahçede nasıl sonuç verir. Botanik marketten alsam mandalina meyvesini yiyebilir miyiz

obabilgesi 16-07-2020 09:19

Merhaba arkadaşlar...
Bulunduğum bölgeye uyumlu olacağı düşüncesiyle üçyaprak anacına aşılı mayer limon, Rize portakalı ve satsuma mandalinasına ihtiyacım vardı. Botanik Marketten edindiğim sözde üçyapraklı fidanlarım geldi. Herşey yolunda gibiyken çöğürden bir sürgün verdi. Bildiğin turunçgil anacı (yaprak görseli mayer limon başlığında)! Kezâ mayer diye gönderilen fidan ise yediveren...
Kime güveneceğiz artık? Ve şikayetimi görselle bildirdiğimde gelen cevaba bakın, şaka gibi! Sanki karşılarında cahil 5 yaşında bir çocuk var...

Efendim durumunuzu ilgili kişiye aktardım ancak bitki sürgünlerini ve yapraklarını daha yeni vermeye başlıyor tam gelişmemiş gelişme sürecinde olabilir. Beklemeniz öneririm.
Ne yapayım şimdi? Lütfen fikir verin...
Eğer bu müesseseden aldığınız sözde üçyaprak anacına aşılı turunçgilleriniz kışı atlatamadıysa sebebi soğuklara dayanıksız turunçgil anacı olduğudur...

Resulgur 16-07-2020 20:55

Bu yıl bizde bu çeşitlerden edinmeyi düşünüyoruz. En güzeli yerinden meyvesini görerek almak sanırım.

obabilgesi 17-07-2020 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1592923)
Bu yıl bizde bu çeşitlerden edinmeyi düşünüyoruz. En güzeli yerinden meyvesini görerek almak sanırım.

O da çözüm değil, geldiği yerden meyveli geliyor ve eğer geldiği yerdeki sıcaklığı yakalarsa meyvelerini büyütmeye devam ediyor. Mühim olan kışın nerede yaşadığı ve kaç dereceleri gördüğü...
Üçyaprak soğuğa en dayanıklı anaç ama zor aşı tutarmış, o yüzden corrizo, troyer gibi üçyaprak hibritlerini kullanıyorlar fakat onlar da soğuğa çok dayanıklı değil. Yani araştırınca işin içinde ciddi kurnazlıklar var. Benim fidanlar üçyaprak hibritine aşılı olsaydı, dipten gelen sürgünden kandırıldığımı anlamayabilirdim (yaprakları birbirine çok benziyor) ve kışın donup ölürlerdi. Adı da fidan tutmadı olurdu. Ama resmen turunç anacı şaka gibi...
Artık en mantıklısı karadenizde yerel bir yetiştiriciden almak, çünkü orada sadece üçyaprak aşılılar yetişebiliyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025