agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Rize mandalinası ve portakalı (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/16514.htm)

Romantik 04-11-2009 21:01

Rize Mandalinası ve Portakalı soğuğa dayanıklı türlerdir. Bizim burada 80 yaşında meyve veren ağaçlar mevcuttur.

Süha Şendoğan 11-11-2009 11:40

3 Eklenti(ler)
Bende Yalova'dan bir üreticiden aldığım Rize mandalinasının yapraklarında galeri güvesi ve diğer asalakları temizledikten sonra bir miktar Neem Azal ile yaprakları ilaçladım ama toprakta bulunan karıncalar yerlerini çok sevdiklerinden bir türlü kurtulmadım ilaç atmak da istemiyorum ne önerebilirsiniz?

Mutlu Kutlu 11-11-2009 11:47

Karıncalardan kurtulmanın tek yolu boğmak bence. Saksıdan daha büyük bir kova içerisine su doldurun, 2-3 gün su içerisinde tutun saksıyı. Önemli olan karıncaları değilde, larvalarıyla ana kraliçeyi öldürmek. larvalardan 1 tanesini kurtarabilirlerse o larvayı kraliçe haline çeviriyorlar.

Yuvalarından kraliçe ve larvalar kaçamadığı için havasızlıktan boğuluyorlar. Ben öyle yapıyorum. İlaç vs. fayda etmiyor.

Süha Şendoğan 11-11-2009 11:51

Çok teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu..

Romantik 05-12-2009 17:23

Sayın fat35

Rize (Satsuma) mandarini 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum yoluyla Rize'ye getirilmiştir . Depolamaya ve taşımaya elverişlidir. Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir. Meyve başına ortalama 1.18 adet çekirdek düşmekte olup çekirdeksiz bir çeşit sayılır .Verimli bir çeşittir. düşük sıcaklara çok dayanıklıdır .Erkenci bir çeşittir .Meyveleri Ekim ayı ortasından itibaren olgunlaşır ve olgunluktan sonra ağaç üzerinde fazla kalmaz.Türkiye'de üretimi en çok yapılan ve dışsatımın başlıca mandarin çeşididir.

copur 09 05-12-2009 22:42

Rize mandalini ve Rize portakalı ne kadar soğuklara dayanır. Denizli' nin ötesinde narenciye türü yetişmiyor. Bu cinsler yetişir mi?

Romantik 06-12-2009 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 541458)
Rize mandalini ve Rize portakalı ne kadar soğuklara dayanır. Denizli' nin ötesinde narenciye türü yetişmiyor. Bu cinsler yetişir mi?

Sayın copur09,

Yaşadığınız yerde limon türü yetiştiği için Rize ( Satsuma ) Mandlinası ve Rize Portakalı rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu türler limondan soğuğa daha fazla dayanıklıdır.

Samsunlu55 16-12-2009 10:43

Geçende mandalina yerken bir mandalinanın içi kararmaya başlamıştı ve ilk defa bir mandalinada kurt gördüm. Acaba mandalina bozulduğu için mi kurtlanmıştır?

Romantik 16-12-2009 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 547509)
Geçende mandalina yerken bir mandalinanın içi kararmaya başlamıştı ve ilk defa bir mandalinada kurt gördüm. Acaba mandalina bozulduğu için mi kurtlanmıştır?

Bozulduğundan olmuş olabilir.

denizkedisi 19-12-2009 19:37

Arkadaşlar,limon ve portakallarım rüzgarlı bir balkonda duruyor,yağmur almıyor.Acaba eve mi alsam,geldiklerinden beri sanki giderek bozuluyorlar.

Romantik 19-12-2009 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizkedisi (Mesaj 549287)
Arkadaşlar,limon ve portakallarım rüzgarlı bir balkonda duruyor,yağmur almıyor.Acaba eve mi alsam,geldiklerinden beri sanki giderek bozuluyorlar.

Sayın denizkedisi,

Çok rüzgar alan yerde ise formunda bozulma olabilir, Sıcaklıklarda bu aralar düşmeye başladı, isterseniz bundan sonra yavaş yavaş bitkileriniz içeri alabilirsiniz.

Sergüzen 20-12-2009 20:23

1 Eklenti(ler)
Bu mandalina burada (Bursa 600m) oluyorsa, Rize mandalinası da olur sanırım. Bu ağaçdan bu sene 30 kg civarında meyve aldım. Çok soğuk havalarda naylon ile kapatıyorum. Sevgili Romantik kışın naylon ile kapatmayacağım Rize mandalinasından bir adet fide gönderebilirmisiniz? Adresimi özelinize yazacağım.

Romantik 20-12-2009 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergüzen (Mesaj 549732)
Bu mandalina burada (Bursa 600m) oluyorsa, Rize mandalinası da olur sanırım. Bu ağaçdan bu sene 30 kg civarında meyve aldım. Çok soğuk havalarda naylon ile kapatıyorum. Sevgili Romantik kışın naylon ile kapatmayacağım Rize mandalinasından bir adet fide gönderebilirmisiniz? Adresimi özelinize yazacağım.

Sayın Sergüzen,

Forum kuralları gereği siparişinizle ilgili durumu aşağıda linkini verdiğim alandan bakıp bilgilenebilirsiniz. Ayrıca Rize Mandalinasını dışarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...773#post549773

-OGUZHAN 26-12-2009 21:16

1 Eklenti(ler)
Çorluda ekim ayında havalar soğduğu için kamkatımı içeriye aldım.yapraklar ve meyveler çok sağlıklı iken iki hafta sonra çok hızlı bir şekilde yapraklar dökülmeye başladı.Güneş çok az görüyor,toprağın üzerini nemli hissettiğim için az su vermiş olabilirim.dökülen yaprakları saksının içinde topladım görülmesi için.panikteyim lütfen acil yardım.

Romantik 26-12-2009 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -OGUZHAN (Mesaj 552497)
Çorluda ekim ayında havalar soğduğu için kamkatımı içeriye aldım.yapraklar ve meyveler çok sağlıklı iken iki hafta sonra çok hızlı bir şekilde yapraklar dökülmeye başladı.Güneş çok az görüyor,toprağın üzerini nemli hissettiğim için az su vermiş olabilirim.dökülen yaprakları saksının içinde topladım görülmesi için.panikteyim lütfen acil yardım.

Sayın OGUZHAN;

Kamkatınızı havadar ve ışık alan yere koymanızı tavsiye ederim. kaloriferin dibine koymayın ve gündüz perdeyi açın daha iyi ışık alsın, kendini en yakın zamanda toplayacaktır.

bari 29-01-2010 16:12

SEvgili ceyceyden almış olduğum rize mandalinası şimdiye kadar iyi idare etti, dışarıya arka bahçeme dikmiştim.. Dört tarafı çevrili, pek rüzgar almayan bir yerde.. -8'leri gördü....

cey_cey 29-01-2010 18:49

Sevgili bari geçen haftaki aşırı soguklarda dış mekanda tüplü şekilde bırakmış olduğum 200 adet kadar mandalina ve portakal fidanlarım bir tanesi bile zarar görmedi,hafta başındaki sıcaklık değeri -7 derece idi.

denizakvaryumu 29-01-2010 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 571053)
SEvgili ceyceyden almış olduğum rize mandalinası şimdiye kadar iyi idare etti, dışarıya arka bahçeme dikmiştim.. Dört tarafı çevrili, pek rüzgar almayan bir yerde.. -8'leri gördü....

Yani Eskişehir'de bahçede mi?

bari 29-01-2010 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 571121)
Yani Eskişehir'de bahçede mi?

Evet bahçede SEvgili Denizakvaryumu,

Yeri biraz korunaklı, dibinede talaş dökmüştüm... Sabah hatta kardan dalları eğilmişti... Dış ortamda derece var, -8leri gördü bulunduğu yer...

bari 29-01-2010 19:12

2 Eklenti(ler)
Sizin için fotoğraf çektim geldim...

denizakvaryumu 29-01-2010 21:12

Eskişehir'de mandalina yetiştirirseniz tarihe geçersiniz :)

bari 29-01-2010 21:44

:) Yeri iyi ama ama tetikteyim..-10 un üzerine çıkarsa hemen sarıp sarmalayacağım...

k0900 29-01-2010 21:45

Sn. cey cey ilk mesajda, Doğu Anadoluda yetişeceğini yazmış.

Geçtigimiz gün Erzurum -35 gördü.

bari 29-01-2010 21:51

O kadar dayanıklı olabileceğini sanmıyorum, bende deneme yapıyorum...Bir kaç denemem daha var.. Yuzu çimlendirdim, japonyaya özgü bir turunçgil soğuğa dayanıklı..

k0900 29-01-2010 22:07

Yüzü (yuzu);(yuja) bir narenciye meyve. Meyve ve pürüzlü bir cilt ile çok küçük bir greyfurt gibidir. sarı veya yeşil olgunluk derecesine bağlı olabilir çok aromatik. Yüzü meyve,, 5.5 ve 7.5 arasında genellikle çeşitli çap cm olabilir, ama bir greyfurt gibi (en fazla 10 cm veya daha büyük için)

Tebrikler :) Yeni bir tür daha.

aliok1 12-02-2010 15:11

Merhabalar .Bende romantik rumuzlu arkadaştan bugün birer adet Rize mandalina ve portakalı ve kamkat siparişi verdim.Hobi olarak dikeceğim.Bitkiler elime ne zaman geçecek bakalım.

cey_cey 12-02-2010 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 571187)
Sn. cey cey ilk mesajda, Doğu Anadoluda yetişeceğini yazmış.

Geçtigimiz gün Erzurum -35 gördü.

Sayın k0900

Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzurum ilini baz alarak yazmadım,bölge içerisindeki aşırı soğuk illeri ayırmam gerekirdi onda haklısınız.

cey_cey 12-02-2010 23:57

Bu sene kış ortalaması ılık geçmesine rağmen son dönemlerde aşırı soğuklar oldu,Ordu il merkezi ard arda 2 gece -8 leri gördü buna rağmen mandalina ve portakal fidanlarım etkilenmedi, en ilginç olanı ise avakado fidanlarının etkilenmemes, uzun müddetli soğuklarda kesinlikle yaşamaz ama kısa süreli soğuklarda -8 dereceyi görmüş oldular.

@d@LI 13-03-2010 22:55

biraz geç oldu ama toprağını tamamen boşalt, silkele sadece kök kalsın, su dolu kovanın içine kökü daldır tamamen temizlenince yeni toprakla saksıya ek en güvenlisi daha önce başıma geldi bu şekilde yaptım hiçbir sorun olmadı

botanik2009 14-03-2010 00:39

Geçen yıl aldığım fidanlar kışı dışarda geçirdi, hiç problem olmadı geçen hafta toprağa aldım. bu sene meyva görebilirmiyiz acaba ?.

Romantik 01-04-2010 01:22

Fidanlarınızın resmini yükleyebilirseniz, size bu konuda daha geniş yardımcı olabilirim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi botanik2009 (Mesaj 596401)
Geçen yıl aldığım fidanlar kışı dışarda geçirdi, hiç problem olmadı geçen hafta toprağa aldım. bu sene meyva görebilirmiyiz acaba ?.

venus_trap 21-04-2010 12:50

1 Eklenti(ler)
bende 2 kök mandalina var bu saksıdaki toprak çok kirli ve yeri artık çok küçük ama malum bahar ayındayız bu zaman da toprak değimişimi şaşırtma bunlara zarar verirmi? bitanesi yapraklarını açmaya başladı. Yardımlarınızıbekliyorum teşekkürler

nariçi 21-04-2010 13:24

Sayın romantik benim mandaline hala yeni sürgün tomurcuğu oluşturmuyor, (Uyanmadı) Kışın içeride toprağı fazla ıslak kalmış olabilir ne yapmalıyız?

Romantik 22-04-2010 15:02

Sayın nariçi,

Benim sera içindeki Mandalinalar yeni uyanmaya başladılar, sizin orası bizim bu iklimlere göre daha soğuk olduğu için uyanması için biraz daha zamanı var. Güneş gören bir yere alın. Havalar tam olarak ısınınca uyanacaktır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 621639)
Sayın romantik benim mandaline hala yeni sürgün tomurcuğu oluşturmuyor, (Uyanmadı) Kışın içeride toprağı fazla ıslak kalmış olabilir ne yapmalıyız?

Romantik 22-04-2010 15:04

Toprak harcınızı nasıl oluşturdunuz,

Saksınız fidanınız için yetersiz kalmış, Köklerini oynatmadan geniş bir saksıya alabilirsiniz,

Yeni saksısına toprak ilave ederkende çorak olmayacak bir şekilde toprak ilavesi yapın ve sulayın.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi venus_trap (Mesaj 621601)
bende 2 kök mandalina var bu saksıdaki toprak çok kirli ve yeri artık çok küçük ama malum bahar ayındayız bu zaman da toprak değimişimi şaşırtma bunlara zarar verirmi? bitanesi yapraklarını açmaya başladı. Yardımlarınızıbekliyorum teşekkürler

ayazkentli 22-04-2010 18:28

2 Eklenti(ler)
Sn. Romantik,

Benim mandalina ve limon'um uyanmaya, yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı. Bir sorum olacak. Mandalin ve limon'un bulunduğu saksılara, kardeş bitki amacı ile, kadife çiçeği ve'ya fesleğen eksem bir faydası ya'da sakıncası olur'mu?

Not: İlk fotoğraf, mandalina'nın, 2.si limon'un. Büyük saksılar'da bulunuyorlar.

Romantik 22-04-2010 22:21

Sayın ayazkentli,

Saksınız büyükse ve diğer bitkilerin köklerine boğmayacak olan Fesleğen ve Kadife Çiçeğinin, diğer bitkilerinize yararıda, sakıncasıda olmaz.

Bitkileriniz uyanım sürecine girmişlerdir, bundan sonra meyvelerini göreceksiniz inşallah.

venus_trap 05-05-2010 07:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 622641)
Toprak harcınızı nasıl oluşturdunuz,

Saksınız fidanınız için yetersiz kalmış, Köklerini oynatmadan geniş bir saksıya alabilirsiniz,

Yeni saksısına toprak ilave ederkende çorak olmayacak bir şekilde toprak ilavesi yapın ve sulayın.

Toprak karışımını bilmiyorum bi arkadaşımdan aldım bi kökünüde o istededi bu kökleri sarsmadan nasıl çıkarırım bilmiyorum ama denicem inşallah kurutmadan ayırırım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :)

bari 05-05-2010 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 622783)
Sn. Romantik,

Benim mandalina ve limon'um uyanmaya, yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı. Bir sorum olacak. Mandalin ve limon'un bulunduğu saksılara, kardeş bitki amacı ile, kadife çiçeği ve'ya fesleğen eksem bir faydası ya'da sakıncası olur'mu?

Not: İlk fotoğraf, mandalina'nın, 2.si limon'un. Büyük saksılar'da bulunuyorlar.

Kadife çiçeğinin toprak altı zararlı nematodları kovucu etkisi var.. Bildiğim kadarıyla bitkinin ürettiği pyrethrum maddesinden dolayı normalde zararlı böcekleribu bitkilere yaklaşmıyorlar... Bu Mandalina ve limonuzada bu tip zararlıların gelmesini önleyebilir... Bu özellik daha çok african marigold (sarı-turuncu çiçekli) diye geçen türle birlikte anılıyor, kadife çiçeği french marigold.. Ama hepsinde aynı özellik olduğu söyleniyor..

bari 09-05-2010 23:03

Rize mandalinasının bahçede kışı atlatamadığını düşünüyordum, yaprakları kurumuştu.. Bugün gövdeden 4-5 farklı yerden sürgün verdiğini gördüm.....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025