agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

BursaTeXaS 30-08-2010 16:15

öncelikle hoşgeldin tatlılimon :) bende çok tecrübeli değilim bu konuda benimde 20 günlük limon filizim var az çok bildiklerimi sana aktarmak istedim. cam kavanoz konusunda sıkıntı yapma zaten çekirdekler filizlenince onları daha büyük bir saksıya alman gerekecek yani toprağın üzerinde 3-5 cm kadar yeşillenince. direk güneş ışığı görmese bile yarı gölge ve aydınlık bir ortamda olması daha iyi olur diye düşünüyorum. benim limon çekirdeklerim tam 30 günde toprağın yüzeyine çıkmıştı. biraz sabırla beklemeni tavsiye ederim yaklaşık 1 ay sonra sende limon filizinin gelişimini keyifle izleyeceksin tıpkı benim gibi :)

tatlilimon 30-08-2010 16:28

çok teşekkürler bursatexas :) birinin motive etmesi çok iyi oldu sabahtan akşama kadar bile gidip gidip bikaç kere baktım neler olacak diye. sanırım çok sabırsızım :/ olduğu yerde bırakıyorum kendilerini o zaman şimdilik. gelişmeleri burdan size yazacağım. inşallah güzel fidelerimiz olur!!! sevgiler..

BursaTeXaS 30-08-2010 20:30

Rica ederim, sınırlı tecrübeme rağmen bir doğa dostuna yardımcı olmak çok mutluluk verici benim için. Yaklaşık bir ay kadar unutun onları :) fakat şöyle bir durum var tohumlar bulunduğu ortamın şartlarına göre 1 aydan daha kısa ya da daha uzun sürede de çimlenebiliyor. Saygılarımla..

muhammed altan 31-08-2010 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blk (Mesaj 689710)
Muhammed Bey Merhaba,

Ben de tohumdaN ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Limon, manolya, mandalina ağaçlarına sahibim. Ayrıca batı ladini ve mavi ladinim ve erguvan ağacım da var. Cevizimi kaybettim :( Aşı konusunda sizden detaylı bilgi rica edeceğim. Zira yetiştirdiğim ağaçları okul bahçelerine ekmek gibi bir projem var. Meyve veren verimli ağaçlar olursa tercih nedeni olurlar diye düşünüyorum.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Blk Hanım ;

Aşılama 5-6 yöntem ile yapılabiliyor.Her ağaç için aşağı yukarı aynı (güller ve odunsu bitkiler dahil buna ) oluyor.Aşılamada tek mantık şudur ; Meyve veren kaliteli bir ağacın dokusunu (dal kabuğu) veya dal parçasını uygun biçimde kesip kendi ağacınızın kabuğuna veya dal parçasına temas ettirerek bağlıyor ve kaynamasını sağlıyorsunuz.Sonra buradan yeni bir sürgün çıkarak bu kaliteli meyve veren ağaca sahip oluyorsunuz.

Tabi bu işin bir zamanı var.Birde aşı zamanı bölgeden bölgeye değişmekte.
Şöyle bir örnek verebilirim ; Narenciye göz aşısı Akdeniz bölgesinde ilkbahar ve yaz sonlarında oluyor.Ama bizim buralarda yani İstanbul-Bursa tarafında temmuz 15 de başlayıp ,eylül ayına kadar devam ediyor.Bunu Bursa'daki narenciye fidanı satan (uzman)birisinden öğrendim.Ve sadece göz aşısı yapılabiliyor bizim buralarda.

Bu aylarda ağacın kabuklarında en çok su miktarının olduğu için kabuk çabuk ve kolay açılmaktadır.Dolayısıyla dokuyu da çok kolay yerleştirebilip bağlarsanız.Zaten bir hafta içinde dokunun renginden anlarsınız rengi ilk günki gibi yesil ise tutmuştur.Kararma varsa kaynamamış,tutmamıştır.

Şu sıralarda bile yapabilirsiniz.Deneyebilirsiniz!

Birde çok önemli bir bilgi edindim bu kişiden ; Aşı yaptıktan sonra ağacı çok az sulamak lazımmış! Eğer gölgelik bir yerde ise 12 gün hiç sulamayın diyor.
Tohumdan ektiğiniz fideler, kurşun kalem kalınlığının yarısı bile olsa yapabilirsiniz.

Aşağıda aşı ile ilgili Linkler veriyorum.Umarım herkez buna ilgi duyacaktır.

http://www.tarimsalbilgi.org/forums/video_tarim/video_tarim_asilama-t499.0.html
http://www.erdemli-fidan.com/animasyon.htm
http://www.sazli.org/sazlikoyu/forum_posts.asp?TID=10

muhammed altan 31-08-2010 10:31

Fotoğraflar hakkında..
 
Sayın Şampiyon Texas ve Bernacyhn fotoğrafları bir türlü atamadım.Boyut ve hacmi büyük olduğundan bir çevirici programına ihtiyacım vardı.Yükledim, çevirdiğim anda sizlere sunmak istiyorum.:p

muhammed altan 31-08-2010 12:58

limon -mandalin çekirdeği fidesi aşılandı !!
 
4 Eklenti(ler)
Bu resimde aşı yapmamdan bir hafta sonra üsteki kendi sürgününü kestim.(dokunun yeşil olduğunu gördükten sonra.. )Bir hafta sonrada ipini çözüp dokuya rahat besin gitsin diye !..
Şu andaki durumu dahada filizlenmiş durumunda onların resminide sunacağım.

BursaTeXaS 31-08-2010 13:18

Maşallah Muhammed Bey, Allah meyvelerini görmeyi de nasip eder inşallah...

muhammed altan 31-08-2010 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BursaTeXaS (Mesaj 690133)
Maşallah Muhammed Bey, Allah meyvelerini görmeyi de nasip eder inşallah...

Amin.. Sayın Bursa Texas .Siz de yaparsınız inşallah.Ben pet şişelere tohumlarını ekip aşıladıktan sonra yakın çevreme vermeyi düşünüyorum.Bu ağaçla belki anılmak güzel bir duygu olsa gerek..

BursaTeXaS 31-08-2010 17:09

Sn Muhammet Bey.. aşı konusunda bir soru sormak istiyorum. öncelikle özür dilerim bitkiler konusunda acemi olduğum için bu soru mantıksız ya da tuhaf gelebilir. Diyelim ki fidelerimizi aşıladık fakat aşı tutmadı. aşının tutmaması bizim fidelerimize zarar verebiliyor mu ? (fidemizin kuruması vb. gibi )

bernacyhn 31-08-2010 21:22

Benim limonum iki yaşına geldi neredeyse ama kalınlaşmak yerine boy attı, dallandı. Bir kurşun kalem kalınlığındaydı en son bıraktığımda. Üç aydır görmüyorum. Aşılama şansım yok bu yüzden turunçgille idare ederim diye düşünüyorum :) Bayramda istanbula gittiğimde resimlerini çeker burada paylaşırım. Meyvelerimize kavuşmamız dileğiyle :)

muhammed altan 01-09-2010 07:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BursaTeXaS (Mesaj 690255)
Sn Muhammet Bey.. aşı konusunda bir soru sormak istiyorum. öncelikle özür dilerim bitkiler konusunda acemi olduğum için bu soru mantıksız ya da tuhaf gelebilir. Diyelim ki fidelerimizi aşıladık fakat aşı tutmadı. aşının tutmaması bizim fidelerimize zarar verebiliyor mu ? (fidemizin kuruması vb. gibi )

Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında budama kesim işi yaparlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.

muhammed altan 01-09-2010 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 690319)
Benim limonum iki yaşına geldi neredeyse ama kalınlaşmak yerine boy attı, dallandı. Bir kurşun kalem kalınlığındaydı en son bıraktığımda. Üç aydır görmüyorum. Aşılama şansım yok bu yüzden turunçgille idare ederim diye düşünüyorum :) Bayramda istanbula gittiğimde resimlerini çeker burada paylaşırım. Meyvelerimize kavuşmamız dileğiyle :)

Sayın Bernacyhn Sağolun; Limon fideniz bu şekilde meyve vermez ,sadece bir yeşillik ağaçtan ibaret olur.Eğer çevrenizde limon ağacı varsa bir deneme yapabilirsiniz.Zaman için çok geç kalmış sayılmazsınız.
Resimlerinizi bekliyorum.

BursaTeXaS 01-09-2010 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muhammed altan (Mesaj 690391)
Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında aşılarlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.

Teşekkür ederim Muhammed Bey...

tatlilimon 08-09-2010 13:53

benim limonlarda hiç hareket yok. birkaç hafta daha bekliyelim bakalım.

bernacyhn 15-09-2010 15:30

3 Eklenti(ler)
Benim limonum hasta olmuş :( üstünde parazit var. Nereden geldi bilmiyorum bu parazit bütün gövdeyi sarmış. Neredeyse bir metre olmuştu ağacım. Dallanıp budaklanmıştı. Babam ölümden kurtarmış ama paraziti nasıl gidereceğimi bilmiyorum lütfen bana yol gösterin :(

muhammed altan 16-09-2010 09:01

Sayın BernaCYHN Merhaba ; bu hastalığı turunç ağaçlarımda bende gördüm,sonra üstesinden geldim.Bu yaprak biti dir.Bu yaratıklar , ağacın önce yaprak altına ve hızla çoğalıp dallarına sarılıp,bitkinin özsuyunu çekip kuruturlar.Yapışkan parlak sıvı bırakırlar. Eğer kısa sürede ilaç kullanmazsanız limonunuz ölür.Bir çiçekçiden sulandırılmış ilaç almıştım güller için kullanıldığını etkili olduğunu söyledi.Kullandım biraz azalttı ama hepsi ölmedi.Sonra bir arkadaşımdan şunu öğrendim.; Evde kullanılan haşere **** sivri sinek ilaçları olabilir.Önce sprey su fışkırtan şişenin içine temiz su koyuyorsunuz yüzde 70 i kadar.Sonra bu ilaçtan kısa aralıklarla 3-4 defa bu suyun içine sıkıyorsunuz ve çalkalayıp bütün ağacın her yerine toprağa bile sıkıyorsunuz.Bu uygulamayı birer hafta aralıklarla 3-4 defa yapıyorsunuz.Çünki hayvanlar sürekli yumurta yaptıkları için yumurtadakiler ölmüyor.Yine çıkıp üreyebiliyorlar.Ağaca yapışık kaldıkları için ,ölseler bile yine yapışık ölüp kalırlar.Bunları ben bulaşık süngerlerinin sert kısmıyla silerek temizledim. Bir ay sonra gözlemlersiniz yine varsa devam edersiniz.
Diğer bir çözüm ise Zirai tarım ilacı olabilir .Yaprak biti için derseniz verirler.Evinizde böcek sinek ilacınız varsa bence gerekmez.

bernacyhn 16-09-2010 17:44

Çok teşekkür ederim Muhammet Altan Bey, en kısa zamanda uygulayacağım. Ödüm koptu onları görünce bir de her yerine sarmış, nasıl panikledim anlatamam.

bernacyhn 17-09-2010 22:33

Sinek ilacı işe yarar mı acaba?

muhammed altan 20-09-2010 12:11

Sayın BernaCYHN , Ben böcek ilacı ile yapmıştım.Üzerinde sinek böcek resimleri vardı.Bence olur ,etkisi diğerine göre belki biraz daha azdır.Siz 2 defa fazla sıkarsınız olur biter.Ama vakit geçirmeyin ağacınızın hayatını kurtarın.Unutmayın direk ağaca sıkmıyorsunuz.Sulandırıp öyle sıkıyorsunuz !!

bernacyhn 23-09-2010 13:53

Evdeki sineksavarmış. Birazdan gidip böcek ilacı alacağım marketten. Teşekkürler muhammet Altan bey tavsiyeleriniz için

bernacyhn 23-09-2010 14:10

1 Eklenti(ler)
Markete gitmeden önce komşuya böcek ilacı var mı diye sorayım dedim. bitkiler için ıslanabilir böcek ilacı varmış size sormak için eve getirip resmini çektim. Ne dersiniz kullanılabilir mi?

muhammed altan 23-09-2010 15:18

Evet.Bu tam bir kabuklu bit ilacı!! Yanlız , 1 litre su ile nekadar sulandıracaksınız bilemem.Dekara verilen ağaç yöntemine göre de verebilirsiniz. 1cc (şırınga ölçüsü ) kadar çekip vermek olabilir diye düşünüyorum.Çok kaçırırsanız ağacı yakabilirsiniz.Dikkatli olun.Bence Mine Hanım ' a bir bilene sorun bölümünde sorabilirsiniz.

bernacyhn 24-09-2010 00:16

Brn cevabınızı bekleyemeden kuru olarak elime ameliyat eldiveni geçirip nefesimi tutup bu ilaçla ağaçta böceklerin yoğun olduğu yerleri ovdum. Ağacın tamamına etki etmesi için sizden aldığım cesaretle suya katıp her yerine sıkacağım :) Zaman atırdığınız için çok teşekkür ederim. Umarım bu böcekler bir an önce ağacımı terkederler :)

muhammed altan 24-09-2010 14:45

Bu uygulamayı dediğim gibi uygularsanız görüceksiniz bir şey kalmayacaktır.Bir ay sonra tekrar gözlemleyin eğer bir iki tane canlı olanı varsa uygulamaya devam...!
Bir de ağacınızı kuzey (poyraz) rüzgarından koruyun bu hem kış için hemde yaz için.Kuytu , nemin olduğu yerleri çok severler ve verimli olurlar. Turunçgillerle önemli bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim .Şöyle ki ;
Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Şubat ayında, ya da , çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübrelemedir.

Cahide Kartal 28-09-2010 17:32

3 Eklenti(ler)
Baharla birlikte bulunduğu küçük saksıdan alıp tenekeye diktiğim turunçun yaprakları anlayamadığım bir sebepten dökülüyor.Ne önerirsiniz.
Eklenti 173129

Budama güçlendirir mi?(Üst kısmı)
Eklenti 173130
Üç yıldır aynı saksıda olan diğer turunç, yaprak vermeye devam ediyor.
Eklenti 173131

bernacyhn 28-09-2010 19:12

Sanırım saksısı biraz küçük kalmış ve bu yüzden dökülüyor yapraklar ama yine de bir bilene sorun

muhammed altan 29-09-2010 15:22

Cahide Hn , merhaba.Fidanınızı yer değişikliği yapmışsanız bir miktar dökebilir.Eğer dışarıdan içeri almışsanız dökmeye devam edecek hazırlıklı olun.İçeriye alışması zaman alır.İçeride bulundurmak istiyorsanız odayı sık havalandırıp ,güneş alan konuma koymalısınız.
Diğer bir sebep çok su vermişsinizdir.Dengeli düzenli su vermek gerekir.
Ağaçta bir zararlı görülmüyor ve besin ekliği yapraklarına yansımamış.

bernacyhn 29-09-2010 16:00

Muhammed bey, ben ağacımın hastalık kapmış olan yapraklarını budadım ama acaba doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım ?

Cahide Kartal 29-09-2010 17:01

Teşekkür ederim Muhammed Bey, bulunduğu saksıya aldığımdan beri yerini hiç değiştirmedim hep camekanlı terasta durdu(sera etkisi olsun diye ), havalandırmasını ihmal etmemeye çalıştım,zaman zaman biriktirdiğim yağmur sularından da verdim.Yalnız bir şey dikkatimi çekti, teneke saksısında aşırı sıcaklar köklerine zarar vermiş yapraklarını dökmüş olabilir mi?

muhammed altan 01-10-2010 13:50

Sanmıyorum Cahide Hanım.Bu sene çok sıcaklar oldu ama yapraklarını kurutacak olsa çoğu dökülürdü.Diğer ağaçlar gibi narenciye ağacıda dönem dönem yaprak dökebilir.Yaprak yenileme vakti gelmiş olabilir.
Ağacınızın yaprakların arkasında böceklenme **** pas lekesi gibi kahverengileşme bir şeyler varmı ? **** gövde de ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025