agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Turunçgil Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295.htm)

denizakvaryumu 17-03-2008 10:13

Calamondin, kamkat gibi küçük türler haricindeki turunçgiller bol güneş ve havadar bir ortam isterler.Hatta calamondin bile dışarı çıkarılınca daha sağlıklı bir gelişme gösteriyor.
Dışarı çıkarın derim ben.

Nevsun Hn. Ankara'da bulamadığınız özel gübreler için

http://www.oz-kim.com.tr

Sıhhıye adresinde satışlar var.

MSaygin 17-03-2008 11:37

Geçmiş olsun :)

Ben kestiğim yerleri macunla kapatmıyorum.
Bence de mümkünse dışarıda durması daha iyi olur.Aslında hemen her çeşit turunçgil şartları doğru seçilirse iç mekanda oluyor ama dışarısı daha iyi.
Turunçgiller gerçekten dayanıklı ağaçlar, budamaya karşı da hassas değiller, merak etmeyin sizinki de kısa sürede toparlayacaktır.

Özel ısıtma falan olmazsa, çin turunçları 3-4 haftadan önce çimlenmiyor, inşallah sizinkiler de çimlenirler en kısa sürede.

Selamlar,

nevsune 17-03-2008 11:46

Sn.MSaygın, Sn. Denizakvaryumu teşekkürler ediyorum ilginize.

Bundan sonra bekleyip göreceğim artık sonucu. Bakalım zalimlik ne kadar işe yarıyormuş:)

marbling 17-03-2008 12:16

Merhaba,
Benimde portakal,limon ve mandalinim var.Meyvelerini alıyordum.Fakat bu sene kırmızı ömrümcek dadandı. İlaç aldım.İlaçladım. Yapraklarını döktüler hatta coğu dalları bie kurudular. Budadım resmen kuş gibi oldular.Şimdi yeni filizler sürüyor ama halan o kırmızı örümcek illetinden kurtulamadım.Ankarada yaşıyorum.Havalar ısındı balkona alacagım ama ne olur bana bir akıl verin kesim cözüm nedir? Kendi kük ama verdiği zarar çok büyük hele beni ne kadar üzdüğünü bilseniz.Şimdiden tesekkürler.....

MSaygin 17-03-2008 12:30

Geçmiş olsun marbling,

Doğru ilaç kullanmamış olabilir misiniz? Bir ilaç bayisinden yardım alsanız, ilacın dozunu ve uygulama zamanını iyice öğrenip, balkonda rüzgarsız bir zamanda yeniden ilaçlasanız sorunu çözersiniz sanıyorum.

nevsune 17-03-2008 14:46

Sn. marbling ev ilaçları bölümümüzde aşağıdaki tarif var.

Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

Kükürtü ben kullanıyorum ve sonucundan da çok memnunum. Hem kırmızı örümceğe, hem de mantar oluşumuna iyi geliyor. Ulus halinin oradaki zirai ilaç satıcılarından almıştım. Elimde işime yarayacak olandan çok fazlası var. Perşembe günü şehire ineceğim, isterseniz bir yerde size vereyim.

lerdemir 17-03-2008 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 215464)
...Turunçgiller gerçekten dayanıklı ağaçlar, budamaya karşı da hassas değiller, merak etmeyin sizinki de kısa sürede toparlayacaktır...

Ben denedim; gerçekten de hassas değiller; enfes toparladı. Yeni yeni bir sürü sürgün ve yaprak; hepsi de avucumdan büyük ve pırıl pırıllar.

Budama konusundaki sabırlı yardımlar için, yeri gelmişken, tekrar teşekkürler MSaygin ile Todor'a...
Budama sonrası, ve şu anki halinin de fotoğraflarını eklemeye çalışırım.

ÖMERCİK 26-03-2008 22:13

merhaba ben ömercik
 
bahçemizde bir portakal ağacıvar 5 6 yıl falan var ağaç her ilk baharda çiçek veriyor ama sonra çiçeklerini döküyör meyve alamıyoruz bunun nedeni nedir bilmiyorum bilen varsa bana yardım etsin yine çiçek verdi inşşallah bu sene dökülmez tutar teşekürler saygılarımla ömercik

Özgür Ayata 02-04-2008 10:34

Lime
 
3 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
Resimdeki LIME fidanını geçen sene bir fidancıdan aldım, aldığımda üzerinde 3 adet meyvesi vardı ve uzun süre üzerinde kaldılar. Resimlerde görünmüyor ama üzeri tam V şeklinde ve en az 15-20 adet çiçek var. Bu çiçeklerin hepsi meyve olacakmı? Fidan şu an torf içinde ekili ve 1-2 sene daha saksıda bakmak istiyorum ve daha sonra toprağa alacağım. Bu ay humus denilen gübreden bir avuç verdim. Baharında gelmesiyle heryerden filizlendi. Nasıl bir budama yapmalıyım ve BONSAI yapmak için çelik alabilirmiyim bu ağaçtan? Alabilirsem neresinden, nasıl, ne zaman? Aydınlatırsanız çok sevinirim.
Herkese saygılar

syıldıran 25-04-2008 16:18

Sn. Arkadaşlar ,
Vaşington cinsi portakal ağaçlarımda yeşil ve siyah yaprak bitleri var , şu günlerde çiçeklenme döneminde olması nedeniyle kullanacağım ilaç konusunda tereddütlüyüm. Yaptığım araştırmada Primicarb etkili maddeli Pirimor adlı ilacın arılara zararsız olduğunu öğrendim ama Aydın ve Nazilli'deki ilaç bayilerinde bulamadım , arılara zararsız çiçeklenme zamanı kullanılabilecek yaprak bitlerine etkili ve piyasada bulabileceğim bir ilaç için önerilerinizi bekliyorum. Selam ve Saygılar.

izzeterisen 25-04-2008 17:36

Merhaba,
Yaprak bitleri ile mücadelede öncelikle doğal düşmanlar dediğimiz canlıların varlığını araştırmanız gerek.
Bunun için de yaprakların arkasını kontrol edin. Eğer yaprak biti kolonileri içinde bir canlı görürseniz resimleyin. Ondan sonra size yardımcı olalım. Hemen ilaç düşünmeyin, benim limon bahçem vardı (sattım ) 11 yıl hiç yaprak biti ilacı kullanmadım. Resimleri bekleriz.

enzoferrari 30-04-2008 15:08

Arkadaşlar merhaba.
bahçemde dikili vaziyette iki tane limon ağacım var, bunları 5-6 sene veya daha fazla zaman önce babam dikmişti. bunlar hiç çiçek açmadılar meyve falan da vermediler (ben görmedim) sadece dikenleri var. daha sonra babam sinirlendi birini 1 metre diğerinide 50-60 cm boyunda bıraktı her yerini budadı, daha sonradan öğrendim bu ağacın mevye vermesi için aşı yapılması lazımmış. ağaçların gövdesi başparmağım kalınlığında.

şimdi sorularım ve aklıma takılan şeyler şunlar.
1. bu ağaçlara çiçek/meyve veren başka bir ağaçtan mı aşı yapılacak?
2. bu ağacın birine portakal birine limon aşısı yapılır mı?
3. bu ağaca aşı ne zaman yapılır (mevsimi? hangi ay? saati? vs.)
4. aşı nasıl yapılır (internette bir kaç çeşitini gördüm, gövdeyi yarıp diğer ağacın dalını (birde bu dal herhangi bir dalımı oluyor) o yarığa sokuyorlardı) en kolay ve tutacak şekli nasıldır. bu aşı için dalları nerden bulacağım.
bir yardımcı olsanız. çok makbule geçer.
bak ağaç tutarsa limon veririm, limonata yaparım size :)

he birde bu lime diye birşey var ya bu lime, olmamış yeşil limon mu oluyor yoksa başka bir tür mü limon mu?

bluecrop 30-04-2008 17:08

merhaba enzoferrari;
Dilim döndüğünce sorularınızı cevaplamaya çalışacağım;
Limon ağaçlarınız dikiminden itibaren 5-6 yıl geçtiğini belirtmişsiniz .Büyük bir olasılıkla ağaçlarınız limon tohumundan üretilmişler. Tohumdan yetiştirilen limon ağaçları geriye açılım sergilerler ve 7-8 yıllıkken meyve veririler. 5-6 yıl bekleme sabrı gösterdiğinize göre 2 yıl daha sabredebilirseniz meyve almanız mümkün .yine de bol verimli bir meyve ağacınız olmayacaktır.
Gelelim sorularınıza ;
Aşı yapmak için , üç ana meteryale ihtiyaç vardır . a- çöğür diye tabir edilen aynı türe ait uyuşma gösteren anaç bitki (genellikle bu iş için üçyaprak, turunç, troyer stranjı ve carrizo stranjı kullanılır diğer türlerin bir biri ile uyumu iyi değildir . b- aşı kalemi(meyve veren ağaçtan 2-3 göz şeklinde alınan dal kesiği) c- yardımcı malzeme(aşı bıçağı, aşı bağı,aşı macunu,)
Tabii ki en önemlisi bilgi ve tecrübe
göz aşısı http://www.youtube.com/watch?v=IORRy...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VyO5zPSMhqI

kalem aşısı http://www.youtube.com/watch?v=-Ovci...eature=related

Son olarak 5-6 yıllık anaçları göz önüne alarak aşı başarısının çok düşük olacağını şimdiden öngörmek mümkün ,tavsiyem bitkilerinizi adına doğru narenciye fidanlarıyla değiştirmeniz

syıldıran 07-05-2008 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 228962)
Merhaba,
Yaprak bitleri ile mücadelede öncelikle doğal düşmanlar dediğimiz canlıların varlığını araştırmanız gerek.
Bunun için de yaprakların arkasını kontrol edin. Eğer yaprak biti kolonileri içinde bir canlı görürseniz resimleyin. Ondan sonra size yardımcı olalım. Hemen ilaç düşünmeyin, benim limon bahçem vardı (sattım ) 11 yıl hiç yaprak biti ilacı kullanmadım. Resimleri bekleriz.

Sn. İzzet Bey ,
İlginiz için çok teşekkürler , yapraklardaki yaprak bitleri kolonilerinin içerisine baktım ama başka bir canlı göremedim (Belkide vardı da , ben göremedim.) , bazı ağaçlarda tek tük uğur gböceği dediğimiz böceklerden var , bu böceklerin faydalı olduğunu ve yaprak bitlerini yediğini biliyorum , ama kanımca sayıları yetersiz. Pirimor , Plenium vb. doğaya zararsız bir ilaç arayışındayım. Fotoğraflamayı denedim , ama çok yakından iyi sonuç alamadım , bu nedenle resim koyamıyorum. Saygı ve selamlar . .

izzeterisen 07-05-2008 18:42

Sn.syıldıran
Bir tek bitkide ilaca başvurmanız doğru değil.
Fiziksel mücadele denilen bir mücadele şekli var.Yani elle öldürme. niye bunu denemeyip ilaca başvuruyorsunuz.
Bu arada orada bulunan uğur böceği larvalarına da yiyecekleri kadar yaprak biti bırakmanız gerekir ki doğal hayat devam etsin.

deniz-kızı 07-05-2008 19:30

Arkadaşlar ben limon çimlendirme sayfasına da yazmıştım.Herkezin ektiği limon çimleniyor benim ektiğim çimlenmiyor.Ben yalnışlık yapmadığıma eminim.Acaba benim ektiğim limonların çekirdeklerinde mi bir şey var?Toprakta çok iyi.

MSaygin 08-05-2008 09:56

deniz-kızı, turunçgil çekirdeklerinin çimlenmesi uzun zaman alır, bir ay kadar.Ayrıca turunçgil çekirdeklerinin ya hemen çıkartılınca ekilmesi, bekletilecekse kurutulup Captan gibi bir fungusitle ilaçlanması lazım.Işık almayacak şekilde buzdolabında bekletmelisiniz.
Bunlar tamam olsa bile ekilen her çekirdek çimlenecek diye bir şey yok, yeterli sayıda çekirdek ektiniz mi? Bunlara dikkat ederseniz sizin de çekirdekleriniz yakında çimlenecektir.

deniz-kızı 08-05-2008 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 233683)
deniz-kızı, turunçgil çekirdeklerinin çimlenmesi uzun zaman alır, bir ay kadar.Ayrıca turunçgil çekirdeklerinin ya hemen çıkartılınca ekilmesi, bekletilecekse kurutulup Captan gibi bir fungusitle ilaçlanması lazım.Işık almayacak şekilde buzdolabında bekletmelisiniz.
Bunlar tamam olsa bile ekilen her çekirdek çimlenecek diye bir şey yok, yeterli sayıda çekirdek ektiniz mi? Bunlara dikkat ederseniz sizin de çekirdekleriniz yakında çimlenecektir.

Yalnış hatırlıyor olabilirim fakat ben sekiz tane ektim diye hatırlıyorum.Saksıda filizlemiş birşeyler var ama bunlar limon mu bilemiyorum.Çünkü papatya tohumu düştü içine.Ayrıca ilgilenip cevap yazdığın için çok teşekkür ederim.;););)

melek00 19-06-2008 15:38

3 Eklenti(ler)
bir tanıdıgımız bu saksıyı bana verdi tohumdan yetiştirmiş ve mandalinaymış.
en usttekı yapraklar bana geldıkten sonra cıktı yerini sevmiştir herhalde diye dusunuyorum.

yanlız nasıl sulamam gerekıyor.. suyu bol mu sever az mı.. hergun mu sulanmalı belırlı aralıklarla mı.. **** gunde bır kac kere mı..
gunes mı ıster gölge mi.. ek bir bakımı var mı.. vıtamını vs.

tesekkur ederim :)

resımleri de ekledim..

melek00 19-06-2008 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melek00 (Mesaj 250619)
bir tanıdıgımız bu saksıyı bana verdi tohumdan yetiştirmiş ve mandalinaymış.
en usttekı yapraklar bana geldıkten sonra cıktı yerini sevmiştir herhalde diye dusunuyorum.

yanlız nasıl sulamam gerekıyor.. suyu bol mu sever az mı.. hergun mu sulanmalı belırlı aralıklarla mı.. **** gunde bır kac kere mı..
gunes mı ıster gölge mi.. ek bir bakımı var mı.. vıtamını vs.

tesekkur ederim :)

resımleri de ekledim..


yardım istiyorummm :(((

melek00 20-06-2008 16:21

arkadaslar birde şu konuya el atın ya ben arastırdım bulamadım hıc bır sey

melek00 22-06-2008 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melek00 (Mesaj 251132)
arkadaslar birde şu konuya el atın ya ben arastırdım bulamadım hıc bır sey

???

kuzen38 22-06-2008 16:55

konuyu bastan sona okursanız umuyorum sorularınzıa cevap bulacaksınız.

izzeterisen 22-06-2008 16:55

Melek00,
Önce saksının altındaki leğeni kaldırın.
Sulama yaptığınız zaman saksının dibinde su birikmesin, su birikmiş halde beklemesin.
Sulamak için toprağın üstünün biraz kurumasını bekleyin.
Anladığım kadarıyla suyu fazla veriyorsunuz. Sulamanın ne zaman yapılacağı topraktaki su miktarı ile ilgilidir.
Güneşte büyütün.

melek00 22-06-2008 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 251756)
Melek00,
Önce saksının altındaki leğeni kaldırın.
Sulama yaptığınız zaman saksının dibinde su birikmesin, su birikmiş halde beklemesin.
Sulamak için toprağın üstünün biraz kurumasını bekleyin.
Anladığım kadarıyla suyu fazla veriyorsunuz. Sulamanın ne zaman yapılacağı topraktaki su miktarı ile ilgilidir.
Güneşte büyütün.

konuyu okudum ancak net cevaplar alamadım..

izzeterisen tesekkur ederim verdiğiniz bilgiler icin.
guneste buyutuyorum ve o yuzden surekli kuruyor topragı ve bende her gun su vermek durumunda kalıyorum.
dediginiz gibi saksinin altındakini kaldırdım.
tesekkur ederim.

izzeterisen 22-06-2008 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melek00 (Mesaj 251773)
konuyu okudum ancak net cevaplar alamadım..

izzeterisen tesekkur ederim verdiğiniz bilgiler icin.
guneste buyutuyorum ve o yuzden surekli kuruyor topragı ve bende her gun su vermek durumunda kalıyorum.
dediginiz gibi saksinin altındakini kaldırdım.
tesekkur ederim.

Fotoğrfalarınızdan anladığıma göre bitkinizin toprağı sadece tırf gibi görünüyor. Torf bitkiyi beslemez ve çabuk kurur. Sitede olması gerekir narenciye toprağı ile ilgili bilgiler. Uygun bir karışıma dikin.

melek00 22-06-2008 22:38

torf degil topragı normal toprak ve koyun gubresi..

izzeterisen 22-06-2008 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melek00 (Mesaj 251871)
torf degil topragı normal toprak ve koyun gubresi..

Saksınızdaki toprağın yüzeyinde bulunan beyaz kısımları (kireç ve tuz) da 1-2 cm sıyırır atarsanız sanıyorum faydalı olur.
İyi çalışmalar.

cannu 10-07-2008 10:55

İyi günler mine hanım,
Ben bahçeme limon agacı ekmek istiyorum en uygun zaman ilkbahar dönemi olduğunu belirtmiştiniz ben o zamana kadar beklemelimiyim yoksa eylül ekim aylarında eksem bir sorun çıkarmı gelecek ilkbahar bana göre uzun bir süre.

BeratC. 12-07-2008 17:00

Merhaba,
Öncelikle burada yazılanlardan çok faydalandım,bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.
Bahçemde,4 mandarin,1 portakal,1 limon,5 zeytin ağacım var.Geçen sene zeytin yetiştiriciliği yapan, buranın bir köylüsü ile tanıştım;benim zeytinlerimi gördü ve ağaçlarımın gençleştirilmesi gerektiğini,yani budanması gerektiğini söledi.Ben de budattım ve bu sene ağaçler gerçekten daha sağlıklılar.Şimdi burada yazılanları okudukca limon ağacımı da budamam gerektiğini anlıyorum.30 yaşında, yedi veren cinsinden olan limon ağaçımın dalları o kadar birbirine girift olmuşlarki,sanki biraz düzeltilmesi gerekiyor.Bu yaşdaki bir limon ağacını nasıl ve ne zaman budayabilirim.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025