![]() |
Selamlar MSaygin,
Adana için belirli bir turunçgil aşılama zamanınız varmı? Yoksa anacın veya gözün kabuk verip vermemesine göremi hareket ediyorsunuz. 15 gün önce üçyaprağa kamkat aşılamak istedim, kamkat göz vermeyince üç adet üç yaprağa ve üç adet turunca limon aşıladım, bıçağı elimize almışken boşa gitmesin diye. :) Geçtiğimiz hafta sonu kontrol ettiğimde aşıların tutmasında sorun olmadığını gördüm ve bağları çözdüm. Limonun göz vermesinde ve anacın kabuğunda problem yoktu. Saygılarımla.. |
Sonbahar ve ilkbahar başı olarak 2 dönem yapıyoruz biz ama seradaki bitkilerimizde anacın kabuk vermesine göre ara dönemlerde de yapıyoruz ve başarılı oluyoruz.
Şu anda gözleri patlayıp sürgün vermemiş ağaçlardan aşıya devam ediyoruz. Patlayan gözler aşılanıp tuttuktan sonra yeniden sürgün verebiliyor ama hiç patlamamışlarda başarı oranı çok daha yüksek. Ama dediğim gibi asıl hareket noktamız kabuk vermesi. Aşılarınızın tutmasına sevindim :) |
Cevabınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
|
Sevgili MSaygin,
İlgi ve cevaplar için çok teşekkür ederim. Hatırlarsınız, benim taç ev içinde bakıma göre gereğinden fazla yukarıda oluşmuştu. Öyle de kaldı mecburen. Yarın pek çok açıdan fotoğraflayıp, görsel olarak anlatacağım inşaallah. Tekrar teşekkürlerimle... |
Sevgili MSaygin,
Geçmiş mesajlarınızda Meyve Tutumu ve kalitesi için vermiş olduğunuz önemli bilgilerden bazılarını şöyle alıntılıyorum: "...Çiçeklerin meyve dönüşümü ve bu meyvelerin kalitesini arttırmak için uygulanan bir yöntem varmış, ben hiç denemedim, gelecek sezon uygulayacağım.Çiçeklenmeden1,5-2 ay kadar önce yapraklara PotasyumNitrat püskürtülüyor.Bu domateslere de uygulana bir yöntemmiş ancak potasyum nitrat ne kadar suda ne miktarda çözdürülecek, bu bilgiye sahip değilim, halen araştırıyorum. Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim..." "...Edindiğim bilgileri kısaca yazayım; Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Ağacımıza uyguladığımız normal gübreleme işlemlerinin yanı sıra 3 kere de yapraklardan Potasyum Nitrat vermemiz gerekiyor.Şubat ayında, ya da sizin ağacınızla ilgili tecrübelerinize dayanarak, çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübreleme.Bu takvime uyulduğunda meyve boylarında %33'e varan olumlu bir fark yaratılabiliyormuş. Potasyum Nitrat uygulamasında ölçü 1lt suya 2gr. olarak hesaplanabilir.Uygulama sabah erken saatte ya da akşam üzeri yapılmalı. Uygulama sonrası yağmur yağarsa, yapraklardan süzülen potasyum kökler tarafından yine emiliyor, problem değil. Gibberellik Asit daha dikkatli kullanılması gereken bir kimyasal.Çiçeklenme öncesi ya da çiçeklenme döneminde kullanıldığında çiçeklerin dökülmesine ve ağacın yeşil kısımlarının çalışmasına neden oluyor, meyve tutumuna ters etki yaratabiliyorsunuz.Doğru zamanda kullanıldığında ise bol miktarda , özellikle çekirdeksiz turunçgil meyvesi elde etmenize yardımcı oluyor. Bu daha çok kendi kendini dölleyemeyen Robinson, Nova, Clementine, Minneola gibi cinslerde kullanılıyor ve ne yazık ki küçük boylu ve rengini geç kazanan meyveler oluşturuyor.Dozajını biraz fazla kaçırdığınızda da yaprak dökülmesine neden oluyor.En iyisi buna hiç bulaşmamak. Bu tarz ağaçları olanlar bahçelerine zaten dölleyici cinsler ekiyorlar.Bizim kendi bahçemizde Nova mandalinalarımız var ve dölleyici olarak da Fremont cinsi mandalina ağaçlarımız var. Biz ev kullanıcıları için en uygunu yapraktan potasyum nitrat uygulamak gibi görünüyor..." İstanbul'da şu dönemde potasyum nitrat uygulasak iyi olur mu dersiniz? Bir de, çok az sayıda uygulama için Potasyum Nitratı nereden edinebiliriz İstanbul'da acaba? |
Tabi, uygulasanız olur.
Alıntı yaptığınız uygulama Amerika'da ev yetiştiricileri için önerilen bir uygulama. Biz burada ticari bahçemizde biraz daha geç bir dönemde başlıyoruz zaten Postasyum nitrat vermeye. Yalnız potasyum nitrat, gübre falan diyoruz ama açıkçası ben kendi adıma şöyle bir düşünceye geldim yakın dönemde.Ben evimdeki ağaçları estetik amaçla, ağaca olan sevgim, ağacın güzelliği, çiçekleri için yetiştiriyorum.Ağaç bir kaç tane sembolik meyve büyütse yeter, mutfak ihtiyacımı ondan karşılamak niyetim yok.O yüzden, bu kadar titizlenmeyi, kimyasallar vermeyi bıraktım bu sezon. Şimdi haftada bir organik sıvı gübre vereceğim yapraktan, ilk 2 ay 15 günde bir de kökten sıvı organik gübre vereceğim. Bu uygulama fazlasıyla yetecektir bitkiye diye düşünüyorum, varsın üzeri dolu dolu meyve olmasın.Evden şu kimyasalları falan uzaklaştırmak istiyorum. Benim terastaki ilk turunçgil ağacım bir Çin turuncu idi, evlendiğimizin ertesi yılı hediye gelmişti.Ben ne bakımını biliyordum ne de bakım gerektiğini 3-4 yıl hiç bir bakım uygulamadım ağaca.Ne gübre, ne ilaç, ne fungusit.O yıllarda da ağaç dolu dolu meyve verdi, sürgün verdi, sadece harcındaki hayvan gübresi sayesinde.Ondan sonra temposu düştü ben de bakımını öğrenmiş oldum o arada. Bu aralar görüşüm böyle, sık sık azar azar organik gübre vereceğim, başka bir şey vermeyeceğim.Tabi bu söylediklerim evdeki süs ağaçlarım için. |
Ben de sadece ve sadece zevk için, görsel estetik ve çiçekleri için evde limon ağacı yetiştiriyorum; o da zaten 1 tek tane :)
Dolayısı ile ticari bir mahsül kaygım yok. Sadece üzerinde sarı sarı limonlar varkenki görüntüsü çok mutluluk verici oluyor; o sayıyı artırabilme niyetindeyim. |
acil yardım talebi
2 Eklenti(ler)
Balkonumuzun keyfi limon ağacımız önemli sorunlarla karşı karşıya. Yapraklarda parlak izler gördüğümde bir sorun olduğunu anladım ama galiba geç kaldım. Ağacın bazı dallarında ve yapraklarında ekli resim dosyalarında da görüldüğü gibi bazı şeyler! var. Bunlar galiba yaprak biti. Limon meyvesinde de pas lekeleri gibi şeyler var.
Bunlardan nasıl kurtulabilirim? Balkonum kış bahçesi tarzı kapalı yazın açılabilir türden. Yani ev ile birleşik durumda. Yani ağır ilaç kullanmayı pek tercih etmem. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Saygılar. |
Yaprak ve gövdenin görüntüsü tam olarka KABUKLU BİT görüntüsü.
Ben daha önce aynısını ficus benjaminimde yaşamıştım. Kimyasal çözümü YAZLIK YAĞ/BEYAZ YAĞ da denilen bir ilaçtır. KAPALI ALANDA UYGULAMAYINIZ. Mümkünse maske kullanınız, ilacı solumayınız. Yalnız, bu ilaç sistemik bir ilaçtır; meyvesi yenen bir bitkiye uygulanması ile ilgili sorun olur mu olmaz mı onu teknik uzmanlarımız söylesin. Limon fotoğrafındaki yoğunluk çok fazla, eğer ilk fotoğraftakilerle aynı zararlı iseler durum o bölgede çok ilerlemiş demek ki. Forumda KABUKLU BİT diye ARAMA yaparsanız kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz. |
Alıntı:
Zararlının kabuklu bit olduğuna hemfikirim , yazlık beyaz yağ önerinizde doğrudur. Ben ziraat mühendisi/teknisyeni değilim , turunçgil ve zeytin yetiştiriciliğide yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla yazlık beyaz yağ sistemik değil ve hatta zehirli bir ilaç değildir , zararlıların üzerini kaplamakta ve boğularak ölmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle açık veya kapalı alan olmasının ve meyvesi yenen bir ağaca uygulanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yazlık beyaz yağ uygulaması yapılacak ağaçların eğer hava sıcaklığı yüksek ise mutlaka sulanması gerekir. Selamlar . . |
Alıntı:
Zeytinde yağtığım göz aşılarının tutma oranı % 80 civarında olduğu halde , soğuktan zarar görerek veya başka nedenlerle aşı gözünün altından tekrar turunç olarak sürmüş anaçlara yaptığım Washington portakal göz aşılarında başarı oranım maalesef ki % 10-15 , araştırdım ama nerede hata yapıyorum hala bulamadım. Selamlar . . |
Alıntı:
Bende aynı sorun var. Benim limonum bu bahara doğru eski yaprakları kadar yaprak açtı fakat biraz solgunluklar gördüm ve iltihap gibi şeyler dikkatimi çekti bunun üzerinde eski yapraklarının hepsini kestim :( Birşeyi farkettim onları kazıyayım derken elini sürünce gittiğini farkettim. Dün peçeteyle hepsini sildim. Fakat hala durum parlak değil sürekli terleme yapıyor yapraklar hala. Ben o denilen ilacı nerde bulacağım? Fidenin son hali resimde gerçi net değil. |
syıldıran, nerede aksama oluyor bilemeyiz tabi ama %10-15 çok düşük rakamlar.
Şu sayfada fotoğraflı bir anlatım var, oraya bakıp sizin yanlış yaptığınız bir şey var mı kontrol edin isterseniz. Bir de şu sayfa var. |
Değerli arkadaşlar ben yeni üye sayılırım. Küçük bir hobi bahçem var. Bir adet bodur santa maria armudum ve kıbrıs limonum var. Ayrıca çileklerim var. Problemim limonumda. Limonumun büyük yapraklarının damarları yeşil kaldı diğer kısımları ise sarardı. Biraz araştırdım. Sanırım çinko eksikliği var. Ben limonuma iz elementli sıvı besin veriyordum. Bu sorunu nasıl çözebilir ve limonumu rahat ettirebilirim?
Herkese iyi günler bol meyveli günler dilerim. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar,
Mısır'dan gelirken beraberimde, ingilizcede Lime (citrus medica, var. acida ya da citrus aurantifolia) diye bilinen minik limon fideleri getirdim. Bu fideler ya da fidanlar (terimleri karıştırıyorsam affınıza sığınıyorum zira işletmeciyim ziraatten anlamam) İskenderun'daki yazlığımın bahçesine ekerim diye düşünmüştüm. Forumuda biraz gezindim vede öğrendimki bu fidanlar türüne çekeceği için Lime alamıyacağım turunç alacağım. Bilenlere sorum şu: Aşılama için turunç olmazsa limon anaç olarak kullanılabilir mi? Anaçlar kaç yaşında olmalı vede gelecek sefere Mısır'dan aşı için kalem getirirsem aşılayabilir miyim? Yani tutar mı? Selimmert |
küçük bir mandalina ağacım var istanbulda ve mandalinalar cok kalın kabuklu. rengi hep yeşil ve içi de kupkuru oluyor. problem nedir bilen var mı?
teşekkürler. |
arkadaşlar portakal depolamada kullanılan mumlama işlemi yapmak için kullanılan mumunun adı nedir, nereden temin edebiliriz. teşekkürler.
|
arkadaşlar merhaba, küçük mandalina ağacım var. meyveler sararmadan kahverengileşmeye başladı. sorun nedir acaba?
|
Sayın Üstad arkadaşlar (başta Sn.MSaygin),
İlgili başlıkta yazdığım şu mesajımı o başlığın pek de faal olmaması nedeniyle buradan işaret etmiş olmak isterim. Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Ben portakal çekirdeği ekmiştim ve topraktan çıktı.Bu acaba ileride meyve verebilir mi?
Fotosu ; |
Sn. Alonesmaug,
Çekirdekten çimlendirilen turunçgilllerin daha sonradan aşılanması gerektiğini belirtmişlerdi uzman üyelerimiz. Yoksa, meyvesini yediğiniz ağacın aynısını elde edemezmişsiniz çekirdeğinden. Yabani turunç ağacı olurmuş aşılanmayınca. DÜZELTME NOTU: Sn.MSaygin'in hatırlatması üzerine, bu yazımdaki bilginin hatlı oldunu ve doğrusu için çekirdekten turunçgil yetiştirme üzerine... başlıklı yazıyı okumasınızı rica ederim |
Alıntı:
|
Bu arada bahçede, açık alanda ise limonunuz, kışı İstanbul'da rahat geçirip geçiremediğini bize bildirebilir misiniz mümkünse Sn.Alonesmaug?
|
Yediveren limonum
Merhabalar arkadaşlar,
Yaz aylarında Mersin'den aldığım bir limon fidanım var. Yediveren cinsi olduğunu söylediler.Bir kaç sorum olacak: -Öncelikle limon ağacım kapalı balkonda duruyor ve direk güneş olmadasa sabah güneşi ve gün boyu ışık alıyor bu yeterli olur mu? Balkonun ortalama Sıcaklığı 15 C -Yazın yaklaşık 23 tane çiçek açtı, hepsini suluboya fırçası ile dölledim ve zar büyüklüğünde küçük limonlar çıktı ancak zamanla çoğu döküldü ve 1-2 tane kaldı. Bularda biraz büyüdükten sonra düştüler. Sebebi aşırı sulama mıdır? Genel olarak ağacın durduğu ortam http://img526.imageshack.us/img526/1193/1004078.jpg Aşağıdaki fotoda budanmaya ihtiyaç var ise nerelerden budamalıyım yardımcı olabilecek var mı? http://img694.imageshack.us/img694/7517/1004079.jpg Ağaçta çiçekten dönüşen 2 tane meyve var, bunlar daha önce düştü veya kurumuştu, ne yapmalıyım? http://img41.imageshack.us/img41/8384/1004080.jpg Yapraklar ve ağaç genel olarak sağlıklı görünüyor mu? Benim gözlemim yeni çıkan filizler parlak ve sağlıklı iken yaşlı yapraklar sertleşip mat bir hal alıyorlar. Ve sanırsam ışık yetersiz geliyor, çünkü yapraklar çok büyüdüler. http://img526.imageshack.us/img526/3174/1004081f.jpg Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir anda çok soru ve foto oldu kusura bakmayın. İyi forumlar... |
Yardım edebilecek olan var mı?
|
Alıntı:
Daha fidan o , yani çocuk. Biraz daha büyümesi gerekir. Siz zorlamayla meyve tuttursanız da besliyemiyeceği için dökmesi normaldir. Gördüğüm kadarıyla durduğu yer iyi . Meyve tutması için zorlamayın. O kendi doğasına göre bir kaç yıl sonra meyve tutar. Selamlar . . |
Alıntı:
|
Tesekkur ederim cevabınız için. Buarada budama (şekil) yapılmasına gerek var mı?
|
Alıntı:
Gördüğüm kadarıyla budama için henüz çok erken , zaten küçük bir fidan , ayrıca budama dönemi hava şartlarına bağlı olarak şubatın ikinci yarısı ile martın ilk yarısıdır. Uzmanı değilim ama benim görüşüm fidanınıza daha bir yıl makas vurmayın , erken. Selamlar . . |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025