agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   mayer Limon (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12405.htm)

djtunc 17-07-2016 17:40

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaş mayer limon ağacım saksıda büyüyor yeni dallar çıkarıyor falan ama sürekli yaprakları sararıyor. Tarım ilaçları satan bir yere gidip konuyu anlattığımda bana toz halinde demir şelatı verdiler. Bu demir şelatı yararlı olur mu bitkiye ? Bi de 15 litrelik saksıda besliyorum nasıl uygulayacağım bunu bilgi verirseniz sevinirim ..

onurksk 18-07-2016 14:29

Turunçgil konusu terk edilmiş vaziyette **** biz geç kaldık bu konu için herhalde...

sayın djtunç,

Aynı demir eksikliği benim 30 lt saksı içindeki mayer limonumunda başına geldi ve bir anda damarları dışında sarardı, yem yeşil ağaç komple çiçeklerini döktü 2-3 gün içindede tüm yaprakları sarardı kurudu 4-6-6 npk + iz elementli gübre verdiğim halde oldu bunlar hemde :(

Bende tarım ilaçları satan yerden kimyon renginde demir sülfat aldım. Bana 1 lt suya 1 çay kaşığı karıştır ver + bir tatlı kaşığı tozuda toprak üzerine serp dendi. Aynı uygulamayı yaptım yeni yapraklar çıkartıyor ama onlardada benzer renk açılmalar hala devam ediyor dozu yükseltsemmi bilemiyorum ?? nasıl düzelticez bu demir eksikliğini ??

sokaktaki ağaç yaz boyunca damla su görmez allaha emanet yeşil boyayla boyanmış gibi sağlıklı renk patlaması yaşıyor evdekinin gözünün içine bakıyorum vitaminler vs. yinede soluyor...

copur 09 20-07-2016 10:14

Aynı dert bende de var. Sanırım sulama dengesizliginden kaynaklanıyor.

onurksk 21-07-2016 10:56

2 Eklenti(ler)
Bitkim sürekli kötüleşiyor tüm yapraklarını döktü yeni çıkanlarda hızla bu hali alıyor nedir sıkıntı lütfen yardım edin.

Demir sülfat uyguladım - 15 günde 1 kez 2 lt suya 1 kapak 4-6-6 npk + iz elemntli sıvı gübre veriyorum.

Hafta 1 kez 30 lt büyüklüğündeki saksıyı 2 lt su ile suluyorum. ne yapmalıyım toprakmı kötü acaba ?????

ibogel 22-07-2016 02:01

Bence yakıcı öğle güneşinden Koruyun. Aslında limonunuzda bir sorun yok gibi. Öğle güneşi yaprakları resmen kavuruyor. Ben öğle güneşini hiç aldırmıyorum narenciyelerime.

onurksk 23-07-2016 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibogel (Mesaj 1473521)
Bence yakıcı öğle güneşinden Koruyun. Aslında limonunuzda bir sorun yok gibi. Öğle güneşi yaprakları resmen kavuruyor. Ben öğle güneşini hiç aldırmıyorum narenciyelerime.

Damarlarda renk açılmaları başladı bir kaç güne yenilerde gider sanırım toprağım yetersiz **** başka bir sorun var :(

carizma_009 06-11-2016 17:42

Mayer limon

1 Eklenti(ler)
Mayer limon harika

anarius 23-01-2017 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onurksk (Mesaj 1473429)
Bitkim sürekli kötüleşiyor tüm yapraklarını döktü yeni çıkanlarda hızla bu hali alıyor nedir sıkıntı lütfen yardım edin.

Demir sülfat uyguladım - 15 günde 1 kez 2 lt suya 1 kapak 4-6-6 npk + iz elemntli sıvı gübre veriyorum.

Hafta 1 kez 30 lt büyüklüğündeki saksıyı 2 lt su ile suluyorum. ne yapmalıyım toprakmı kötü acaba ?????

Sayın onurksk,

Öncelikle belirtmek isterim ki uzman değilim, bu işin üniversitesini okumadım, sadece yıllarla edindiğim tecrübe ve yaptığım araştırmaların sonucu olarak yardımcı olmaya çalışıyorum. Hatalarım olursa lütfen konunun uzmanları düzeltsin.

Sentetik sıvı gübreler kimyasal yapısı itibariyle aslında suda çözünmüş birer tuzlardır. Bu tuzlar zamanla toprakta birikiyor ve bir süre sonra kökleri kurutarak "yakıyor". Bu genelde yaprak uçlarının kahverengine dönüşerek kuruması ile başlayıp, yaprakların dökülmesi ile devam ediyor. En son da dallar ve gövde kuruyor. Özellikle saksılarda tuz daha kolay birikebiliyor. Bunu engellemenin yolları yok mudur, var elbette:
  • Sentetik gübre yerine organik gübre kullanmak tuz birikmesi konusunda faydalı olabilir.
  • Her 2-3 sulamada bir, her zamankinden çok daha fazla su ile sulamak, toprağı adeta yıkamak, tuzları akıtmak. 30 litrelik saksı için 2 litre su çok az geldi örneğin. Her 15 günde bir sıvı gübre ile beslendiğini düşünürsek durum daha da vahimleşiyor.
  • Gübrelerin üzerinde yazan dozajlar genelde bitkiye zarar vermeyecek maksimum dozajdır. Çoğu zaman bunun yarısı da yeterli oluyor. Yabancı literatürde bununla ilgili güzel bir tabir var: "weekly weakly". Yani gübreyi daha sık ama daha düşük dozajda uygulamak. Böylesi daha faydalı.

Umarım faydalı olmuştur.

mustitunna 15-10-2017 12:18

merhab benim Mayer limonum balkondan içeri alınca tüm yapraklarını döktü bütün yaz üzerinde bulunan limonlar ise sararıp düştüler büyümesine 20 günde bir demir ve Npk takviyesi yapıyorum haftada bir su veriyorum mantarı bi hastalıkmı var zararlı mı var anlayamadım

dans4me 23-12-2017 17:51

güzel bir örnek

bursercan 08-10-2018 10:19

Mayer Limon Meyveye Durdu.Ne yapmalıyım?

Arkadaşlar merhaba.Bu yaz aldığım Erzurum şartlarında oda içerisinde bulunana 4 yaşındaki mayer limonum -eylül-ekim ayında çiçek açmaya(11 tane) başladı.Benim aklıma takılan konu ise bu çiçekler mart-nisan aylarında açması gerekirken ekim ayında meyveye durması bitkiyi yorar mı?Yani asıl açması gereken dönemde bitki yorgun mu olur?Ben bu çiçekleri şimdiden koparıp kendini dinlenmeye mi almasını sağlamalıyım yoksa çiçeklerine hiç dokunmayıp meyve vermesine müsade mi etmeliyim?

Ayrıca budama yapmak istiyorum.Bir kaç sorum olacaktı;
1)Ev ortamında yetişen limonum için budama hangi dönemde yapılmalı?Şu anda meyveye durmuş ağaç budanır mı?
2)Meyve veren dallar budanır mı?

yavuz ergül 23-10-2018 22:57

Iyi aksamlar, ben de Corum gibi karasal iklime sahip bir yerde limon yetistiriyorum. 4 ay oldu, benim limonum da ciceklendi, sanirim yediveren olmasi dolayisiyla ciceklendi. Aldigim yer budamayi ilkbaharda yapmami söylemisti.

bursercan 25-10-2018 09:04

Buradan kimse de cevap yazmadı.Birçok internet araştırması yaptım ama istediğim cevabı bulamadım malesef.Kendi haline bıraktım açıkçası.

legionnaire1 26-04-2019 15:13

Merhabalar. Ankara'da yaşıyorum. İnternet üzerinden tüplü bir şekilde kumkuat, calamondin ve mayer limonu aldım. Ağaçlar sağlıklı görünüyor. Sormak istediğim şu, ağaçlar etiketlerinden anladığım kadarıyla Mersin'den gönderilmiş. Forumdan okuduğum ve aldığım notlara göre yer değişime karşı hassas ağaçlar, aynı zamanda çiçeklenme ve meyve verme döneminde de besin takviyesi istiyorlar. Sizce şuan için bir saksı değişimi, budama, besin takviyesi yapmam doğru olur mu? Yoksa bu sene sadece adaptasyon için rahat bırakıp gelecek sene için mi hazırlık yapmalıyım? Teşekkürler.

Laji 31-08-2019 21:37

ne durumda ağaçlarınız mayerciler :)

domata 20-04-2020 18:00

Herkese iyi günler,
Geçen gün 50-60 cm boyunda mayer limon fidanı edindim. Bu fidanı 35 lt saksıya diktim ancak bu büyüklükteki saksının kötü bir seçim olduğunu söyleyenler oldu. Büyük saksıda köklenmeye giderek meyve tutumunun olmayacağını, çiçeklerini dökeceğini söylediler. Bu husus doğru mudur? Fidanı 20 lt bir saksıya almam daha mı iyi olur? Şimdiden teşekkürler.

Turunçgil 08-05-2020 01:56

İlk kez duydum böyle bir şeyi bence doğru değil Sn domata, çiçek dökümü ya da meyve tutumunu etkileyen tek faktör bu olamaz.Yanmış ahır gübresi (keçi ya da koyun) ekleyin kışın da eksili değerlerden ve özellikle rüzgardan koruyun bol güneş alabileceği yere de koyarsanız meyve almamak düşük bir ihtimal olur :) İyi şanslar...

domata 08-05-2020 02:18

Cevabınız için teşekkür ederim sn @Turunçgil , dediğiniz gibi yanmış koyun gübresi ekledim. Aldığım zamandan kalma yıpranmış ve hafif sararmış yaprakları saymazsak şuan gayet sağlıklı duruyor. Meyveleri de büyümeye başladı ;)

Murat Zaboğlu 17-05-2020 21:59

Merhaba arkadaşlar.
Ben de sizlerden görerek limon fidanı yetiştirmeye jeves ettim. İnternet üzerinden aşılı mayer fidanı sipariş verdim. Temsili resimde 50-60 cm boyunda, bonzai havasimda bir ağaççık vardı. Açıklamada da"saksılık" yazıyordu. Eve gelen fidan 1,5 mt. Kapalı balkona koydum. Doğu cepheli balkonum az da olsa güneş alıyor. Fakat iki gün önce geldiği haline göre sanki yapraklarinda sararma başladı. 3-4 günlük kargo seyahati nedeniyle olabilir mi acaba ?

derin35 17-05-2020 23:38

Bitkiler yer değiştirdiğinde sarsılır. Genelde alt yapraklarını sarartır, döker.
Yeni yerine alışma süreci olacaktır. Bitkinize zaman verin. Köklerde sorun olmadıkça düzelecektir. Bu süre bir kaç günden başlar, bir iki haftaya kadar sürebilir. Bol hasatlar dilerim.

Murat Zaboğlu 18-05-2020 16:45

Umarım düzelir. Teşekkür ederim.

ebubekirkara 26-05-2020 15:47

Limon ağaçlarıniz biz En fazla eksi kaç derecyi gordu ve nasıl etkilendi. Bursada il merkezinde 2 adet limon ağacım var donarlar diye endiseleniyorum

Murat Zaboğlu 18-06-2020 15:29

Bir ay önce yazdığım mesajda yeni aldığın limon fidanının yapraklarında sararma olduğunu bildirmiştim.Eşimin çiçeklerine çiçek açması için verdiği ev yapımı ilacı uyguladım. Birkaç gün içinde yapraklardaki sararmalar düzelir gibi oldu. Ve fidanım yeni sürgünler verdi. En önemlisi de çiçek açmaya çalışıyor. :) . Fakat bir iki gündür yaprak diplerinde beyaz renkli köpük gibi oluşumlar görüyorum. Peçeteyle temizlediğim zaman sanki sümüksü bir yapısı var. Yine eşimin tavsiyesi ile sulandırılmış Arap sabunu püskürttüm. Faydası olacak mı bilemiyorum. Bu beyaz köpüksü yapının ne olduğunu bilen varsa yardım etmenizi rica edeceğim. Temizlemeden önce fotoğraf çekmeyi akıl edemedim. Becerebilirsem çiçek fotoğrafını yüklemeye çalışacağım. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

yesildost 20-06-2020 20:22

Bende limonda 7 tane meyve var şuan büyüyor da yeni tomurcuklar çıktı yakında onlar da çiçek açacak bu gidişle. Bu zamanda tekrar çiçek açıyor mu bunlar yoksa geç mi kalmış?

domata 22-06-2020 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesildost (Mesaj 1591359)
Bende limonda 7 tane meyve var şuan büyüyor da yeni tomurcuklar çıktı yakında onlar da çiçek açacak bu gidişle. Bu zamanda tekrar çiçek açıyor mu bunlar yoksa geç mi kalmış?

Merhaba, benim de limonumda 15-20 adet limon var ve yeni çiçekler açtı ve meyve tutmaya başladılar.

UmutNurUras-UNU 24-06-2020 14:35

Merhaba, Ben 2 hafta önce bir adet bodur mayer limon fidesi aldım. büyük saksısına dikim işlemini gerçekleştirdim. kullandığım toprak tamamen bahçe toprağı. biraz da solucan gübresi attım. sormak istediğim soru şu. yardımlarınızı bekliyorum.

Fidanımı sulamak hususunda çok fazla gel gitlerim var. internet araştırmalarıma göre 8-10 gün hatta 10-15 günde bir sulamamız öneriliyor. toprağı kaşık yardımıyla eşelediğim zaman şuanda toprağım kup kuru durumda. biraz da gözlemlediğim kadarıyla kullanmış olduğum bahçe toprağı 5 gün gibi bir sürede kuruyor. haftada bir sulasam yani toprak kurudukça fidanımı çürütürmüyüm? böyle kup kuru olması da bitkinin sağlığı açısından kötü değilmi?

UmutNurUras-UNU 25-06-2020 09:38

Saksıda balkonda mayer limon sulama sorunsalı

Merhaba, Ben 2 hafta önce bir adet bodur mayer limon fidesi aldım. büyük saksısına dikim işlemini gerçekleştirdim. kullandığım toprak tamamen bahçe toprağı. biraz da solucan gübresi attım. sormak istediğim soru şu. yardımlarınızı bekliyorum.

Fidanımı sulamak hususunda çok fazla gel gitlerim var. internet araştırmalarıma göre 8-10 gün hatta 10-15 günde bir sulamamız öneriliyor. Kimi yerde de yaz aylarında gün aşırı sulayın diyor. toprağı kaşık yardımıyla eşelediğim zaman şuanda toprağım kup kuru durumda. biraz da gözlemlediğim kadarıyla kullanmış olduğum bahçe toprağı 5 gün gibi bir sürede kuruyor. haftada bir sulasam yani toprak kurudukça fidanımı çürütürmüyüm? böyle kup kuru olması da bitkinin sağlığı açısından kötü değilmi?

domata 25-06-2020 09:43

Benim de saksıda mayer limonum var, 3-4 günde bir toprağı kontrol ediyorum. Sadece üstü kuruduysa, alt kısım nemliyse 1 gün daha bekleyip öyle suluyorum. Toprağın geçirgenliği iyiyse çürümesinden korkmayın.

Murat Zaboğlu 29-06-2020 19:24

10 gün önceki mesajımda limonum da beyaz köpüklü bir yapı oluştuğunu, bunun için Arap sabunu beyaz sirke ve sudan oluşan bir ilaç uyguladığımı söylemiştim. Bu ilaç iyi geldi. Aynı dertten muzdarip olanlara duyurulur. Ayrıca limonun çiçek açmaya çalışıyordu. Şu anda üzerinde 22 tane çiçek var. Henüz tomurcuk. Öğrenmek istediğim, tomurcuk aşamasındayken internetten bulduğum Demir pası ve sudan oluşan ve bitkinin demir ihtiyacını karşılayan sıvıyı kullansam tomurcuklara zararı olur mu. Tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum

obabilgesi 14-07-2020 10:27

Önemli

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar...
Bulunduğum bölgeye uyumlu olacağı düşüncesiyle üçyaprak anacına aşılı mayer limon, Rize portakalı ve satsuma mandalinasına ihtiyacım vardı. Botanik Marketten edindiğim sözde üçyapraklı fidanlarım geldi. Herşey yolunda gibiyken çöğürden bir sürgün verdi.
Buyrun bakalım bu üçyaprak mı? Bildiğin turunçgil anacı! Kezâ mayer diye gönderilen fidan ise yediveren...
Kime güveneceğiz artık? Ve şikayetimi görselle bildirdiğimde gelen cevaba bakın, şaka gibi! Sanki karşılarında cahil 5 yaşında bir çocuk var...

Efendim durumunuzu ilgili kişiye aktardım ancak bitki sürgünlerini ve yapraklarını daha yeni vermeye başlıyor tam gelişmemiş gelişme sürecinde olabilir. Beklemeniz öneririm.

Ne yapayım şimdi? Lütfen fikir verin...
Eğer bu müesseseden aldığınız sözde üçyaprak anacına aşılı turunçgilleriniz kışı atlatamadıysa sebebi soğuklara dayanıksız turunçgil anacı olduğudur...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025