agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Bergamot (Citrus aurantium ssp. bergamia) (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12215.htm)

ifteri 01-10-2010 15:30

Yalavadaki bahçeme bu yaz iki bergamut fidanı dikmiştim. Bir kaç çiçek ve birer meyve verdiler. Biraz rüzgarlı bir bölgedeyiz Koruma için kazık dikip oldukça sağlam ve büyük naylondan yapılma çuval geçirdim üstlerine ama endişelerim var.
Acaba terleme yapıp düşen damlalar soğukta yaprakları yakarmı?
Bunu engellemek için çuvalın tepesine delik açtım bu seferde içeri soğuk girip dondururmu diye korkuyorum.
Uzmanlarımız ne der acaba ?

ykolko 02-10-2010 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 676838)
İstanbul'da yok sevgili sinemmm. Ben epeyi aramıştım. Ben de sayın Mutlu Kutlu'dan almıştım. Saksıda da gayet güzel büyüyor ve meyve tutuyor.

Bahçede mi yetiştiriyorsunuz,balkonda mı,salonda mı?

ahmeter 16-02-2011 21:21

Bergamot

Bergamot seni ihmal etmişim buradayım bakalım nasıl sualler geleçek
Nefis aroman hele reçelin unutmak ne mümkün

ahmeter 24-02-2011 16:51

Bergamot

Benim son mesajımdan sonra bir hareket göremedim
Bu gün hava kapalı yarın bergamot meyvasının 2011 mahsulü elimde olanların
yakından resimlerini koyaçağım
Bakalım reçelini ben cok güzel yapıyorum diyen çıkaçakmı Bu da nerden çıktı diyebilirsiniz Durun bakalım

kopshtar 25-02-2011 13:33

Sn Ahmeter;
Reçelde muvaffak olamadık. Çok zahmetli geldi :)
Ancak kabuklarını rendeleyip kek yapıyoruz. Herkes çok beğeniyor.
Kalan içinide limon niyetine bitki çaylarına koyuyoruz.
Benimkiler bu yıl portakal iriliğine ulaştılar.
Resimleri merakla bekliyoruz....

elifsirin 02-05-2011 15:44

Bergamutum çiçeklenmeye başladı :D çok mutluyum...

kopshtar 02-05-2011 15:53

Bu sene kışın havalar güzel gidince benim bergamut çiçeklerini çok erken gösterdi.
Şimdi üzerinde fındık büyüklüğünde bergamutlar var.
Çiçekler de ona eşlik ediyor. Zaten Bergamut yıl içinde dönem dönem sürekli çiçeklenerek bakıcısını ziyadesiyle memnun ediyor :)

elifsirin 02-05-2011 15:58

Merhaba bu konuda çok deneyimli değilim

bilgiler için teşekkürler..sayın Kopshtar

kopshtar 03-05-2011 11:48

Bergamut citruslarım içinde en sevdiğim tür diyebilirim. Yıllar geçtikçe ve iyi bir form verirseniz sizi her yıl daha mutlu edecektir.

elifsirin 30-05-2011 14:08

1 Eklenti(ler)
Bergamutum çiçeklendi misler gibi kokuyor...

elifsirin 30-05-2011 14:12

1 Eklenti(ler)
birden fazla bergamutum olacak :D

kopshtar 01-06-2011 13:01

İşyerinden evdeki bergamutumun kokusunu almış oldum sayenizde :)
Meyvelerini dökmemesi için gübrelemeye dikkat edin.

missmenas 03-07-2011 08:49

2 Eklenti(ler)
Buda benim bergamut ağacım, geçen yıl 1 tane meyvesini büyütebilmişti. Bu yıl sanırsam daha çok olacak gibi.

odi-kara 19-11-2011 19:09

hepsi çok güzeller

antmen 21-11-2011 18:26

Ankara'da evde saksıda bergamot yetiştiren var mı?

ahmeter 26-12-2011 18:20

Bergamut

Uzun bir ayrılıktan sonra MERHABA
Bergamuta ilgi gösterip bahçesine eken balkonda yetiştiren herkes sonsuz
teşekkürler
Bu narençiyeye ilği gösterip fidanlık kuranlara tebrikler
İstanbulun bitkisi değil tabii olsun çiçeklerinin kokusu yeter
Bu günlük bu kadar tekrar yazaçağım

conistr 12-01-2012 13:00

Merhaba Arkadaşlar,

Evimin salonunda bir kaç bitki yetiştirerek bitkilere olan ilgim giderek arttı sonrasında bu forum dikkatimi çekti ve bende bergamot hayranlığı başgösterdi:) dolayısıyla bu harika ağacı satın almak için girişimde bulunacağım. Ancak becerip de bakamazsam çok üzülürüm ve bir daha da bitki besleyemem diye korkuyorum. Dolayısıyla bu bitkinin bakımı için bilgilerinize ihtiyacım var yani bugün elime geçtiği takdirde;
ne kadar da bir sulamalıyım?
toprağa ne, ne kadar katkı maddesi katmalıyım?
hangi aylarda, ne kadar budamalıyım?
vb.. gibi soruların cevaplarını verebilir misiniz.

Virtue 12-01-2012 14:33

Kaffir lime diye Taylanddan tohum aldım.Bergamot mu oluyor bu bitki ? Öyle geçiyor bazı yerlerde.
http://www.itsnature.org/wp-content/...-lime-tree.jpg

cegabo 17-01-2012 21:25

saksıda yetişiyorsa acaba nereden bulabilir meyve verebilecek fidanı bilen var mı?

Romantik 12-02-2012 15:27

Bergamot ve diğer narenciye türlerinin hepsi Poncirus ( Üç Yaprak ) veya Flying Dragon üzerine aşılı olduğunda saksıda rahatlıkla yetiştiirp meyevsini alabilirsiniz.

Botanikmarket olarak bütün Turunçgil çeşitlerini saksı içinde yetiştirip meyvesini alıyoruz.

Capricorn 27-09-2012 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 910890)
Bergamot ve diğer narenciye türlerinin hepsi Poncirus ( Üç Yaprak ) veya Flying Dragon üzerine aşılı olduğunda saksıda rahatlıkla yetiştiirp meyevsini alabilirsiniz.

Botanikmarket olarak bütün Turunçgil çeşitlerini saksı içinde yetiştirip meyvesini alıyoruz.

Bu bitkiyi satın alabileceğim yakın bir kaynak verebilirmisinz acaba?
Esansını kullanmak yerine kendisini kullanmak daha iyi olacak.

kopshtar 02-10-2012 14:54

Sn Capricorn;
Botanik marketten daha yakın bir kaynak arıyorsanız Antalaya-Tropiksera/Mutlu Bey'den de fidan temin edebilirsiniz.

satsuma 18-12-2012 05:04

1 Eklenti(ler)
Geçtigimiz cuma semt pazarından 20 liraya aldığım bergamot limonum. üç yaşında ve iki tane çiçeği var :rolleyes:

ahmeter 28-12-2012 20:27

Bergamut

Bir seneyı gene geçirdik bu aylar Akdeniz bölgesinde bergamut toplama zamanı
Bergamutun reçelinin güzelliği . meşhur yeni bir özelliğini öğrendim geçe yatarken başı ucunuza 2 adet bergamut koyduğunuz vakit daha rahat uyumanız
Görüşmek dileğiyle

Lonicera 15-02-2013 16:43

Geçen hafta Bergamut meyvelerini toplayıp kabuklarından reçel yaptık, çok güzel oldu. Sn.ahmeter' in dediği gibi reçel yapımından önce kabukları rendeleyip kurutmaya bıraktık. Dayanamayıp kurumasını beklemeden her çay demleyişimizde bir tatlı kaşığı çaya ilave ediyoruz, nefis oluyor.:p

Kabuklarını bir kere de kek yapımında kullandık ne yalan söyleyeyim pek bir şey anlamadık. Sanırım miktarını çok az koyduk. Tekrar deneyeceğiz.

Son 2 yıldır keşfettiğimiz şey ise kabuklarını soymuş olduğumuz bergamut meyvesinin suyunu sıkıp salatalarda kullanmak.Bence limondan kat be kat daha güzel. En azından limonun o sert asiditesi bergamot suyunda yok. Keşke bu lezzetli su sürekli elimizin altında bulunabilse. Toplam 1 litrelik şişeyi anca doldurabildik.:(

polemos 16-02-2013 00:17

Bergamut meyvesini satın alabileceğimiz yer var mı Antalya'da?

Lonicera 16-02-2013 06:39

Ben meyve olarak ne manavda ne de Antalya içinde kurulan pazarlarda satıldığını hiç görmedim.

salvadore-tr 18-02-2013 12:06

Arkadaşlar benim bergamotum yapraklarını döktü ve dal uçları kahverengiye dönmeye başladı sorun ne olabilir humik asit verdikten sonra oldu yaklaşık 5 aydır yapraksız alttan tomurcukları patladı ama bir çalışma yok gibi...

hanımeli 22-03-2013 17:21

Valla çok özendim şimdi,ben nerden bulabilirim izmirde fidanını acaba

sanırım izmir yetiştirmek için çok uygun
eğer bulurda yetiştirebilirsem çoğalması için elimden geleni yapacağım,yok olup gitmesine çok üzüldüm açıkçası,

biz turunç ve portakal kabuğu reçeli yapıyoruz burda gül şeklinde çok leziz oluyor,bergamot un reçelini hayal bile edemiyorum,

acaba sakız adasında bulabilirmiyim,önümüzdeki ay gitmeyi düşünüyoruz.

satsuma 24-03-2013 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1125381)
Valla çok özendim şimdi,ben nerden bulabilirim izmirde fidanını acaba

sanırım izmir yetiştirmek için çok uygun
eğer bulurda yetiştirebilirsem çoğalması için elimden geleni yapacağım,yok olup gitmesine çok üzüldüm açıkçası,

biz turunç ve portakal kabuğu reçeli yapıyoruz burda gül şeklinde çok leziz oluyor,bergamot un reçelini hayal bile edemiyorum,

acaba sakız adasında bulabilirmiyim,önümüzdeki ay gitmeyi düşünüyoruz.

izmirde pazarlarda bulunuyor izmirden satıs yapan naturalciftlik.com diye bir site var ordan da temin edebilirsiniz

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025