![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27
|
merhabalar limon çekirdeğinden ufacık bi fide elde ettim, heryerde limon ağacının limon verebilmesi için aşılanması gerektiği yazıyor, peki tamam ama benim çevremde hiç limon ağacı olan biri yok yani bu işlere epey yabancı olduğumdan ileride ağacımı aşılatmak için kimlerden yardım isteyebilirim? sanki herkezde bir limon ağacı varda bütün fidelerine aşılıyor gibi 20 sayfalık konu, aşı nasıl yapılıyor izledim baktım öğrendim eyvallahta çevremde hiç limon ağacı olan kimse yok bunu yapan yerler varmı? kimler yapar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
|
Alıntı:
![]() Merhaba sayın Jumong. Hemen heyecanlanıp, olumsuz düşünmeyin.Önce fideniz fidan olsun, toprağa kaynaşsın, aşı boyuna gelsin.Aşı yapılacak çeliği bulmak kolay.Hiç bulamadınız ben size çelik yollarım. Mehmet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: edirne
Mesajlar: 152
|
Alıntı:
Sayın Mehmet Bey, Şu durumda Mart gibi aşılamam gereken bir turuncum var. Sizden aşı için çelik istesem? Tabii ki vakti geldiğinde mümkün olur mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
|
Alıntı:
Mehmet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Tam hatırlayamıyorum ama yaklaşık 2 yıllık limon fidem var iki tane, öylesine deneme amaçlı çekirdekten filizlendirmiştim. Herhangi bir gübre, besin takviyesi filan vermedim. Sanırım bu yüzden çok büyümediler. Birkaç tane daha ekmiştim, onları zamanla kaybettim. Şu an ikisi de iki ayrı saksıdalar, boyları çok uzun değil, gövdeleri de ince. Epey zaman önce el yordamıyla, amatörce üstten filiz kısımlarını kopartmıştım ki alt kısım kalınlaşsın diye. Ancak iki sorunum var. Birincisi bazı dallar üstten başlayarak sararıp kuruyor zamanla, aşağıya doğru devam ediyor bu kuruma. Kuruyan kısmı kopartsam da gene de oluyor. Bu neden olur ve nasıl engellerim? İkinci sorun da yapraklarda sıklıkla sararma oluyor. Fotoğraf koyamıyorum. Buradaki 519 nolu mesajdaki resimlerde bazı yapraklar uçlarından sararmış, bende de bazen öyle oluyor. Bazen de o şekilde uç kısımdan değil ama yaprağın orta kısımlarından başlayan ve giderek büyüyen bir sararma oluyor, sonra giderek diğer yapraklarda da oluyor. Böyle olduğunda o yaprakları tümden kurumadan hemen kopartıp atıyorum. Bu neden olur acaba? Bir de mümkünse öneri istiyorum. Dışarıdan gübre, besin vb almak yerine limona beslenmesi için ne verebilrim? Enzim, kompost vb hadiseler beni aşıyor. Ancak örnek olsun diye, mesela yumurta kabuğu, çay posası vb gibi evdeki malzemelerden temin edebileceğim, besin - gübre gibi iyi gelecek birşeyler var mıdır? Başta sevgili Güzin Çakar olmak üzere, bilgi verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 621
|
Alıntı:
Sevgili Cymbelina, Üretici arkadaşlarımız dışında, sevgili Merlict bu konuda benden daha bilgili ve tecrübeli. Benim eksiklerimi tamamlama, yanlışlarımı düzeltmede yardımlarını esirgemeyecektir. Dalların uçlardan başlayarak kuruması; -soğuk, -sert hava akımları ya da -kökle ilgili bir problemden kaynaklanır. Mevsim nedeniyle üşüyor olabilir. Yazın da oluyorsa kök problemidir. Tarif ettiğiniz sararma ya ışık isteği, ya da büyük olasılıkla besin yetersizliğindendir. 2 yıldır aynı şekilde duruyorsa, bir boy büyük saksıya geçirme ve toprağını yenileme zamanı gelmiştir. Toprağınız ne kadar iyi olsa da, bir süre sonra içindeki besin maddeleri tükenecektir. Toprağı değiştirirken biraz yanmış gübre bulabilseniz çok iyi olurdu. Söylediğiniz şartlarda ancak meyve(narenciye hariç) ve kokusuz yeşil sebzelerin artıklarını ufaltarak toprağa ekleyebilirsiniz. Çay posası, torf gibidir, besleyici değildir. Yalnız, toprağın yumuşamasına, gevşemesine yarar. Yumurta kabuğunun, limonda kullanımı bildiğim bir şey değildi. pH'ı artırır mı diye düşündüğümde, limon'un istediği pH'ı bilmediğimi farkettim. Bu saate kadar araştırıp bulabildiğim en mantıklı bilgi şu oldu: ''If it's on its own roots or grafted to a true genus Citrus rootstock, 6.0-6.5 would be ideal, and 5.5-7.0 probably acceptable. If on Poncirus (e.g., 'Flying Dragon') or one of its hybrids (e.g., "Swingle"), 5.5-6.0 would be ideal and 5.0 to 6.5 acceptable. If you go much above those ranges, you'll start to see deficiency symptoms of iron, mamganeze, and zinc, and in that case, you'll need to acidify it a bit. If the pH goes too low, the plant will look very healthy, but won't grow or produce much.'' Bu yazıya göre, toprağın pH'ını düşürmeniz işe yarayabilir. Bunu da aşırıya kaçmadan limon tuzu,ya da suyu katılmış su ile yapabilirsiniz. Sevgilerimle... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
|
Alıntı:
Limonun pH isteği konusu inanın sizin bu yazınıza kadar hiç beni meraklandırmamıştı. Bu sebeple mesajı okuduktan sonra kafamda biraz değerlendirme yaptım.Yağmur suyunun pH değeri neredeyse 5,6/6 değerindedir.Nedense yağmur suyu ile sulanan ağaçlarda verim yüksek oluyor ve bizim manuel elle sulama yaptıklarımızda bazı kısıtlamalar yaşanıyorsa düşük ph bize(ağaçlarımıza) fayda sağlayabilir.Ama limonun istediği set nedir ise kafamda halen ucu açık şekilde beklemekte. Ayrıca sonuç kesinleşmesi adına şimdi kaliteci arkadaştan rica ettim, hazır yağmur yağarken bi pH ölçüver diye ![]() Mehmet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
|
Alıntı:
Güzin hanımı beklemeden hemen atladım, siz ve Güzin hanım kusura bakmayın ![]() 2 yıllık limon (turunç), boyları ortalama 25-40 cm. civarında; gövde kalınlıkları sigara veya kalem kalınlığında olabilir.Eğer baştan beri gübreleme, güneş, ışık ve ısı değerlerini limitlerin üzerinde tutmuşsanız bu verdiğim değerlerden daha uzun ve kalın olabilirler ki profesyonel işlemdir.Sizin böyle bir uygulamanız yok bildiğim kadarıyla.Büyümediklerin kararını buna göre değerlendirin. Sanırım saksıları küçük ve toprakları besin değerini kaybetmiş, yapraklar size anlatıyor derdini.Bunların saksıları şuan ortalama olarak kabaca 1,5/3 lt. yoğurt kabları büyüklüğünde olmalı. Toprak karışımları ise, 1/3 torf ve benzeri (ben çay posası, çam dibi kırıntı kullanıyorum) 1/3 dere kumu, taneli kum 1/3 bahçe toprağı şeklinde olmalı.Bahçe toprağınız daha önce kullanılmamış toprak ise içinde istenen gübre nevi destekler vardır. Eğer bu karışımları hazırlar ve eski saksılarında köklerini hırpalamadan yeni yuvalarına alır (turunçgiller için şimdi saksı değişimi için yılın en ideal zamanları) ortam ısısını ve güneşi sağlarsanız, ne kuruma, ne sararma sizden ve turuncunuzdan uzak olurlar.Isıtılan soba, kalorifer, klima gibi odalardan uzak tutun, kapalı balkon varsa idealdir.Kışın bol güneş ve ışık gören yeri seçin, yazın ise rüzgara maruz kalmayacak ama özellikle sabah güneşi gören alanda tutun.Kısa aralıklarla yer değişimi yapmayın. Saksı değişimi sonrası fotoğraflayın, seneye boylanma ve kalınlaşma farkını görün. Not: Ben yazarken benden önce Güzin hanım gereken desteği zaten vermiş.Görmemişim. Düzenleyen merlict : 11-01-2013 saat 11:01 Neden: ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, balkon, citrus, limon, meyve, turunçgiller |
|
|