![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Kumkatı bahçeye güneşe çıkarmanı öneririm. Hergün veya iki günde bir sularsan iyi olur. Fidanları aldığımda (geçen sene) üzerinde 10-15 adet meyva var idi. Fakat meyvaların kabukları kalın değildi. Aldığım fidancı düzenli olarak(ayda bir tatlı kaşığı) MAP verdiğini söyledi. Onun fidanlarının tamamı sağlıklı idiler. Bende benim kumkatlara arada bir MAP veriyorum. Bahçe çok rüzgar (poyraz) almasına rağmen yapraklar dökülmüyor. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn.eyüp1, yukarıda da kısaca değinmiştim.Mümkün oldukça narenciye beslenmesi hakkında okumaya çalışıyorum.MAP kesinlikle narenciye ağaçları için önerilmeyen bir gübre.Map'ın oranı 12-61-0, içinde oldukça yüksek miktarda fosforik asit var ve fosforik aist narenciyenin pek sevmediği bir besin. Narenciye 5-1-3 oranında gübreye ihtiyaç duyuyor, özellikle de saksı narenciyeleri.Yerdeki ağaçlar fazla fosforu tolere edebilseler de fosfor, azot ya da potasyum gibi zamanla suyla akıp gitmiyor saksı harcından.Toprakta kalan bu fazla fosforun da narenciyenin besin dengesini bozduğu söyleniyor. En doğru gübreleme bu 5-1-3 oranını yakalayarak yapılabiliyor.Bu oranda hazır gübre yok sanırım burada.Yurtdışında narenciyeler için bu oranda hazır satılan gübreler varmış, burada da karışım yoluyla elde edebilirz bu oranı. Örneğin elimizde 15-15-15 bir gübre olsun, buna 3 pay civarında Amonyum sülfat(şeker gübresi), potasyum içerdiği miktara göre ayarlanıp 3 paya denk edilecek bir de potasyum kaynağı karıştırıp kullanmak en doğrusu olacak. Bu oranla en az ayda bir kez gübrelemek gerekiyor saksı narenciyelerimizi. Selamlar, |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konu da uzman değilim. Sadece fidecilik yapan ziraat mühendisinin tecrübelerini aktardım. Fidanlığında onlarca kumkatı vardı. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Yeni Üye
Arkadaşlar Merhaba, Gruba yeni katılıyorum.Iki haftadır bu formu takip ediyorum. Yazılanları ve yazan sizlerin dusuncelerini,yardımlaşmalarını çok beğendiğim için gruba üye oldum. Yeni katılmanın gereği olarak biraz kendimi tanıtayım. Grubu Istanbuldan katılıyorum. Makine muhendisiyim ve özel bir sirkette yonetici olarak çalışıyorum. Kusadası gibi kucuk ve doga ile ic ice olan bir kasabada büyüdüğüm için dogaya olan bağlılığım ve hayranlığım çocukluğumdan gelir. Istanbulda yaşamın doğadan ne kadar uzak olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben de diğer istanbulda yaşan arkadaşlar gibi bu özlemimi balkonumda çeşitli bitkiler yetiştirerek gidermeye çalışıyorum. Kendimi yinede bir çok Istanbulluya göre şanslı görüyorum. Evimin balkonu bu iş için oldukça müsait. Balkonumda 10 adet domates, 5 adet salatalık, roka, maydonoz,kekik,feleğen,taze soğan,bir adet kumkuat,bir ader yeşil limon (lime),çilek,kiwi,adana lokumu,ateş çiceği,japon gülü,gül,ortanca,sardunya,afrika menekşesi var. Biraz kalabalık bir aileyiz. Grubun da konusu olan kumkuatımı 5 hafta önce Mersinden 25YTL ye aldım. Geldikten bir hafta sonra çiçek açmaya başladı.Çiçeklerini dökmesinden çekindiğim için yeni toprağına taşıyamadım.Daha sonra çiçeklerin neredeyse tümü meyveye döndü, taşınma işlemi yeniden ertelendi derken kumkuatım hala geldiği torbasında. Forumda ek besinler ve gubreler konusunu okudum. Bilgi veren bütün arkadaşların ağzına sağlık. Simdilik bu yazı bir kendini tanıtma yazısı olsun.Daha sonra sorularımı iletirim. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca potasyum kaynağı dediğiniz ne ola ve nereden bulacağım? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Benim balkonumdaki limonlar da sıcaktan tüm meyvelerini kurutup döktüler, bu cehennem sıcağında zorlanıyor ağaçlar. Şimdi saksıdaki narenciye ağacımızın 5-1-3 oranında besine ihtiyacı var.Yani 5 pay azot, 1 pay fosfor ve 3 pay potasyum vermeliyiz ağacımıza. 15-15-15 gübreyi versek, herbirinden bir pay vermiş olacağız.Bu durumda fosfor tamam ama azotu 5 paya, potasyumu da 3 paya çıkarmalıyız. 1 kaşık 15-15-15 gübreden koyduk bir bardağa. Amonyum sülfat(şeker gübresi) %21 oranında azot içeriyor, kalan 4 payı tamamlamak için bundan yaklaşık olarak 3 kaşık koymanız uygun olacak. 3 kaşık da bundan koyduk bardağa. Potasyum kaynağı dediğim, yani potasyum içeren bir gübre bulmalısınız.Örneğin, potasyum sülfat %42 potasyum içeriyor.Bundan da bardağa yarım kaşık kadar koyup hespini karıştırınca ideal orana yaklaşmış oluruz. Peki, bu karışımdan 1 litre suya ne kadar koymalıyız. Saksıda narenciye için 250ppm N öneriliyor. ppm(part per million) Yani 1 litre suda 250 mg azot çözmeliyiz. Bunun için de karışımımızdan yaklaşık olarak 2gr. koymalıyız litre başına. Yani, uzun lafın kısası, yaklaşık olarak litre başına 2gr. bu karışımdan en az ayda bir kez ağacınıza vermelisiniz. Ben de bu konuları yeni öğreniyorum, o yüzden ne kadar doğru ifade edebildim bilemiyorum, uzmanlarımızdan biri belki daha net açıklayabilir, bir hatam varsa düzeltebilir. Mesela, Potasyum Sülfat eklediğimizde ondan da azot ya da fosfor katkısı oluyor mu onu tam bilmiyorum.Bunlar çok hassas bir şekilde kontrol edilmeli tabi ama ben evde kendi kendime bu şekilde bir çözüm uyguluyorum artık. Selamlar, |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bakım, kumkuat, yardım |
|
|