![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Limon ağacım
Babam 2008 Mart da kendi bahçesinden söktüğü limonunu, benim bahçeye derince bir çukur açarak dikti. O gün bu gün sulamaya devam ettim. Tuttu mu tutmadımı belli değil. Henüz hiç bir yaprak oluşumu göremedim. Dalının biri yeşilimsi durmasına rağmen hayat belirtisi yok. Belki de kurudu. Eğer budarsam yaprak çıkartabilir mi? Eğer buda derseniz neresinden kesilmeli?. Ya da ne yapayım?. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Sevgili Habibe, budama mevsimi geçti. Kurumuş olması çok yüksek ihtimal. dalların uç kısmından ufak ufak keserseniz en azından yaşayıp yaşamadığına dair bir fikriniz olur. belki de kökleri dağılamamıştır bu yüzden de olabilir. yerinden çıkarıp toprağı biraz daha yumuşatıp birazcık da besin ile daha yüksek şekilde dikmenizi tavsiye ederim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Babam Beykoz'dan bu yıl mandalina fidanı almış(1.5 mt.). Nisan'da diktik bahçeye fakat kışın kurur endişemiz çok yüksek. Sordum bunu sana satan adam demedi mi kışın İstanbul'da kurur bu fidan diye? Sormaz olur muyum ama zaten dışarıda Beykoz'un soğuğunda koca koca turunç ağaçlarını görünce ikna oldum dedi. Bakalım bu kış ne olacak. Umarım kışı sağ salim geçirirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Olmazsa naylonla örtersiniz üstünü mümkün mertebe ama beykoz gibi bir yerde turunç yetişiyorsa bulunduğunuz yer neresi bilmiyorum ama orada da hayli hayli yetişir diye düşünüyorum babanızla aynı fikirde olmamak elde değil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Gökhan Hamat
Giriş Tarihi: 20-07-2007
|
Yaklaşık 1,5 ay kadar önce tükettiğim ve beğendiğim bir limonun 2 çekirdeğini plastik bardaklara ekmiştim...Nisan sonu baktığımda halen bir hareket yoktu...Umudu kesmiştim...Dün başka tohumalrı çimlendirmek için o plastik bardakları kullanmak istedim ve güzel bir sürprizle karşılaştım...Çekirdeklerden biri çimlenmişti...Çok sevindim ve bu sevincimi sizle paylaşmak için bir fotoğrafını ekliyorum... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
limonum şuanda balkonda birkaç gündür dışarda en üstte çıkan yaprak kırmızımsı bir renk aldı sağlıklı mı sizce büyür mü limonum korkmaya başladım da biraz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Benimkilerde aynı vaziyette ![]() Büyümeleri durdu. Hatta benimkilerin tepe sürgünleri koyu kırmızı diyebilirim. Keşke sera etkisi yapsaydık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
umarım düzelirler dışarı çıkarmasamıydım acaba? şuan dışarda duruyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Kısa zamanda hatta şuan değiştir Fatihim. Çok çok kıvrılmadılarsa bir şey olmaz ama eğer kıvrılmış ve son sürgünler kırmızıza dönmüşse renkleri o zaman yeni limonlar yetiştirmeni öneririm. Sanırsam kıvrılmalar yapıyor kızarmaları Hasan Bey ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
yaklaşık 2 aylık bir portakal filizim var, toprağın fazla nemli olmasından dolayı boyu 25-30 cm kadar oldu. Alttan da iki tane dalını henüz verdi. 10 tanesi büyük olmak üzere toplam 16 yaprağı var. Saksısı da 20cm'lik bir toprağı sahip. Kökü çok fazla uzayıp kıvrılma yapmış mıdır? Boyundan bir miktar kesersem dal verip gelişir mi yoksa dayanamaz ölür mü? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Yeni sürgünler vermeden budamayın sevgili eolcum. Aksi takdirde ölümüne neden olabilirsizniz. Köklerini kontrol etmenizde fayda var. Kıvrılma yoksa yeniden aynı saksıya dikersiniz yoksa bir boy büyüğüne almanızda ve en kısa zamanda bu işlemi yapmanızda fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ne kadar kızarsalar da yapraklar bütük saksıda olduğundan olsa gerek büyüyüp doğal renklerini alıyorlar en azından büyük limonumda öyle oldu. Küçük limonum hala savaş veriyor.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2009
|
Arkadaşlar 4 tane pet bardağa 2şer tane olmak üzere Limon çekirdeklerini ektim.Bu petleri koyduğum cam kenarı sabahtan başlayıp saat 2ye kadar güneş alıyor.Topraklarımı dağ evinden getirdim gübreyle karışık güzel bir toprak.Öğlen can sularını döktüm.Şimdi soracağım sorular ne sıklıkla sulayayım.Bu verimli şartlarda en geç ne zaman filizlenir? ![]() Düzenleyen Pesimist : 21-05-2009 saat 20:52 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar küçük limonumda toparlamış kendini ![]() Sevgili Pesimist toprak kurudukça verin. Ama çok çok da kurutmamaya dikkat edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
|
Tamam zaten günde 6saat güneş alıyorlar neredeyse.Hergün sulayacağım artık azar azar ***. çürümezler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
|
Arkadaşlar üç yıl önce üzerinde iki meyvesi olan birlimon aldım.Kendileri kopana kadar kıyıp koparamadık.Çekirdeklerinin hepsini ektim hiç firesiz çıktılar.Fideleri sevdiklerime dağıttım birtanede anneme verdimsonuç... O yavrunun boyu annesini üçü dörde katladı.Annesi sürekli limon veriyo yavru çiçek bile açmıyo.Anneme gittiğimde görüntü alıp koyucam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
Ya ark. 6 gün önce ektiğim limonlardan ses seda çıkmadı yani biraz erken davrandım bende biliyorum.Küçük bardaklara ektiğim için 12saate bir toprak kuruyordu artık sulamayı unutacağım diye kafamdan cıkartamıyordum.En sonunda bugün bardakları boşalttım ve tohumlar öylece duruyordu.Zaten derin ekmişim yeşermelerini bekleyemem:SYok olanlarda vardı şimdi soracağım ben bu tohumları suya atıp yarın tekrar eksem diye düşünüyorum bu tohumlar bozulmuşmudur.Fazla bir kararma yok tohumlarda ve sertler? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Hiç suda tutmaya gerek yok pesimist. Siz yüzeyden bir cm aşağıya ekin onları güneşte tutarsanız iki haftada filizlenir biraz sabretmek gerek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
|
Tamam saolasın.Bu sefer toprağın yüzeyine ektim.İnş bu denemem başarılı oluR... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-01-2009
|
Sayın Pesimist bende bu forumu okuyup bir adet limon çekirdeği ekmiştim. Haftalarca hiç ses seda çıkmadı arada bir çıkarıp baktım hiç bir gelişme yoktu. En sonunda umudumu kestim viyolü boşaltmaya karar verdim. Çekirdeği torfun içinde ararken birde baktım bizimki tutunmuş toprağa çıkmak istemiyor. bayaa da sağlam sahiplenmiş yerini. Bence sabırlı olun herhalde benimki 1 ayda falan belkide daha fazla zamanda çimlenmiştir. Çimlenmiştir dediğime bakmayın daha kafasını çıkarmadı gün yüzüne hala toprağın içinde benimki biraz utangaç sanırım. 1 haftayı geçmiştir bakalım nezaman cesaret edecek kafacığını çıkarmaya... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Kimisi öyle inatçı oluyor sevgili pesimist ve cybel ama güneşe ne kadar yakın olursa o kadar çabuk çimleniyor. Benim minikler öyle yaptı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-04-2009
|
limon ve greyfurt cekirdeginin çimlenmesi 20-30 gün sürüyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Ya isterse 2 ayda çıksın ama benim oda 6 saat güneş alıyo toprağı nemli tutamayabiliyorum bazen unutuyorum.Oyüzden aceleci davranıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
|
bildigin alısveris poşetinin içine bu bardakları yerleştir son bir kez su ver agzını iyice kapat bir daha su vermene bile gerek kalmıcak 20-30 gün sonra ac ve fidelerini seyret :=) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Kışın bende Pesimist gibi aceleci davranıyordum. Çıkmıyorlar diye hayıflanıp duruyordum. Ama inanın saksılarımın hemen hemen hepsinden limon fidecikleri fışkırmaya başladı. ![]() Ben temizlemekten bıktım, onlar çıkmaktan bıkmıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
keşke fazlalıkları benim saksıya aktarma şansı olsaydı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-04-2009
|
Ben güneşli bir yerin aksine nem oranı yüksek karanlık bir yerde limon tohumlarını yaklaşık 1 haftada çimlendirdim ve haftada 1 çok az su verdim. Şu an 2 haftalıklar ve elimde tek bir foto var onu sizinle paylaşmak isterim. Bence denilenin aksine karanlık, rutubetli ve oda sıcaklığında çimlenme daha kolay oluyor. Netekim çekirdeğin güneşe ihtiyacı yok (sıcaklık dışında). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Müthiş haberlerim var... Fidem ağaç olmak için ilk adımlarını attı. Üstünde yaprak diplerinden çıkmış 4 tane sürgün var. Nasıl sevindim anlatamam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |