![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Konuyu görünce benim de aklıma kendi ağaççıklarım geldi. Taşındıktan sonra büyük limon, portakal ve mandalinamı saksıdan çıkarıp bahçeye dikmeyi düşünüyordum. Ama öğrendiğim kadarıyla Ömerli, Göztepe'den daha soğuk oluyormuş. Ne yapsam acaba, saksıda bakmaya devam mı etsem yoksa bahçeye dikip soğuklar başladığında naylonla sarıp korusam mı? Karar veremedim bir türlü. Konu ile ilgili düşüncesi olan arkadaşlar fikirlerini belirtirlerse çok memnun olurum. Şu anda ağaçların üçü de 100 lt'lik saksılardalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2008
|
Bende limon, portakal, mandalina ağaçlarını şimdiye kadar hep saksılar içerisinde görmüştüm. Ama fidanları aldığım kişi toprağa dikmemde bi saknca olmadığını söyledi. Yeterki kışın özelliklede kar yağmadan naylonla muhafaza edilirse korunabileceğini söyledi. Bakalım beklicez. ******* arazide saksının içindekinden daha çabuk gelişir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Izdırap İçindeyim, Kahroldum :)
MSaygin, Görüntüsü bile enfes; kaldı ki kokusunu hayal bile edemiyorum. -Aslında ediyorum; portakal bahçelerinde az dolaşmadım; güneş ışığının toprağa zor eriştiği bahçelerdi- Düşünün kokuyu ![]() Bu arada, Farkettim ki biraz yukarıda iki ayrı yardım talebi -suzukici ve silmoren- yanıtsız kalmış. Özel bir sebebi yoksa diye, hatırlatmış olayım istedim; zira, "fındık büyüklüğüne ulaşan limoncukların kaybı" benim de sorunum. Meyve tutum aşamasında gerekenden fazla sulama ile ilgili sanırım ![]() Sevgili MSaygin, Benim bir diğer sorum da, kışın sert zamanlarında açık balkondan kapalı ortama, mutfağa aldığımda yapraksız kalan Kıbrıs limonumun, tam da bu dönemde yeniden ve aşırı yapraklanmaya ve hatta çok sayıda dal sürgünü vermesiyle ilgili. Yeni ve minik minik dal sürgünlerinde budama yapmam gerekir mi? Olduğu gibi bırakayım da tüm sürgünler yeni yeni dallar mı oluştursun. İdeal olan bir yapı varsa bu safhada o yapıya doğru yönlendirmek gerekir mi? Gerekirse, nasıl? Haftasonu fotoğraf da ekleyebilirim bir çok açıdan, ancak o zaman kadar da dayanamadan sormuş oldum ![]() Balkonum rüzgara açık; İstanbul'da bulunduğum yerde şu aralar ısı 9-15 derece arasında değişmekte. Rüzgar, örneğin bugün yok sayılır, 6km/sn; ama genelde çok çok daha fazla oluyor. Limonumu dışarı almak için hangi ısı koşullarını beklemeliyim? Bir de limonum son iki limoncuğunu düşürdükten sonra bir tane yeni çiçek açıyor; onu tozlaştırdıktan sonra yine kaybetmemek için ne yapmalıyım? Çok soru sordum, biliyor ve mazur görmenizi diliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba lerdemir, Bir çok mesajı gözden kaçırıyoruz, bir de açıkçası ben tam bir uzman olmadığım için yanıltıcı yanıtlar vermek yerine, bazen hiç yazmamayı tercih ediyorum.Bir kaç kez düşündüğümü yazdım ve sonra yanlış olduğunu görerek üzüldüm. Genelde okuduğum teorik bilgilerden yazıyorum ama sorun tanımlamak, tedavi önermek beni aşıyor ne yazık ki. ![]() Meyve ve çiçek dökülmesinden daha önce bahsetmiştik, 142. mesajda.Orada da yazdığı gibi bir çok etken var ama benim gözlemlediğim sulama stresi ve sıcaklık en önemli etkenler. Benim gördüğüm kadarıyla turunçgil saksıdaysa harcın önemi çok çok büyük.Drenajı çok iyi, köklerde su tutmayacak bir harç en önemli etken.Ben harç kalitemi iyileştirdikçe ağaçlar daha bir keyifli oluyor, bunu serada torbadaki bitkilerde de çok açık görüyorum. Sulama hatalarının dezavantajını da azaltmış oluyoruz böylece. Selamlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2008
|
bahçemde iki limon ağacım var, aşılanmaları gerekiyor ama nasıl yapılacağını bilmiyorum, şu an uygun bir zaman mı, bu konuda bana yardımcı olusanız çok sevinirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Diğer soruya gelince, öncelikle kışın içeri aldığımızda yaprakların dökülmesini tetikleyen bir sendrom var, turunçgillerde kış yaprak dökümü diye, onun çevirisini yapmak istiyordum fırsat olmadı. Bence yeni sürgünleri hiç ellemeyin, bırakın büyüsünler, ağaç çalışsın.İdeal yapı, biliyorsunuz belli bir yükseklikte taçlandırıp 3 açıdan ağacı büyütmek, sonra da o dallarda aynı uygulamayı yapmak ama bitki kafasına göre düzenliyor onu ve bakınca siz zaten anlıyorsunuz vereceğiniz şekli.Daha önce konuşmuştuk siz de teyit etmiştiniz, budama hiç sorun yaratmıyor onlarda, ileride yine düzenlersiniz ağacın formunu, bırakın büyüsünler şimdi. Ağacın tacı altında gövdeden çıkan oburları, sürgünleri makasla en dipten kesmek yeterli bence şu an. Ben olsam ağacımı 9-15 derecede dışarı alırım, zaman geldi.Çok şiddetli olmadıkça rüzgarın da ağacınızın gelişmesine etkisi büyük, dayanımını arttırıyor.Bitkiler için tehlike olan sıcaklıklar geçer geçmez dışarı almak gerekiyor.Tabi burası daha sıcak oradan ama benim çekirdekten çıkan fidelerim bile uzun süredir dışarıda. Selamlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu.
|
zuisudra, aşı yapmayı bilen birisinden yardım almanızı öneririm, zaten 2 ağaçmış, hata yaparsanız bir sezon kaçırırsınız.Aşı yapacağınız ağacın kabuk vermesi lazım, yani bıçakla açınca dış kabuğunun kolayca kalkması lazım.Aşıyı yapacak kişi bunu anlar zaten kolayca. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-12-2007
|
Selamlar MSaygin, Adana için belirli bir turunçgil aşılama zamanınız varmı? Yoksa anacın veya gözün kabuk verip vermemesine göremi hareket ediyorsunuz. 15 gün önce üçyaprağa kamkat aşılamak istedim, kamkat göz vermeyince üç adet üç yaprağa ve üç adet turunca limon aşıladım, bıçağı elimize almışken boşa gitmesin diye. ![]() Saygılarımla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu.
|
Sonbahar ve ilkbahar başı olarak 2 dönem yapıyoruz biz ama seradaki bitkilerimizde anacın kabuk vermesine göre ara dönemlerde de yapıyoruz ve başarılı oluyoruz. Şu anda gözleri patlayıp sürgün vermemiş ağaçlardan aşıya devam ediyoruz. Patlayan gözler aşılanıp tuttuktan sonra yeniden sürgün verebiliyor ama hiç patlamamışlarda başarı oranı çok daha yüksek. Ama dediğim gibi asıl hareket noktamız kabuk vermesi. Aşılarınızın tutmasına sevindim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Zeytinde yağtığım göz aşılarının tutma oranı % 80 civarında olduğu halde , soğuktan zarar görerek veya başka nedenlerle aşı gözünün altından tekrar turunç olarak sürmüş anaçlara yaptığım Washington portakal göz aşılarında başarı oranım maalesef ki % 10-15 , araştırdım ama nerede hata yapıyorum hala bulamadım. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-12-2007
|
Cevabınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili MSaygin, İlgi ve cevaplar için çok teşekkür ederim. Hatırlarsınız, benim taç ev içinde bakıma göre gereğinden fazla yukarıda oluşmuştu. Öyle de kaldı mecburen. Yarın pek çok açıdan fotoğraflayıp, görsel olarak anlatacağım inşaallah. Tekrar teşekkürlerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu.
|
Tabi, uygulasanız olur. Alıntı yaptığınız uygulama Amerika'da ev yetiştiricileri için önerilen bir uygulama. Biz burada ticari bahçemizde biraz daha geç bir dönemde başlıyoruz zaten Postasyum nitrat vermeye. Yalnız potasyum nitrat, gübre falan diyoruz ama açıkçası ben kendi adıma şöyle bir düşünceye geldim yakın dönemde.Ben evimdeki ağaçları estetik amaçla, ağaca olan sevgim, ağacın güzelliği, çiçekleri için yetiştiriyorum.Ağaç bir kaç tane sembolik meyve büyütse yeter, mutfak ihtiyacımı ondan karşılamak niyetim yok.O yüzden, bu kadar titizlenmeyi, kimyasallar vermeyi bıraktım bu sezon. Şimdi haftada bir organik sıvı gübre vereceğim yapraktan, ilk 2 ay 15 günde bir de kökten sıvı organik gübre vereceğim. Bu uygulama fazlasıyla yetecektir bitkiye diye düşünüyorum, varsın üzeri dolu dolu meyve olmasın.Evden şu kimyasalları falan uzaklaştırmak istiyorum. Benim terastaki ilk turunçgil ağacım bir Çin turuncu idi, evlendiğimizin ertesi yılı hediye gelmişti.Ben ne bakımını biliyordum ne de bakım gerektiğini 3-4 yıl hiç bir bakım uygulamadım ağaca.Ne gübre, ne ilaç, ne fungusit.O yıllarda da ağaç dolu dolu meyve verdi, sürgün verdi, sadece harcındaki hayvan gübresi sayesinde.Ondan sonra temposu düştü ben de bakımını öğrenmiş oldum o arada. Bu aralar görüşüm böyle, sık sık azar azar organik gübre vereceğim, başka bir şey vermeyeceğim.Tabi bu söylediklerim evdeki süs ağaçlarım için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Ben de sadece ve sadece zevk için, görsel estetik ve çiçekleri için evde limon ağacı yetiştiriyorum; o da zaten 1 tek tane ![]() Dolayısı ile ticari bir mahsül kaygım yok. Sadece üzerinde sarı sarı limonlar varkenki görüntüsü çok mutluluk verici oluyor; o sayıyı artırabilme niyetindeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Yaprak ve gövdenin görüntüsü tam olarka KABUKLU BİT görüntüsü. Ben daha önce aynısını ficus benjaminimde yaşamıştım. Kimyasal çözümü YAZLIK YAĞ/BEYAZ YAĞ da denilen bir ilaçtır. KAPALI ALANDA UYGULAMAYINIZ. Mümkünse maske kullanınız, ilacı solumayınız. Yalnız, bu ilaç sistemik bir ilaçtır; meyvesi yenen bir bitkiye uygulanması ile ilgili sorun olur mu olmaz mı onu teknik uzmanlarımız söylesin. Limon fotoğrafındaki yoğunluk çok fazla, eğer ilk fotoğraftakilerle aynı zararlı iseler durum o bölgede çok ilerlemiş demek ki. Forumda KABUKLU BİT diye ARAMA yaparsanız kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Zararlının kabuklu bit olduğuna hemfikirim , yazlık beyaz yağ önerinizde doğrudur. Ben ziraat mühendisi/teknisyeni değilim , turunçgil ve zeytin yetiştiriciliğide yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla yazlık beyaz yağ sistemik değil ve hatta zehirli bir ilaç değildir , zararlıların üzerini kaplamakta ve boğularak ölmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle açık veya kapalı alan olmasının ve meyvesi yenen bir ağaca uygulanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yazlık beyaz yağ uygulaması yapılacak ağaçların eğer hava sıcaklığı yüksek ise mutlaka sulanması gerekir. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu.
|
syıldıran, nerede aksama oluyor bilemeyiz tabi ama %10-15 çok düşük rakamlar. Şu sayfada fotoğraflı bir anlatım var, oraya bakıp sizin yanlış yaptığınız bir şey var mı kontrol edin isterseniz. Bir de şu sayfa var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2009
|
Değerli arkadaşlar ben yeni üye sayılırım. Küçük bir hobi bahçem var. Bir adet bodur santa maria armudum ve kıbrıs limonum var. Ayrıca çileklerim var. Problemim limonumda. Limonumun büyük yapraklarının damarları yeşil kaldı diğer kısımları ise sarardı. Biraz araştırdım. Sanırım çinko eksikliği var. Ben limonuma iz elementli sıvı besin veriyordum. Bu sorunu nasıl çözebilir ve limonumu rahat ettirebilirim? Herkese iyi günler bol meyveli günler dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
küçük bir mandalina ağacım var istanbulda ve mandalinalar cok kalın kabuklu. rengi hep yeşil ve içi de kupkuru oluyor. problem nedir bilen var mı? teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2008
|
arkadaşlar portakal depolamada kullanılan mumlama işlemi yapmak için kullanılan mumunun adı nedir, nereden temin edebiliriz. teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2009
|
arkadaşlar merhaba, küçük mandalina ağacım var. meyveler sararmadan kahverengileşmeye başladı. sorun nedir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Üstad arkadaşlar (başta Sn.MSaygin), İlgili başlıkta yazdığım şu mesajımı o başlığın pek de faal olmaması nedeniyle buradan işaret etmiş olmak isterim. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-04-2009
|
Ben portakal çekirdeği ekmiştim ve topraktan çıktı.Bu acaba ileride meyve verebilir mi? Fotosu ; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Alonesmaug, Çekirdekten çimlendirilen turunçgilllerin daha sonradan aşılanması gerektiğini belirtmişlerdi uzman üyelerimiz. Yoksa, meyvesini yediğiniz ağacın aynısını elde edemezmişsiniz çekirdeğinden. Yabani turunç ağacı olurmuş aşılanmayınca. DÜZELTME NOTU: Sn.MSaygin'in hatırlatması üzerine, bu yazımdaki bilginin hatlı oldunu ve doğrusu için çekirdekten turunçgil yetiştirme üzerine... başlıklı yazıyı okumasınızı rica ederim Düzenleyen lerdemir : 17-12-2009 saat 13:17 Neden: Metnin en altında detaylıca açıkladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Anladım Sayın Lerdemir aşılatırım ben de. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu.
|
Sen de mi Brutus? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-12-2015
|
Limon Ağacına besi takviyesi
Merhabalar ustalar..İyi Pazarlar..Sayenizde limon ağacı ile ilgili herşeyi burada öğrendim.Buradaki arkadaşlarımızın hiç üşenmeden tüm konuları tek tek okudum ağaçlarına çocukları gibi bakıyorlar yeri geldiği zaman üzülüyorlar. Burada bi aile oluşmuş. Benim de bi sornum var ustalar aslında sorum olacak idi. Ziraaat mühendisinden limon ağacım için gerekli besi mağzemelerini aldım.Nasıl uygulayacağımı tam emin değilim.İsterseniz limon ağacımın yaşadığı bazı sorunların geçmişini anlatayım.Limon ağacını ( yediveren ) 1 sene önce bi site görevlisinden almıştım.Yaklaşık 10 tane limon almışlar.Saksısı baya büyük arabayla zorla eve getirdim.İlk başta herşey güzeldi.Sonra şu pas lekesi denen böceklenmeden oldu. Ev yapımı ilaçlama yöntemlerini yaptım geçmedi.Babam da hastalıklı olan dallarını budadı.Yine de devam ediyordu.Bizde toprakdan geliyordur diye toprağını değiştirelim dedik.Ne görelim.Toprağı içden ortadan çatlamış, su döktüğümüzde zaman geçmeden aşağı dan çıkıyordu.( verimli toprak ile değiştirdik)İkinci olay ise Böceklerin Kaynağını bulmuştum.Saksın'ın kenar alt kısmında bi koza oluşturmuşlar oradan geliyorlardı.toprağını değiştiriken komple yıkadık.Ve babam kökü çürümüş diye ağacın ana kökünü altını kesti.Kesilmez dedim ama dinlemedi.Doğal olarak üstüne Ani budama ve toprak değişimi filan derken ağaç bize küstü.Bu olaylardan sonra Köklendirici ile sulamaya başladım 5 ay sonra ilk filizlenmesini verdi. Budama dan dolayı kesim yerlerini kapatmadığmızdan aşağıya doğru kurumaya başlamıştı. Kuru bölümlerini tekrardan 45 dercelik açı ile kestim.Kesim yerlerine mum damlattık dan sonra kuruması durdu.Limon ağacı'nın kuruma ve böceklenme olayını ortadan kalkmış gibiydi. Sadece biraz güçsüz filizlenme sırasında çok küçük yapraklar kararıp kuruyor.Yinede o filiz büyümeye devam ediyor.yaprak kaybı oluyor sadece. şuan sadece Güçlenip yeşillenmesini istiyorum.Gerekli mağzemelerimi aldım. Bu arada suyu çok veriyormuşuz 2 günde bir.Hafta 1 olacakmış. Gelelim konumuza Gerekli resimler aşağıdadır. Ziraaat mühendisin dediklerini tam anlayamadım arkadaşlar kabaca anlatayım nerede yalnışsam düzeltin beni. Mağzemelerin resimleri aşağıdadır; 1 kg beyaz işlenmiş gübre 5 kg torf çiçek toprağı 1 lt Sıvı gübre çözeltisi Anlantıkları ; Saksının üzerinden 10 cm filan toprağının alınması, Sonra yeni aldığım torf toprağın 1 kg kısmını alıp 1 veya 2 kaşık gübre ile eklenip harmanlanması. Gübreli toprağı saksının üzerine dökülmesi. buraya kadar normal sanırım Elimdeki sıvı gübre çözeltisini 1 lt suya 10 ml sıvı gübre döküp çalkadıkdan sonra ne zaman çiceğe dökeceğimi ve hangi aralıklarla yapacığımı anlamadım. ![]() Limon ağacın ilk zamanki halleri ![]() Aşılı OLduğu ve 6 yaşında olduğu gövdesi kalın fena değil ![]() Hastalıkdan kurtulduğu ve budaman sonra küsüp 6 ay sonra yeşillenmiş hali ![]() Ve Besi Mağzemeleri paslı çivim bile var ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Balkonda dikdörtgen biçiminde büyük bir alanda duruyor.Kışı atlatabilirse yazarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|