agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-02-2010, 14:59   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-01-2010
Cevabınız için teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

DOĞA D Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 22:10   #2
Ağaç Dostu

Birol Ketenci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
İlk kez limon yetiştireceğim için elimden gelenin en iyisini yapmaya niyetliyim. Turunçgiller için geçirgen toprak gerektiği söyleniyor.
Mayer limon için bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımı yeterli olacak mıdır?
Bu karışıma kum, torf gibi malzemeler de eklemeli miyim?

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 22:04   #3
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Benim de kapalı balkondaki mayerim açmak üzere. Bir kaç hafta sonra balkona yayacakları kokuyu hacı bekler gibi bekliyorum inanın

Eklenen Resimler

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 22:29   #4
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Bizim mayerlerde henüz çiçekte yok, uyanma da yok. 10 -15 derece ortamda.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 22:49   #5
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
Mutlu bey; benim çiçekteki mayerimin inşaat dolayısıyla yerini değiştirmem gerekiyor en güzel güneş alan yerde duruyordu. Şimdi içeri güneş alan bir yeremi koysam, yoksa dışarıya bol güneşli bir yere mi karar veremiyorum. Çiçeklerini dökmemesi için sizce hangisi daha uygun? İyi geceler..

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 22:17   #6
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 29-08-2008
Sn. ezo,

Mart sonuna kadar güneş gören içeri bir yere koyun, sonrasında bol güneş gören balkona koyabilirsiniz. Şu sıralar gece/gündüz ısı farkından dolayı strese girmesin.

Teşekkür ederim, sizede iyi geceler.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 16:17   #7
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Sn. Romantik' ten Şubat 2009 da gelen Mayer Limon tam bir yıl sonra Şubat 2010 da çiçek açtı. Hemen hemen her dalında tomurcuk var fakat dalların yapıları çok ince, kendilerini zor taşıyorlar meyve tutarsa onları nasıl taşırlar bilemem?

Eklenen Resimler

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 22:14   #8
Ağaç Dostu

limoncu's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. Romantik' ten Şubat 2009 da gelen Mayer Limon tam bir yıl sonra Şubat 2010 da çiçek açtı. Hemen hemen her dalında tomurcuk var fakat dalların yapıları çok ince, kendilerini zor taşıyorlar meyve tutarsa onları nasıl taşırlar bilemem?
Müthiş görünüyorlar. Benimki de tomurcuklarını gösterdi. Bekliyorum bakalım. Güle güle büyütün.

limoncu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 15:16   #9
Ağaç Dostu.

Romantik's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Sayın Sarıcan,

Mayeriniz çok güzel, çok hoş duruyor. Bu çiçeklerin hepsi meyveye dönmeyecektir. Bazı çiçekler zaten kendiliğinden dökülecektir.

Alıntı:

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 20:29   #10
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Çok güzeller gerçekten. Çiçekler daha açmadan kokmaya başlıyor, müthiş

Eski 03-03-2010, 10:32   #11
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pamir Mesajı Göster
Sn. Mutlu bey
uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Aynı zamanda da limon ağacı aşığıyım abartmadan söylüyorum şu ana kadar toplam 7 adet limon ağacı satın aldım.
Fakat inanın 1 tane bile limon almak nasip olmadı. Bu konu yardımlarınızı rica ediyorum. özellikle şu besin konusu ve kulak pamuğu ile tozlanma yöntemini merak ediyorum.
Saygılar
Meyve fidanları alırken epeyce dikkatli ve titiz olmak lazım. Bir fidanı aldığınızda geri dönüşü çok zor olan bir süreç başlıyor, aldığınız fidan meyve vermesede bakmak beslemek ve yaşatmak istiyorsunuz. Bazan söküp atasınız, bahçeye bir yerlere azat edesiniz gelsede bir kere çocuğunuz gibi bağlanmış oluyorsunuz.

Fidan satıcılarının çoğunun ruh hali ''ne olursa olsun ben bunu satmalıyım'' gibidir. Elma diye armut satanlar, Kayseri, Konya, Ankara vb. karasal iklim hüküm süren yerlerde bahçede narenciye fidanları yetişir diyenler v.s.

Ne hikmetsede müşteri her zaman satıcıya inanır güvenir. Galiba böylesi daha kolay.

Gelelim sizin konunuza. Bir çok satıcı 7 veren limon diye bir limon türü satar, aslında bu limonlar saksıda ve bahçede verimsiz türlerdir. Anlatımlarına göre yılın her ayı çiçek açar meyve tutarlar, gerçekte sürekli çiçek açarlar ama meyve besleyemediklerinden dolayı üzerlerinde 7 tane limonu bir arada görmek pek nasip olmaz. Sizede böylesi fidanlar denk gelmiş olabilir.

Saksıda beslenen meyve fidanlarının ortam şartları oluşturulmadığı taktirde, meyve vermek yerine sadece yaşamak için hayata tutunmaya çalışırlar.

Saksıda meyve veren fidanların ortak gereksinimleri nem, ısı, güneş ve besinlerini tam alıyor olamalarıdır. Gereksinimlerinden biri eksik kaldığında sadece yaşamayı tercih ederler, veya ölürler.

Mayer limonu ele alırsak: mayer limonlarda kendi aralarında 5 tür oluşturmuşlar. Şimdiye kadar mayer limon adı altında satılan 5 çeşit sayabildim. Yapı olarak bir birlerine tam benzeselerde, gövde yaprak ve çiçekleri sonrasında meyveleri bile birbirlerinden farklı. Görebildiğim en verimli olanı mor büyük çiçekleri olan Mayer limon.

Bu yüzden bütün herkese yetişkin ve gelişmiş, çiçekleri veya meyveleri olan fidanları almaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorum.

Besin konusunda: Besin karışımlarını hazırlamak bilgi ve deneyim gerektiriyor. Dozu az kullandığınızda faydasız, fazla kullandığınızda yakıcı etki gösterip elinizdeki bitkiyi öldürme riskinizde var.

Kulak pamuğu konusunda: Çiçeği incelediğinizde polen taşıyan erkek organları ve ucu yapışkan olan dişi organı görebilirsiniz. Yapılması gereken sadece çiçek açıldığında kulak pamuğu ile sarı polenleri kulak pamuğuyla alıp, dişi organın yapışkan tepe noktasına değdirip yapıştırmak şeklinde.

Teşekkür ederim, saygılar.

Eski 05-03-2010, 10:19   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-02-2010
Sayın ROMANTİK vermiş olduğunu bilgiler çok güzel. Aşı diye aldığım limonum dikenli, böyle bir cinsin olduğu söylendi nekadar doğrudur.

İSAK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 15:13   #13
Ağaç Dostu.

Romantik's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Sayın İSAK,

Siz arkadaşlaramıza bildiğimizce yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Limon türlerinin hepsinde diken vardır. Aldığınız satıcı size yalan söylememiş, söylediği doğrudur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İSAK Mesajı Göster
Sayın ROMANTİK vermiş olduğunu bilgiler çok güzel. Aşı diye aldığım limonum dikenli, böyle bir cinsin olduğu söylendi nekadar doğrudur.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 10:21   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-02-2010
Arkadaşlar Mayer limon ile Yediveren limon arasında nasıl bir fark vardır. En ayırt edici özelliği nasıldır.

İSAK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 21:02   #15
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Uzun süredir kapalı bakonda duran mayerim aniden çiçeklerini dökmeye başladı. Yetiştirme koşullarında hiçbir değişiklik olmamasına rağmen neden çiçeklerini döktüğüne üzülerek bakarken havalandırma penceresinin kapalı olduğunu ve 1 kasa deveci armutuyla birlikte kaldığını farkettim. Dışarı aldım ve dökülme aniden durdu. Bu deneyimimi sizlerle de paylaşmak istedim. Siz siz olun bence çiçek açan bitkilernizi etilen gazına maruz bırakmayın.

Eski 09-03-2010, 11:37   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-02-2010
benim çiçeklerinde özelliklede küpe çiçeğimde yapraklarında yapış yapış bir şeyer var. ayrıca bolmiktarda beyaz küçük küçük sinekler bunlar diğer çiçeklerde geçti ne yapmam lazım. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

serpildoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 21:56   #17
Ağaç Dostu.

Sn. Serpil Doğan,

Bitki yapraklarınıza, yaprak bitleri musallat olmuş. Uçuşan beyaz minik kelebeklerde bu bitlerin erginleşmiş anaçları, larva bırakacak bitki bakınıyorlardır.

Tek çözüm mosplant isimli ilaçı kullanmak.

Eski 01-04-2010, 10:57   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-01-2010
Merhaba arkadaşlar.Yaklaşık 1,5 ay önce Sayın Romantik ten aldığım mayer limonum gayet iyiydi.Onu 15-50 lt lik bir saksıya diktim,salonda pencere önüne koydum.Haftada 2-3 kez suladım.Sağlıklı yapraklar çıkarmaya başladı.İki hafta önce yeni çıkan yaprakların üzerinde çok küçük kırmızı noktacıklar gördüm.Islak bir bezle sildik,ama devam ediyor.Bugün sabah baktığımda eski yaprakların üzerine de sıçramış olduğunu gördüm.Bunlar kırmızı örümcek mi acaba?İlaç mı almalıyım?
Teşekkür ederim.

DOĞA D Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 19:58   #19
Yeni Üye

Pegasus's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2010
Doğa hanım,
Kırmızı yaprak biti olduğunu düşünüyorum o canlıların. Bende sayın Romantik den almıştım. 2 hafta sonra bende bu canlılardan gördüm yapraklarda. Kolonyalı mendille her gün aldım, daha sonra arap sabunlu su püskürterek kurtuldum şuan sorun yok. Size tavsiyem her gün o canlıları elinizle toplayın haftada bir arap sabunlu su püskürtün.

Düzenleyen Pegasus : 02-04-2010 saat 20:17 Neden: imla
Pegasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 20:11   #20
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Kırmızı böcekler, nokta gibi çok küçükse kırmızı örümcek olma ihtimali yüksek. Yapraklarda izlerini görürüsünüz.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 14:37   #21
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
Merhaba; mayerimin küçücük 7-8 tane üerinde limon oluştu, daha sonra bu limonlar döküldü. Şuanda üzerinde sadece 2 tane limon kaldı. (Siz benim limon dediğime bakmayın daha çok küçükler) Ayrıca bu limonlar ilk çıkan çiçeklerden oluşmuştu sonrasında çıkan çiçeklerin dişi ucu yoktu. Mayerime bişeyler oluyor ama anlamadım neden? yardımcı olursanız sevinirim.

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 17:44   #22
Ağaç Dostu.

Sn. Ezo,

Mayeriniz küçük olduğundan dolayı besleyebileceği kadar meyveyi üzerinde tutar, gerisini döker. Durumunda bir anormallık yok, besin verirseniz daha fazla sayıda limon taşır üzerinde.

Eski 03-04-2010, 18:56   #23
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Benimkilerin birinde çiçek var, diğerinde çiçek yok neden olabilir ki!

Eski 03-04-2010, 19:45   #24
Ağaç Dostu.

Biri iyi besleniyor, diğeri az besleniyor olabilir. Veya her ikiside daha küçük ve biri erkencilik yapmış.

Eski 04-04-2010, 10:39   #25
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Teşekkür ederim iki de aynı yaşta ve yan yana duruyorlar, İkisi de sürgün de normal.

Eski 04-04-2010, 12:50   #26
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Sn. Nariçi,

Enzim kullandın mı? Enzim kullanınca böyle oluyor.

Eklenen Resimler

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2010, 18:40   #27
Ağaç Dostu

ykolko's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2010
Alıntı:
Sn. Nariçi,

Enzim kullandın mı? Enzim kullanınca böyle oluyor.
Bana en yakın komşum Sarıcan Enzim nedir pek anlayamadım birde salona limon almak istiyorum biraz bodur olan bol çiçek açıp birasda meyve verecek ne tavsiye edersiniz?

ykolko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2010, 19:23   #28
Ağaç Dostu.

Sn. ykolko,

Sanırım sorularınıza cevap vermekten korkuyor arkadaşlar

Yeni üye olmanıza karşın, o kadar çok soru soruyorsunuz ki. Sanki bu soruların arkası kesilmeyecek gibi geliyor insanlara. Genelde üye arkadaşlar ilgilendikleri konu hakkında ör: mayer limon, ilk mesajdan itibaren bütün mesajları okurlar. Mesaj içlerinde kendilerine gerekli bölümleri hafızalarına veya bir not kağıdına yazarlar. Sormuş olduğunuz sorular mutlaka daha önce sorulmuş ve uygun cevap yazılmıştır mutlaka ki, sorularınıza cevap verilmiyordur.

Sorunuzun cevabına gelince. Enzim bir nevi besin gibi birşey, besin dediğimizde bitki için gerekli olan maddelerin bir araya getirilmiş hali.

Sabahleyin aç karnına bir insanı akşama kadar aç bilaç çalıştırmak gibi bir şey bitkiye besin vermemek. Hormon türü maddeler vermek, bitkinin tüm imkanlarını zorlamak ve bol çiçek açıp albenisini kısa süreli arttırmak. Özellikle büyük hiper market raflarında satılan bitkiler.

Ben salonumda limon beslemek istiyorum demekle olmuyor. Önce salonunuzun limon beslemek için elverişli olduğuna emin olmanız lazım. Sonra türüne karar verip isteklerini karşılamanız lazım.

Limon gibi meyve veren bitkiler en az 3-4 saat güneş görebilmeliler. sıcaklık -5 in altına düşmemeli kış aylarında.

Hevesiniz asla kırılmasın, deneme yanılmaylada kendinize göre doğru şekilde bitki büyütmeyi öğretebilirsiniz. Tavsiyem en küçük boy fidanlardan alarak denemelere başlamanız.

Saygılarımla.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykolko Mesajı Göster
Bana en yakın komşum Sarıcan Enzim nedir pek anlayamadım birde salona limon almak istiyorum biraz bodur olan bol çiçek açıp birasda meyve verecek ne tavsiye edersiniz?

sguven beğendi.
Eski 06-04-2010, 18:19   #29
Ağaç Dostu

Muhsin81's Avatar

Giriş Tarihi: 01-01-2010
Sayın romantikten aldığım çelik mayerim boyuna posuna bakmadan çiçek açtı. Acaba meyve tutma olasılığı var mı?
Name:  100_0272.jpg
Views: 1620
Size:  55.8 KB
Name:  100_0273.jpg
Views: 1614
Size:  55.9 KB

Muhsin81 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 10:45   #30
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Fidan kendini besleyemez.Daha çok küçük meyve tutmasına izin vermeyin.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025