agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Dizayn Grup "miracle" topraksız tarım projesi (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/8848.htm)

homeboy 08-11-2010 17:50

Sevgili Forum Uyeleri,

Bu konu basligi ile belirtilen tum mesajlari okudum ve Miracle Sera ile ilgili basit bir iki sorum olacak, yanitlarsaniz sevinirim.

http://www.miraclesera.com/tr/ar-ge.html linkinde belirtilene gore verim 80ton/donum olarak belirtilmis. Ancak ayni linkin asagisinda bulunan "projemiz ve asamalari" linkinde bulunan .pdf dosyasinin Ingilizce versiyonunda (ki bu ingilizce sayfasinda yer aliyor), 80 ton/10 donum olarak yazilmis. En onemli veri ile ilgili bu farklilik konusunda bir bilginiz var mi? Tum medyada yer alan bilgi 80ton/donum olarak belirtiliyor...

Tesekkurler

fskandemir 09-11-2010 09:26

İngilizce metnin linkini yollayabilir misiniz?

teknox 24-11-2010 22:44

dizayn grupsa durup düşünmek gerek
 
Konuyla pek alakası yok ama bu dizayn cılar bundan 3 4 sene evvel müşterilerinden ön ödeme yapın size daha buyuk iskontolarla malzeme verelim diyip tüm aldıkları çekleri malzemeleri vermeden hatta günü gelmeyen cekleri dahi tahsile kalkınca coğu müşterisini ya batırmış **** cok zor durumda bırakmış bir firmadır güvenilirliği sorgulanmaya acık bir firma

Selahattin Yılmaz 24-11-2010 23:22

Daha önce bu başlıkta yazmıştım, dizayn gurubun uyguladıkları sistem akan su kültürü ve aynı sistemin temelini geliştiren ve hyponica tarım tarafından da Türkiye'de devam ettirilen Japon Nazova'ya ait videoyu forumda yayınlamıştım. Sistem kararlı değil ve her zaman aynı verimi vermeyebiliyor ancak ideal şartlarda dekar başına 25 ile 80 ton arası verim alabiliyorsunuz şunu kriter olarak belirtmeliyim ki Antalya şartlarında normal katı ortam kültüründe (kokos, perlit) topraksız tarımda dekar başına 25-30 ton rahatlıkla alınabiliyor tabi 11 aylık verim periyodunda. İlgilenenler başlığa uğrayınız.


Ayrıca Miracle projesini en iyi anlatan şu PDf dosyasınıda enine boyuna inceleyiniz.

odogal 11-02-2011 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 531968)
Agrobay

Dizaynın

Başka önerebileceginiz firmalar var mı, sn. akınselcuk.

0LeA 22-01-2012 20:47

dizayn cıların yaptıkları çalışmalar tam olarak dönümlerce seralarda değil.. bir iki bitkilik denemelerden alınan sonuçları dönümlerce yapılmış gibi gösteriyorlar laboratuvar koşullarında yapılmış çalışmaları işleyen seralarda yapılmış gibi gösteriyorlar, pratikte bu kadar ürün alırlarmı 80tona ulaşırlarmı şu dönemde bilmiyorum ama yaptıkları söyledikleri yanıltmadan başka bişey değil..

elbette dönümden 80 ton almam mümkün olacaktır. kış döneminde bitkiye haftada 1 çiçek bile açtıramazken, 80ton almak için 2-3 çiçek açtırmalılar bitkiye, 12 aylık bi periyot olmalı çok iyi ısıtılabilmeli havalandırılabilmeli..

ismail 55 23-01-2012 17:52

OLeA hanım siz zıraat mühendisi olarak bir domates yaz sezonu boyunca kaç kilo verir saygılar

0LeA 31-01-2012 19:00

açıkta tarla/salçalık/kurutmalık domates kuzey ege bölgesinde ortalama 10ton/da larda.. çok iyi bakım şartları hastalık zaralı gibi olumsuzzluklar olmazsa maximum 13 ton lara çıkıyor..

topraksız üretimde ağustos sonunda temmuz ayına kadar ki üretimde ortalama 30-32ton/da ... ancak üretim sürenizi uzatır fazladan ısıtma soğutma ışıklandırma yapabilirseniz maximum 45 ton/da lara çıkabilir..

0LeA 31-01-2012 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 (Mesaj 902871)
OLeA hanım siz zıraat mühendisi olarak bir domates yaz sezonu boyunca kaç kilo verir saygılar

bitki başına 3 aylık yaz sezonu için 3kg ı geçmez..

Hydroponic 06-05-2012 17:48

Merhaba Arkadaslar,
Forumunuzu uzun bir suredir izliyorum. cok faydali bilgiler paylasiyorsunuz. Cok harika,
Hydroponic sistemin en buyuk masraf kalemini isitma gideri tutuyor, buda yaklasik %90. Bu sistemi Japonya'da Toshiba yapti ama ekonomik olmadigi icin birakti. Eger isitma sistemini dogal kaynaktan kullaniyorsaniz sorunu cozdunuz demektir. Ticari olarak diger sistemlerden 10 adim daha ilerdesinizdir.
Turkiye'de yaptigim arastirmalarda sunu gordum, Evet Dizayn Grup uyguladi ve belli bir oranda basarili oldu ama maliyetlerini ( uretim anindaki) potansiyel ureticiye aciklamak gerekiyor ki bunu kimse soylemiyor.
Cok dusuk su kullanilarak uretim yapildigini soyluyorlar bu da dogru ama su devir dayim ederken devamli ilave taze su koymak zorundalar, cunku sudaki belli minarel eriyikler sebze tarafindan kullanildigindan diger tuzlu minerallerin orani su ucerisinde artiyor.

En Onemli konular; 1 isiyi devamli kontrol altinda tutmak, 2 suya yeterli derecede oksijen vermek, 3 besin eriyikleri. 4 suyun devir dayim hiz / zamanini iyi ayarlamak, 5 artan tuz oranini dengelemek. Ayrica burda belirtmedigim 2 adet onemli konu bu sistemin yuksek derecede verimli olmasi icin olmazsa olmazlarindan.

Eger yanilmiyorsam bu sistemin kurulumu icin Dizayn Grup 20 donum icin 2 milyon avro istiyorlar.
Ticari Hydroponic ortu alti tarim icin (Ozellikle tomates), bu sistemin patantine sahibiz, ayrica sistemden cikan suyun tuz oranini dengeleyen sistemin patantine sahibiz.
Bizimle Isbirligi yapacak muhendis ve potansiyel yatirimcilarla gorusmek isteriz. ve bu sistemi cok cok ekonomik fiyata yapmayi taahhut ediyoruz. burda fiyat vermek istemiyorum, Denizli Saraykoy bolgesi bu sistem icin idealdir.
Hydroponic sistem en yuksek kapasitede urun alinan topraksiz tarim seklidir.

gazeteci28 14-05-2012 19:59

malina'nın dikkatine
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hydroponic (Mesaj 960892)
Ticari Hydroponic ortu alti tarim icin (Ozellikle tomates), bu sistemin patantine sahibiz, ayrica sistemden cikan suyun tuz oranini dengeleyen sistemin patantine sahibiz.
Bizimle Isbirligi yapacak muhendis ve potansiyel yatirimcilarla gorusmek isteriz.

Özelden mesaj çektim dönmedi. Bu kişi hangi firmayı temsil ediyor merak ettim?
Mesajıda ciddi bir mesajmış gibi forumda tutuluyor.

Malina'nın dikkatine

yenihedef 12-10-2012 09:57

arkadaslar bu sistemi kullanan var mi? domates fiyatlari cok dusuk seyrederse, insanlarin elinde patlama imkani var bu sistemin, gecen gubn konustum 60 don kesin diyorlar, 80 tona kadarda cikmasi cok buyuk ihtimalmis, sorun surda domates 1 liranin altina duserse o zaman yandiniz demektir :)

kymtarim 08-08-2015 12:20

Arkadaşlar topraksız tarım ilginiz bitti mi? Ben geçen hfta katıldım ancak ne cevap veren ne de yorum yapan var. Hala bunlarla ilgilenen var mı? Alooo : )

MehmetCebeci 25-09-2015 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yenihedef (Mesaj 1030868)
arkadaslar bu sistemi kullanan var mi? domates fiyatlari cok dusuk seyrederse, insanlarin elinde patlama imkani var bu sistemin, gecen gubn konustum 60 don kesin diyorlar, 80 tona kadarda cikmasi cok buyuk ihtimalmis, sorun surda domates 1 liranin altina duserse o zaman yandiniz demektir :)

Miracle ile çalışan kimse çıkmadı galiba.

Kudret Tezel 25-09-2015 14:11

Arkadaşlar bu site topraksız tarıma gönül veren onun inceliklerini tekniklerini öğrenmeye çalışan ve her şeyini A dan Z bizzat kendisi yapan düşünen üreten insanların sitesi. Parayı başkasına verip hadi sen yap bende kar ortağın olayım diyen insanların burada işi olmaz sanırım. Onlar işe yarayacak teknik bilgi veremezler,ortakları da zaten buna yanaşmazlar.

idris şenol 25-09-2015 21:18

haklısınız :))

kiziltan 25-09-2015 22:08

Sn Senol sinirlenmeyin. sen olun !!

tasdelenmurat 19-08-2016 21:43

Ben yıllardır bu sitenin üyesiyim. Şahsen buradaki forumlarda okuduklarımla ( öğrendiklerimle bile ) bir ton ziraat mühendisi / seracıyla saatlerce konuşacak kadar bilgi sahibi oldum. Bizim insanımızda maalesef okumak , araştırmak yok. Ben şahsen etrafımda bi ton insanı bu susuz tarım seraları satan insanlara karşı uyardım. Biraz amiyane bir tabir olacak ama o firmaların sağmalık ineğinden başka bir şey olamazsınız diye. Öylede oldu. Sadece girişimci ruhuyla ve parayla bir işe girilmez. Girişimcilerin ilk bilmesi gereken şey ( finansal okur/yazarlık üzerine birazda kitap okuyun ) 2 yıl içinde yatırdığınız parayı size geri döndürmeyen ve bundan sonra full kar bırakmayan bir işe asla girilmez. Ev aldığınızda şayet kiraya verdiğinizde 60 ay içinde o eve yatırdığınız para geri gelmeyecekse, bazı ekonimistleride göre bu 90 aya kadar çıkar. O evi almaya gerek yoktur. 2 -3 trilyon paranız varsa zaten pek çok başka girişimde bulunursunuz ve daha manyak paraları daha kısa sürede kazanırsınız. Kar hesaplarıyla verilen bilgilere göre bu işe girişmeye ( bırakın bu işi, her işde böyledir ) çalışmak ancak lafda ve kağıtta olur. Gerçek hayatta gider kalemine oluşturan girdilere bakmanızı tavsiye ederim. Bu tarz sistemde sistemin ihtiyac duyacağı borulardan, gübreye kadar herşeyin bir eskime, yıpranma, bozulma, sigorta, afet, iklim şartları, işçi vb. tonla gider tüm kalemleri/olasıklıkları hesapladınızmı? Hesaplayabilme kapasiteniz varmı? Herşeyde karşı tarafa bağımlı olarak bir işe girilirmi? 2 trilyonu bırakın.100 bin tl yi bile bankadan kredi çekerek bir işe giriyorsunuz. Bankaya ödenecek faizleride gider hesabınıza koydunuzmu? Seracılıkla ilgi 3-6 ay en az günde 3-4 saat biseyler okuyun, youtubeda videolara bakın. Dolaylı yollardan susuz tarım yapabileceğiniz tonlarca yöntem var. Bırakın o firmaların 10 da birini, 100 de birine yapabileceğiniz yöntemlerde var. Hintli köylü bahçesine 1 depo hazırlayıp alabalıkların suyuyla tarlasını besliyorsa ve verimini manyak artırabiliyorsa, birkaç su mühendisine danışarak, zirat mühendisine danışarak, seracılık işi yapanlarla konuşarak, okuyarak, araştırarak, biraz ÖNCE bilgi sahibi olarak bir işe girişilmeli. Bilginiz varsa zaten sahibinden.com da satılan arazilere bakarsınız. metrekaresi 1 tl den bile satılan 30.000 metrekarelik araziyi alırsınız. o arazi şartında yetişebilecek en standart ürünü bile çok basit bir iki şeyle bile 2 katına çıkarırsınız. o bile 10 dönüm/dekar ( 10000 mt ) trilyon yatırdığınız yatırıma göre , yatırım/getiri ilişkisi içinde size daha fazla kazandırır.

Kudret Tezel 19-08-2016 22:09

Haklısınız taşdelenmurat, bizim milletimiz okumaz ama ahkam kesmeye gelince üstüne yoktur. Diyorum ki birazcık okusanız da yaptığımızın susuz tarım değil topraksız tarım olduğunu öğrenseniz. Okumakta fayda var.

cemcem43 20-08-2016 05:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1476695)
Haklısınız taşdelenmurat, bizim milletimiz okumaz ama ahkam kesmeye gelince üstüne yoktur. Diyorum ki birazcık okusanız da yaptığımızın susuz tarım değil topraksız tarım olduğunu öğrenseniz. Okumakta fayda var.

Helal olsun abi.

volkan0048 20-08-2016 12:53

Kimse ye
topraksız tarım yap ! , diye dayatan yok...
ayrıca burası okumayı, araştırmayı, uygulamayı seven, doğayı toprağı seven ve koruyan,
hobi olarak ta uygulayan amatör ruhlu, profesyonel tarım adayı da olabilecek kapasitesi olan paylaşım ruhlu insanların bol olduğu bir forum.
TOPRAKSIZ Tarım'ı biz ticari amaçtan ziyade amatörce yapıyoruz ama ticarete döken arkadaşlarımız da var, elbette onlarda araştırmasını yapıyorlar ve kazanıyorlar.
Demek ki kazanıyorlarsa doğru yoldalar...
Sizin dediğiniz SUSUZ TARIM da geçerli tabi kiii.....
SUSUZ Tarım nasıl yapılıyorsa merak ettim, onuda araştırayım....

ciftci_aga55 20-08-2016 19:49

özür?
 
bir samsunlu olarak Taşdelen murat adına hepinizden özür dilerim kudret hocama da güzel cevabından dolayı teşekkür ederim bir aya kalmaz bende amatörce başlıyorum inşallah saygılar.

thorbank 21-08-2016 13:26

trabzonlu birisi yapmıştı galiba 500 mt yerde ...domates ve çilek üretmiş...karadenizde beef cinsi gittiği için onu ektim şimdi 3,5tlden sattım diye yazmıştı...eğer salkım veya başka tür eksem gitmezdi ben de zarar ederdim diye yazmış...eğer oyunu kurallarına göre oynarsak pekala ticari bir boyutu olur diye düşünüyorum.

tasdelenmurat 22-08-2016 10:26

Bende yazdığıma güldüm. "Susuz tarım". görünce kahkaha attım. Kusura bakmayın. 10 parmak klavye ile yazıyorum. Hıza kurban gitmişim.

kimyager147 22-08-2016 14:29

Taşdelen murat yazdıklarınız güzel ama.
Yatırımın geri dönmesi ile ilgili yıl bana çok zor gibi geldi. 2 yıl içinde Türkiye'de geri dönen yatırım ne olabilir ki. :)

thorbank 22-08-2016 16:18

işin uzmanı arkadaşlar cevaplarsa sevinirim .bu işin ticari yönünü bulmak adına...

5 dönümlük bi alandan yola çıkarsak ....
1-öncelikle sera kurma maliyeti
2-ekipmanla
3-fide-gübre
4-elektirik-su

bunların maliyeti ne olur acaba mersin gibi bir yerde...

tasdelenmurat 23-08-2016 13:23

finansal okur-yazarlık, ekonomi bilimi açısından bakarsak, her iş 2 yıl, biraz riski artırarak 3 yıl içinde yatırılan ana parayı amorti edebilir? Geliri artıramıyorsan gideri azalt. Yukarıda verdiğim örnekte sahibinden.com da gerçekten mt'si 1 tl ye satılan araziler var. 30 bin tl ye oradan 30 bin mt arazi alıp, kara bugday da ekebilirsin. patatesde ekebilirsin veya herhangi birşey. Bu herkesin yaptığı şey. Herkesin yaptığı şeye +1 i koyacak bir bilgin varsa herkesden 2 kat daha fazla kazanmaya başlarsın. Yukarıda arkadaş mesaj yazmış, mersinde sera için, o bölgede herkes seracılık yapıyor, herkes tutturmuş 1 domates, halbuki topraksız tarımda en iyi , en hızlı, en kaliteli , en verimle yetiştirilicek şey yapraklı bitkiler ve toprak altında yumrulu yetişen bitkiler. ucuza araziyi elde edebilirsen, o araziye göre serayı yapabilirsen, hintli köylü veya youtubedeki tonlarca videoda olduğu gibi bir alabalık kazanı hazırlayıp "verimli deresuyu mantığıyla " gübreyi buradan elde edebilirsen, seracıların en büyük sorunu olan şu ısıtma derdini youtubedaki tonlarca videoda var, yeryüzünün ( yeraltının, magmanın) sıcaklığını kullanarak ısıtmaya çalışırsan vb. başka şeyler ile. Neden yatırım 2 yıl içinde geri dönmesin. Varsın olsun domates olmasın, dereotu yetiştir, semizotu yetiştir, marul yetiştir. Kg'su , demeti, bağı varsın olsun ucuz olsun. Ama yaptığın yatırıma ve emege göre getirdiği getiriye bak. İş dünyasında getiri-risk oranı 1-2 ( bir birim getiriye karşı 2 birim risk ) pozisyonuna getiremiyorsan iş şemanı, kusura bakma o işe girmeyede gerek yok. Adam kuzey avrupa ülkesinde, dışarıda belinden daha yukarıda kar var ve adamın derdi serasını soğutmaya çalışmak. Bunu hayal edebiliyormusun. Serayı kurmadan önce seranın 4 mt altına 4 mt bir kuyu açıyor, içine taşlar, yosunlar, alüminyum folyolar ile döşüyor. o kuyudan çıkan bir boruyu seranın içine çekiyor. o borudan sürekli bedavaya gelen bir sıcaklık. Seyrettiğim videoda adamın serası 70 derece. Serayı ilk kurduğu andaki sıcaklık. Kendisi ve ailesi o sıcakta durabilmek için mayo-şort giyiyor. Seradaki sıcak havayı düşürmek için dışarıya yönlendirdiği boru ve üfleme sistemi sıcaklığı düşürmeye yetmiyor. ( kendi ilk planlamasına uymuyor veriler ) Serada 2-3 pencere daha açıyor. Gene yetmiyor. 45 dereceye düsüyor. Adam yeryüzünün neresine gidersen git. toprak 4 derecenin altına düşmez bilgisinden yararlanıyor. Serasını yeryüzünün sıcaklığını çekerek ısıtma eylemine giriyorki. Bu bedavaya getirilen ısıtma sistemi gider kalemini manyak düşürür. Bir japon ailenin videosu vardı. adam 4 karış boyunda bir havuz hazırlamış. altta alabalıklar, üste plastik köpükler ve tonlarca tere, roka, marul. 1 cm bile boşluk gözükmüyor. Ürün direk balıklı sudan alacağını alıyor. Çinde şu an şişme seralar bayağı meşhurlaşmaya başladı. Hani şu şişme oyuncak parkları varya onlar gibi. alibaba exprese girip bir inceleyin. Devasa kapalı spor salonu haline gelen, içinde tuvalet, banyo bile olan şişme seramı diyim artık, oyuncak mı diyim. Tonlarca şey var. 1 dönüme 20 bin verip ( ortalama olarak ) hafif kalıcı-sökülebilir bir sera yapmaktansa 10bin liraya kolum kalınlığında şişirilebilir ve havasını söndürmek kaydıyla toplanan bir serayı tercih ederim açıkcası. o şişme oyuncak parkı yapan firmalar özel siparişlerde alıyorlar. onların yaptıklarını begenmezseniz kendinizinkini oluşturun. Eskiyen demirlerden dolayı fiyatı düşen bir seraya göre, fiyatı hiç düşmeyen ve istediğin yere katlandığında yarım kamyon haline gelen bir serayı tercih ederim açıkcası. Pahalı arazi satın alıp, oraya sera kurmaya çalışmaya ve herkesin ürettiği sıradan ürünü yetiştirip, herkesle rakip halinde olmaya ve o herkesle birlikte aynı riskleri taşımaya açıkcası gerek yok. Günlerce araştırdınız, okudunuz, tonlarca şeyi planladınız. İş şeması bir biçimde 1 birim getiriye karşı maksimum 2 birim riske dönüşmüyorsa. YATIRIM YAPMAYA GEREK YOK. o dragon den'lerden tutun yatırım yapan firmalara kadar herkes bu prensiple çalışıyor. Yüksek risk almak demek "Allah yürü ya kulum" der belki demek değildir. 2 yılı aşacak bir yatırım olur. o yatırımda yatırımın ön hazırlık aşaması olur ( filizlenme , fide evresi ) ama o sürecin sonunda örnek olarak 5 yıl diyelim mesala. Bi anda çok hızlıca yıllara göre yatırım(risk)/getiri egrisindeki karı size toplatır. İşte bu yüksek risktir. 5 yıl boyunca yatırımı koruyabilirseniz iş semanıza göre,yatırım 5 yılı size kolayca temin edecekse bu yüksek risktir. Yoksa 2 trilyonu ( yeni parayla milyon ) bırakın 1 milyonun varsa banka faizi bile yeter sıfır risk kuralına hayatınız boyunca yiyin durun.

thorbank 23-08-2016 22:35

murat bey yazınızı okudum öncelikle ağzınıza sağlık ...bazı hususlar dikkatimi çekti belirtmek isterim.
1-vıdeo sitelerindeki sistemleri izledim ve araştırdım ...forumda buna benzer sistemleri deneyen arkadaşlar oldu lakin BAŞARI elde edemediler.Bu sistemler üniversite ile ortaklaşa yapılabilecek sistemler olarak görüyorum.****** denemeden araştırmadan yeni bir şey üretilmez.
2-serada ısı buyuk sorun...topraksız tarım ve serada jeotermel ısı kullananlar çoook avantajlı...lakin ülkemşzşn her yerinde bu ısı yok bu gerçek...
3-topraksız tarım ülkemizde emekleme evresinde...her sebze meyve fide aynı verimi vermiyor.bunun için çiftçiler domates çilek marul salatalık gibi sebze meyveleri tercih ediyorlar...
4-işin pazarlama kısmına gelirsek sen malı ürettin örnek marul-ıspanak halde bunu satarken topraksız tarım urunu olup olmadığına malesef bakmıyorlar..diğer ürün fiyatı neyse bu da aynı hesaptan işlem görüyor.ama pazarını sen kurarsan küçük seraysan orası farklı...iyi tarım uygulamalarıyla pazarlama yapabilirsin..
5-bu işin riskleri yok değil var ama kazancı da riski kadar..oyunu kurallarına göre oynarsak kısa zamanda maliyeti kazanca döndürebiliriz...

thorbank 23-08-2016 22:37

benim sera düşüncem mersinde kıraç dediğimiz verimsiz toprağı değerlendirmek.önceki mesajımda belirttiğim gibi bunun araştırmasını yapmaktayım

kimyager147 24-08-2016 15:02

merhaba Taşdelen murat burada paylaştığın bazı konulara katılıyorum. Bende kendi çapımda bir şeyler yazmak istiyorum fakat özellikle sizin üzerinizden yazacağım ama kasıtlı olarak hakaret veya küçük düşürmek için yazmıyorum.

1. Finansal okur yazarlık pratikte uygulanmadıktan sonra havada kalır. Neden uygulama ile hesaplar çoğu zaman tutmaz. Örnek olarak patates yetiştirmek yazmışınız. Arkadaşıma hanımı tarafından bir tarla kaldı. Patates ekmeye karar verdi. Yan tarlayı da kiraladı. Hesap yapıldığında gayet güzel ve 3 senede ev alınabilecek bir yatırımdı. Tabi hesap yapılırken patates 2 tl idi. Şimdi piyasada 0.50 kuruş. Böyle giderse sadece masrafını ancak çıkartacak.
Bize işin uzmanları şöyle kazanırsın böyle kazanırsın dedi ama.

2. Verdiğiniz örnekler başka ülkelerin örnekleri. O ortama ve oranın halkının ihtiyaçlarına göre şekillenmiş. Bizde o imkanlar olmaya bilir. Örneğin bazı hızlı büyüyen ağaçlar bu forumda pik yaptı. Şu kadar sürede büyüyor. Şu fiyata satılıyor diye. Ekenlerin hepsi hüsrana uğradı. Goji berry, altın çilek ve daha niceleri.

3. Forumdan öğrendiğim kadarı ile solucan gübresi ile ilgilenmişsiniz. Benimde matbaacı olan amca oğlum bu konu ile ilgili. Broşür bastırmaya gelen üreticiler 1 yıllık üretecekleri ürünü sattığını belirtiyor. Her yönü ile güzel ve karlı kazanç getiren bir sektör.
Amcaoğlu da başlamak istiyor ama yapmıyor. Sizde başlamadınız sanırım. Çünkü bir şeyleri üretmek o kadar sorun değil asıl olan o ürünü satmak pazarlamak.
Başka bir örnek vereyim. Matbaa kalıplarının %100 nerede ise dışarıdan geliyor. Üretmek çok mu zor. Ama iş üretmeyi geçip pazarlamaya döndü mü sıkıntı başlıyor. Kimse yerli ürün almıyor. Muhatap bulamıyorsunuz.

4. Babam çantacı. Finansal olarak tüm hazırlıkları yaptık. Uzmanlarla görüştük. İşe başladık. Bizim finansal uzmanlara göre 2 yıl içinde 200000 tl öz sermayemiz olacaktı. 60000 tl ile işe başladık. Sonuç beşinci senemizde ancak 200000 öz sermayeye ulaştık.

5. Örnek olarak yurtiçinden örnek verirseniz forumda bizler için daha uygulanabilir olur kanısındayım. Ayrıca cevap verirseniz de madde madde yazarsanız sevinirim.
:)))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025