![]() |
şuan Antalyada Açmış olsak Miracle diye düşünelim.
Hal domates fiyatı 0,70kr/kg Antalya'dan yurdışı satış fiyatı kamyonla gönderilmiş olarak (yol dahil) 0,71$/kg ortalama 1 tl peki kışın! 2,5$/kg kadar çıkarsa işte o zaman altın yumurtlayan tavuk oluyor Miracle için. Sadece komisyonculukla köşe oldular. 10 tane 10 dönümden sera, dönümden 80 ton, kilo başına 0,1$ kar etseler ki bundan fazla olacağından emin olabilirsiniz. 800.000 $ Bir seferde, birde 10 tane sera 2.000.000 tl den 20.000.000 tl.(en azından yarısı kalacak) daha hesaba gerek var mı? en kötü şekilde bile çok para. Anlayacağınız yatırımcılar ortak bir noktada buluşup ufak işletmeler yerine büyük bir işletme kurabilseler üzerimizden para kazanan kalmaz. |
Bu kadar yazdım Miracle'a karşı mıyım?
Hayır tabi ki çünkü adamlar tamamiyle koordine çalışmanın sonucunu alıyorlar, bu kadar param olsa (dizayn grup kadar) bende hic durmam bu yatırımlara girerdim. Devir parayla para kazanma devri. |
Burada işin sırrı topraksızda üretmekten çok dışarıda pahalıya satabilecek müşteri bulabilmek. Dizayn cıların zaten bir yurtdışı pazarı var. Bunu kullanıyorlar. Ama ürünü dışarıya 3$ a satabilecek bile olsalar miracleye para yatırmış bir yatırımcıdan 2$ a almayacaklar.
Serayı yatırımcının kendinin kurması ve dışarıya azmedip satabilmesi gerek. İşte o zaman altın yumurta sahibi olunabilir. |
çok haklısınız, yukarıda hesabı yaptım en kötü halde bir işletmeciden 80.000 ile 100.000 arası sadece komisyonculuktan para alıyorlar, bu paralara kendi ekibinizi pekte rahat kurabilirsiniz heralde.
|
Ama şu da var ; Seraya yatırılacak 500 bin lira ile altın alınıp yastık altına konsa 12 ay içinde sadece kazanç kısmı bozdurulup yense çalışmadan aylık 5000 liranın üzerinde bir gelir sahibi olunabilir. Hemde ana para üzerinde hiç bir risk olmadan !
500 bini seraya yatırıp canhıraş çalışıp bir takım risklerle yatıp kalkmaktan daha cazip. Bu güne kadar böyle oldu. Kötü ama böyle. Sözün özü , 50 kuruşa maledip 3$ a satılamayacaksa böyle bir yatırıma girmek gereksiz bir hal alıyor. Bunun içinde topraksız seranın detaylarını öğrenmek yerine önce dış ticareti kavramak gerek.... |
Merhaba arkadaşlar bu konuya yeni yazıyorum.En son bursa tarım fuarın da görüşmüştüm dizayncılarla(İlker bey)ile sera yapım bedeli 110 bin avro/dönüm iken 140 bin e çıkmış 2,20 den çarpar isek 10 dönüm sera için 3,080,000 tl gibi bir rakam ortaya çıkıyor.Maliyet oldukça yüksek ama getiriside büyük.Çok iyi düşünmek gerek piyasa şartlarını tam bilmek gerek diye düşünüyorum.Yazılarınızdan okuduğum kadarıyla 10 dönüm sera tam otomasyonlu 600 bin liraya mal oluyor bu kadar fark ne olabilir?Sera içerisindeki tavalarda oldukça pahalıdır diye düşünüyorum. Selamlar,saygılar...
|
ben 2.000.000 tl olarak hesaplamıstım, eğer 3 milyon ise bence hiç gerek yok, hem üzerimden bu kadar para kazanacak hemde yurt içi fiyatından alacak yok artık daha neler, sadece yurtdışında kalıp malımı satsın diye adam tutarım daha iyi.
|
Yalnız,verimi unutmamak gerek,normal topraksız tarım da 35-40 ton/dönüm iken miracle ile 80ton/dönüm iki katı verim söz konusu.Alım da garanti insanın kafası karışıyor doğrusu.:)
|
Sizler olurmu acaba diye düşünürken Dizayn dönümden 86.000 ton almayı başardı..... Demekki oluyor :)
Hiç bu forumda geçmeyen bir konu var oda şu : Dizayn size dönüm başına 64.000 tonun parası her yıl ödemeyi taahhüttün ediyor hemde Patrondan imzalı sözleşme ile. Yani sıfır ürün alsanız dahi domatesin kilo fiyatını 1.20 TL düşünürseniz, yıllık 768.000 TL ciro garanti; 1.80 TL düşünürsenizde 1.152.000 TL garanti.... Adamlar aptalmı dönümde 64.000 ton garantisi versin ;) |
Dizayn da iki seçenek var,Biri ne kadar çıkarsa o kadar para alıyosunuz alım garantisi yok.İkincisi %+- 20 obsiyonlu alım garantili.En az 64 ton garantili en fazla 96 ton garantisini veriyorlar 100 ton gelse dahi 96 ton parası alınıyo 20 ton çıksa da aynı 64 ton ton parası alınıyor.
|
Merhaba arkadaşlar,
yazdıklarınıza cevap verirken kendimi Dizayn'ın savunucusu gibi görmek istemiyorum. sadece ben onlar ile yüz yüze toplantı yaptığım için birçok konuda artık fikrim var. öncelikle neden ürün maliyeti daha az onu söyleyeyim. şimdi duyacağınız şeye çok şaşıracaksınız. miracle ile topraksız tarımda kullanılan suyun 10 katı kadar daha az su kullanılıyor. yani 10 kat daha az su maliyeti, 2,5-3 kat daha az gübre kullanılıyor bu da 3 kat daha az maliyet demek oluyor ve en önemlisi 160 kat daha az ilaç kullanılıyor. yani hiçe yakın. bizim yediğimiz her bir meyve ve sebzede bulunan ilaç miktarının tam tamına 160 katı kadar daha az ilaç kullanılıyor. yani bütün bunların maliyetini bırakalım bir kenara konvensiyonel tarım ve diğer topraksız tarımdaki ürünlerden yediğimiz birikintinin haddi hesabı olmadığnı anladım. bir yandan da bütün bunlar maliyet demek. akışkan su kültürü ile sürekli çalışan bir pompa var ama sadece göze çarpan fazla maliyet olarak bir o görünüyor . fizibilite raporunda diğer topraksız tarım sistemlerindeki elektrik miktarının az üzerinde. yani tam hatırlayamıyorum ama sanırım diğer topraksız tarım sistemlerinde yıllık dönüm başı 1500 TL civarında olan elektirk gideri onlarda 2500 TL civarındaydı sanırım. yani çok az bir ekstra maliyet. bir de ürün fazla olduğu için ambalaj :). ama bütün bunların yanında aldıkları 80 ton, yani garantisi verdikleri rakamdır bu. Biz alışmışız Avrupalılıarın herşeyi en iyi yaptıklarına inanmaya. bu proje ile onlara parmak ısırtacağımızı düşünüyorum. bunların yanında ürün satışı için pazar aramak zorunda kalmıyorsunuz, pazar buldunuz tahsilat yapabilme sıkıntısı olmayacak. torf, kokopit, cam elyafı vs. gibi kullanılan katı metaryelleri her sene ya da iki senede bir değiştirme derdiniz ve gideriniz yok, nakliye araçlarını ayağınıza kadar gönderiyorlar ona da ekstra bir gider yok. dolayısıyla diğer topraksız tarım seralarının giderleri göz önüne alınacak olunursa ürün maliyeti ortalama 1,3-1,4 TL arasında değişiyor. Agrobay'ın serasında jeotermal kullanılıyor ama diğer maliyetleri kısamadıkları ve fazla ürün alamadıkları için 1,2'nin altına düşüremiyorlarmış. yönetim kurulu başkanlarının yazısını okumuştum bir dergide. bütün bunların yanında bir Türk firması ve o kadar paylaşımcılar ki bunu anlatamayız. firmayı ziyarete gittiğimde bana öncelikle tanıtım filmi izlettiler.gözlerime inanamadım. Türkiyedeki en çok sanayiye dönüşen patent sayıları var. 82 ülkeye ihracat yapıp birçok konuda rekor kırarak ödül almışlar. düşünsenize bunu yapan bir Türk firması. Alla yardımcıları olsun. bu yolda yürümeye devam edip, ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ederler inşallah. ben de "neden kendiniz yapmıyorsunuz da satıyorsunuz" diye sordum. öncelikle bu dünyanın malı bu dünyada kalır felsefeleri var. yani paylaşımcı olduklarını gördüm. ikincisi ise önümüzdeki sene 10 yeni yatırımcı ile işe başlamayı düşüncüklerini söylediler. yani 2,5 milyonun üzerine olan bu projenin 100 dönümü 25 milyon TL. bu büyük bir rakam ve öncelikle bu kadar öz kaynak yatırmaya gerek olmadığını söylediler. yatırımcı sayısı ile çok daha çabuk büyüyüp, daha farklı noktalara ulaşabileceklermiş. daha birçok detayın olduğunu size rahatlıkla söyleyebilirim. iyi akşamlar diliyorum hepinize. saygılarımla |
Neden sera sattıklarına güzel bir açıklama daha gelmiş. 100 dönüme para yatıracaklarına 10 tane 10 dönüm satarlar hem iş satarlar halen aç olan dünya pazarına yeni ürün artışı sağlarlar.
Agrobay ın maliyetimizi düşüremiyoruz söylemi bence bir taktik lafı. Termal kaynak kullandıkları için onların maliyetinin dizayndan daha düşük olması gerekir. Isıtma gideri en büyük gider kalemi. Kilo fiyatını şekillendiren bir gider kalemi. Dizaynın 20 ton ürün bile çıksa 64 ton parası ödemeye razı olması biraz düşündürücü. Bundan emin olmak gerek. Ticari teamüllere aykırı bir durum. Alım garantili sözleşme yapıldığında kilo fiyatının en yakın hal fiyatının biraz altında olacağına dair duyumlarım var. Yani o yıl Antalya halinde domates 1 lira ise 70 kuruşa domates satmak zorunda kalınabilir. Bu 2 milyonun üzerinde yatırıma girmiş birisi için felaket olur. Bazı görüşenler bu şekilde konuşuyor. Dizayn seraları ile ilgili bir çok yerde bir çok yazı yazıp bu projeyi tanıtmaya çalıştım. Genellikle çok muhalif yazılar cevap olarak geldi. Bu bakımdan Dizayn sera projesini anlayıp öven bir yazı ile karşılaşmak çok sevindirici. |
Dizayn seraları tarımdan çok bir iş projesidir. Değerlendirmesini bu yönde yapmak gerek... Bu yatırıma 5. etap Avrupa birliği hibe projesinden geri ödemesiz destek alınabilir. Durumu uygun.
|
Doğru iş yapanı yerden yere vurmak yerine,tebrik etmek en güzeli.Dün dizayn dan ilker bey ile görüştüm.Maliyeti daha düşük sera olamazmı? diye ortalama 1 milyon gibi bir rakam a mal olsa herkesin bakış açısı daha farklı olur dedim,Bana söylediği,"Mercedese binmek ayrı kartal a binmek ayrı.Sera yapım maliyeti evet yüksek ama diğer seralardan çok farklı herşeyin en iyisi olsun istedik dedi".Ellinin üzerinde ayrı optimizasyon var dedikleri bu gibi şeyler olmalı.Allah her daim işlerini rast getirir inşallah ülkemiz,ekonomimiz açısından güzel bir çalışma inşallah istedikleri başarıyı elde ederler,Bu hepimizin faydasına.
|
Bu arada izmir tarım fuarına da katılacaklarmış bilgilerinize...
|
Dün dizayn dan ilker bey ile görüştüm.Maliyeti daha düşük sera olamazmı? diye ortalama 1 milyon gibi bir rakam a mal olsa herkesin bakış açısı daha farklı olur dedim,Bana söylediği,"Mercedese binmek ayrı kartal a binmek ayrı.Sera yapım maliyeti evet yüksek ama diğer seralardan çok farklı herşeyin en iyisi olsun istedik dedi".Ellinin üzerinde ayrı optimizasyon var dedikleri bu gibi şeyler olmalı.Allah her daim işlerini rast getirir inşallah ülkemiz,ekonomimiz açısından güzel bir çalışma inşallah istedikleri başarıyı elde ederler,Bu hepimizin faydasına.[/QUOTE]
Sayın BYDİLLİ, çok doğru bir yaklaşım. Mercedese binmek bir ayrıcalıktır. o aracı kullanan insanların daha iyilerini alma durumu olmalarına rağmen araçlarını değiştirmediğine şahit oldum. aslında bunun kadar önemli bir şey daha var; sanırım bana gösterdikleri fizibilite raporunu size de göstermişlerdir. oradaki fizibilite raporunda diğer seralar ile bir karşılaştırma yapıldığını gördüm. yani şu an Türkiye'de bulunan diğer topraksız seralar ile bir karşılaştırma yapılmış. Şu anda en iyi şartlarda 35 ton alınabildiklerini varsayarak kendilerinin 80 ton almalarının kıyasını yapmışlardır. diğer seralar 7-8 yılda kendisini amorti ederken onların serası 3 yılda amorti ediyordu. yani diğer seraların amorti süresinde Dizaynın miracle seralarını 2'ye ya da 3 e katlayabilirsiniz. yani diğer seraların amorti süresinde siz 2 ye katlarsanız üretim kapasitenizi 1600 tona kadar çıkarıyorken diğer seralar hala 350 tona devam edecekler. bu durumda ciroyu veya karı çok büyük derecede artırabilirsiniz. ayrıca hal fiyatları hiç de o kadar kötü görünmüyor. istanbul hali ile diğer haller arasında çok büyük bir fark yok, olmamalı da zaten çünkü o zaman kimse üretim yapmaz. diğer illerin seralarından taşımacılık yaparak komisyon ile geçimini sağlarlardı. böyle bir durumun mantık dışı olduğunu düşünüyorum. istanbul hal fiyatları da en yüksek veya en düşük olarak ikiye ayrılıyor. en düşüğünün bile ortalaması 1,8 TL civarındadır. bu ürünlerin ilaçsız, hormonsuz ve tatlarının da müthiş olduğu düşünülrse en düşük fiyattan olacağını pek düşünmüyorum. izleyeceğiz, göreceğiz eğer bu seraları büyütüp yaygınlaşırlarsa da ayakta alkışlayacağız. isim vermek doğrumudur bilmiyorum ama sıcakkanlılığı ve bilgili olması gerçekten beni çok etkileyen biri olan biri karşılıyor sizi orada ve yanlış hatırlamıyorsam ben de İlker Bey ile görüşmüştüm. kendisi; kimya mühendisiydi sanırım. hem çok sempatik, hem bilgili bana göre de çok başarılı bir genç mühendis. bana verdikleri bir örneği sizlerle paylaşmak isterim. kendilerine "80 ton almanın mucizevi birşey olduğunu pek de mümkün görünmediğini" söylemiştim. çünkü araştırmalarım Türkiyedeki rakamların 30 ton civarı olduğunu söylüyordu. verdikleri cevap çok hoşuma gitti sizlerle paylaşmak isterim: "bundan 15-20 yıl önce Türkiye'deki çifçilere dünyada artık topraksız tarım diye birşey var, hiç toprak kullanılmadan katı bir torf gibi malzemede üretim yapabilirsiniz. hem maliyetiniz azalıyor hem de üretim miktarınız çoğalıyor dediklerinde çifçilerin gülüp geçtiklerini söyledi. ancak birileri yurt dışında gördüğü için Trükiye'de uygulamaya başladı ve diğer çifçiler de gördüklerine inanamayarak durumu iyi olanın topraksız tarıma geçtiklerini bu şekilde de topraksız tarımın git gide çoğaldığını" söyledi. gerçekten birilerinin yeni birşeye başlaması zaman alır ama unutmamak gerekir ki her zaman ilkler kazanır. saygılarımla |
Öncelikle herkese selam.....Böyle konuları burada paylaşarak bizi bilgilendiren tüm arkadaşlar içten tesekkurlerimi sunarım.........Yaklaşık üç dört aydır bu siteyi ve yazıları takip ediyorum.....
Kısaca bende tarım işi ile uğraşıyorum fethiye kumluova .... Şu anda 5 dönüme yakın cam seram var ........Miracle bizim aşar ama sayın envorun diğer topraksız tarım adlı konusunda baya bi önce yazdım ama farketmedi galiba neyse isim önemli değil.....Ama yine en bilgilimiz..... Bende bu 5 dönümlük cam serayi topraksız tarıma çevirmek istiyorum sistem olarak perlit vb aklıma yatıyo.... Şu ile olanı maliyeti fazla galiba.....Perlit ile olan sistemin dönüm başına perlit artı sulama sistemi hepsi dahil bana ne kadar çıkar? Beni bilgilendirirseniz sevinirim .... Saygılar.... Birde ısıtma sistemide var tabi..... Isıtma olarak sizce kömürlu olanimi yoksa zeytin çekirdegi ile çalışan sistemmi ucuza çıkar?Galiba bu iki sistemde borularda buharmi şumu öyle bişey dolaşıyomüs heralde bildiğimden değil sadece duydum bilgilendiren arkadaşlara şimdideen teşekkürler |
Size katılıyorum syn.pepecan.Dizayn grup,Dünyayı yeniden keşfetmediğini söylüyor aslında hepimizin ders alması gereken bir bilgiyi paylaşıyor,Hani bir ata sözümüz vardırya"BAKARSAN BAĞ,BAKMAZSAN DAĞ OLUR"diye yaptığımız işe özen göstermemiz gerek onu sevmek ona değer vermek o iş ile dost olmak,Dizaynın yaptığıda bu.Tanıdığım bir veteriner arkadaşım bir örnek vermişti bana türkiye deki süt inekleri ortalama 25 kg süt veriyor iken israil deki aynı cins ineklerden 120 kg a kadar çıkabiliyormuş.Nasıl oluyor diye sorduğum da verdiği cevap ders almamız cinsten "Bir iş yapacaksan o iş değer verdiğin bir iş olmalı"Adamlar yaptıkları işe değer veriyor,saygı duyuyor sadece bu.selam sevgi gönül dolusu muhabbetlerimle...
|
syn ANTALYAKAS hoşgeldiniz.Ben tam bahsettiğiniz konuya pek vakıf değilim ama yanılmıyorsam sina enerji diye bir firmanın pratik rüzgar türbinleri var seralarda da kullanılabilir.Araştırmak gerek.saygılar.
|
Ilgin için sağol..... Küçük bi araştırma yaptım sina enerji nin sistemi çok pahalıya çıkar.... Ortalama aylık 60 milyon elektrik parası ödeyen bir evin ihtiyacı 1 kw dir ve 1kw lik sistemide 3500 dolar fiyat veriyolar(klima çalışmayacak şartı var o zaman güçsüz kalıyo daha güçlü sistem kuruyolar )....
Taki serada 7/24 çalışacakki buda daha güçlü bi sistem buda en az yirmi otuz bin dolar tutar.......Benim aklıma yatan zeytin çekirdeği kömür **** fuel oil ile olanı var .......Maliyeti düşük sandığım kadarı ile....Yinede teşekkürler.... Ortalama normal perlit ile bir topraksız tarım sisteminin kaça mâl olduğu ....... Bu vakitten sonra yer alıp sera yapma vakti geçti.... Tarlanin olmuş dönümu ellibin ytl bir dönüm cam serada elli bin lira.... Artı millet sata sata bu bölgede satılacakta alınacak arazi kalmadı.... Benim yapmam gerek şimdi bu beş dönüm seradan nasıl daha fazla ürün alırım ? Odaklanmam gereken nokta burası..... Şu anda bir dönümden salkım keserek 25 ton beş dönümden 130 tona yakın hasat yapıyorum ve geçen sezon sonu hesaplarımda yılsonu fiyat ortalamasi 1 ytl de 5 kusur aşağı yani 95 kuruşa gitti 120 kusur milyar aldı allah bereket versin topraksız tarımda bu kazancı ikiye katlayabilecemi düşünüyorum ..... Topraksız tarımda ise 35-40 tona yakın ürün alındığı söyleniyo ve fiyatları normalinden iki kat olduğunu duydum bilmem doğru bilmem yanlış....Antakyadakiler bilir merkezi antalyada Muşlu kardeşler ihracat firmasını var onların fethiye kumluovadaki yerlerine veriyorum...... Şirket sahiplerinden Hikmet kerem in dediğine göre normal domates 1 ytl iken antalya daki ardiyelerin iki ytl ye topraksız olarak yetişen domatesi islediklerini belirtti buda kazancı ikiye katlıyo..... eğer dönümden 40 ton ürün aldığımda ne yapar?Bir dönümden 15 ton 5 dönümden 75 ton yapar buda demekki 5 dönüm seradan normal şekilde 8 dönümden alınan ürünü alacağım buda ne oluyo az iş ile çok ürün almamı sağlıyo artı dekar başına diktiğim fide sayısı düşüyo...Artı pazar aramıyorum alıcı beni buluyo ve birçok artisi.... Ve artı yönlerinden dolayı bu ise yönlenmeye karar verdim.... Önceliklede en ince ayrıntısına kadar herşeyini araştırmaya karar verdim ..... |
Alıntı:
|
Syn antalyakas,sizin bu sorduğunuz bütün soruları envor hocamız daha iyi bilir e nede olsa işin erbabı :)
|
Ne kusuru sayın envor...
Nete cep telefonundan girdiğim için tam anlami ile herşeyi kullanamıyorum.....Normal mesaj gönderiyo foruma ama özelden atmıyo ndense anlamış değilim...... Galiba senin serada antalya da idi yanılmıyo isem.... 3-4 nisanda açık öğretim sınavlarım var eğer vakit ayırabilir isem gelip hem şerani görmek hemde tanışmak isterim..... Bu sene seralari 4te 1 e ortağa falan vermedim 5 dönümun hepsini kendim yapıyorum işin altında kaldım desem yeridir .....Çok sıkıştıgim zaman yine işçi tutuyorum ama bu sene pek işten vaktim olmuyo.... Benim başlıca merak ettiklerim: 1)senin seradaki gibi perlit vb madeler ile topraksız tarım sisteminin kaça mâl olduğu buna sulamasi ısıtması dahil..... 2) topraksız tarımda domates kaç günde hasat oluyo ?yani diyelim ki normalde 10 ekimde diktiğimi domates 10 şubatta kızarmaya başlıyo bu süre topraksız tarımda ne kadar ? 3)bir diğer sorum fiyat durumu normal piyasa 1.20 ytl iken topraksız tarımda salkımin piyasası ne kadar? 4)yine diğer sorum normal şartlarda kaç ton ürün alabilirim dönüm başı(salkım turu dikmeyi düşünüyorum salkıma alıştığım için diğer tekli iri domatesler sanki satmada yumuşama problemi ile karşılaşıyo çiftçinin çoğu ) 5)tür olarak ikram f1 topraksız tarıma gidermi **** bu yıl yeni çıkan fleksi f1 var deneme amaçlı diktim ve şu anda salkım yapısı çiçek sayısı meyve tutumu çok güzel birde hasat zamanı sertliği de iyi oldumu o tür var aklımda bilgilendirirsen çok memnun olurum...... Benim bu sistem için rahat bi şekilde dönüme 15 bin ytl ayırabilirim aslında daha fazlada olurda ama geçen yıl sera kurdurdum yine bu yıl yeni iki katlı ev yaptırdım o işlenecek derken bu yılki kazancın çoğunu oraya yönlendireceğim..... serasi hazır zaten cam sera.....Sizce 15bin ytl yeterli olurmu dönüm başı? Şimdiden çok çok sağolun .....Domateslerin dolamasi var dolama yapıyoruz bana müsade arkadaşlar..... |
Bence insanların dizayn gruba tepkisinin sebebi;yatırım maliyetinin yüksek olması.Örneğin dizaynın 10 dönüm serası 3 milyon tl ye mal oluyor 80 ton verim alınıyor,Normal bir sera 500 bin ederse 60 dönüm 3 milyon tl yapar dönümden 40 ton alınsa 240 ton yapar.Bence bunu da unutmamak gerek.Dizaynın da maliyetleri daha düşürmesi gerekir diye düşünüyorum,maksimum 1 milyonu geçmemeli bence.
|
Sayın antalyakas; öncelikle topraklı tarımda 25 ton :eek: ürün alabiliyorsanız bir dönüm yerden, hiç maceraya atılmayın derim. Bu çok iyi bir rakam. Topraksız tarımdan 35 ila 40 ton domates alınabilir, ama ona göre teknolojik ve iyi ısıtılabilir modern sera lazım. Sizin bölgenizdeyim ve öyle bir tane bile sera görmedim.
Topraksız da yetişmiş domatesin fiyatı, topraklı da yetişmiş domatese göre çok daha fazlaya satılıyor. O doğru. Bir diğer konuda; forum da çoğu kimse benim sera sahibi olduğumu düşünüyor olması. 40 kişi söylerse olurmuş ya! Nasip :) Belki bir gün bizim de olur...:D:D Ben sadece sera da mühendislik yapıyorum, hepsi bu. İşimi severek yaptığımdan olabilir belki, seram varmış gibi hissettiriyor da olabilirim. Ama malesef seram yok. :( Ayrıca çalıştığım bölge de sizin bölgeniz, yani tanışmamız için ta Antalya ya gelmenize gerek yok :) Kınık'a gelseniz yeter :) |
Sayın envor şeran olduğunu envor topraksız tarım diye konu açmışsin oradan çıkardım inşallah olur bir gün......
*3 yıldır salkım yani ikram f1 dikiyorum ve her yıl az daha tecrübe ediniyorum kendim iki yıl oluyor okulu bitireli geçen yıldan beri artık domateslerim :-d ile uğraşıyorum..... *genelde salkım meyvesi az ufak olur ama antalyada bir kimya mühendisi ile görüştük bir gübre formülü verdi bize kendimiz hazırlıyoruz ve ucuza mâl ediyorum gübreyi içerik olarak potasol plus ile aynı npk artı ızelementlerden oluşuyo fakat oranları potasol daki lerden yüksek.......Bu gübreyi cemreler toprağa düştüğü günden itibaren günlük dekara bir litre veriyoruz hiç aksatmadan isim özüde burada günlük sade vana başı(500 metre kare her vana)15 er dk gübreli şu gayetde memnunum ...... Geçen yıl herkes güldü bana günlük gübremi verilir diye ama şimdi gülenler verim ve tonajdaki artışı görünce hepside haklı olduğumu söylüyo ...... * bu yıl birde fleksi f1 diktim deneme olarak..... Meyve tutumu ikram dan fazla ikramlarda salkımda genelde 7-8 meyve fleksi lerde ise salkımda ortalama 9-10-11 meyve eğer feleksilerinde raf ömrü uzun olursa o salkım türü ile bir dönümden(topraklı) hedefim 30 ton ürün almak..... Bekleyip göreceğiz bakalım.......... |
Yorumları değerlendirince şu kanaate vardım. Dizayn dünyanın bildiği ve Türkiye'nin yabancı olduğu bu sistemi sadece ve sadece kar amaçlı yapmaktadır. Aksi düşünülemez. Yetkili birinin yaptığı açıklama ilk sayfalarda var.
“- Bu sizin için önemli bir iş kolu olacak o zaman? Tabii. Dizayn Grup zaten bir teknoloji firması. Ürettiğimiz teknoloji ürüne dönüşecek. Ya biz yapacağız ya da yapana satacağız. Bu iş bir firma işinin çok ötesinde bir iş. Bir firmayı zengin etme projesi değil. Manevi yönü çok yüksek bir iş. “ Ama bir ticarethane topluma yeni iş alanları açmak için uğraşmaz, kendi iş alanını sağlamlaştırmak için uğraşır. Para kazanmak için uğraşır. Komik olmayalım. Topluma iş sahası açmak ve refahını düşünmek devletin yapacağı iştir. Bu bağlamda Dizayn önce kendi para kazanmak istiyor. Bunuda büyük bir yatırım yapıp bekleyip görmektense yatıracağı paranın onlarca fazlasını yatırımcılara yıkarak bilgi satıyor. Forumda bir arakadaşın da dediği gibi benimde param olsa bende aynını yapardım. 100 tane tesis açmaktansa 100 tesis açtırır, karlarına ortak olurdum... Dizaynı eleştirdiğim manası çıkmasın söylediklerimden, ama burda yatırımcının gözünün açık olması gerekli. “- Siz şimdi çok iyi bir iş kolu yakaladınız. Bu alana, yani üretime hiç girmeyi düşünmüyor musunuz? Biz üretici olmayalım. Türkiye'de üretici çok zaten. Çiftçilerimiz para kazansınlar, buradan girişimciler çıksın. Biz belki 'Miracle 'markası ile pazarlamasını üstleneceğiz. Sattığımız teknolojiyi de takip edeceğiz. Yani buradan oturup kendi bilgisayarımızdan, bitkinin özünü sensörlerle izleyeceğiz. Çiftçiye birşey bırakmıyoruz.” Bu ikinci alıntı da dikkate şayan. Arkadaşlar eğer bir çifçi,yatırımcı varsa çalışmadan para kazanacağına inanan, bırakıversin. Bu mantıkla size sadece mahsülleri toplatacağını vaadeen bir firma etki-tepki denklemine aykırı konuşmaktadır. Çalışmadan para kazanılmaz.Yatırımcıların iştahlarını kabartan açıklamalar bunlardır ve tamamen tehlikelidir. Dünyanın hiç bir yerinde oturduğun yerden para kazandırmazlar. Hele hele sizin tesislerininzde sizin bitkilerinizi bilgisayarla kontrol edeceklerse sizin ne işiniz var orda? Sizin şu işiniz var; Tesise para yatırmak ölü yatırım. Bu kadar parayı bulmak imkansız. Riski minumuma indirmek ve karı maksimuma çıkarmak… Sizce ? Bu bigi ve sistemler dünyada mevcutken, globalleşen dünya şartlarında herşeye ulaşım daha kolayken sadece bir firmadan destek almak bana mantıksız geliyor. Topraksız tarımla alakalı araştırma yaptığımda bir Ziraat Müh. ne bilgi almak için gittim. Sorduğum sorulardan bunalınca bana şunu sordu; "-Siz neden soruyorsunuz bunları? -Topraksız tarımla alakalı bazı bilgiler edinmek istiyoruzda ondan. -Topraksız tarım mı? Niye topraksız yapacaksınız, toprakta yapsanıza!" :) Ziraat Müh. arkadaşların bilgi ve birikimlerini, akademik formasyonlarını eleştirmek için anlatmadım bunu elbette. Ancak halkımızın çok yabancı olduğu, hatta ve hatta ömürleri böcek ve kurt ilacı satmakla geçen,buna mecbur kılınan meslek erbablarının bile fazla bilgi sahibi olmadığı topraksız tarımın geldiği nokta yukarda anlattığım noktadır. Eğer siz böyle boşluğu olan bir alanda biraz bilği sahibiyseniz adınız dizayn olarak duyulursunuz. İnsanlarda bunun için yatırım yapar. Bu bağlamda topraksız tarım Dizayn için ticari kaygısı olmayan bir yatırımdır. Peki yatırımcı için? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek elbet. Kanaatim şu ki; bu işi yapmayı düşünen yatırımcılar daha fazla araştırsınlar. Ortam puslu gözüküyor. Kendi argelerini kendileri yapsın. Denesinler ve yanılsınlar. Bilgiye ve tecrübeye kendileri ulaşsınlar. Bunun maliyeti çok çok daha ucuz olacaktır ve kendilerine en uygun sistemi kendileri bulacaktır.Ancak böyle gelişeceği düşüncesindeyim topraksız tarımın. |
Şu Anda bu yazışma ve konuşmaların üzerinden 1 yıl geçmiş bulunmakta.Dizayn Grup 'la birlikte bu işi yapmaya karar veren veya projeye dahil olmuş olup gelişmelerden haberi olan arkadaşlarımız varsa bizleri aydınlatırsa sevinirim.
|
Arkadaşlar herkese iyi günler. Ben biraz daha teknik bilgi sahibi olmak istiyorum bu konuda ne yapabileceğim konusunda bana yardımcı olursanız minnettar kalırım. Teknik bilgiden kastım bu teknoloji nasıl edinilir? ne şartlarda kullanılır? ve optimizasyonu nedir? Şimdiden herkese iyi çalışmalar
|
Bence forumdan envor bey ile görüşün bide internete böyle bir adrese denk geldim.İsterseniz iletişime geçersiniz.
http://www.topraksiztarim.net/ |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025