![]() |
openoffice de yapıp excel formatında kaydettiğim formül, son anda üstünde biraz oynadım.
Bakalım birlikte değiştirelim. http://www.evciler.com/ppm.xls |
Sevgili egome , bitkiyi kavanozdan niye çıkarttığını anlamadım . Yıkamak içinmi?
|
Sayın Sabri Zeki, eriyikleri kılima suyu ile hazırlamak sakıncalıdır ,şunun için: ben eriyikleri hesaplarken İstanbul İSKİ katoloğundaki kalsiyum ve magnezyun değerlerini dikkate alarak hesapladım. Eğer kılima suyuyla hazırlarsanız düşülen değerler kadar eksiklikler olur..çünkü kılima suyu damıtık bir sudur içinde musluk suyundaki elementler yoktur.Normal ceşme suyuyla hazırlamanızı tavsiye ederim.
|
Alıntı:
|
Bitkiyi çıkartmaya gerek yok,kavonoz değilde siyah bir kap olsaydı yandani alttan bir delik deler bir tapa takardınız tapayı açınca su boşalır. Temiz su koyar birdaha akıtırdınız yıkanmış olurdu. Kavonozda olduğu için zor. Bir hortumla sifon yapıp boşalta bilirsiniz.Ama her seferinde bitkiyi çıkatrmak yanlış.
Sevgili egome en iyisi koyu renkli bir kova alıp altınada boşaltmak için bir hortum takın rahat edersiniz. Kolaygelsin. |
Alıntı:
|
Sevgili egome, 1000 cc lik şişede 100 gr Mg sülfat eritmiştik. 37 ppm istiyoruz, kaç litre suya ? 10 litreye. 10*37 =370 mili gram magnezyum.
100 gram Mg SO4+7 H2O da kaç gram magnezyum var tam tamına 9,8662 gram. Biz bunu 2 hanesini almışız ( virgülden sonra ) 9,86 gram. Bu miktar 1000 cc suda olduğuna göre 1 ccsuda 9,86*1000/1000=9,86 mili gram / cc Bize lazım olan 10*37 /9,86 =37,525 oda eşittir 37,5 cc Kalsiyum için: 120*10/16,97= 70,7 cc Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc Azot ve potasyumuda sizler kontrol edin lütfen ve kontrolden sonra bir basit problemle işi pekiştirelim. |
Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc
40*10/28: 14,2 K Potasyum: 178*10/38: 46,8 K-14,2 :32,6.... 33 cc Azotta tuhaf sonuçlar çıktı. Önceki problemlerde: Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22 Potasyum nitrat K NO3--- K: %38; N: %13 Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O---- Ca: %16; N: %11 Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O---- Mg: %9; S: 13 değerleri kullanıştık son problemde değerlerdeki değişikliği anlamadım. Şimdi hangi değerlere göre hesap yapacağız? |
Sevgili egome ,değişen birşey yok. sizin aklınızda o problemde verdiğimiz tam sayılı oranlar kalmış siz virgülden sonra en az iki hane yürütün. göreceksiniz ki KH2PO4 te ki fosfor %22 değil 22,76 dır .potasyum 28 değil 28,73 yür şimdi hesaplarınızı buna göre yapın.
|
hanımeli,beyaz yasemin, mor salkım,clematis, saat çiçeği(çarkıfelek) ,sarmaşık gül bitkilerinden her hangi biri için topraksız kültürle, iyi de beslersem ve 70cmlik bir uzunluğa razıysam ne kadar küçük hacimli saksı/torba kullanıp, sağlıklı bir şekilde koruyabilirim, fikriniz var mı?
(bir proje için bu bilgilere ihtiyacım var, çiçeklere eziyet etme derdinde değilim ama en küçük kök derinliğine ulaşmak zorundayım.) |
Aramıza hoşgeldiniz sayın ilyo, ama öyle bir soruyla geldinizki cevaplamak biraz zor.
Ama illede bir şey söylemek lazımsa ki siz her türlü fedakarlığa hazırsınız,yaptığım deneylerden esinlenerek söylüyorum hiç bir garanti veremem ama çay bardağı kadar bir ortam,3 cm çapında 10 cm boyunda bir deney tüpü yetebilir zannediyorum. Sormadan edemiyeceğim ne projesidir bu? Sakıncası yoksa bilgi verebilirmisiniz,merak ettim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
teşekkür ederim kudret bey. henüz buralarda yeni olduğum için bugün sitede bol bol yanlış yerlere yanlış konuları yazdım. ama bu hepsinden daha konu dışı bir mesaj olacak ; çünkü projeyi sordunuz:D bahsemekten keyif duyarım.
bir ürün tasarımı projesi. ben de insanla doğa arasındaki ilişkiyi ev içinde güçlendirecek (aslında diyonisos gibi yeniden kuracak) nesneler yapmaya çalışıyorum. bir tanesi, canlı bir hanımeli kolyesi -yukarıdaki soruyu bunun için sordum-, biri; çimden bir balkon minderi, biri; durgun su kültürünü(?) klozet sifonunda kullanmak -lütfen gülmeyin:), başka biri de bir çilek saksısını aynı zamanda bir çatal-kaşık vs asmak için kullanmak olabilir. yani; evin içinde olabildiğince çok alana müdahale ederek keyif ve ruhsal doyumu başka bir açıdan yaşatmak diye özetleyeyim. fikirlerinizi almayı çok isterim. tabi yeni bir başlık açmak gerekecek! bunu öğrendim. caretta sağolsun:) |
Arkadaşlar birde gübreleri tanıyalım diye yeni başlık açalımmı mesela benim anlayamadıgım üre azotu amonyum azotu nitrat azotu sonra nitratlı sözcüğü gibi mesela şelatlı bunun gibi bize lazım olcağını sandığımbir çok kavram sevğiler hepinize
|
Alıntı:
sn ilyo bahsettiğiniz konu çok hoşuma gitti daha önceden bu tip bir çalışmanız oldumu varsa daha detaylı bilgi verirmisiniz teşekkürler. |
derin arkadaş, bahsettiğim konuda ilk kez çalışacağım, bittiğinde detaylı bilgi ve fotoğrafları paylaşırım. tabi bitirmem için yardım ve önerilerinize ihtiyacım var. benzer ürün örnekleri de tavsiye edebilirsiniz, ben de yaparım.
|
Sevgili kürşad, kuracağınız akan su sisteminin motor gücü, bitki yatağı (boru) ile ilgili bilgiler gibi, kabaca teknik özelliklerini elinizde varsa ve sakıncası yoksa paylaşmanız mümkün mü?
|
Boru 75 mmlik damlama ana borusu.
Motor atman at-102 galiba, 1.4 metreye basıyor ve 600 l/h debisi var. 16 mm deliksiz damla borusu var bahçede birkaç metre onun içinden su geçecek. Sistemi de 1 metre gibi bir yükseklikte kurmayı düşünüyorum. Altına demirden bir ayak yapmam gerekecek önce. |
Atman at-102 kafa almıştım ya. Ona parmağım kalınlığında hortum bağladım 55-60 cm kadar yukarıya basabiliyor ancak. 40 saniyede 2,5 litre kola şişesini doldurdu. Saatte 225 litre kadar su basacak hesabıma göre. Bu da ancak tek katlı bir sisteme su basabilir, veya birbirinden 5-10 ar cm kot farkı olan birkaç katlı bir sisteme basabilir demek.
|
Sanırım yalnızca ikimiz varız. Herkes tatile gitti galiba.
|
Ben depresyondayım.
Kafa izni aldım. Gidişat hiç iyi değil. Çok fazla su veriyormuşum, meyve tutmadılar beyefendiler... |
Sevgili eczadolabı, bence hoca tek ayak üstünde durma cezası vermek için depresyondan çıkmanı bekliyor. Herkes o kadar çok sulama dediği halde dinlemediğin için:D:D:D
|
Şimdi herkes parmağıyla beni gösterip "işte bak o beceriksiz bu" diyor gibi geliyor.
Paranoya sahibi oldum. Ben okul değiştiricem. Yeni bir başlangıca ihtiyacım var :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bilginin en değerlisi kendi kendine öğrendiğin,denediğin ve hiç unutmamasıya beynine kazıdığın bilgidir.Keşke herkes yaptığının hata olduğunu bir şekilde anlıyabilse.Bence mutlu olmanız gerekiyor sevgili ecza dolabı.
|
4 Eklenti(ler)
12mayıstan buyana 2 aylık gelişmeler.
|
2 Eklenti(ler)
Patlıcanları toplama zamanı geldi galiba.
|
İngiltere' den gelen bir arkadaşıma on değişik çeşit tohum sipariş ettim. Ama en önemlisini, red robini unutmuşum iyi mi? :(:(Acilen internet siparişi verilecek sanırım. Bir eksiklik var deyip duruyordum kendime ama ne olduğunu bir türlü bulamamıştım. Sağolasın denizakvaryumu.
|
Bu red robin domates tohumu Türkiyede bulunmazmı?
|
Türkiye'de red robin tohumu bulamazsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ight=red+robin linkteki sitelerden 7-15 gün içinde getirtebilirsiniz. |
http://www.containerseeds.com sitesinden cuma günü Red Robin başta olmak üzere , salatalık, marul ,çilek tohumu siparişi verdik .. bakalım ne zaman elimize geçecek. bilgi açısından 4 adet red,2 salatalık,2 marul,2 çilek artı karko ücreti toplam 20 USD tuttu.
|
Arkadaşlar tohum temini için bir adres te bende var, belki işinize yarar.
webmaster@seedrack.com |
Kudret bey kargo ile gönderdiğiniz bitki besin eriyikleri bugün elime ulaştı, titiz ambalajınız, hassasiyetiniz ve gösterdiğiniz yardımlaşma için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
|
Sağolun hpinar,teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim gelişmelerden haberdar olmak dileğiyle sevgiler, selamlar.
|
Kudret hocam merhabalar. Yapmayı düşündüğünüz basit bir ec metre vardı. Onunla ilgili bir gelişme varsa paylaşırsanız seviniriz. Ben Çin' li bir firma ile irtibat kurdum. Sanırım bu gün yarın bir kaç fiyat gönderecekler. Fiyatlar uygunsa, çeşme dağlarından İzmir' e indiğimde gümrükçü bir arkadaşımla "bedelsiz numune" adı altında kaç tane getirebileceğimi görüşeceğim. İki ya da üç taneden fazla gelemiyorsa bir işe yaramaz. Ama on, on beş tane falan getirtilebiiyorsa sanırım burada paylaşabiliriz. Tabii şimdilik sadece iyi niyetli bir düşünce benimki. Siz yine de sizin ec metre ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.
|
Sevgili arkadaşlarım pratik ec metremiz gerçekten çok çok iyi durumda fakat daha öncede söylemiştim işlerim biraz yoğum. Farkındaysanız fazlaca ilgilenemiyorum ama içiniz rahat olsun inşallah birdahaki sezona herkesi pratik ec metre sahibi yapmayı planlıyorum.
|
Kudret Bey,
yeni dönemde yenilikler var anladığım kadarı ile :) EC metrenin yanında ph ölçer de umarım olur. |
Sayın denizakvaryumu, yeni sezon için yenilikler düşünüyorum. Bir akıllı saksı projem varki gerçekten çok güzel, akıllı değil süper akıllı bir saksı. Ama inanım daha prototipini hazırlayıp terasıma kurma fırsatı bulamadım. Tabiiki kurunca sizlerle paylaşacağım.
PH işine gelince maalesef henüz bir yeşil ışık yok.Ama çalışmalar var.Şu ec metreden sonra birazda ona hız vereceğiz ondada ümidim var ancak şu anda proje aşamasında. Ben herzaman amatör arkadaşlara yardımcı olabilecek çalışmalardan yanayım yoksa bu aletler yok değil var ama hem fiatları yüksek, ucuzsa kalite değil hemde örneğin bir PH metreyi kullanmak ,temizlemek, kalibre etmek zor olmamakla birlikte bir ihtisas meselesi Bem amatörler için harcıalem bir şeyler yapmaya çalışıyorum. |
Sevgili hocamız kudret bey sevgiler selamlar eriyiklerim azaldı .denemelerim nihayet sonuç verdi domatesler büyüyor dört kök domates tuttu çilek denemeleri iyi sonuç vermedi ekiyorum güneş yakıyor gölgelik yapıcam domateslerdede yanmalar olmuştu gölgelikle hallettimhafta içinde domates için gönderebilirseniz iki tonluk kadar bizim çocuklar düzcedeler oranın adresini göndericem teşekkürler ,
|
Alıntı:
Yukarıda marul için verdiğiniz reçete ve makro element hazırlanma bilgileri var. Bu konuya ilgi duyduğumdan beri (2 aydır) topraksız tarım reçetelerinde kullanılan kimyasal tercihinin hangi kurallara göre yapıldığını araştırıyorum. Bu konu ile ilgili Hasat yayıncılığın 'sulama ve gübreleme' isimli kitabını okuduğum gibi netten de durmadan araştırma yapıyorum. N ilavesi ile ilgili bulduğum bilgi azotun iki formda, amonyum azotu (NH4) ve nitrat azotu (NO3) olarak besin çözeltilerine ilave edildiği. Ama amonyum azotu miktarının toplam azot miktarının %25 kadar olması gerektiği.Amonyum azotu miktarının %50 yi geçmesi halinde bitkide azot zehirlenmesi olacağı, öte yandan amonyum azotunun olmaması durumunda da bitki gelişiminin kötü etkileneceği, çünkü nitrat azotunun bitki tarafından kolay alındığı ama ortamdan çabuk uzaklaştığı;amonyum azotunun ise bitki tarafından yavaş alındığı ama ortamdan uzaklaşmadığı şeklinde. Verdiğiniz marul reçetesinde amonyum azotu kullanılmamış. Acaba bunun nedeni bu bilgiyle ilgili olabilir mi?. **** başka bir sebebi var mı? Dersleri ilgi ile izliyorum. Sizden çok şey öğrendim. Çok teşekkür ederim. Saygı ve sevgilerimle. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025