agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   nk_tarim / 500 m2 Topraksız Tarım Çilek (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39810.htm)

dongyul 28-12-2016 22:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim (Mesaj 1491013)
Merhaba,

Model olarak tr'dekilere benzer ancak çatı çapraz sayısı ve metal malzemelerin ebatları ve kalınlıkları daha fazla...

Orta kısımdaki kar tahliyesi ile ilgili bir çözüm bulmamız gerekecek... Sera iç sıcaklığının çatıya düşen karı eriteceği ve oluşan suyun orta kısımda iyi bir drenaj ile çatıdan tahliye olacağı şeklinde düşündük ama ani ve yoğun yağışlardaki durumun çözümü üzerine düşünüyoruz...

Size tavsiyem bu seraları ayırmanız sera içi sıcaklık karın tamamını eritemez naylonda kayıp gider bu şekilde kurtulursunuz... Yanlarınıda sağlam yaparsanız yanlara dolan kar da zarar vermez seraya....

Kesinlikle sera Türkiye'deki modern seralardan ama modeli yanlış seçim... Eğer imkan varsa şuan çözün derim yoksa ileride başınız çok ağrır....

O orta direklerde yüklenen karı boşaltamazsınız üstüne çıkıp sıyaramazsınızda karı tahliye edemezsiniz. Küremeye kalksanız naylon olduğu gibi gider...

Seranızın başına gelebilecek olay bu anlatmak istediğim;

Seraların yıkılma nedenleri hep ortadaki oluklarda kar birikmesi ağırlık artışı sonrası görüntüler...

Fotoğrafları iyi bir şekilde incelersek yanlardan karın kayıp gittiği kısımlar sağlam ama ortadaki oklukların olduğu kısımlar yıkılmış... Yay kısımları sağlam duruyor...

Dürüst olmak gerekirse bu işe iyi bir şekilde incelemeden başlamışsınız...

nk_tarim 29-12-2016 06:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1491030)
Size tavsiyem bu seraları ayırmanız sera içi sıcaklık karın tamamını eritemez naylonda kayıp gider bu şekilde kurtulursunuz... Yanlarınıda sağlam yaparsanız yanlara dolan kar da zarar vermez seraya....

Kesinlikle sera Türkiye'deki modern seralardan ama modeli yanlış seçim... Eğer imkan varsa şuan çözün derim yoksa ileride başınız çok ağrır....

O orta direklerde yüklenen karı boşaltamazsınız üstüne çıkıp sıyaramazsınızda karı tahliye edemezsiniz. Küremeye kalksanız naylon olduğu gibi gider...

Seranızın başına gelebilecek olay bu anlatmak istediğim;

Seraların yıkılma nedenleri hep ortadaki oluklarda kar birikmesi ağırlık artışı sonrası görüntüler...

Fotoğrafları iyi bir şekilde incelersek yanlardan karın kayıp gittiği kısımlar sağlam ama ortadaki oklukların olduğu kısımlar yıkılmış... Yay kısımları sağlam duruyor...

Dürüst olmak gerekirse bu işe iyi bir şekilde incelemeden başlamışsınız...

Merhaba,

Paylaşımınız için teşekkür ederim, yeterince düşündürücü oldu benim için.

Bu noktadan sonra, arazi sebebiyle de seraları ayıramam ancak ekstra taşıyıcılar eklemek konusunda hazırlık yapmam gerektiğini hissediyorum...

İsmail Kuzucu 29-12-2016 07:04

Ara kısımdaki karlar için ısıtıcı kablolar var. Bu kısım kolay, önemli olan eğimin yeterli olup olmadığı bence. Kar örtüye yapışıp birikme yapar.

Diğer bir sorun ise eğer o eğim yetersiz gelirse örtüdeki damlalar süzülmez ve sera içine düşer.

nk_tarim 29-12-2016 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1491048)
Ara kısımdaki karlar için ısıtıcı kablolar var. Bu kısım kolay, önemli olan eğimin yeterli olup olmadığı bence. Kar örtüye yapışıp birikme yapar.

Diğer bir sorun ise eğer o eğim yetersiz gelirse örtüdeki damlalar süzülmez ve sera içine düşer.

Merhaba,

Model aldığım sera yapısı rusyanın daha kuzey ve karlı bölgelerinde sera kurulumu yapan bir firmanın modeli... 9600 genişlik... ama tek farkla... benim projede oluk üstü yükseklik 2000, firmanın modelinde 2500 ve yay iki parçalı, üçgen şeklinde monte edilmiş... oluk üstü yüksekliği ve montaj şekli eğimi etkiliyor... çatı montajı bittiğinde durumu değerlendirip orta noktasında eğimi arttıracak bir ek yapılabilir...

nk_tarim 04-01-2017 06:49

Merhaba,

Kurulum devam ediyor.

- Kar yükü ile ilgili olarak şüpheler paylaşılmıştı. Bir çatıyı tam olarak kurduğumuzda gördüğüm; en tepe kısımda eğim düz, yanlara gittikçe, yani merkez noktasından 1 metre kadar sonra oluşmaya başlayan eğimin karın kayması için yeterli olacağını düşündüm. Daha önce İsmail beyin söylediği ısıtıcı kablolardan tepeye de konulması gerekebilir. Orta kısmın yük taşıma kapasitesi ile ilgili henüz fikir edinemiyorum. Yapının bağlantıları tamamlanmaya başladıkça, uzunlamasına hareketi önleyici bağlantı ve çaprazlar monte edilince daha duruma bakacağım.

İyi çalışmalar herkese

http://i.hizliresim.com/pX5j9z.jpg

nk_tarim 10-01-2017 17:16

Adım adım sonuca doğru...

http://i.hizliresim.com/yNJRRL.jpg

songurhalil 23-01-2017 14:02

satılık malç makinesi - izmir menderes - 1000 tl - 533 595 35 10

oldgandalf 10-02-2017 08:35

Merhaba nk_tarim,

Seraniz hayirli olsun, harcadiginiz emegin karsiliginda umarim buyuk keyifler alirsiniz ve sizi mutlu edecek kazanclariniz olur.

Ben de Nisan - Temmuz doneminde sera insaatina girmeyi planliyorum, arsa hazir, on Calismalari yapiyorum. Mayis gibi fide siparislerini vermeyi planliyorum.

Umarim basarili olursunuz ve sizin sayenizde bizlerin de konu ile ilgili motivasyonu artarak devam eder.

nk_tarim 14-02-2017 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oldgandalf (Mesaj 1494913)
Merhaba nk_tarim,

Seraniz hayirli olsun, harcadiginiz emegin karsiliginda umarim buyuk keyifler alirsiniz ve sizi mutlu edecek kazanclariniz olur.

Ben de Nisan - Temmuz doneminde sera insaatina girmeyi planliyorum, arsa hazir, on Calismalari yapiyorum. Mayis gibi fide siparislerini vermeyi planliyorum.

Umarim basarili olursunuz ve sizin sayenizde bizlerin de konu ile ilgili motivasyonu artarak devam eder.

Merhaba sn.oldgandalf,

Güzel dilekleriniz için teşekkürler ve girişimlerinizde başarılar...

Gecikmelerimiz oluyor, takvim değişiyorsa da süreç ilerledikçe tecrübelerimi paylaşacağım, zira bu forum topraksız tarımı anlamam adına en büyük katkıyı sundu ve bizden de bu havuza geri dönüşüm, katkı olmalı.

İyi çalışmalar

nk_tarim 16-02-2017 15:17

Hoagland Formülü için 2000 lt Besin Çözeltisi Reçetesi - Makro Besin Elementleri

Merhaba,

Besin çözeltisi ile ilgili olarak;

Hoagland ile başlayıp süreç içerisinde revize etmeyi planlamıştım. Tedarik ettiğim kimyasallar ile hydrobudy programı üzerinden sadece makro elementleri içeren 2000 lt besin çözeltisi için gerekli kimyasalların miktarıları ile ilgili hazırlığımı paylaşmak istiyorum. Stok çözelti ile çalışmayı düşünmüyorum henüz. Bu değerler 2000 lt için direk katılacak şekildedir. Örneğin 500 lt olarak hazırlanmak istenen bir besin çözeltisi için oran 500/2000 = 0,25'tir. Her kimyasal için gerekli miktarın 0,25 katı yani 4'te 1'ni kullanarak aynı formül 500 lt için hazırlanır.

Kimyasal maddelerin besin elementi içerikleri için tedarik ettiğim kimyasal maddelerin paketlerinde yazılı içerik bilgilerindeki yüzde değerlerini kullandım.

NOT : Bu hesaplama için kullanılacak suyun saf su olduğunu varsaydım ve formül için gerekli ppm değerlerinin tamamının kullanılacak kimyasal maddelerden geleceği durumdur bu.

Kullanacağım kuyu suyunu en son analiz yaptırdığım tarihten bugüne içeriğinin değiştiğini düşünüyorum ve sistem faaliyete geçmesine yakın tekrar bir analiz yaptırıp suyun içerdiği elementleri hesaplamadan düşüp ona göre reçeteyi revize edeceğim.

Bu formül ve reçete sadece makro besin elementleri olan N, P, K, Ca, Mg ve S içindir. Mikro besin elementleri ile ilgili reçeteyi de ekleyeceğim.

Hoagland Formülü - Makro Elementler
N (NO3) P K Ca Mg S ec Değeri
210 41 235 200 48 62,4 1,8 mS/cm

2000 lt Besin Çözeltisi için Direk Katkı ile Kullanılacak Kimyasasl Miktarları
Kimyasal Adı Kimyasal Formülü Gerekli Miktar
1 Calcium Nitrate (Tetrahydrate) Ca(NO3)2.4H2O 2395 gr
2 Phosphoric Acid (30%) H3PO4 105 ml
3 Potassium Monobasic Phosphate KH2PO4 295 gr
4 Magnesium Sulfate (Heptahydrate) MgSO4.7H2O 960 gr
5 Potassium Nitrate KNO3 1006 gr

Kullanılan Kimyasal Maddelerin Çözeltiye Elementsel Bazda Katkıları
Kimyasal Madde Besin Elementi ppm
Calcium Nitrate (Tetrahydrate) N (NO3-) 142
Calcium Nitrate (Tetrahydrate) Ca 200
Phosphoric Acid (30%) P 7,5
Potassium Monobasic Phosphate K 41,7
Potassium Monobasic Phosphate P 33,5
Magnesium Sulfate (Heptahydrate) Mg 48
Magnesium Sulfate (Heptahydrate) S 62,4
Potassium Nitrate N (NO3-) 68
Potassium Nitrate K 193

İyi çalışmalar

nk_tarim 20-03-2017 08:56

Su İçeriğindeki Organik Kirlilik

Merhaba,

Çilek için hazırlayacağım besin çözeltisinde kullanacağım kuyu suyunun analizinde toplam koliform bakteri değeri olarak 100 ml'de 227 sonucu çıktı.

Kuyu etrafında foseptik bulunumuyor, arazi köy yerleşimi ve bir kanalizasyon sistemi ya da diğer evlerden bulaşması da çok olası görünmüyor. Aklıma yatan sebep kuyunun içinde zamanlar birikmiş bitkisel ve hayvansal maddelerin zamanlar bakteri oluşumuna sebep olması. Bu analizi almmadan önce inşaat için gerekli suyu kuyudan kullandık ve çok kez boşalıp tekrar doldu ancak tabii ki sıfır noktasına kadar boşalmadı, minimum 50 cm' kadar inmiştir. Bu yükseklikte birikmiş pislik için yeterli. Bu yüzden kuyuyu tam olarak temizlettiğimizde bu organik kirlilik değerinin de azalacağını düşünüyorum.

Fikir almak istediğim konu;

Ola ki bu kirliliği bertaraf edebilmek şu an maliyetli geldiğinden ertelemeyi düşünsek bu değer bitki için bir problem mi? Yani besin çözeltisini sürekli ve yoğun olarak havalandırmak gibi uygulamaları yapacağımı varsayarak.

Ayrıca ozon jeneratörü kafama yatıyor, bir üreticiden tedariği ya da yeterli kapasitede ozon üretebilecek bir sistemi becerebilirsek kendimiz imal etmek.

megbilgi 21-03-2017 07:02

Suyu içmediğiniz sürece bitkiye bir zararı olmaz...
.
Çok titizim derseniz :)
Kuyuya çamaşır suyu dökün bir gün beklesin daha sonra tüm suyu boşaltın bayağı bir aksın...
Kaynakta bir kirlilik yoksa kuyu dipi temiziliği yapılmış olur.
.
Son olarak kuyunun üstünü iyi örtün için herhangi birşey düşmesin. toprak bile düşse koli oluşur...
.

nk_tarim 23-03-2017 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1499727)
Suyu içmediğiniz sürece bitkiye bir zararı olmaz...
.
Çok titizim derseniz :)
Kuyuya çamaşır suyu dökün bir gün beklesin daha sonra tüm suyu boşaltın bayağı bir aksın...
Kaynakta bir kirlilik yoksa kuyu dipi temiziliği yapılmış olur.
.
Son olarak kuyunun üstünü iyi örtün için herhangi birşey düşmesin. toprak bile düşse koli oluşur...
.

Sn.megbilgi, ilginiz ve cevabınız için teşekkürler...

Temelde bitki besleme açısından bir problem oluşturup oluşturmayacağı noktasında endişeliydim ancak koli bakteriler için özel bir durum bulamadım yaptığım araştırmalarda.

Gereğinden fazla titizliğin sağlıksız olduğu düşüncesindeyim ama zaman olursa genel bir temizlik adına çamaşır suyu yöntemi kafama yattı )) çamaşır suyu ve yeteri sayıda doldur-boşalt ile güzel olur gibi... teşekkür ederim tekrardan paylaşım için...

metesoylemez 23-03-2017 16:54

Su dezenfeksiyonu için ozon jeneratörü düşünebilirsiniz. Tabi bir miktar maliyet artışı demek fakat kimyasaldan daha sağlıklı diye düşünüyorum.Forumda, ticari serasında kullanan bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.

nk_tarim 28-03-2017 13:58

Ozon Jeneratörü

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metesoylemez (Mesaj 1500096)
Su dezenfeksiyonu için ozon jeneratörü düşünebilirsiniz. Tabi bir miktar maliyet artışı demek fakat kimyasaldan daha sağlıklı diye düşünüyorum.Forumda, ticari serasında kullanan bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Merhaba,

Katkınız için teşekkürler sn.metesoylemez.

Evet ozon jeneratörü esasında ilk sırada yer alıyor benim içinde. Nihayetinde açık sistemden kapalı sisteme geçileceği durumda dezenfekte için en mantıklı yol olarak görünüyor. Kapasite ve maliyet üzerine bir yandan hazırlık yapmam gerekiyor.

Bununla beraber arazide bulunan kuyunun (kuyu derinliği 10-12 mt kadar, sanırım yüzey suyu) EC değeri sn.Kudret TEZEL'in analog EC metresi ile 0,9-1,0 arası bir sonuç veriyor. Bu değer pek iç açıcı gelmedi bana ve idealinde ters osmoz başta olmak üzere olası filtreleme çözümlerini de değerlendirmem gerekecek. Ya da bölgede yüzey suyu değil de yer altı suyu kullanan bir arazi sahibinin kaynağını ölçüp eğer düşük değerlere sahipse araziden artezyen suyu çıkarmak da düşünülebilir.

İyi çalışmalar herkese

nk_tarim 14-09-2017 14:13

Merhaba,

Çok uzun gecikmelerle de olsa devam etmeye çalışıyoruz. Güncel durumda öncelikli olarak çilek hattını ekim ayı sonuna kadar hızla faaliyete geçirmeye ve sera örtüsünün tamamlanması işini zamana bırakmaya karar verdik.

Kuyu suyu ile ilgilik kirlilik problemi halen devam ediyor ve kuyu temizliği yapıldığında bir miktar düzeleceğini umuyoruz.

Türkiye'den plastik yetiştirme oluğu tedarik etmemiz şu an için uygun olmadığından olukları 0,45 mm galvaniz saçtan büktüreceğiz. Ölçüleri genel olarak kullanılan ölçüleri baz alıp elimizdeki galvaniz saçlardan minimum fire verecek şekilde belirlemeye çalıştık.

İyi çalışmalar herkese...

https://i.hizliresim.com/8NE88A.jpg

https://i.hizliresim.com/Dyk33Z.jpg

nk_tarim 19-09-2017 14:56

Merhabalar,

Yetiştirme oluğu numunesini teslim aldık. Teknik çizim ile birebir güzel çalışan bir usta bulduğumuzu anladık. Türkiye'de bir telefon ve banka havalesi ile 2 günde çözülebilecek işler maalesef burada materyal tedariği, nakliyesi, işlenmesi v.s. çok daha fazla zaman ve maliyet oluşturuyor.

Şu ana kadar paylaşımlarımız sera ve iç aksam üzerine oldu. Yakında topraksız çilek üretimine dair de paylaşımlara başlayacağız. :))

İyi çalışmalar.

https://i.hizliresim.com/OykE1n.jpg

https://i.hizliresim.com/zJgnPR.jpg

nk_tarim 15-10-2017 08:24

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yetiştirme kanallarının destek ayaklarını hazırlıyoruz. 160 cm yükseklik, sağa sola 35'er cm açıklık. Dikey profil 40x40x2, yatay profil ve kanal yuvası profili 30x20x2. Destek ayağı uzunluğu 2 mt, bu uzunluğun 40 cm'i toprak içinde olacak.

nk_tarim 17-10-2017 08:46

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yetiştirme kanallarının desteklerini kurmaya başladık. Kanal araları 70 cm, hat araları 80 cm. Yerden yükseklik 1. kat 80 cm, 2. kat 160 cm.

Destekleri 40 cm toprağa çakıyoruz. Gerek olması durumunda başlardaki destekleri betonlama ya da 10'luk inşaat demiri çapraz kaynaklanıp zemine sabitleme yapmayı düşündük.

nk_tarim 18-10-2017 21:46

3 Eklenti(ler)
Selamlar...

Sera ön ve arka yüz iskeleti ile giriş kapı kanatlarının hazırlığı...

Dikmeler arası yaklaşık 1,90 mt

Bu arada hatların yönelimi konusunda kararsızlığımız vardı. Neticede katlı bir hat için güneş ışınlarını paralel alacak yönelimin makul olduğunu düşündük. Sera yönelimi araziden dolayı doğu-batı doğrultusunda, hatlar kuzey-güney. İdealinde sera ile hatların aynı yönelimde olması gerekirdi, bu sebeple 9,60 genişliğe sahip sera tasarımı seçtik ancak araziden ve acemiliğimizden dolayı gereklilikler ve gerçeklik arasında 90 derecelik bir sapma oldu. Birim alan kullanımı adına bir problemimiz yok. Hatlar kuzey-güney doğrultusunda olsaydı da aynı sayıda yetiştirme kanalı kullanılacaktı. Sadece güneşin sera tavanını tarama açısı konusunda şüphelerim var. Onu da sezonda göreceğiz.

Besleme tankını 2 ya da 3 tonluk olarak ve mümkünse ön yüz ile 1. hat arasındaki 1.80 mt'lik boşluğa uygun ölçülerde olacak şekilde seçip ön yüzün sol köşesine içeri yerleştirmeyi düşünüyoruz.

İyi çalışmalar...

nk_tarim 18-10-2017 21:54

Yetiştirme kanallarının montajı ile ilgili söylemeyi unuttuğum durum;

Drenaj için 7,5 mt'lik hatta 10 cm seviye farkı verdik. Su akışı normal. Eğer daha fazla bir eğim gerekmesi durumunda kanalların oturduğu yuvalardan düzenleme yapacağız.

Güncelleme - 31/12/2017 : 7,5 mt'lik hattın iki ucunun yükseklikleri arasında 10 cm fark olduğunu belirtmişim. Uygulamada 10 cm en azından bizde yeterince uygulanabilir değil. İlk 10 hattı bu şekilde kurduk ve 2 tanesinde düzeltme gereği duyduk ancak 10. sıradan sonraki 5 hat için 15 cm seviye farkı verdik. 7,5 mt hat için 4 tane destek kullanıyoruz. 40*40 kutu profilleri toprağa çaktıktan sonra başlangıç ucunda yerden 80 cm yukarıda orta aksı kaynatıyoruz ve bitiş ucu 15 cm daha aşağıda olacak şekilde diğer desteklerın orta akslarını kaynatıyoruz. 10 cm farkta bu kaynatma işleminde ölçüde hassas olmamız gerekiyordu ancak 15 cm için bu hassasiyet daha azlıyor ve eğim de %50 arttığı için drenajı daha da arttırıyoruz.

nk_tarim 05-11-2017 19:48

Perlit Paketleri

4 Eklenti(ler)
Merhaba,

Perlit paketlerini hazırlamaya başladık. 60 cm x 2,50 mt siyah naylonu paket hale getirip içine 45 lt (18 lt/mt) perlit doldurup damlama hortumu yerleştirip kapatıyoruz. Drenaj için de alt kısmına delikler açtık.

2,5 mt'lik tek parça perlit paketi elde ettik. Kullandığımız naylon tarlada çilek yetiştiriciliğinde kullanılan malç naylonu.

Güncelleme - 31/12/2017 : Bu mesajda perlit paketinin uzunluğu yaklaşık 2,5 mt. Paketlere doldurduğumuz hacimde perlit için metrede 8-10 kg'lık bir ağırlık oluşuyor ve bu fotolarda görünen paket için yaklaşık 25 kg'lık bir ağırlık oluşacaktı. Bu durum sera faaliyete geçtikten sonra oluklarla ilgili olası bir iyileştirme ya da tamir durumunda oluktan perlit paketinin çıkarılmasını oldukça zorlaştıracaktı. Hatlarda kullandığımız paketlerin uzunluğu 1,20 ve perlit su ile doyduğunda 10-12 kg ağırlık oluşacak. Bu ağırlık ve uzunluk rahat çalışmak için uygun.

ksenon bizmut 06-11-2017 11:01

Hocam neden bu kadar uzun surdu inşaat. 1yildan fazladır yarim dönüm sera ortaya cikamadi 1 turlu. :((

Sunguroğlu 06-11-2017 17:03

Geç olsun güç olmasin. Takipteyiz. iyi çalışmalar.

nk_tarim 06-11-2017 20:10

Merhaba,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ksenon bizmut (Mesaj 1522201)
Hocam neden bu kadar uzun surdu inşaat. 1yildan fazladır yarim dönüm sera ortaya cikamadi 1 turlu. :((

En büyük neden maliyet hesaplarımızdaki büyük sapma ve bu sapmayı tolere edememizden dolayı beklemeye girmemiz... bu bekleme toplam süre içinde 10 aydan fazla :) Yeni bir ülkede iş yapmaya çalışmamız, arazinin sıfırdan temizliğinden, çevre tel örgüsüne, seranın projelenmesinden, malzeme tedariği, montajı vs kısacası a'dan z'ye tüm aşamalarında kendimizin yapması gibi durumların da gecikmeye etkisi çok olmasa da var ki bunlarda finansal temelli ve gerçek katma değer ve gelecek potansiyeline sahip esas iş olan topraksız tarıma anca yaklaşıyoruz :) az kaldı...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sunguroğlu (Mesaj 1522234)
Geç olsun güç olmasin. Takipteyiz. iyi çalışmalar.

Teşekkür ederim... Sizlere de iyi çalışmalar...

iismailkurt 07-11-2017 20:14

Hayırlı olsun inşallah Trabzon'da da bir tane 500 m2 sera ben yapacağım. Demonte sera sanırım sizinki de kurulumunu ben yapıcam kendim de acaba nasıl zor mu çok :D

nk_tarim 07-11-2017 20:52

Merhaba,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iismailkurt (Mesaj 1522325)
Hayırlı olsun inşallah Trabzon'da da bir tane 500 m2 sera ben yapacağım. Demonte sera sanırım sizinki de kurulumunu ben yapıcam kendim de acaba nasıl zor mu çok :D

Kurulum bitince kolay İsmail bey :) Şakası bir yana bulunduğunuz coğrafi bölgeye uygun bir sera projesi belirledikten sonra bu projeye uygun metal malzeme tedariği ve işlenmesi için ilk adımları attıktan sonra zaten gerisi mecburen geliyor... Başlanınca bitiyor... Ancak naçizane tavsiyem maliyet hesaplarına aman dikkat :)))

Kolay gelsin...

nk_tarim 07-11-2017 21:05

Sera Örtüsü

4 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bugün sera üzeri kapandı. Malzeme olarak Vatan Plastik marka 150 mikron örtü kullandık. Türkiye fiyatı karşılığı 12 mt x 50 mt 'lik rulo 1500 TL'ye geldi. Tr fiyatlarını bilmiyorum arada ne kadar fark var. Montaj için zig-zag klipsler kullandık metre fiyatı 5,80 TL.

nk_tarim 26-11-2017 07:45

Hoagland Formülü

Merhaba,

Kullanılan formül ve terimlerin çıkış noktasını bilmek isteyenler için Hoagland'ın akademik makalesinin orjinali (olduğunu düşünüyorum) pdf olarak linktedir.

https://yadi.sk/i/t22axdgC3Q3jAt

tcoalngsau 06-12-2017 14:33

kolay gelsin, ısıtma işini nasıl düşünüyorsunuz acaba

nk_tarim 06-12-2017 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tcoalngsau (Mesaj 1524465)
kolay gelsin, ısıtma işini nasıl düşünüyorsunuz acaba

Merhaba,

Bu sezon ısıtma düşünmedik. Belki çok basit bir kurguyla sera ortasında düzenek kurabiliriz.

iismailkurt 10-12-2017 21:27

Ne yaptınız son durum ne :D Bende sayılı günlerdeyim kuruluma başlamak için :D

nk_tarim 11-12-2017 07:32

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iismailkurt (Mesaj 1524818)
Ne yaptınız son durum ne :D Bende sayılı günlerdeyim kuruluma başlamak için :D

Merhaba :)

15 sıra hattın son 5 tanesini tamamlıyoruz. Örtüyü çektik. Bugün sulamayı kurup boş çalıştırıp kontrollerini yapacağız.

Eklenti 662422
Eklenti 662423
Eklenti 662424
Eklenti 662425

izengin2005 11-12-2017 09:03

5000 m2 satılık topraksız tarım serası

Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Adıyaman merkezde topraksız tarıma uygun seramı satıyorum sahibinden ilan no 504946660

İsmail Kuzucu 11-12-2017 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim (Mesaj 1522335)
Merhaba,

Bugün sera üzeri kapandı. Malzeme olarak Vatan Plastik marka 150 mikron örtü kullandık. Türkiye fiyatı karşılığı 12 mt x 50 mt 'lik rulo 1500 TL'ye geldi. Tr fiyatlarını bilmiyorum arada ne kadar fark var. Montaj için zig-zag klipsler kullandık metre fiyatı 5,80 TL.

Bereketli olsun. Örtü 2 yıllık mı? Mikrona göre fiyat bayağı pahalı geldi. Sera örtülerini alırken mümkünse fabrikadan almak gerekli, diğer türlü bayiler 2 katı para alıyor.

2 sene önce 560 m2 örtüye (3 katkılı-320 mikron) 785+80 lira vermiştim. 900 lira desekte olur.

Bu sene acele olduğu için geçen hafta 490 m2 örtüye (9 katkılı) 1200 lira verdim. Hem m2 düşük hem fiyat fazla.

Bir özelik var, son aldığım örtü ile ilk örtü aynı kiloda. Sanırım son örtü daha kalın mikronlu. Yine en az 200 lira fazla cepten verdik gibi. :)

nk_tarim 11-12-2017 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1524905)
Bereketli olsun. Örtü 2 yıllık mı? Mikrona göre fiyat bayağı pahalı geldi. Sera örtülerini alırken mümkünse fabrikadan almak gerekli, diğer türlü bayiler 2 katı para alıyor.

2 sene önce 560 m2 örtüye (3 katkılı-320 mikron) 785+80 lira vermiştim. 900 lira desekte olur.

Bu sene acele olduğu için geçen hafta 490 m2 örtüye (9 katkılı) 1200 lira verdim. Hem m2 düşük hem fiyat fazla.

Bir özelik var, son aldığım örtü ile ilk örtü aynı kiloda. Sanırım son örtü daha kalın mikronlu. Yine en az 200 lira fazla cepten verdik gibi. :)

Merhaba,

Örtü 36 aylık, Vatan plastik,6 katkılı, 150 mikron, 12 mt genişlik 50 mt uzunluk, rulo ağırlığı 89 kg.

Rus yerel markalarla arasında en az 2 kat fiyat farkı var. Ancak yerel markaları kullanan ve fikir alabileceğim birileriyle görüşme şansım olmadığından garantiye almak istedik. Vatan plastik için genel olarak fiyatlar şu günkü kur ile 17 TL/kg civarında. Geçen haftalarda distiribütör olduğunu söyleyen bir firmadan fiyat kontrol ettiğimde yaklaşık aynı fiyatı verdi. Türkiye satış fiyatları nedir netten sağlıklı bilgi bulamadım. Ama burası için ortalama bir fiyata satın almış görünüyoruz. Ya da avunuyoruz :) Piysada her zaman daha iyi bir fiyat vardır, bir daha ki sefere umarım :)

İsmail Kuzucu 11-12-2017 19:38

Vatan plastik ve bereket plastik sağlam ürünler yapıyor. Vatan plastikte en olarak çoğu oran mevcut. Ben genelde oradan alıyorum. 8Kg fiyatı burada 8-10 lira arasında.)

Tecrübe olmayınca iyi para alıyorlar ama. :)

iismailkurt 16-12-2017 11:29

Kar ve buzu eritmek için bir sistem düşündünüz mü acaba

nk_tarim 29-12-2017 17:51

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iismailkurt (Mesaj 1525319)
Kar ve buzu eritmek için bir sistem düşündünüz mü acaba

Merhaba,

Sorunuza cevabı uygulamalı olarak verelim diye kar ve fırtınayı bekledik :)

Geçen hafta bir gecede 40 cm kar yağışı ve ertesi gece tüm bu yağışı bir gecede eritecek fırtına ile 3 günde kar yükü ve rüzgar yüküne dair testlerimizi yaptık diyebiliriz.

Eklenti 663467
Eklenti 663468

Karkas dayanımı ile ilgili bir problem olacağını düşünmüyorduk ve problem yok ancak kar birikmesi nasıl olur noktasında soru işaretleri vardı. Bir kaç noktada birikme oldu ki bunlar da ön ve arka cehpeden itibaren 1, 2 ve 3. aralıklarda. Burada problem çatı örtüsünü yeterince gergin monte edemediğimizden kaynaklanıyor. Çatı örtüsü ön ve arka cepheye montajlandı ama esasında montaj noktası çatının bitim noktası olup düzgünce gerilmeliydi. Ancak bunun için gerekli ekipmanımız olmadığından fotolarda görüldüğü gibi ön ve arka cepheye sabitledi.

Çatının orta aksına düzeltmeler yapacağız. Orta aksa iki çatı yayı arasında çökme deolmayacak şekilde ve 5 cm yükseklik arttırarak çatının tepe noktasını az miktarda olsa V şekline getirmeye çalışacağız. Şu durumda da örtü gerginliği yeterli olsa idi kar akıp gidecekti zaten ama buz oluşumunda durum ne olur bilemem. Fikir paylaşımlarına mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Eklenti 663469
Eklenti 663470
Eklenti 663471

nk_tarim 29-12-2017 18:06

3 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,

Sera içindeki durum ise;

Eklenti 663472

Sulama sistemini tamamladık. Perlit paketleri içinden delik aralığı 20 cm olan ve 0,87 lt/sa sulama değerine sahip damlama hortumlar var.

Sera bekçisi de çalışmaya hazır bekliyor. Depoda 650 W, 3,6 ton/sa kapasiteli dalgıç pompa var. Pompa çıkışında T'ye bağlı musluk var, buradan beslemeye giden suyun basıncını ayarlama gerekliliği doğabilir diye düşündüm.

Eklenti 663473
Eklenti 663474

1,5 senelik bir konu başlığı nihayet sera inşası paylaşımlarından topraksız ortamda bitki yetiştirme paylaşımlarına başlayacak :) Pazartesi ve salı günü fideleri ekeceğiz. Taze sökme fide olacak. Verim, dikim dönemi ve bir çok konuda problemli bir durumda olduğumuzun farkındayız ancak startı verip kervanı yolda düzmekten başka bir şansımız yok şu aşamada.

Fideleri dikmeden önce %0,1'lik benlate ya da %0,05'lik benomyl diyelim, çözeltisinde bekletip perlite yerleştireceğiz.

Burada frigo fideler mayıs-haziran aylarında firmalardan teslim ediliyor. Avrupadan ithal fideler. Mayıs-hazirana kadar edineceğimiz tecrübelerle beraber gerekli iyileştirmeleri yaparak frigo fide ile çalışmak istiyorum. Zaman gösterecek...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025