![]() |
Alıntı:
Sn ahmetiri, Öncelikle teşekkürler. Aynı sonuçları akkor ve flourosan kullanarak da alabilirsiniz. Benim led i seçme nedenim kullanım ömürlerinin diğerlerine göre çok fazla olmasa idi. Sabit akım kaynağı ile kullanır iseniz uzun süre kullanabilirsiniz. Forumun içinde bu aydınlatma kaynaklarının detaylı bilgileri mevcut. Saygılarımla. |
Sıcaklık ve Nem Kontrol Devresi
3 Eklenti(ler)
Biraz ara verdikten sonra tekrar devrem üzerinde çalışmaya başladım. Kutulama aşamasına geçtim bitime az kaldı.
Çalışmamdan bir kaç resim. Saygılarımla. |
Alıntı:
Ne zaman biter acaba. merak ettim şimdi. |
Sn Vetman996,
Hobi tarzında yapmanın en güzel yanı bu sanırım :), bazen ara verilebiliyor. Tekrar çalışmaya başladım bir haftaya kalmaz biter sanırım. Bende sizin çilekleri takip ediyorum. Ürün almanıza çok az zaman kalmış . Bol kazançlı bir sezon olmasını dilerim. Saygılarımla. |
aynısından bende isterim :)
|
Merhaba smnvrl
Çalışmalarınızı çok beğeniyorum. Elektronikten zerre kadar anlamayan bir yazılımcıya deneme cesareti veriyor. Ne dersiniz? |
Sn SinanYalçınkaya;
Yazılımcı iseniz inanın siz daha güzel projeler ortaya koyabilirsiniz. Mesela linux üzerinde bilgi sahibi iseniz ben size "Raspberry pi" alıp denemenizi öneririm. Ben CCS C firmasının yaptığı derleyici üzerinde C dili ile yazıyorum. Merakınız varsa çok güzel bir hobi olabilir. Saygılarımla. |
Alıntı:
Elinize sağlık kutulu hali çok şık olmuş. |
Ubuntu kullanıyorum sunucu yazılımında. Web uygulamaları geliştiriyorum, veritabanı ağırlıklı kurumsal uygulamalar. Raspberry Pi çok güzel uygulama alanı olur, sanırım Ankara'da satılıyormuş sipariş verip ev için kablosuz yazıcı+depolama ünitesi+web sunucusu yapabiliriz sanıyorum.
|
Sn SinanYalçınkaya,
Web arayüzü üzerinden ev/iş yerindeki raspberry pi ye erişim sağlanıp, uzaktan data alıp data gönderebiliriz. (ev otomasyonu, ip kamera vs.... ) Hayal gücünüze kalmış. Ben linux üzerinde hiç çalışmadım. Artık bu çalışmaları sizden takip ederiz. Saygılarımla. |
Akıllı cep telefonlarının bu amaçla kullanılıp kullanılamayacağını düşünmeye başlamıştım. Özellikle androit (ki aslında linux türevidir) tabanlı cep telefonları ve 200 liranın altına bulunabilinen küçük tablet bilgisayarlar, navigasyon cihazları... Rasperry pi buna ciddi bir alternatif oluşturuyor. Gerçek bir bilgisayarın esnekliğinin olması onu bir adım da öteye taşıyor....
|
Sayın Smnvrl merhabalar,
Öncelikle çalışmalar çok güzel gidiyor. Benim merak ettiğim kutu ile birlikte ne kadara tahmini mal olmuş durumda? Ve birde logların kaydı konusunda bir durum var mıdır? Eklenebilir mi? Aklıma gelen bir diğer soru metrekareye mikromol cinsinden (µmoles/m2/s) gelen ışık miktarı ölçümünüz yahut en azından tahmininiz var mıdır? |
Sn ankafar,
Teşekkürler. Şu an devrenin adaptör dahil maliyeti 70-80 tl civarı. Data logger(bilgi kaydetme) özelliği yok. ama eklenebilir, yapılmaması için bir mani yok. Işık miktarını hiç ölçmedim. Bir fikrim yok. Saygılarımla. |
4 Eklenti(ler)
Sn smnvrl
Devre denemeleri için konuştuğumuz deney modüllerinden PIC modülünü (pic soketi, 7805 entegre, harici osilatör ve kapasitörleri, filtre kapasitörü, power girişi ve diğer modül için power çıkışı ve port çıkışları) ve LCD modülünü yaptım. Artık rahatça denemelerimi yapabileceğim. |
Sn reytabu,
Tam da konuştuğumuz gibi olmuş. Çok güzel yapmışsınız. Denemelerinizi bu şekilde daha rahat yapacağınızı düşünüyorum birde bu devreleri birleştirmek için uçlarına yüzük çakılmış çok damarlı renkli ince kablolar olsa tadından yenmeyecek :). Elektronikçi olmamanıza rağmen yaptığınız bu çalışmalar takdire şayan. Azimle yol alıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim. Saygılarımla. |
7 watt power led aydınlatma altındaki domateslerim
1 Eklenti(ler)
Bu gün ki durumları.
|
Sayın smnvrl,
Power Led yerine Şerit LED kullansak olur mu? mesela 5050 serisi dedikleri üç chipli, metrede 60 LED'li şeritler var. Sürücüsü gücüne göre 20 TL'den başlıyor sanırım, şerit metresi de çeşitli, 10 TL cıvarında. Gün ışığı renginde alsak ortalama ışık niyetine iş görür mü? Renkler de var, ama şu malum dalga boyu ölçüleri uyar mı bilmiyorum. Kapalı balkonda çimlendirdiğim Red Robin'ler cılız gelişiyor, takviye yapmayı düşünüyorum. Teşekkürler |
Sn sulukök,
Bitkilerin gelişiminde mavi ve kırmızı renklerin daha etkili olduğu bilinmekte, Bu renklerinde belli dalga boylarında daha aktif olduğu belirtiliyor. Site içerisinde dalga boylarına ait detaylı çalışmalar mevcut. Sizin niyetiniz bitkiye destek olmak ise normal kırmızı ve mavi ledlerde fayda sağlayacaktır. Piyasada zaten bitkiler için olan ledler pek bulunmaz özel satın almak lazım. Bence şerit led uygulayabilirsiniz elbette faydası olacaktır. Saygılarımla. |
Çok teşekkürler Sayın smnvrl,
Renk konusunda rivayet muhtelif. Bir de çimlenme dönemi, fide dönemi, büyüme-çiçek ve meyve dönemleri için ayrı renklerin farklı eykileri oluyor gibi görünüyor. Şu kitap: The Best of the Growing Edge, Volume 1 - Google Kitaplar eski bir kitap ama, bitki yetiştirme üzerine ilginç araştırmalar içeriyor (Topraksız dahil; 1962'de geleceğin tarımı diye sözetmişler). Işık ve renkler konusunda da ilginç şeyler söylüyor (sayfa 64): - Klorofil üretimi için en yararlı renk: MAVİ - DOMATES için -- YEŞİL IŞIK: Uzun Bitkiler (Herhalde az yaprak, çok gövde demek) -- MAVİ IŞIK: Kısa Bitkiler (Bu da tersi, çok yaprak, az gövde olsa gerek) -- KIRMIZI IŞIK: Orta boy bitkiler (sanki gün ışığı gibi) ++ Kırmızı sonra Mavi, veya Mavi sonra Kırmızı: Kısa bitkiler. Yani MAVİ renk baskın. Sizin MAVİ ve KIRMIZI karışık ve de bitkiler kısa gibi görüyorum. Yani Mavi baskın tezini doğruluyor gibi. Doğru mu? Yani ben MAVİ ile desteklersem yapraklar biraz daha gelişecek, gövde kalınlaşacak gibi görünüyor. Saygılar, |
Alıntı:
Mavi yeşil aksam üzerine daha çok iş görür. Yeşil zaten abzorbe pek edilmez. Bu konuda daha önce bahsedildi 7 kırmızıya 3 mavi (+1 beyaz) en ideal toplam. Tek yahut baskın mavi yaparsanız kalın değil ancak ince uzun bitkinizin olma ihtimali daha çok (gelişim bozukluğu istenilen bir durum değil) |
Teşekkürler Sayın Ankafar,
Evet klorofil için bir de kırmızı tarafında yüksek emilim varmış. Kırmızı-mavi karışımı en iyi görünüyor. Diğer pigmentleri de ekleyince iş beyaza (günışığı) doğru gidiyor. |
1 Eklenti(ler)
Bitkinin istediği işiık rengini öğrenmenin en kolay yolu şudur.
Sağlıklı bir bitkinin, kuvvetli beyaz ışık altında fotoğrafını çekersiniz. Herhangi bir fotoğraf editörü ile fotoğrafı negatif yaparsınız. Negatifte görmüş olduğunuz renk, bitkinizin ihtiyacı olan ışık rengidir. Mesela son yüklenen fotoğraf için; Eklenti 382397 |
1 Eklenti(ler)
Sn Todor;
Işık altında dediğiniz gibi bitkinin resmini çekip negatifini aldım. Bu görünüşe göre kırmızı led ihtiyacı var sanırım benim bitkilerin. Doğru mudur ? Saygılarımla. |
İlçe Bazında Güneşlenme Süre ve Şiddet İstatistikleri
Ana konu başlığından farklı bir konu ama ışık/renk konusunun devamı olarak burada devam etmeyi uygun gördüm; daha uygun bir konu başlığı varsa oraya aktarılabilir.
Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE)'nin Türkiye genelinde bir Güneşlenme Haritası var. Bunun da ilçeler bazında ayrıntlarına erişmek mümkün. Aylara göre günlük güneşlenme süreleri ve şiddetlerini görebiliyorsunuz. GEPA Günlük radyasyon miktarını günlük güneşlenme süresine bölerek ortalama güneş ışığı şiddetini bulabilirsiniz. Mesela Edremit için Haziran ayı radyasyon ortalaması olarak 6.36 KWh/m2-gün ve güneşlenme süresi olarak da 11.52 saat verilmiş. 6.36 KWh/m2 / 11.52 saat = 552 watt/m2 buluruz. Daha sıcak bölgelerde bu değer 1000 watt/m2 civarında olabilir. Bu bilgiyi de bitkilerin sulama ihtiyacının belirlenmesinde kullanabiliriz. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Aslında mantık çok basit; nesnenin rengi olarak gördüğümüz şey, üzerine düşen beyaz ışığın yansımasıdır. Eğer tüm düşen ışığı yansıtıyorsa biz objeyi beyaz, hiç yansıtmıyorsa siyah görürüz. Eğer obje sarı ise, bu demektir ki sadece tayftaki sarı ışğıı yansıtıyor, diğerlerini absorbe ediyor. Zaten bize de bitkinin absorbe ettiği ışık lazım değil mi? O yüzden renginin kontrastı bize yeterli. Neden bitkiye kullanmayacağı ışığı verip boş yere enerji tüketelim. Eklenti 382648 Fotoğraftaki bitki için konuşursak, bence 7 kırmızı 3 mavi veya 8 kırmızı 2 mavi led ihtiyacımızı karşılar diye düşünüyorum. |
Sn Todor,
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.Bazı şeyler kafanda dahada netleşti. Size şöyle bir soru sormak istiyorum . Resim olarak paylaştığım domatesi ben 2 Kırmızı + 1 Mavi power led ile büyütüyorum , bu durumda domatesimin hangi ışığa daha fazla gereksinim duyduğunu yukarıda belirttiğiniz negatif resim ve renk kartelası ile tespit edip ihtiyaç duyulan rengi benim power led sisteme ekleyebilir miyim ? Saygılarımla. |
Bir kırmızı daha ekleyince, yani üç kırmızı bir mavi daha verimli ve daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
|
Nem ve Sıcaklık Kontrol Devresi
1 Eklenti(ler)
Devrem üzerideki güncellemeler artık bitti son hali aşağıdaki gibidir. Şu an yaz ayı için fide yetiştireceğim küçük serada kullanmaya başladım.
Devrenin özellikleri *Devre üzerinde 3 adet röle kullanıldı 1. Havalandırma 2. Isıtıcı 3.Sulama *Devre üzerinde bulunan 3 kırmızı led ile hangi rölenin çalıştığı devre tarafından kullanıcıya bildirilmektedir.Ayrıca yeşil led ile cihazın çalıştığı görülmektedir. *Menü işlemleri için 3 adet buton bulunmakta. Yeşil olan menü/ok butonu , beyaz olanlar aşağı ve yukarı. *Lcd nin arka ışığını yakıp söndürmek için bir adet aç/kapa anahtar bulunmaktadır.Karanlık ortamda ekrandaki değerleri net görebilmek için. |
Cihazın yaptığı kontroller,
*Sıcaklık alt ve üst limitleri referans alarak sıcaklık altlimitin altına düştüğünde ısıtıcıyı çalıştırır. Sıcaklık üstlimiti aşıldığında ısıtıcıyı kapatır. *Sıcaklık maksimum değeri herhangi bir sebeple aşılırsa (sera içerisinde güneşten ötürü aşırı sıcaklık artışı) FAN ı çalıştırır. Sıcaklık maksimum değerin altına düşünceye kadar içeriye temiz hava almaya devam eder. *Nem alt limit ve üst limit değerlerine göre , nem üst limiti aşarsa FAN ı çalıştırmakta içerdeki nemi düşürmektedir. Nem alt limit değerine düştüğünde FAN kapatılmaktadır. *Devre üzerinde 2 adet sayıcı bulunmaktadır. Bu sayıcılardan biri belli aralıklarla havalandırma yapmak için diğeri sulama veya başka işlemleri yapmak içindir. |
* Belli aralıklarla sera içerisine temiz hava girmesi için bu sayaç kullanılır. Havalandırma sayacı 1dk hassasiyete sahiptir. Bu sayacı kullanmak için periyot ve çalışma zamanı değişkenleri vardır. Örneğin periyot=120 çalışma zamanı=30 ise sayıcı saymaya başlar fan ilk 30 dk açıktır, son 90dk kapalıdır. (30+90=120 ) bu şekilde kullanıcının belirleyeceği aralıklarla açıp kapanacak bir sayaç elde edilir.
*Sulama sistemi için de yukarıda yazdığım geçerlidir.Genel amaçlı bir sayaç ve sayacın direk bağlı olduğu bir röle vardır. Belli aralıklarla tekrarlaması istenen işler bu fonksiyon ile yapılabilir. *Menü butonları ile sıcaklık alt limit, sıcaklık üst limit , sıcaklık maxlimit , nem alt limit , nem üst limit , havalandırma periyot , havalandırma çalışma zamanı , sulama periyot , sulama çalışma zamanı değişkenleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken ayarlanabilmektedir. * Elektrik kesilip geldiğinde kullanıcının girdiği ayarlar unutulmamaktadır. *Lcd ekranında o anki nem ve sıcaklık değerleri görülebilmektedir.Ayrıca havalandırma ve sulama sayacının kaçıncı dakika da olduğu görülmektedir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025