![]() |
Alıntı:
Kardeşlenmede bir sorun yaşanmıyor. Kökün hemen üzerinden dikim yapıldığı için gövdenin genişlemesi için yeterince bölüm var aslında. Açıkçası sistemde kullanılan her uzunluk genişliğin bir nedeni var olması gerekende budur bence örneğin 20 metre boru kullanıp akan su kültürü yaparsanız ve/veya yuvarlak borular kullanırsanız istediğiniz ürün kalitesi/verimi alamazsınız gibi. |
Tamamen size katılıyorum. Eğer o delikleri 25 mm deldiyseniz muhakkak ki, 20 ve 30 mm.leri de denemişsinizdir. Her şeyin bir sebebi olduğu doğru.
|
ellerinize sağlık.çalışmalarınız çok başarılı olmuş.
|
bende yeni emekli oldum.100 metrelik uygun alanım var.ama hiç bir bilgim yok bu konuda.kendim asker emeklisiyim.bakalıım başarabilecekmiyim
|
sayın vetman996 serada mutlu sona ilerlerken pazarlama konusunda bir düşünceniz varmı
|
Alıntı:
Ben marul için (Kıvırcık ) benzer sistemi kurmaya çalışıyorum. 75 lik boru kullandım. Boru içinde su seviyesi 2cm. Boru boyu 24 m. Şu anda 6m boyunda 'A', tipi 7*2 Yükseklik, 2m. Tabanda 1,4 m, 4 tünel olarak prototip çalışmam sürüyor. Forumumda resimlemeye devam ediyorum. Değerli görüşlerinizi alırsam sevinirim. Herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim, |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
|
hayırlı hasatlar çileklerin cinsi ne
|
Sweet Ann
|
Sayın ankafar bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim.Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
teşekkür ederim saygılar.. |
Alıntı:
-Teşekkür ederiz. Işıklandırma kullanmıyoruz 2009 senesinde ışıklandırma için deneme yapmıştık çok efektif gelmedi bize açıkçası Türkiye şartlarında pahalı olduğu için mantıklı değil. Pek üstüste sık dikim yok aslında diğer üreticilere göre fark zannedersem bizim çilekler 3 kat daha büyük (yeşil aksam). Sistem zaten ilk tasarlanırken Ankara için yıllık güneşlenme süreleri hesaplandı, bitki fotosentez yapabilmesi için gerekli min uzaklık/alan hesaplandı o yüzden görülen sistemde en alt kademede yer alan bitkiler efektif olarak fotosentez yapabilir. (değişik kat denemeleride ürün bazında hesaplanıp en ekonomik olan seçildi). Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir? -Bu konuda yorum yapmasam daha iyi :) sene sonu göreceğiz bakalım malum tarım işinde neyin ne olacağı belli olmuyor. Geçen sene baharda fırtına çıktı seranın üstünü uçurdu bitkiler zarar gördü gibi gibi... Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır. -Ben kapalı sistemi seviyorum dünyada su kaynakları tükenirken suyu az kullanmak önemli bir şey insan elinden geleni yaptığını hissediyor. Su kullanımımız bizim cidden çok çok az. Normalın 6 da biri kıvamında bir kullanım var bu hem kimyasal tüketimimizi çok azaltıyor biz hesap yaparken kimyasal fiyatlarını umursamadığımız çok oldu bu sebeple. Çilekte EC ve pH tartışmalarını okuyorum çok enteresan değerler söyleniyor cidden... Zamanında kayayünü kullanan bir seraya danışmanlık yapmıştık (domates) orada kaya yünü pH ve EC değerlerini verilen ve içeride kalan üzerinden hesaplamıştık ancak o zaman mantıklı bir değer çıkar. Evet her substratın ihtiyacı farklı. Tabi aslında şöyle söylemek lazım her substrat ve drenaj seraya göre incelenip EC sonra karar verilmeli. Burada küçük bir not düşmek lazım ben verdiğim EC değerini bütün çileklerin köklerinde aynı şekilde alıyorum. Herhangi bir substrat (bardak içinde dahi) kullanmadığımdan ötürü köklerde tuzlanma olmuyor. |
Birçok tartışmaya nokta koyacak bir çalışma sergilemişsiniz tebrik ederim sayın ankafar. Oyunu kuralına göre oynamışsınız başarmışsınız da . Birçok kişinin yaptığınız çalışmadan feyz alıp bilgilerini gözden geçirmesi için bir fırsat olmuştur umarım. Size teşekkür borçluyuz. Ellerinize sağlık.
|
Evet sayın ankafar dediklerinize katılıyorum zaten işin belki de en can alıcı kısmı da bu,tuzluluk derdiniz yok diğerleride cabası damlama tıkandı az besin aldı derdi yok,istendiği zaman çok kısa sürede bitki türünde değişikliğe gidilebiliyor.Işık konusunda uzman birinden yardım aldığınız da açık umarım nasıl hesapladığınızı birgün yazarsınız. ilk başta bu sistemi tutmamıştım ama yavaş yavaş hoşuma gitmeye başladı.Sizin başarılı olmanız benim seneye yapacağım sistemi belirleyecek.Diğer kültürleride takip ediyorum.Forumun bu yararı paha biçilemez herkesin deneyimlerinden yararlanıyoruz.
Başarılar dilerim kolay gelsin. |
Sayın Ankafar Merhaba.
Sizi tebrik ediyorum güzel bir çalışma ve iyi de götürüyorsunuz. Akan su kültürünü denemeyi çok istemiştim ama tüm dostlarım karşı çıkmış ve öyle olumsuz konuşmuşlardı ki vazgeçmek zorunda kalmıştım. ayrıca başarılı bir sonuç alan bir arkadaşa da rastlamamıştım. Benim bildiğim siz ilk oluyorsunuz. çalışmalarınızı detaylandırarak paylaşabilirseniz içimizdeki korkuyu yener belki biz de sizin gittiğiniz yolu deneyebiliriz. Başarılar...selamlar... saygılar... |
elinize sağlık sayın ankafar çok güzel çalışma olmuş ,umarım daimi olur temennisyle
NFT sisteminde yapılana çalışmalarını birkaç yerde ziyaretim esnasında bizzat kendim gördüm yaptığım konuşmalarda kapalı sistem lerde gübre harcaması min seviyede yaklaşık 5 dönüm kıvırcık marul serasında çok küçük rakamlardı o yüzden burda yazmıyacam:))birde daha önemlisi kök hasatlığı olmadığını söylendi |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
|
Maşallah maşallah ellerinize bilginize sağlık sayın ankafar. Hayırlı bol kazançlar dilerim.
|
Sayın Ankafer konuyu baştan sona okudum, bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.
|
sayın Ankafar öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve bol kazançlar diliyorum, size sormak istediğim birkaç sorum olacaktı 1. çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? çalışmalarınızda başarılar saygılar...
|
Alıntı:
çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? -Hayır genel olarak ilk dikim yeşil aksam çiçeklenme ve meyve dönemleri farklı. Belirli tuzlar meyve raf ömrünü ve tadı etkiler örneğin bu sebeple daha tatlı kaliteli ürün için değişiklikler şart oluyor kullandığımız asit bile zamanla değişebiliyor. Biraz yerinde inceleme ile belirlenen bir durum. 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? -Ben olsam denemezdim zira çilek yukarı değil aşağı yönlü bir bitki strafor üzerinde meyve gelişimi meyvenin düzgün olmamasına neden olabilir. Havuz sistemi güzel bir sistem ancak marul,ıspanak vs tarzda daha çok yukarı gelişen yeşil aksam bitkileri için uygun. |
sayın ankafar elinize emeğinize sağlık ALLAH utandırmasın
size sorum, bu şekilde çilek bitki başına 1 kg geçermi veya bitki başına tahminiz veya önceki yıllarda gerçekleşen miktar nekadardır, topraklı tarımda alınan bitki başına verim nedir birde topraklı sera ile topraksız sera arasındaki gübre işçilik enerji mukayese edilerse sizin izlenimim veya sonuçlar nasıl biraz bilgi verirseniz sevinirim:)) saygılarımla |
Alıntı:
Teşekkür ederiz öncelikle. Daha önce bahsettiğim gibi geçmiş sene biraz mücadele sorunu yaşadık (yanlış fide kullanımı ve sera parçalanması). Bu sene sistem iyice oturdu (geri dönüş düzenlemesi vs). Şu an olması gerektiği gibi çalışıyor. Verim olarak sezonu kapatmadan bir yorum yapmak yanlış olur malum tarım işi örneğin geçen gece 2 dereceye düştü sera Ankarada yapmanın dezavantajları bunlar. Şu an 25000 kök civarı bitki var, bu formatta bir sorun olmadan giderse 1 kg zorlanır. İşçilik kolay malum sulama yok ana tank kontrolu EC, pH değerleri bakılıyor geri kalan otomazyon işi. stoklar gerekirse tazeleniyor. Ürün toplamak, yaprak temizlemek için 2 işçi civarı çalışıyor değişen rakamlar tabi bunlar. Gübre kullanımı yok denecek kadar az zira kapalı sistem asıl sera konusunda çalışan arkadaşıma sorarım ancak yıllık dönüme 200tl civarı tutuyordu zannedersem. |
Merhaba Sayın Ankafar,
Bu cesurca ve bilinçli bir şekilde yaptığınız çalışmaları gönülden kutluyorum.Çok başarılı ve güzel olmuş.İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz. Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.Bilgi paylaşıldıkça büyür sözünün güzelliğiyle çalışmalarınıızda başarılar dilerim.Selaamlar.. |
Arkadaşlar merhaba bu forumdaki ilk mesajım ben topraksız tarım konusunu ciddi olarak düşünüyorum. Ancak bu iş başka işlere benzemiyor know-how ve ARGE nin önemi büyük. Umarım ben de sizin geldiğiniz yere gelebilirim. Tebrikler.
|
Alıntı:
Öncelikle teşekkür ederiz, İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz. -Evet 10 derece civarında tutmaya çalışıyoruz ısıtma mevcut ancak fabrikaya bağımlı olduğumuz için ihtimal dahilinde sıkıntı olabiliyor. Burası tabi sürekli bahsettiğim Ankara da üretimin avantaj/dezavantaj olayı daha sıcak bir iklimde çok daha yüksek bir verim alınabilir zannedersem. Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz. -Fide konusunda biraz ağzımız yandı o sebeple çok dikkatli olmaya çalışıyoruz (geçen sene alınan fidelerin sorunlu çıkması) açık kök frigo kullanıyoruz birde biraz irice seçmeye çalışıyoruz. Önümüzde ki sene özellikle pazarlama olayı göz önüne alınarak sistemde yetiştirilen türlerde biraz değişikliğe gidip yeni bir pazarlama stratejisi deniyeceğiz. Sizde yaşamışsınız zannedersem malum bu sene fiyatlar düşük gitti çünkü sıcaklıklar çok yüksekti. Albion, Festival vs Ankara için düşünmem ancak camorosa cidden güzel bir tür. Belki doku kültüründe kendi fidemizi üretmeye başlarız uzun vadede Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir. -Bizim besin değerlerimiz büyük ihtimalle sizin değerlerinizden farklı olacaktır/olmalı o yüzden ne kadar verdiğim bilgiler yararlı olur bilemiyecem. Kokopeat sistemleri malum uzun vadede tuz biriktirir biz genelde anlık değişimleri görebiliyoruz. Örneğin tat konusunda ekşilik hissedersek uygun bir besleme ile bir kaç gün içerisinde değişimi görebiliyoruz. Tat/raf ömrü ortalaması en ideal şekilde olacak şekle getirmek gerekiyor bu da bitkinin değişik dönemlerinde değişik mineral kombinasyonlarına maruz kalması demek zannedersem 5-6 farklı değişim yapmışızdır şimdiye kadar. Besin solusyonu işiyle ortağım ilgilendiği için benim size verebileceğim bu konuda bilgiler cidden sınırlı (doku kültürü ile alakalı sorun olursa sabaha kadar anlatayım sorun olmaz) ancak işinizi görebileceğime inandığım kokopeat sistem için bir kaç bilgiyi özelden görüşelim. |
Alıntı:
Saygılarımla |
Bu arada ilgilenen kişiler için seranın içerisine yapıldığı bölgeyi anlatan bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Cumartesi günleri satış için seralar açılıyor daha önceden bir kaç kişi sormuştu.
Saygılarımla |
Sayın ankafar,
Öncelikle tebrikler ve teşekkürler, seranızı keyifle takip ediyorum. Bir sorum olacak; Daha önce +30bin bitki olduğundan bahsetmiştiniz. Son dönemdeki paylaşımınızda 25bin civarında bitkiniz var. Bu düşüşün özel bir sebebi var mıdır? |
Alıntı:
Önümüzdeki sene daha sistemli bir şekilde daha erkenci gitmeye çalışacağız. Tahminimce çilek piyasası hava sıcaklıklarına bağlı olmakla birlikte bu sene olduğu gibi pek tat vermiyecek o yüzden tonaj az olsa da daha erkenci türlere geçiş yapmak gibi bir düşüncemiz var. |
Sevgili Ankafar,
Sanırım artık çilek sezonu bitti, bitki başına yakalayabildiğiniz verim miktarı ne durumdadır, 1 kg'lara ulaşabildinizmi? Evet, şuanda bende farkındayım çilek fiyatları epey düştü, 2 tl fiyata perakende çilek satılıyor, sanırım toptan alış fiyatları ise 1 Tl/kg'dır. Çileğin firesini, ezilmesini, raf ömrünü düşündükçe daha bile aşağı fiyatlara aldıklarını düşünmeye başlıyorum, bu durumda beni gerçekten çok üzüyor, üretici her zaman daha az kazanıyor, satan daha fazla maalesef. Bu sene dikkat ettiğim diğer bir husus ise, piyasada epeyce yüklü miktarda çilek var, fiyatların düşmeside ****** arz-taleb dengesindende kaynaklandığı aşikardır. Hemen aklıma bizim Topraksız tarımda çilek yapan arkadaşlar yüklü mal çıkardılar, çilek bollaştı piyasaları bizim dostlar düşürüyor galiba diye şakalarda yapıyorum. Gerçekten özellikle son zamanlarda hem amatör hemde profesyonel anlamda özellikle topraksız tarımda çilek serası yapanların sayısıda bayağı arttı, buda etken olabilir. Ancak canımı en çok sıkan hususu sizlerle paylaşmak istiyorum, geçen gün çarşıda yol kenarında seyyar arabada bir kişi çilek satıyordu, inanın çileklerin herbiri 70-80 gr büyüklüğünde avuç içi kadar büyüklükte sanki hepsi torna tezgahından çıkmış gibiydi. Yoldan geçen insanlar aaaa çileklere bak elma gibi dediğinde yanındaki kişide HORMONLU onlar onda böyle iri dedi, aslında ben durumun böyle olmadığını biliyorum, ancak şimdi ben bu insanlara desemki; Onlar hormonlu değil, Topraksız tarımda otomatik makinalar tarafından kontrol edilen, ve kontrollü bir şekilde besin verilerek yetiştirilen Topraksız tarım ürünü desem ben bu insanlardan nasıl cevaplar alırım diyede merak ettim. Müthiş bir önyargı, acayip bir korku var insanlarda. Topraksız tarımı yapmak, uygulamak bana göre insanlara anlatmaktan daha KOLAY... Yeni fotoları bekliyoruz.... Saygılar... |
Alıntı:
Çilek toplamaya devam ediyoruz. Sezon haziran dahil kaplar gibi en son zamana dek bitki verimi hakkında bir şey söylemek yanlış olur. Biz toptan satmıyoruz parakende şeklinde çıkıyor elimizden(şu aralar 3 tl civarı) ancak geçen seneki tl bazında rakamların yarısını almak zor gibi. Çilek bu sene ucuz. Ankara market fiyatı 3.5-4 tl arası seyyar 5 tl Satış ciddi anlamda başlı başına düşünülmesi gereken bir mevzu siz de üretici olduğunuz için bilirsiniz bazı zamanlar çöpe atmak bile daha karlı oluyor ne yazık ki. Örneğin ailem ile Aydında zeytinyağı üretiriz yıllardır, cidden de kaliteli yağ çıkar (0,5 asit civarı) toptanda elimizden neredeyse 5 tlye gitmez ama (zeytin üreticileri bilir yağın litresinin ortalama maliyeti 3.8 tl civarı idi geçtiğimiz senelerde). Bu sene Türkiye geneli sıcaklıklar ortalamaların çok üzerinde gitti o yüzden çilek bol oldu bir de ekim alanı arttı. Seneye durum değişebilir. Şu an Ankarada karpuz satılıyor geçen sene mayıs sonunda ancak bulunurdu gibi. İnsanların tepkileri konusunda haklısınız boyut büyüdükçe korku artıyor. Ancak bunun asıl nedeni topraksız tarımdan ziyade tür olarak üretilen çileklerin değişmesi. Genelde festival dikilir meyve büyüklüğü bellidir raf ömrü uzundur bitki başına düzgün bir üretimle 800g alırsınız. Sweet charlie dikerseniz mesela küçük küçük alırsınız çilekleri ancak bitki başına 600g ancak alırsınız. Belki biz de bundan sonra tür üzerinden pazarlama yapacaz. Mesela domateste oturak domates, salkım domates cherry domates türler biliniyor çilekte biraz profosyonel olursa güzel olur. |
merhaba
günlük ne kadar hasat yapılıyor kg?? iyi çalışmalar.. |
Çilek sezonunu kapattığınızda yerine hangi ürünü dikiyorsunuz?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Açıkçası çilek hariç geçiş yapmadık şimdiye kadar ancak detaylı ekonomik düşünülürse olabildiğince erkenci bir tür ile piyasaya girip nisan mayıs haziran için sistemi marula döndürmek en karlısı gibi gözüküyor. Haziranda marulların sap vermemesi ve kışın çilek toplayabilmek için tabi türlerin çok iyi belirlenmesi gerek yoksa anlamsız olur. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025