![]() |
Alıntı:
Aynı etken maddelere sahip ilaçları üst üste kullanmamaya özen gösterin.Patojenler savunma mekanizmalarını devreye sokarak etken maddeye karşı direnç gösterirler. Besleme ve koruma bir çok değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösteren bir konudur.Siz zaten Kudret beyle çalışıyorsunuz,besleme konusunda problem olacağını sanmam. Koruma konusundada problemi olan arkadaşlar problemlerini yazarlarsa yardımcı olmaya çalışırız. |
Alıntı:
Neden çilekte ve neden damlamadan? |
Sevgili MANİFESTO,
Sizin belirttiğiniz ürünlerdede kullanılabilir, ancak çilektede kullanılan bir fungusittir. Yaltır'ın lanselerinde; Ridomil ile fideler ilk baştan ilaçlandığı gibi, dikimden 3 hafta sonrada özellikle kısa gün çeşitlerinde tekrardan kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Neden damlamadan? Cevap: mantari hastalıkların kökten yukarıya doğru çıktığından olma ihtimali yüksektir, diye düşünüyorum. Korumanın kökten başlaması için olma ihtimali yüksek bence. Kaldıki sistemde saykap, **** malç naylonu farketmez zaten materyaller plastik olduğu için mantari hastalıkların olmasıda doğaldır sevgili dostum: Ancak yaltır bunu sadece kısa gün çeşitlerinde tavsiye etmiş, diğer çeşitlerde yani nötr gün çeşitlerinde böyle bir uygulama söz konusu değildir. Hayırlı akşamlar... |
Alıntı:
Nadirde olsa çilekte mildiyo görüldüğü durumlarda Ridomil, üstten sisleme şeklinde kullanılabilir. |
|
Son durumun resimleri var mı? Bir haftada neler oldu acaba?
|
5 Eklenti(ler)
Merhaba Sevgili Dostlar;
Kısa bir aradan sonra seramızdan fotoğraflarla tekrar birlikteyiz. |
5 Eklenti(ler)
Seramızda herhangi bir sıkıntımız yok. sera bekçimiz de görevini yapıyor. bize fazla bir iş kalmıyor.
|
3 Eklenti(ler)
Bugünlerde çiçekleri toplamakla zamanımız geçiyor. Meyveleri toplayacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Geçen topladığımız çiçekleri saydık. ikiyüz civarındaydı. ne zamana kadar çiçek toplayacağımızı bilemiyorum. hala yanlış mı yapıyoruz diye düşünmekten kendimi alamıyorum. selamlar... saygılar...
|
Sayın Vetman,
Size bir kaç sorum olacak, akıl vermek gibi algılanmasın lütfen. -Isıtma için elektrik kullanmak istiyorsanız rüzgar türbini kullanmayı düşündünüz mü? -Elektrik yerine pelet sobası gibi bir soba ile kalorifer sistemine benzer borulu ısıtma sistemi düşündünüz mü? -Seranızda verim arttırmak için karbondioksitçe zengin bir ortam oluşturmayı düşündünüz mü? topraksız tarım yapan bazı seralar bu uygulamayı yapıyorlar. -Sera içi hava akışını sağlamak için jetfan sistemlerini düşündünüz mü? Eğer biogaz kullanacaksanız ve metal tank kullanamaya karar verirseniz lütfen korozyonu, tank basınç emniyet sistemlerini vb. konuları uzman birisine sormadan kara düzen imal ettirmeyin. Şarkışlada bu konuda bir deneme düzeneği patladı ve bir kaç kişi zarar gördü, aynı şekilde başka bir denemede denemeyi yapanlar ne yazıkki vefat ettiler. Umarım bol ve hayırlı bir hasat olur. |
Sayın redrua Merhaba,
paylaşımlarınızı akıl vermek gibi algılamayız, bundan emin olabilirsiniz. her paylaşımınızı yolumuzu aydınlatan fener olarak algılayabiliriz:) deneme seramızı kurarken amacımız işi öğrenmek, olabilirliğini görmekti. seramızı kurarken seyyar olsun düşüncesiyle iskelet direklerini tenekeler içine betonlayıp toprağa gömerek monte ettik, başarılı olursak kurmayı düşündüğümüz daha büyük serada bunları da kulanabilmek düşüncesindeyiz. deneme seramızda ısııtmaya masraf yapmayı düşünmedik. ama gördük ki soğuk havalarda büyüme duruyor ve havalar ısındığında büyüme hızlanıyor. Sayın Manifesto ısıtma ile ilgili güzel önerilerde bulundu. formdaki arkadaşlar bu önerileri değerlendirmeliler diye düşünüyorum. sorularınıza gelirsek; - ısıtma için elektirk kullanacak olursak rüzgar türbini yerine güneş enerjisi kullanmayı tercih ederim. nedenine gelince; bulunduğumuz coğrafya özellikle güneş enerjisi kullanmaya daha uygun. ayrıca güneş panelleri eskiden çok pahalıydı şimdi fiyatlar oldukça ucuzlamış. özellikle çinden çok ucuz fiyatlara paneller gelebiliyormuş. geçen gün makina mühendisi bir profösörle bu konuları konuştuk. bizim etlik kümesimizde 2 aylık 3bin tl. civarında elektrik faturası geliyor bunun önüne geçebilmek için alternatifleri konuştuk. önerdiği güneş enerjisiydi. ayrıca enerji bakanlığının bu konudaki çalışmalarından bahsetti. -serada verim artırmak için karbondioksit jeneratörü kullanıldığını okumuştum ama detaylı bilgim yok. büyük seramızı yaparsak kullanmayı düşünürüz. - sera içi hava akışı sağlamak için jetfan sistemi düşündük ve serayı yaparken fan yerleştireceğimiz alanları belirledik ve çerçevelerini de hazırladık. havalar tamamen ısınmaya başlayınca fanlarımızı yerleştirmeyi düşünüyoruz. bizim sera kurma fikrimiz kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübreleri biyogazla ısıtılan serada değerlendirme düşüncesiyle çıkmıştı. ama sizin de belirttiğiniz gibi biyogazda sakıncalı durumlar oluşabiliyor. güneş enerjisine yoğunlaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. daha önce belirtmiştim ama yeniden paylaşayım. Sayın Kudret Hocamın önerdiği kümes sobasının bacasından ısıtma düzeneği bizim için çok daha ucuz ve pratik olacağını düşünüyorum. önerileriniz ve temennileriniz için teşekkürler... selamlar... |
Sayın B.T.S Merhaba.
Göndermiş olduğunuz özel mesaja cevap yazdım ama posta kutunuz dolu sanırım gönderemedim. özel bilgi içermediği için affınıza sığınarak buradan cevap yazıyorum: Alıntı:
tekrar teşekkürler... selamlar...saygılar... |
1 Eklenti(ler)
Sn. Vetman996; örneğim ekte. Yeni kullanıcı olduğum için bazı sorunlarım oluyor.Af ola. Üstteki makara kuyu çıkrağı gibi çevrilince tünel boyunca uzanan mil bütün maakaraları çeviriyor.böylece örtü malzemesini yukarı veya aşağı indirebilirsiniz diye düşündüm.Tıpkı sera yan havalandırmaların sarmalı gibi.Sizlere soracak çok sorularım var.Ama dinleme ve bilgi edinme safhasındayı. Başarılar
Eklenti 367366 |
Alıntı:
Güzel bir çalışma fakat ek maliyet ve kapalı kalacağı ortalama 10 saat boyunca bitki bölgesinde nisbi nemi % 95 lere çıkaracağından başta kurşuni küf olmak üzere fungal patojenlere davetiye çıkaracaktır. Sisteminiz tünel tipi seralarda birinci kat muşambayla arasını fazla açmamak kaydıyla(10-15 cm)ikinci kat olarak kullanılabilir. Birde sistemdeki muşambayı aşağıdan yukarıya değil yukarıdan aşağıya kapanacak şekilde tasarlayın. Aşağıdan yukarıya kapamada üst bölgede ne yapsanızda açıklık kalacak ve sıcak hava kapalı alanı kısa sürede terkedecektir. |
Yapraklarda sararma ve uçlarda kuruma
5 Eklenti(ler)
Değerli dostlar merhaba, seramızdaki çileklerimizde küçük de olsa problem şekillenmeye başladı. zamanında tedbirimizi almazsak küçük problemin büyüme ihtimali var. Problemin kaynağının besleme yetersizliğiyle ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Besin eriği formulünü Sayın Kudret Hocam hazırlamıştı. önerdiği sulama rejimi günde 6 defa sulamaydı. seramızda külleme benzeri mantari hastalık başlangıcı başlayınca çok sulama yaptığımız günde bir kez sulama yapmamız önerildi. biz de günde bir kez sulamaya başlayınca bu kez bitkilerimiz yeterli besin eriği alamadı diye düşünüyorum. Birkaç çilek fidesini cocopit içinde sadece şebeke suyu vererek (deneme için) büyütmeye çalıştım. 22 gün herhangi bir problem çıkmadı. daha sonra yaprak uçlarında kuruma şekillenmişti. kuruyan kısımları makasla temizledikten sonra besin eriği vermeye başlayınca kurumanın sona erdiğini gözlemledim. bir kaç çilek fidesini ise güneşsiz ortamda yetiştirmeyi denedim. 30 günde 23 cm. boya ulaşmışlardı ama yapraklarda herhangi bir kuruma oluşmamıştı.
Kıymetli dostlar, problemli çileklerimizin resimleri ektedir. görünen problem yaprakların renklerinde açılma ve yaprak uçlarında kuruma. değerli üstadların tavsiyelerini beklemekteyiz. selamlar... saygılar... |
Sayın Kudret Hocam merhaba, özel mesajla seramızdaki son durumu özetledim. önerilerinizi bekliyorum, selamlar... saygılar...
|
Sayın vetman özel mesajda söylemiştim buradan tekrarlıyarak arkadaşlara yardımcı omak istiyorum. Arkadaşlar lütfen 1 veya 2 adet oda tipi dijital termometre ve higrometre alıp seranızın ortalama iki yarısına biretane koyunuz sıcaklığı ve nemi kontrol ediniz. Bitkinin şartlar uygunsa fazla sulanmasından sıkıntı kaynaklanmaz. Çilek katı ortamda yetiştiği gibi akarsu sistemindede yetiştirilebilir. Önemli olan fazla sulama değil şartların uygun olmasıdır. Birinci problem drenaj, herzaman üstüne basa basa söyledik. Sonra ısı ve nem, Bunları kontrol etmeden netice tesadüfi olur.
|
Alıntı:
Hocam zannedersem bize az sulamayla yeterli besin verebileceğimiz bir formül gerekiyor:)) her şey için teşekkürler... selamlar... saygılar... |
resimler çok güzel inşallah yaparsınız hayırlısı olsun
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın vetman , yukarıdaki yazıdan sulama rejimini değiştirdiğinizi ve azalttığınızı anladım doğru mu?
Haddim olmayarak bir terslik hissettim. Bitki büyüdükçe daha çok besine ihtiyacı var diye biliyorum . Ama bir nedenle bunun tersi yapılmış. Bu konunun açıklık kazanması lazım . Çileklerimiz aç kalmış gibi bir durum var. Bence drenajı kontrol edip besin vermeyi hızlandırmak lazım . Drenaj yeterli ise çok basinin zararı olmaz gibi geliyor bana . Bazen topraktaki tarımın çareleri topraksızda da uygulanmaya çalışılarak hata yapılıyor zannederim . Sağlıcakla kalın. |
Kudret hocamın yazdığının farkında olmadan yazmışım. Haddimi aştım ise affola
|
Estafurullah sayın İsmail Karagülle, doğru söze nebuyrulur. Ancak çok güzel bir konuyu dile getirmişsiniz teşekkür ederim. Topraklı tarım metodlarını topraksız tarıma uygulamaya çalışınca bazı problemler yaşanıyor ister istemez. Topraksız tarım mantığını çalıştırmadan bitkiye sanki topraktaymış gibi muamele etmek topraksız tarımın başarısını etkiliyor.
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Drenaj o kadar iyi ki, sulama başladıktan 11 saniye sonra kanallardan drenaj suyu akmaya başlıyor. bitkiler verilen besin eriğini almıyor sanki. Sera bekçisindeki besin eriğiklerinin seviyeleri de azalmıyor. Kanallarda sarkma yok bunu müsait zamanda fotoğraflayıp paylaşacağım. Topraksız tarımla uğraşan dostlardan bazıları sulamayı cocopeatın nemine göre yapılması gerektiğini, drenaj ne kadar iyi olsa da çok su verildiğinde özellikle çileğin köklerinin yeterice oksijen alamayacağını söylüyorlar. Bizdeki problemler drenaj kanalı derin olan saykap 125lik kanallarda. saykap150lik kanallarda önemli problem gözükmüyor. saykap125 lik kanallarda drenaj suyu hemen akıyor, 150lik kanallarda ise drenaj suyu daha geç süzülüyor. Bunları da düşündüğümüzde problemin drenajla da ilgili olmadığını bize anlatıyor sanırım. Besin eriğinin Ec değerini yükseltmek belki çözüm olabilir ama Ec değerini yavaş yavaş yükseltmemizin bitki sağlığı için daha iyi olacağını okumuştum. Ayrıca Ec değerini yükseltmemizin bu problemleri çözeceğini de sanmıyorum. Çünkü problem büyümeye başladı ve biztüm önerileri dinleyerek kendimize bir yol çizmemiz gerektiğini düşünüyorum. selamlar... saygılar... |
kökler sağlıklı görünüyor.
Vetman çileklerin durumuna gerçekten benim de canım sıkıldı. Şuradaki linke bir bakar mısın ? acaba buna benziyor mu? http://www.bitkisagligi.net/Cilek_St...wEdgeVirus.htm ve bunları http://www.bitkisagligi.net/Cilek_Hastaliklari.htm |
Alıntı:
Doğru anlamışsınız, sulama rejimini değiştirmek zorunda kaldık ve azalttık. Bunun nedeni ise bitkilerimizde külleme hastalığının şekillenmiş olması. bunun önüne geçebilmemiz için sulamayı mutlaka günde bir kez yapmamız istendi. biz yine de günde 2 kez sulama yaptık. bu şekilde sulama yaptığımız halde cocopeatlardaki nem çok yüksekti ve sulama başladıktan 11 saniye sonra drenajdan su akmaya başlıyordu. Alıntı:
Çileklerimizin aç kalmış olma ihtimali yüksek görünüyor. Kudret Hocamın bizim için hazırladığı formül günde 6 defa sulamaya göre hazırlandığına göre günde bir defa sulamaya göre yeni formül hazırlanması gerekmez mi sizce. En azından probleme göre yeni diyet hazırlanması gerekmiyor mu? Aklıma takılan bir husus da Sayın seyranimersin haftada 3-4 kez sulama yaptığını yazmış Alıntı:
Değerli dostların önerilerini bekliyorum. Selamlar... Saygılar... |
http://www.uzumsu.com/dosyalar/TAM_C...STALIKLARI.pdf
Buraya da bir bak , ne çok hastalık varmış. Bu linkte resimlerle anlatılıyor. Belki başka bir açılım getirir. |
Sulama rejimi ile ilgili sorularının , acabalarının cevabı topraksızda sulama rejimi tek başına düşünülmemeli. Drenaj aynı iken sulama rejimini artırmak problem yaratabilir. Tersi de doğru olabilir. Fakat drenaj konusunda problem olmadığını düşündüğünü görünce ben de biraz baktım ve yukarıdaki hastalıkları gördüm . Yaprak ile ilgili senin çileklerdekine benzer bir kaç hastalık gördüm . Sevgili arkadaşım drenaj konusundan nem ve ısı konusundan eminsen geride kalan seçenek sadece besin eriyiği ve sulama sistemi değildir. Onlarda olabilir. İhmal edilemez. Ama başka hastalık da olabilir. Probleme diğer hastalık seçeneklerinden de bakmak gerek . İnşallah doğru teşhisi koyar ve bol hasat elde edersin . Kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla kal. |
Alıntı:
Sulama konusunda doğru yaklaşım sanırım Oğuz Alper beyin söylediği gibi bitki başı 200 ml su verildiğinde drene olan suyun %20 olmasıdır örneğin 1000 bitkiye 200lt su verirsek ki sera bekçimizin kapasitesi bu ölçüde oldugu için sulama yaparken 1000 fidenin haricindeki vanaları kapayarak 200 lt suyu 1000 fideye yolladıgımız zaman fide başı 200ml vermiş olup geri dönen suyun 40 lt olması durumunda sulamanın sağlıklı oldugunu düşünüyorum eğer 1000 fideden dönen su 40 lt den fazla olursa o zaman sulama aralıgını uzatarak sonuçta 200lt sudan 40lt drene olana kadar zamanlamayı ayarlamamız gerekir diye düşünüyorum bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum sevgili dostlar. |
Merhaba değerli dostlar.
Bizim yukarıda bahsettiğimiz sorun tüm çileklerde değil, sadece 30 civarındaki çilekte tesbit ettik. diğer çileklerimizde herhangi bir sorun yok. Bu sorunlu çilekler de özellikle üst sıralardaki çileklerde olduğunu gözlemliyoruz. üst sıralara çilek diken işçi bayanların boyu yetmediği için zorlanmışlardı. Kısacası bizde görülen problemler dikim hatasından da kaynaklanabilir mi acaba. kökler yeterince sıkıştırılamadığı için böyle bir problem oluşabilir mi yani. her ihtimali düşünüyoruz, yanlışlık yapmayalım istiyoruz. katkıda bulanacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz. selamlar... saygılar... |
Bayanların boyu yetmediği için dikim hatası olsaydı , ilk gelişimleri esnasında bu fark ortaya çıkması lazımdı, diye düşünüyorum.
Sadece üst sırada olması ısı -nem- besin seçeneğini kısmen eliyor gibi görünüyor. Drenajın doğru olduğunu siz zaten söylediniz. Bazı kaynaklarda fide kalitesinden bahs ediliyor. Hepsi aynı yerden alındığına göre bu da değil demektir. Havalandırma üsteki bitkileri önce temas sağlıyacaktır. Dışarıdan havalandırma ile giren bir şey etkilemiş olabilir mi? Ağaçlarda bir yerde okumuştum. Bitkileri dikmeden önce sterilize edilmesinden bahs ediliyordu. Virüs ihtimali hala duruyor. |
5 Eklenti(ler)
Merhaba değerli dostlar...
Çileklerimizdeki problemleri aştık şimdilik. Yaprakların rengi eski haline geldi. yapraklardaki kurumanin da önüne geçtik. cocopeatin bu kadar su tuttuğunu bilmiyorduk. sulamayı bitirdiğimizde drenajdan su geliyordu ama cocopeatı kontrol etmeyi bilmiyorduk. Sayın Oğuz Alper beyin önerilerini dinledik. drenaj iyi olduğu halde normalin üzerinde sulama yapılınca cocopeat aşırı su tutuyordu ve kökler yeterince oksijen almadığı için problem çoğalıyordu. Alper beyin önerisiyle 4 gün hiç su vermedik, daha sonra sulama yaptık.şimdiden sonra cocopeatın nemini de kontrol ederiz artık. Çileklerimizde büyüme yavaşlığı hala devam ediyor. Besin eriğinin yeterli sıcaklıkta verememiz bunda önemli bir etkendir. ama çiçeklenme aynı hızla sürüyor. sizler için birkaç fotoğraf paylaşalım istedik... |
4 Eklenti(ler)
Çiçekleri hala toplamaya devam ediyoruz, çiçekleri toplamaya ne zaman son vermemiz gerekiyor. bu konuda paylaşımda bulunacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz.
Sizler için birkaç fotoğraf daha.... |
İyi habere gerçekten sevindim.
Cocopeatın nemini kontrol için , nasıl bir yöntem düşünüyorsunuz ? Birden çok algılayıcı mı kullanacaksınız ? Veya başka bir yöntem mi ? |
Öncelikle geçmiş olsun Sn. vetman996.Olumlu sonuçlar almana sevindim.Yaklaşık 3-4 saat önce sitede araştırma yaparken Sn. deniz-09' un forumunda size rastladım.Zaten bazı tereddütleriniz vardı, bir de yaşadığınız problemler herhalde üzerine tuz-biber ekti. Neyseki sorunu aştınız. Sn.vetman996 Bahsettiğim forumda size üretim-pazarlama ilişkisinde kendi tecrübelerinden acizane birşeyler yazmıştım.Ancak sebebini bilemediğim bir problem yaşıyorum. Mesajı tam gönderme safhasında sistem beni dışarı atıyor.Apartopar hemen yazayım dedim en azından sevincimi paylaşmak istedim. Çok geç oldu Yarın diğer konuyu yazarım. Hoşçakal.
|
Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım meraklısı olarak öncelikle selamlar demek isterim.Sayenizde topraksız tarım olayını araştırmaya başladım.Sayın vetman996 bir hemşeriniz olarak yaptığınız çalışmaları takip etmeye çalışıyorum inşallah başarılı olursunuz.
|
sayın vetman 996 bir fideye günlük 200 ml üzerindemi sulama yaptınız
|
başlarda cok fazla sulama yapıyorduk sonrasında gunluk 200ml vermeye başladık ama drenajdan geri gelen %20 den fazla olunca şimdi 3-4 gunde bir sulama yapıyoruz geri dönen suyu %20 ye denk getiriyoruz.
|
Sayın vetman996;
Yaptıklarınızı ilgi ile izliyorum. Çileklerinizinde iyi olduğuna sevindim. Bu sitede gördüğüm çilek yetiştirme ile ilgili güzel çalışmalardan biri de sayın mtugrul 33 ün (Topraksız tarımda Çilek Uygulamalarım ) çalışmalarıdır. Yanılmıyorsam, sulama sistemi açık sistemdi ve günde iki defa sulama yapıyordu. Yani Mersin şartlarında ki Nisan ayına ait sulama rejimi. Gerçi sorun anlaşılmış ve konu kapanmış gibi görünüyor ama, yinede Mersinli öğretmen arkadaşın bilgi ve deneyiminden faydalanmak gerekir diye acizane bilgilendireyim istedim. Sağlıkla kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025