agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)

yalandünya59 08-01-2013 08:55

Sevgili Vetman996,

Bu sana yazacağım son mesaj eğer tabi uslubunu değiştirip anlamaya çalışırsan ve nedemek istediğimi anlar düzgün kelimeler kullanarak yazarsan, hepimiz insan evladıyız mutlaka cevap yazacağım.

1- Bak kardeşim sen 2008 yılından beri burdaymışsın ama yazmıyormuşsun felan falan, ben ne zaman üye olmuşum ve sera bekçisini nezaman almışım bir bak bakalım, hatta Kudret Tezeli ara sor deki 'hocam sizden ilk sera bekçisini alan kimdir? Bir sor bakalım bana laf ebeliği yapmaya çalışma, essas hoş olmayan durum burası.

2-Bana şurdan anlam çıkardım, burdan anlam çıkardım gibi aramalara girip kendini bir yerlere takma, şu takıntıları artık bir yere bırak essas konuya gel lütfen.

3- 'sana bu tankı kuran üstad' kelimesinin içerisinde nerde aşağılayıcı veya kötü bir ifade var anlamadım, bi anlatta bilelim.

4- Sen drenaj tankının ayrı olduğunu yazmasan biz sana yardımcı olacağız, kardeş burası forum görülenleri, düşündüklerimizi yazmayacaksak ne anlamı kaldı forumun, paylaşımın, 'BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR' ifadesinin ne anlamı kalır sorarım sana,

5- Akçay ağabeye verdiğim cevabın altındaki ibareyi görmüyormusun, şu cımbızları bırakın artık elinizden sıktı ama artık,

Şu ifademden sen ne anlıyorsun iyi oku bakalım;

'Ancak benim için bu iş bitmiş değil, bu daha başlangıç'

Hakikaten acayip takmışsınız bişeylere yani, ancak bunun sonunu iyi görmüyorum Egolu insanlarıda hiç sevmemişimdir, takıntısız olsan, paylaşımcı olsan, samimi olsan ne kadar güzel olurdu.

6- Diğer bir husus drenaj tankın ayrı bile olsa sevgili dostum, 125 lt'lik tank sana az gelecek unutma fide sayın 5500 dü yanılmıyorsam, 1 çileğe vereceğin besinli suyu hesapla ve bunu 5500 ile çarp bakalım ortaya ne çıkacak, ikide bir 19 lt'lik tanka besin yetiştirmek zorunda kalacaksın, allah allah yahu insanca bişey yazıyoruz, anlamıyosun, pes yani...

7- Kardeş EGO'ları bırak gel 'topraksız tarım kırılma noktası' adı altında tartışalım bunları, burası yani senin konunda başka güzel şeyler paylaşılsın...

8- Son kez diyorumki;

'Bir insan karşısındaki insanı anlamak istediği kadar anlarmış'....
Tam senlik yani....

Hoşçakalınız efendim....

yalandünya59 08-01-2013 08:56

Sevgili İsmail ağabey,

İnanamıyorum sana, mustafanın yazdıklarından sende bu anlamı çıkardıysan pes yani...

Ellerinden öper, saygılarımı sunarım...

vetman996 08-01-2013 09:43

sevgili yalandünya merhaba. tartışmayı uzatmak niyetinde değilim. birbirimize karşılıklı cevap vererek bu forma herhangi bir katkımız olmaz. selamlar...

ekizilaslan 08-01-2013 10:01

son durum fotolatı var mı sayın vetman?

SAGEN 08-01-2013 10:19

Kimse üzerine alınmasın ve kimsede banamı yazıyor diye alınganlık yapmasın lütfen.
Ben bu sayfayı büyük bir keyifle takip edip birşeyleri öğrenip nasıl yapıldığını anlamaya çalışarak, ileride de bende böyle çalışmalara girmeyi düşünürken görüyorum ki herkes birbiriyle tartışıyor.
Birbirinizle tartışıp birbirinize laf yetiştirmekten başka bir şey yapamayacak duruma geldiniz neredeyse.
Günlerdir takip ediyorum hep aynı tartışmalar yok sen onu dedin yok sen bunu yaptın.
Rica ediyorum birşeyler öğrenmek istiyorum bilgilerinizden. Hepiniz çocuk gibisiniz biraz kendinize gelin. Hepiniz yaşını başını almış insanlarsınız. tartışma programına döndü ortalık.
Bu arada kimseyle polemiğe girmek için yazmadım bunuda dikkate alın lütfen.

BİLGİLERİNİZİ AKTARINIZ LÜTFEN, TARTIŞMALARINIZI DEĞİL....

SAYIN MALİNANIN DA BU DURUMA MÜDAHALE EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.

SAGILARIMLA.

vetman996 08-01-2013 10:24

5 Eklenti(ler)
sayın ekizilaslan. 2 gün önce çekilmiş fotoğraflardan paylaşıyorum:

vetman996 08-01-2013 10:28

Sayın SAGEN haklısınız. ben şahsen tüm arkadaşlardan özür diliyorum. selamlar... saygılar...

ekizilaslan 08-01-2013 10:33

bereketli olsun vetman. güzel haberleri de , inşallah çıkmaz çıkarsa problemleri de bekliyoruz. marulbenim 1. sıradaki hedefim. (marul, y soğan, domates, çilek) takipteyim kardeş Allah kolaylık versin

smnvrl 08-01-2013 11:07

Sn vetman996,

Toprağa eker iken sonbaharda ekimini yaparlar kış süresince beklemede kalır(soğuklanma ihtiyacı) bitki yaprak döker vs....İlkbaharda uyanır mayıs haziran mahsul alınır.....
(yanlış biliyor olabilirim lütfen düzeltin)

Topraksız da peki siz kış ayında da ürün almayı düşünüyor musunuz? Bu konuda ki görüşünüz nedir?

Saygılarımla....

Mustafa_cmbz 08-01-2013 11:21

3. ve 4. fotolarda saykaplarda poşet yok diğerinde poşet var hocam bunun sebebi nedir?

vetman996 08-01-2013 11:24

Sayın smnvrl. topraksız tarımın en büyük avantajı zaten erkendecilik. yani çok boş tartışmalar yapılıyor hayret ediyorum. topraklıda şu kadar, topraksızda şu kadar fide diklir vs. kardeşim şu günlerde çileğin kilosu 5-8 tl. 1 ay kadar önce izmirde 12 tl. den çilek satılıyordu. siz bu çileği haziran temmuz gibi 1.5-3 tl.den satarsınız. ama erkendecilik sağlarsanız daha güzel fiyatlara satarsınız. bizim topraksıza girmemizdeki ana etkenlerden biri de bu avantajdı. biz yanlış karar vermekten korktuğumuz için planladığımız günden 40 gün sonra dikim yaptık. sonucu hep birlikte göreceğiz ama bize yine de çilek konusunda uzman (sayın Oğuz Alper bey gibi) arkadaşların yardımlarına da ihtiyaç var. selamlar... saygılar...

vetman996 08-01-2013 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mustafa_cmbz (Mesaj 1082406)
3. ve 4. fotolarda saykaplarda poşet yok diğerinde poşet var hocam bunun sebebi nedir?

Sayın Mustafa biz deneme üretimi yapmaktayız. sistemleri denediğimiz gibi ortamları da deniyoruz. bazıları poşet+cocopeat+ pomza, bazıları sadece cocopeat, bazıları cocopeat+pomza vs. bazıları drenajlı kanal, bazıları sadece poşet, bazıları drenajsız kanal vs.
gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. selamlar...

smnvrl 08-01-2013 11:38

Sn vetman996,

Fiyat konusunda haklısınız, aynı ilde olmamızdan dolayı şu bilgileri paylaşmak isterim.Mayıs haziran ayında topraklı sistemde ürettiğimiz çileğin ilk 1-2 eli 2-2.2 tl sonrakileri çileğin bollaşmasına müteakip 1.8-1.5 tl .İç piyasaya verilecek ise 1.8 tl nin üstü hayal 1 tl 0.75 tl ye kadar yolu var.

Saygılarımla.

yalandünya59 08-01-2013 12:17

Sevgili Vetman,

Olgun davranışın ilkönce teşekkürlerimi iletirim, şimdi gelelim fiyat politikası ve çilekle ilgili fikirlerime;

1- Topraksız tarımın erkencilik sağlayacağı kesindir dostum, bunu üzerine basa basa söylüyorum, ancak hangi üründe ne kadar erkencilik sağlayacağı değişkendir, yani domatesde 15 gün ise bu çilekte 1 ay olabilir, kesinlikle katılıyorum.
Topraksız tarımın en büyük faydası 'Turfanda' dediğimiz cinsten ürün çıkarıp satmakki en büyük karda burdadır, tonaj ikinci planda olmalı, ancak tonajada faydası olacağı kanaatindeyim ancak ne kadar olacak onu zaman ve senin paylaşımların gösterecek, benim aslında essas anlatmak istediğim her çilekten 1 kg kesin alırsın diyenlere göre hesap yapmamandır.
Bu işin tonaj kısmı şunlara bağlıdır sevgili dostum:

1-Güneşlenme (ısıl ortam) yani bu sene havalar aralık ayında bol güneşli ise durum farklı, ancak diğer bir yıl aralık ayında eksi değerlerde görülünce durum farklı olacaktır, bu durum birazda kısmet meselesi ilahi güce bağlı yani.
2- Diğer hususlar ise drenajın sağlam çalışmasından tutta, besin formülünün doğruluğuna, kültürel işlemlerin yapılmasına, ve hernekadar zararlı yok densede oluşabilecek zararlılara karşı mücadele diye sayabilirim.

3- Benim kıvırcıkları verdiğim yerel marketin şuanki daha doğrus akşamki 07/01/2013 tarihli (perakende) 6,99 tl kg fiyatıdır, marketin satınalma sorumlusuna sordum istanbul halden 5 tl/kg fiyata almışlar, çilekler fenada değildi hani, ancak alıp yemedim tadına bakmadım.

4- Diğer bir husu sera yani ortam sıcaklığı diyebilirim, çilek özellikle kısa gün çeşitleri -10 derecenin altına geldiğinde ki bu senin orda biraz zor şanslısın, ilk dölü kaybersin ancak bu herşey bitti hiç alamazsın anlamında değildir, atıyorum şiddetli hava şartlarında hedef 1 kg ise, 750 gr alırsın yinede alırsın ama.

5- Seranın ısıtılması ile harcanacak masrafa bu ilk döl değermi sevgili dostum onu bilemem denemek lazım, bence hiç gerek yok 200 gr eksik al ama bu işlerle uğraşma derim, ancak daha öncede sana yazdığım gibi çift kat Pe naylonu kullanabilirsin..

Bence hem topraklıda hem topraksızda çalışan veya bişeyler ekip satan birisi olarak yazıyorum, en büyük avantaj özellikle T ve Merdiven sisteminde kullandığın kanalların zeminde yüksekliğidir, bu çok ciddi bir ısı fazlalılığı demektir, inan çok farkedecektir. Bunu sana test ettirebilirim, saykap kanalların üzerlerine naylon kapatmadıklarının kenarından soğuk bir havada biraz açtır, ancak bunu besin verdikten sonra yap. Elini veya parmağını cocopeatin içerisine sok, inan o muazzam ısı farkını hissedeceksin.

Şimdilik bu kadar, insanların birbirine anlayışla yaklaşması kadar hayatta hiçbirşey güzel olamaz....

Allah yar ve yardımcın olsun sevgili kardeşim....

smnvrl 08-01-2013 12:29

Sn yalandünya,

Isıtma konusu geçmişken şu an seralarınızda kullandığınız ısıtma sistemi için, değerli tecrübelerinizle birlikte bir kaç resim paylaşımında bulunabilir misiniz ?

Saygılarımla...

Manifesto 08-01-2013 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1082445)
Sn yalandünya,

Isıtma konusu geçmişken şu an seralarınızda kullandığınız ısıtma sistemi için, değerli tecrübelerinizle birlikte bir kaç resim paylaşımında bulunabilir misiniz ?

Saygılarımla...

Sy.smnvrl.Isıtma konusu bir sır galiba.Bir kaç defa soruldu cevap vermedi sy.vetman.:o

Sy.vetmanın pratik ısıtma konusunda bir kaç tahminim yok değil.:D

yalandünya59 08-01-2013 12:47

Sevgili Smnvrl,

Şuanda seralarımda herhangi bir ısıtma tertibatı yoktur, zaten seramın 1 tanesinde kıvırcık var, diğer ise satıldı boş şuanda.
Daha öncede dediğim gibi Şubat/15 veya 25 gibi İceberg (atom) marul ekeceğiz...

Sevgili MANİFESTO,

Daha önce bana ısıtma konusu sorulmadı, sadece 'sera içinde ısıtma' ile ilgili bir başlık altında bazı fikirler sunmuştum.

Ancak yanılmıyorsam Kudret Tezel hocam sevgili Vetman996'ya bekçiyi kurmaya gittiğinde bir sistemden bahsetmiş, onuda hepiniz sormuşsunuz sevgili vetman996'ya ama hala cevap vermemiş, ben vereceğini tahmin ediyorum.
Bekleyip görelim bakalım, sevgili dostlar....

smnvrl 08-01-2013 12:57

Sn vetmanın, müsait olduğunda ısıtma sistemini anlatacağını düşünüyorum.Isıtma sistemi şu an ayrı bir konu gibi görünse de topraksız tarım için olmazsa olmazlardan biri bence.Her mevsimde ürün çıkarabilmek hele ki ürünün pazarda az olduğu zaman pazara ürün sürebilmek rekabet gücümüzü arttıracaktır.O yüzden uygulanan sistemlerden örnekler görmek istemiştim.Pratik basit ve az maliyetli :)

saygılarımla.

yalandünya59 08-01-2013 13:11

Sayın Smnvrl,

Ayrıca dün paylaştığınız o sıcacık resimler için şükranlarımı sunarım.

Cevap vermedim konu kaydı gitti, sevgili malina konuyu taşırken sanırım bişeyler oldu.

Ancak hatırladığım kadarıyla sorularına cevap vereyim dostum;

1- Malç naylonunun altına damlama sulama yerleştirilir (topraklıda) başkaca bir sulama tertibatı yoktur, çileğe su bu hortumlardan verilir.
Ayrıca yaz aylarındaki ekimlerde üstten yağmurlama sisteminde sulama vardır, oda yaz ayı olduğu için fidelerin tutmasını arttıran bir faktör olarak yapılmaktadır.

2- Çiftlik gübresi hariç (taban gübresi) fide ekimden sonra, ve çiçek döneminde damla sulamayla verilen fenni gübrelerde vardır. Amonyum fosfat, diamonyum fosfat gibi.

3- Bence en ilginci ise yapraktan verilen ve bitkinin köküne kadar inen Roa'dır, bunu denemek lazım vede kesin deneyeceğim, ayrıca bildiğim diğer bir sıvı ise Black-strong'tur, ancak bu malzeme ile ilgili bir çilek araştırması duymadım.

Roa kısmına şimdi burada sevgili Oğuz Alper olsa çok güzel şeyler yazacaktır diye tahmin ediyorum.
Kendisi gerçekten özellikle çilek konusunda uzman diye biliyorum. ve ******* öyle, hem topraklı hem topraksız tarımda ROA faktörü müthiş bu gözle bile farkediliyor...

Sevgili Smnvrl, başka sormak istediğin birşey varsa bilgim dahilinde cevaplandırabilirim...

Saygılar, dostlar...

vetman996 08-01-2013 13:13

Sevgili Dostlar merhaba.
Şu an deneme seramızda herhangi bir ısıtma düzeneği yok. ileride yapacağımız serada biyogaz sistemi kuracak ve etlik kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübrelerden biyogaz elde ederek ısıtma yapacaktık. ama Sayın Kudret hocamız etlik kümesimizi ısıtmak için kullandığımız kalorifer kazanı büyüklüğündeki sobanın bacasına bir düzenek kurarak seramızda yeterli ısınma elde edebileceğimizi söyledi. bu konuda uzman bir mühendis arkadaşa da danıştık çok güzel olur dedi. ısınmayla ilgili problemi ileride bu şekilde çözecek gibiyiz.
Sayın smnvrl. şu an ısınmayı besin eriğini ısıtarak yapacağız. en azından denemiş olacağız.
Sayım MANİFESTO sizin pratik ısınmayla ilgili tahminlerinizi (veya önerilerinizi) ben de merak ettim.
Sayın yalandünya yaklaşımınız ve paylaşımınız için ben de çok teşekkür ederim sevgili kardeşim.
Selamlar... Saygılar...

smnvrl 08-01-2013 13:23

1 Eklenti(ler)
Sn vetman,

Aşağıda resmi görülen sisteme yakın bir sistem midir? Soba borusunun etrafında dönen su borularının ısınmasıyla oluşan sıcak suyun sera içerisinde dolaştırılması.

(resim alevısı sistemlerinden alıntıdır.)

ankafar 08-01-2013 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1082474)
Sevgili Dostlar merhaba.

Sayın smnvrl. şu an ısınmayı besin eriğini ısıtarak yapacağız. en azından denemiş olacağız.
Selamlar... Saygılar...

Rica etsem bunu biraz açabilir misiniz?

vetman996 08-01-2013 13:37

Sayın smnvrl. soba borusunun etrafında dönen su borusu değil de hava borusu düşün. sera içinde sıcak su dolaşmıyor. seranın içindeki havayı alıp ısıtarak sıcak hava üfleyen bir sistem.
siz mühendissiniz. sizce fikir nasıl?

yalandünya59 08-01-2013 13:43

Sevgili Vetman996,

Aklın yolu bir bence mükemmel bir fikir bu. Neden?

Çorluda bir elektronik mühendisi arkadaşım var (mustafa değil), kendisi elektronik mühendisi ancak, mekaniğede kafayı takmış bir adam, zaten bu elektronikçiler mekaniğe çok meraklı.

Kendisine bir yerin ısıtılmasının en kolay yolu nedir? diye sormuştum.
Oda üflemeli ısıtma şeklidir demişti,yani klima mantığı.

Ancak burada üflemeli ısıtıcı elektrikli olursa,işin maliyeti yüksek olacaktır, ancak
kazandaki ısının üfleme ile seraya verilmesi oldukça makul bir fikir gibi duruyor, denemeye değer sevgili vetman996...

Saygılar...

smnvrl 08-01-2013 13:43

Sn vetman,

Isının taşınması daha çok makina müh. uzmanlık alanına girmekte.Ama şunu diyebilirim seranız ile sobanız arasında mesafe uzak ise havayı nakletmek suyu nakil etmeye göre daha problem olabilir.Güzel bir fikir ve güzel bir proje sonuçlarını bekleyeceğim.

Saygılarımla.

vetman996 08-01-2013 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1082483)
Rica etsem bunu biraz açabilir misiniz?


Sayın ankafar. henüz kesinleştiremedik ama ben size düşündüğümüz sistemi akatarayım. deneyimli arkadaşların katkılarına ihtiyacımız var.
su deposun içinde su ısıtıcı olacak ve termostadlı bir düzeneği olacak. belli bir ısıya gelince devreden çıkacak. ayrıca zaman ayarlı bir sistemi olacak ve sera bekçisi sulama yapmazdan 5 dakika önce suyu ısıtacak. sadece sulama yapılacağı zaman besin eriği ısıtılacak. sistemi kabaca bu şekilde düşünüyoruz. konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan paylaşım bekliyoruz.
selamlar... saygılar...

SAGEN 08-01-2013 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1082487)
Sayın smnvrl. soba borusunun etrafında dönen su borusu değil de hava borusu düşün. sera içinde sıcak su dolaşmıyor. seranın içindeki havayı alıp ısıtarak sıcak hava üfleyen bir sistem.
siz mühendissiniz. sizce fikir nasıl?

Sayın VETMAN996;

Ben bu bahsettiğiniz sistemin benzerini evde kendi terrariumum içerisinde kullanmıştım geçen sene.
Bir hortum ucuna bilgisayar fanı takarak yaptığım bir düzenekle kalorifer peteği üzerinden havayı fan vasıtası ile terrarium içerisine gçndererek oldukça başarılı bir ısıtma sağlamıştım.

Tecrübe ile sabittir. Büyük ihtimalle uygun şartlarda sizdede işe yarayacağı konusunda umutluyum.

SAYGILARIMLA.

smnvrl 08-01-2013 14:20

Sn vetman,
Sera bekçisi ne kadarlık zaman süreleri ile devreye girip çalışmaktadır? Ayrıca suyu kaç derece sıcaklığa çıkarmak gerekmektedir? İsterseniz 300 watt akvaryum ısıtıcısı ile 19 litrelik su bidonunun kaç dk da sizin istediğiniz sıcaklığa geleceğini akşam deneyeyim, oran orantı hesabı ile sizin sistemin üç aşağı beş yukarı kac watt ısıtıcı ile ısınacağını buluruz.

yalandünya59 08-01-2013 14:41

Sevgili Smnvrl,

Buradaki kazanda oluşan sıcak hava üflenecek herhalde, dolayısıyla kazan seranın içerisinde olacaktır, **** öyle olmalı bence...

Benim seraların olduğu köye yakın bir başka seraları olan Ekrem amca, 4 serasın var, fakat 1 serasına özel soba tasarlatmış bu sobanın ön kısmınada fun koymuş seranın içerisine üflüyor, kendisine bu sobayla kışın ürettimi yapıyorsun? diye sorduğumda.
Hayır üretimde kullanmıyorum, tohumları fide haline getirmek için kullanıyorum dedi.

Yani bu sera fidelik serası olmuş oluyor, ancak bizim burası Trakya seranın içerisine sobada,kazanda kursanız pek bişey değişmeyecek bence 24 saat ısı kontrolü gereklidir,
Gündüz ısıt gece seralardan eve gel, yani ısıtma yapma. Sonuç ne olur bilemem?
Ancak ben bitkinin dilinden kendimce anladığım kadarıyla söyliyeyim, bitki ısının bir alçalıp bir yükselmesini benimsemeyecek strese girecek hatta zatürre olup ölecektir, diyebilirim.

Yani uzun lafın kısası sevgili dostlar benim şahsi fikrim tam ve sürekli kontroldür.

Diğer bir yaşanmış örneği anlatayım!...

yalandünya59 08-01-2013 14:58

İpsalada Topraksız Tarım Serası,

Sevgili İdris bu konuyu çok iyi biliyor, kendisiyle görüştü diye biliyorum.

2 Dönüm topraksız tarım serası (İpsalada), bu sera tamamı camla kaplı, tam profesyonel,
lityit kömürü ile ısıtılıyor, ve topraksız tarımda domates üretimi yapıyor, ayrıca kendisi bayan bir girişimci.

Bu sene anlam veremedikleri bir şekilde tüm domatesleri kaybetmiş.

Ben Isıtma dedim, ancak ısıtma ile ilgili değil, sebebini şuanda araştırıyorlarmış...

Aslında şahsi fikrim şudur;

Topraklı olsun topraksız olsun ısıtmalı cam seranız bile olsa, daha risksiz daha rantabl olan ürün gamında üretim yapılmalı diye düşünüyorum.
Topraklı veya topraksız üretimde domates inanılmaz derecede riskli bir ürün, ancak ****** hiçbirşey imkansız değildir.

Aslında düşünsenize topraklı bir serada ısıtma yapıyorsunuz ve bu sera 2 dönüm, ısı içeride stabil 15 derece veya 12 derecede tutabiliyorsunuz, özellikle İceberg (atom marul) bayılacaktır bu işe, yüksek sıcaklığı sevmez.
Hani 12 ve 15 dereceleride serada sağlamak pekte zor olmasa kışın belli dönemleri hariç mesela geçen 10 gün içerisinde bizim burada sıcaklık hiç 10 derecenin altına düşmedi.

Bu arada İceberg bizim burada kilo ile satılıyor, perakende kilosu şuan (07/01/2013), 5,20 tl'dir. (Beşlira yirmi kuruş kilosu)
Toptanıda tahmin ediyorum 4 tl felandır.

Topraklı olsun topraksız olsun düşük ısıya ihtiyacı olan ürünler bence basit bir ısıtma sistemi tertibatı ile sürekli yetiştirilebilir, tabi domates hariç.
Ancak ****** başka konularda var, siz ortamı istediğiniz değere set ettiniz, bitkinin gelişmesinde daha pek çok bilinmeyen etkileri bulunan 'Güneş' eksikliği nasıl giderilecek.

Buda güneş ışınlarına yakın ışık şiddeti olan aydınlatma sistemleri ile olabilirmi?

Sevgili dostlar bunların hepsi olabilirde olmayabilirde sonuçta riski minimize ederek, kazandıkça değişik yönlere dönmek araştırma yapmak daha sağlıklı olacaktır kanaatindeyim...

Saygılar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025