agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)

vetman996 01-03-2013 10:57

Biz çiçek mevzusunu bir çok dosta danışdık. Dedikleri şuydu:
1-çilekleriniz büyümeyi tamamlamamış. ilkönce onların büyümesine fırsat verin
2-seranızda ısıtma sistemi yok. don olduğunda özellikle çiçekli çilekler zarar görür.
3-verdiğiniz Ec değeri düşük. bu düşük Ec değerinde çiçek bırakmayın
4-kökler yeterince gelişmeden çiçek bırakmanız doğru olmaz.
5-uniform bir meyve istiyorsanız aynı anda çiçek bırakın. vs. vs.

Sayın Manifesto çiçek koparmak hususunda yazdığım aşağıdaki yazıya da:
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1090456)
Merhaba Sevgili Dostlar;

Kıymetli dostlar, deneme seramızda çiçekler açıyor biz koparıyoruz ama bir yandan da yanlış mı yapıyoruz diye tereddüt ediyoruz. malum dikim işinde geç kaldık, ilk açan çiçeklerin de koparılması gerektiğini biliyoruz çünkü kökün daha sağlıklı gelişmesi için bu gerekiyor. bir kaç çiçeği koparmaya kıyamadık, resimlerini sizlerle de paylaşalım istedik. sizce bu çiçekleri koparmak gerekiyor mu. ayrıca fide üzerinde ilk dikim zamanından kalma kurumuş kollar var, bunların da toplanması gerekiyor mu. değerli dostlardan paylaşım bekliyoruz. selamlar... saygılar...

269. mesajıyla böyle cevap vermişti.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1090487)
Bitkileriniz gelişemediği için meyveleri büyütmekte zorlanacak zamanından önce yaşlanacak ve hastalık ve zararlılara mukavemeti zayıflayacaktır.
Bir sırayı bırakın diğerlerini koparın,farkı görürsünüz.
Nasıl olsa deneme serası.

Şu bir gerçek ki havalar ısınınca çileklerimizin büyümesi de hızlandı. dün çok soğuk ve don bekleniyordu, biz bunu da atlattık. çiçeklerimizi kesme işini de sonlandırma kararı aldık.
ilk çiçekler koparma işi tüm çileklerde ise biz de zaten tüm çileklerin ilk çiçeklerini ancak kesmişizdir. selamlar...

Manifesto 01-03-2013 11:02

Doğru zamanda uygun çeşit ve ısıtma işi halledilirse çiçek koparmayada gerek kalmayacaktır.

vetman996 01-03-2013 11:11

Sayın Manifesto haklısınız. ıstma işini büyük serayı yaptığımızda paylaştığımız gibi yapmayı düşünüyoruz.
-çiçek koparmayla ilgili olarak yukarıda sayılan maddeleri yorumlayabilirmisiniz.
-çilekte çiçekleri bıraktıktan sonra yapılması gereken işlemleri paylaşabilirmisiniz.
-bizim deneme serasıyla ilgili olarak (deneme serası değil de normal seraymış gözüyle bakarak) özeleştiri yapabilirmisiniz.
-çilekteki lezzeti oluşturabilmek için yapılması gereken işlemleri de paylaşabilirmisiniz. selamlar... saygılar...

vetman996 01-03-2013 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1111525)
Sayın Vetman996,
...

Besinli suyu geri atma yani seradan tahliye etme konusunu iyice bir düşün hatta, bence 1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et dene, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.

Allah yar ve yardımcın olsun, Hayırlı cumalar...

Saygılar...

Sayın yalandünya59
"1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et" inan ne demek istediğini anlamadım dostum. daha açıklayıcı paylaşımınızı bekliyorum.

Manifesto 01-03-2013 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1111558)
Sayın Manifesto haklısınız. ıstma işini büyük serayı yaptığımızda paylaştığımız gibi yapmayı düşünüyoruz.
-çiçek koparmayla ilgili olarak yukarıda sayılan maddeleri yorumlayabilirmisiniz.
-çilekte çiçekleri bıraktıktan sonra yapılması gereken işlemleri paylaşabilirmisiniz.
-bizim deneme serasıyla ilgili olarak (deneme serası değil de normal seraymış gözüyle bakarak) özeleştiri yapabilirmisiniz.
-çilekteki lezzeti oluşturabilmek için yapılması gereken işlemleri de paylaşabilirmisiniz. selamlar... saygılar...

Bakın şu ana kadar bu işin nasıl yapılması ve hangi kaynaklardan bilgi toplanması gerektiği konusunda ön bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum.

Yukardaki mesajlara cevap kolay fakat size tel numaramı yazdım aramadınız.

Mesajlaşma çogu zaman bildiğini ifade etmekten uzak.

İsmail Karagülle 01-03-2013 12:22

Vetman , sen işi çözmüşsün .Yukarıda derlediğin bilgilerin hepsi doğru .

Biz çiçek mevzusunu bir çok dosta danışdık. Dedikleri şuydu:
1-çilekleriniz büyümeyi tamamlamamış. ilkönce onların büyümesine fırsat verin
2-seranızda ısıtma sistemi yok. don olduğunda özellikle çiçekli çilekler zarar görür.
3-verdiğiniz Ec değeri düşük. bu düşük Ec değerinde çiçek bırakmayın
4-kökler yeterince gelişmeden çiçek bırakmanız doğru olmaz.
5-uniform bir meyve istiyorsanız aynı anda çiçek bırakın. vs. vs.

Bu bilgilerin hepsi de doğru . Tek tek değil hepsinin yerine gelmesi gerekir.

vetman996 01-03-2013 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1111563)
Bakın şu ana kadar bu işin nasıl yapılması ve hangi kaynaklardan bilgi toplanması gerektiği konusunda ön bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum.

Yukardaki mesajlara cevap kolay fakat size tel numaramı yazdım aramadınız.

Mesajlaşma çogu zaman bildiğini ifade etmekten uzak.

Sayın Manifesto çok haklısınız kardeşim ya. siz telefon numaranızı yazdınız ve ben arayamadım. inanın şimdi hatırladım cumartesi görüşürüz dediğimi. biraz iletişim sorunum da var. şu an tarım ilçe müdürlüğündeki işimin başındayım. yarın mutlaka ararım kardeşim. daire, büyükbaş işi, kümes işi, sera derken bazen bir kaç parçaya bölünebiliyoruz.
Mesajda dediğiniz gibi bilgilerinizi ifade edemeyebiliyorsunuz. belki telefonda daha iyi anlatılıyor ama yüzyüze görüşebilmek en ideali. sizi zaten ziyaret edeceklerimiz listesine almıştık. siz değerli dostlar sayesinde birşeyler öğrenip uygulamak ve paylaşmak bize de mutluluk veriyor. görüşebilmek umuduyla selamlar... saygılar...

Manifesto 01-03-2013 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1111612)
Sayın Manifesto çok haklısınız kardeşim ya. siz telefon numaranızı yazdınız ve ben arayamadım. inanın şimdi hatırladım cumartesi görüşürüz dediğimi. biraz iletişim sorunum da var. şu an tarım ilçe müdürlüğündeki işimin başındayım. yarın mutlaka ararım kardeşim. daire, büyükbaş işi, kümes işi, sera derken bazen bir kaç parçaya bölünebiliyoruz.
Mesajda dediğiniz gibi bilgilerinizi ifade edemeyebiliyorsunuz. belki telefonda daha iyi anlatılıyor ama yüzyüze görüşebilmek en ideali. sizi zaten ziyaret edeceklerimiz listesine almıştık. siz değerli dostlar sayesinde birşeyler öğrenip uygulamak ve paylaşmak bize de mutluluk veriyor. görüşebilmek umuduyla selamlar... saygılar...

Kimsenin yanlış yönlenmesini zarar etmesini istemiyoruz.

Ben şöyle yaptım,böyle ettim türünden ifadeleride pek sevmem itici gelir.Ama 15 yıllık ziraat haytımda en başta ben bi şeyler öğrendiğimi düşünüyorum.

casper1 02-03-2013 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1111561)
Sayın yalandünya59
"1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et" inan ne demek istediğini anlamadım dostum. daha açıklayıcı paylaşımınızı bekliyorum.

Sayın yalandünya59,Eğer dediğinizi sayın vetman uygulayacaksa sanırım bahsedilen sıraya ayrı besin hazırlaması gerekecek.Yoksa drenajı tanka göndermese de yine tanktan gelen besini kullanacağı için değişen birşey olmaz.

vetman996 03-03-2013 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1111616)
Kimsenin yanlış yönlenmesini zarar etmesini istemiyoruz.

Ben şöyle yaptım,böyle ettim türünden ifadeleride pek sevmem itici gelir.Ama 15 yıllık ziraat haytımda en başta ben bi şeyler öğrendiğimi düşünüyorum.

Sayın Manifesto merhaba.
Sizden öğrenecek çok şeyimiz var, bunu daha iyi anladım. Dostane tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Biz okyanusta hedefini belirlemiş yelkenli gibiyiz. bu yelkenli yanlış limanlardan hareket edebilir. ama en önemlisi doğru hedefi belirlemek ve gece vakti de yolunu aydınlatacak sizler gibi fenerlerin yardımıyla doğru hedefe ulaşabilmektir....
Selamlar... Saygılar...

İsmail Karagülle 03-03-2013 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1112624)
Sayın Manifesto merhaba.
Sizden öğrenecek çok şeyimiz var, bunu daha iyi anladım. Dostane tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Biz okyanusta hedefini belirlemiş yelkenli gibiyiz. bu yelkenli yanlış limanlardan hareket edebilir. ama en önemlisi doğru hedefi belirlemek ve gece vakti de yolunu aydınlatacak sizler gibi fenerlerin yardımıyla doğru hedefe ulaşabilmektir....
Selamlar... Saygılar...

Rüzgarın bol olsun. Yelkenlerin hep şişkin olsun .;)

vetman996 03-03-2013 19:03

5 Eklenti(ler)
Sayın İsmail Bey rüzgarımızın bol olması temennileriniz için teşekkürler...
Biraz fotoğraf paylaşalım:

vetman996 03-03-2013 19:07

5 Eklenti(ler)
Çiçeklerimizi kesmeyi bıraktık. inşallah meyvelerimizin de fotoğraflarını paylaşabiliriz....

Manifesto 03-03-2013 19:07

Havalar ısınınca bitkiler canlanmaya başladı.

Zemindeki otları temizlemeyi düşünmüyormusunuz.

vetman996 03-03-2013 19:09

4 Eklenti(ler)
bugünlük bu kadar fotoğraf yeter sanırım...

vetman996 03-03-2013 19:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1112847)
Havalar ısınınca bitkiler canlanmaya başladı.

Zemindeki otları temizlemeyi düşünmüyormusunuz.

Sayın Manifesto, zemindeki otları ilkönce yoldurduk ama tekrar çıktı. bu hafta içinde çapalayıp yok edeceğiz inşallah.

Manifesto 03-03-2013 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1112854)
Sayın Manifesto, zemindeki otları ilkönce yoldurduk ama tekrar çıktı. bu hafta içinde çapalayıp yok edeceğiz inşallah.

Bence çapalamayla uğrraşmayın.Ot ilacı atın.

Ama ot ilacınızın sistemik olmasın kontak tesirli olsun.Sistemik etkili ot ilacı çileklerinize zarar verebilir.

Kontak tesirli,Paraguat içerikli ot ilacı kullanabilirsiniz.2 günde kurutur.

İsmail Karagülle 03-03-2013 21:58

,Paraguat içerikli ot ilacı

Gerçi emin limanların bilgisi ama insan düşünmeden de edemiyor.

Aman sakıncalı değildir, inşallah.

Manifesto 03-03-2013 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1113007)
,Paraguat içerikli ot ilacı

Gerçi emin limanların bilgisi ama insan düşünmeden de edemiyor.

Aman sakıncalı değildir, inşallah.

Endişeniz nedir?

İsmail Karagülle 03-03-2013 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1113016)
Endişeniz nedir?

endişem , bir yerlerde okumuştum. Bilhassa toprakta tarımda kullanılan bu ilaçların bazıları , bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.

paraguayda yetişen bir bitkinin yaprakları bizde obeziteye karşı çay olarak kullanılıyor . Millet şifa bulacağım diye içerken , Bazı ülkeler bu maddenin toprakta yabancı otlara karşı kullanımında bitkinin yapısına geçeceğinden ve zararlarından söz ediyor.

Bu büyük çelişki . Hangisi doğru gerçekten bilemiyorum .

Ama benim topraksız tarıma ilgimi artıran ve beni cezbeden en önemli etken , Topraktan gelecek bazı zararların , ortamda toprak olamadığı için , bunlara karşı ilaç kullanma zorunluluğu olmayışından kaynaklanıyordu.

Toprak yoksa oradan gelecek hastalık vs de yok, o zaman buna karşı ilaçlama da yok.

çok küçük miktarlarda , yediklerimizden geçecek ilaç kalıntıları da yok demektir.

Şimdi , Yabani ota karşı ilaç denilince , irkilmedim desem yalan olur.

Madem ilaç kullanacağız, toprağın suyu mu çıktı?

Topraksız tarımın , birinci tercih nedeni ilaçlara ihtiyaç duyulmamasıydı .

Verim vs sonra gelen tercih nedenleriydi.

Endişem bu yüzdendir.

sağlıcakla kalın .

Manifesto 03-03-2013 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1113041)
endişem , bir yerlerde okumuştum. Bilhassa toprakta tarımda kullanılan bu ilaçların bazıları , bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.

paraguayda yetişen bir bitkinin yaprakları bizde obeziteye karşı çay olarak kullanılıyor . Millet şifa bulacağım diye içerken , Bazı ülkeler bu maddenin toprakta yabancı otlara karşı kullanımında bitkinin yapısına geçeceğinden ve zararlarından söz ediyor.

Bu büyük çelişki . Hangisi doğru gerçekten bilemiyorum .

Ama benim topraksız tarıma ilgimi artıran ve beni cezbeden en önemli etken , Topraktan gelecek bazı zararların , ortamda toprak olamadığı için , bunlara karşı ilaç kullanma zorunluluğu olmayışından kaynaklanıyordu.

Toprak yoksa oradan gelecek hastalık vs de yok, o zaman buna karşı ilaçlama da yok.

çok küçük miktarlarda , yediklerimizden geçecek ilaç kalıntıları da yok demektir.

Şimdi , Yabani ota karşı ilaç denilince , irkilmedim desem yalan olur.

Madem ilaç kullanacağız, toprağın suyu mu çıktı?

Topraksız tarımın , birinci tercih nedeni ilaçlara ihtiyaç duyulmamasıydı .

Verim vs sonra gelen tercih nedenleriydi.

Endişem bu yüzdendir.

sağlıcakla kalın .

Pestisit kalıntılarının insan sağlığına olumsuz etkileri konusundaki endişelerinize katılıyorum ama Bu sera organik ürün üreten bir sera değil.Ayrıca ot ilacını yetiştirme ortamına değil zemindeki otlara tavsiye ettik.

İsmail Karagülle 03-03-2013 23:41

manifesto, Hani bir söz vardır . Ne şeytanı gör ne salavat getir. İlacı seraya sokmadan azıcık fazla emekle bu iş halledilmeye çalışılsa , galiba içimize daha iyi sinecek .

Tabii siz profesyonel olarak , daha az emekle sonuç alınacak bir yol olarak önermekte tamamen haklısınız. Tercih üreticinin elini taşın altına koyan müteşebbisindir.

Vetman arkadaşım, azıcık bir yer ayırırsan memnun olurum . Ben ziyaretine geldiğimde ilaçsız o kısımdan çilekleri tatmak arzusunda olurum . ( tabii şaka ):D:D

Manifesto 03-03-2013 23:48

Sera içinde yabancı otlar bir çok hastalık ve zararlılara davetiye çıkarırlar. Yaptıkları terlemeyle sera içi nismi nemi arttırırlar.

İşin en doğrusu zemine taban sergisi sermektir.

İsmail Karagülle 03-03-2013 23:49

Sera içinde yabancı otlar bir çok hastalık ve zararlılara davetiye çıkarırlar. Yaptıkları terlemeyle sera içi nismi nemi arttırırlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1113089)
İşin en doğrusu zemine taban sergisi sermektir.

iMZAMI ATARIM.

Manifesto 03-03-2013 23:57

Dahada doğrusu zemini ahşap parke kaplayıp,alttan ısıtmalı yapmak :D (Şaka)

İsmail Karagülle 04-03-2013 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1113097)

Sonuncusu en güzeli oldu . Benim sera malum orman içinde , ormancılara yakalanmadan , taslak yaparım ( parkenin ham hali) Bir de sildik mi ? üzerine de yat verniği . Bu iş tamamdır. :D:D:D

vetman996 04-03-2013 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1113097)

Sayın Manifesto zemine marul dikmeyi düşündük ama açgözlülük olur veya hata yapabiliriz düşüncesiyle de vazgeçtik. sadece orta sırada tel askıya aldığımız fide naylonlarındaki çilek fidelerinin altına deneme amaçlı marul diktik. yukarıdaki çilekleri damlama sulamayla suluyoruz. fide naylonlarının drenaj deliklerinden akan besin eriği de topraktaki marulları suluyor. deneme yapıyoruz ama toprağa diktiğimiz marulların sulanması çileklere zarar vermeyecekse (içerideki rutubeti artırması veya oksijen yetersizliği vs.) alt zemini komple marul yapabiliriz aslında:))

Manifesto 04-03-2013 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1113106)
Sayın Manifesto zemine marul dikmeyi düşündük ama açgözlülük olur veya hata yapabiliriz düşüncesiyle de vazgeçtik. sadece orta sırada tel askıya aldığımız fide naylonlarındaki çilek fidelerinin altına deneme amaçlı marul diktik. yukarıdaki çilekleri damlama sulamayla suluyoruz. fide naylonlarının drenaj deliklerinden akan besin eriği de topraktaki marulları suluyor. deneme yapıyoruz ama toprağa diktiğimiz marulların sulanması çileklere zarar vermeyecekse (içerideki rutubeti artırması veya oksijen yetersizliği vs.) alt zemini komple marul yapabiliriz aslında:))

Olmaz.

Sıcaklık istekleri farklı.Marul soğuğu sever çilek sıcağı.Başka nedenlerde var ama konu dağılmasın.

İsmail Karagülle 04-03-2013 00:23

Vetman ,
Marulu bizim serada yeriz.
Ispanak ve marul bizden .

vetman996 04-03-2013 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1113085)

Vetman arkadaşım, azıcık bir yer ayırırsan memnun olurum . Ben ziyaretine geldiğimde ilaçsız o kısımdan çilekleri tatmak arzusunda olurum . ( tabii şaka ):D:D

Sayın İsmail Bey, siz yeter ki gelin seramıza. sizin sorduğunuz benim de yüzyüze anlatmak istediğim sanen keçisi ve düve ile de ilgili detayları aktarayım (en son bu şekilde kararlaştırmıştık diye hatırlıyorum). Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister çilek bahane. selamlar... saygılar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025