agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Nicea / Domates Serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/27607.htm)

ekaragoz 29-05-2012 09:41

Sayın Nicea,
Tertemiz seranız ve domatesleriniz yanında, yaşadıgıniz problemleri söylemeseniz hersey güllük gülistanlık anlayacaktim. Hepsi bir tecrübedir sanıyorum, bunun da parayla ölçülür olmadığını düşünüyorum. Allah (c.c.) yolunuzu açık, kazancınızı bol eder inşallah.
Burada geçtiğimiz hafta köyüme dolu yağdı, dize kadar demem sanırım boyutu hakkında fikir verir. 72 da mahsulü toplamasına bir hafta kala, toprağa veren dayımla, henüz görüşemedim.
Demek ki hersey bilmek ve doğru uygulamak değil. Hepsini doğru yapsanız da, kader ve kısmet.

nicea 29-05-2012 10:48

teşekkürler sayın ekaragoz , son 1 yılda edindiğim tecrübeler ve öğrendiklerim paha biçilemez.
son yazdığınıza bir örnekte ben vereyim.dediğiniz dolu burdada yağdı.Kirazlarımızın çoğu talan oldu.geriye kalanlarda o kadar ayırmamıza rağmen 1 liradan gitti.sonuç olarak 1 yılın emeği+masrafı=tamamen zarar.
yani kısaca biri hariç diğer bütün değişkenleri sabitleseniz ya da kontrol edebilseniz bile o biri gelir sizi batırır.(ceteris paribus gibi oldu biraz)

ekaragoz 29-05-2012 10:56

Geçmiş olsun, güzel haberlerinizi bekliyorum.

Ekrem Uslu 29-05-2012 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 975228)
Sevgili adanatarımhane,

Evet aslında salatalık konusunda haklısınız, hemde yerden göğe kadar, bizde salatalıktan güzel paralar kazanıyorduk, hemde açıkta toprakta ancak ozamanlar bukadar ürettimmi yoktu bilmiyorum para ediyordu, bizde yerli dediğimiz ürün çıktığında aynen sizin dediğiniz gibi salatalık 25 krş'lara kadar düşerki oda para etmez.

Ancak nicea'ya katılıyorum, Bursa bizimle hemen hemen aynı koordinatlarda (Tekirdağ ile) yani güneşlenmemiz Akdeniz ve Ege gibi değildir.
Dolayısıyla bizim burada ısıtma olmadan Kasım ayında seraya salatalık dikerseniz, bence kocaman bir hüsranla karşılaşırsınız. Aslında ısıtmalıda olsa Fotosentez için gerekli güneş kıt olacak ve mahsul alma gene uzayacaktır.

Sevgili adanatarımhane size katıldığım nokta şurası eskiden 1 kök salatalıktan maksimum 10 kg ürün alınırdı ve süper denirdi, ancak günümüzde F1 tohumlar ile minimum 30 kg maksimum 40-45 kg'lar konuşuluyor, para etmesede tonajla çarptığınızda ciddi yekün tutuyor. Gelin mini bir senaryo üretelim ;
8m x 40m= 320 m2 klasik 1 seraya 1000 kök salatalık ekelim;

1000 kök x 30 kg= 30.000 kg= 30 Ton ürün demektir

30.000 kg x 0,25 krş= 7500 tl'dir ki bu yaptığım hesap toptan hesabıdır, kendiniz satacaksanız bu rakakı 2 ile çarpınız (50 krş).


Sevgili nicea, sayın adanatarımhane sanırım yukarıda bahsettiğim konuyu anlatmaya çalışmış, saygılarımı sunar. bol kırmızı tosunlar dilerim....

Sayın yalandünya.
Ana fikir olarak haklısınız fakat birim alandan alınacak ürün ve yetiştirme koşulları konusunda size katılamayacağım.

Sn nicea'nın serasında havalandırma problemi var.Yani kısacası proje hatası var.Basit bir kaç düzenlemeyle giderilebilir ve fiyatların maximum seviyede olduğu dönemde üretim yapılabilir.

Bir kök salatalıktan aldığınız ürüne hayran kaldım fakat :rolleyes: o rakamlar çok zor hatta imkansız gibi.Keşke alınabilse, paranın altında kalır kurtaran yokmu derdik.

Bu seneki üretimden iki görsel paylaşayım.Ne demek istediğimi anlatabilirim umarım.
Dikim tarihi 15 kasım.Çeşit ismi Termessos f1 (yarı multi partinakabrit bir çeşit.)
Hasat başlangıcı 5 ocak.
Hasat sonu 23 mayıs.
1 dekardaki bitki sayısı 2500 adet.
1 dekardan alınan ürün 15 tonda kaldı( 20 tona çıkabilirdik fakat fiyatlar düştü ve karlı olmaktan çıktı.Erken sonlandırdık.)
Hasat sonuna kadar ortalama toptan satış fiyatımız 1 tl.

Masrafımız,gübresi,fidesi,işçiliği vs.her şey dahil 2 dekar için 10000 TL.

Yani kısacası 2 dekardan ortalama 6 ayda elde edilen net kar 20000 TL.


http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgrt.jpg

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgtz.jpg

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgv1.jpg

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgvh.jpg

Ekrem Uslu 29-05-2012 14:37

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgy5.jpg

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgyl.jpg

http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgzd.jpg[/QUOTE]

yalandünya59 29-05-2012 15:19

Sevgili adanatarımhane,

Çalışmalarınızdan dolayı sizi yürekten kutluyorum, işte topraklı serada profesyonellik budur.

Ancak fotolarda incelediğim kadarıyla size bazı konularda katılamıyorum;

1- Sizin ektiğiniz tohum anladığım kadarıyla erkenci bir cins yani tonajı ön planda olmayan bir ürün scalası var, arkadaşım mayagroda yüksek ziraat mühendisi dediğim gibi 30 ton bile artık komik kalıyor diyor, ancak dediğim gibi bu cinsle ilgili olabilir, birde şampiyon diye bir tohumdan bahsetti oda F1 cinsi elbette onuda araştırın, ancak sizi gönülden kutlarım NEDEN?

Aslında burada espri ürünü çok yetiştirmek değil önce hasat etmek (bazen 1hafta 10 gün bile olayı öyle değiştirirki) bunu yapan bilir.

Diğer en önemli konu ise gübreleme programınızı gözden geçirin, belki verimi dahada arttırmanız mümkün olabilir aşağıda verdiğim linki bir inceleyin derim:::

http://www.toros.com.tr/dosyalar/cif...8_go_hiyar.pdf

Ayrıca bence en önemli nokta siz bu işi toprakta yapmışsınız toprağınız yorgun olabilir,sera toprağını sık sık değiştiremeyeceğinize göre, çünkü siz ticaret yapıyorsunuz bu da normaldir, ancak 'Topraksız Tarım'da aynı sistemi kursaydınız bence olay çok değişirdi. Bunu neden ve nasıl yazıyorsun diyeceksin, (yıllarca toprakta salatalık-domates ve tüm bahçe ürünlerini yetiştirmiş birisi olarak yazıyorum)

Bunuda anlamanız için 2 veya 3 paket cocopeat alın ve salatalık fidesini ekin hatta seranızın içerisinde bir yere diğer (topraktaki) fidelerle aynı anda ekin.eminim nedemek istediğimi daha iyi anlayacaksınız!...Diğerlerinden en az % 100 daha fazla çiçek ve meyve olacak hiç şüphem yok...

Topraksıza geçerseniz üretiminiz % 30-40 (en az-komik kalır) artardı, ****** 'Topraksız Tarım'ın ilk kurulum maliyeti yüksektir, maliyet muhasebesi mutlaka yapılmalıdır, maliyetten yakınırsanızda haklısınız, bişey diyemiycem.

Bilgilerinizi ve görselleri bizimle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum, saygılarımı sunarım....

Ekrem Uslu 29-05-2012 15:44

Saygı, sevgi bizden.

Topraksız tarımın avantaj ve dez avantajlarını bilirim.İnanın karlılıkta değişen pek fazla bir şey olmayacaktı.Dekara 15 ton değilde 25 ton alacaktım ama maliyet artışı fazladan aldığım 10 tonu yiyecekti.

Çeşitler konusundada biraz tecrübem var diyebilirim.Şimdiye kadar yaklaşık 60 çeşit salatalıkla çalıştım.Eleye eleye o dönemde dikilebilecek 5 çeşitten biride termessos f1 dir.

Ayrıca toprağa gerekli bakımı yaparsanız hiç bir problem olmaz.

Toprak şu an dinlenmede.Önümüzdeki Temmuz ayının 2. haftasında aynı toprağa oturak domates dikilecek.Dekara 1800 kök.Kök başına 7-8 kğ ı alabiliyoruz.Buda dekara 13 ton gibi bir rakam yapar.Hasat döneminde geçmiş yılların ortalama toptan satış fiyatı 0,75 krş.
2 dekardan 18-20 bin lira gibi bir rakam yapar.5 binini işçiliğe çık.

Kasımda tekrar salatalık...

yalandünya59 29-05-2012 15:59

Sn nicea size saygısızlık olmaz umarım, sizin konunuzun altında yazıyoruz ama...
anlayışla karşılayacağını umuyorum, burada paylaştığımız bilgiler birçok arkadaşada ışık
olacaktır diye tahmin ediyorum...

Sn,adanatarımhane,

Domates ve salatalık güzel bir döngü kurmuşsunuz tebrik ederim, domatesi ekiş tarihinizde akıllıca zaten yazın heryer domates dolup taşıyor, güz aylarında hasada gelecek domates karlı olacaktır şüphesiz,akıllıca. Allah bol kazançlar versin.yolunuz açık olsun...

Size bazı sorularımda olacak:
Bizde burada Temmuz ayında domates eksek olurmu? Oturak olarak hangi cinsi ekiyorsunuz?
Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?

Saygı ve sevgilerimi sunarım....

Ekrem Uslu 29-05-2012 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 975493)
Sn nicea size saygısızlık olmaz umarım, sizin konunuzun altında yazıyoruz ama...
anlayışla karşılayacağını umuyorum, burada paylaştığımız bilgiler birçok arkadaşada ışık
olacaktır diye tahmin ediyorum...

Sn,adanatarımhane,

Domates ve salatalık güzel bir döngü kurmuşsunuz tebrik ederim, domatesi ekiş tarihinizde akıllıca zaten yazın heryer domates dolup taşıyor, güz aylarında hasada gelecek domates karlı olacaktır şüphesiz,akıllıca. Allah bol kazançlar versin.yolunuz açık olsun...

Size bazı sorularımda olacak:
Bizde burada Temmuz ayında domates eksek olurmu? Oturak olarak hangi cinsi ekiyorsunuz?
Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?

Saygı ve sevgilerimi sunarım....


Olur neden olmasın.Hatta daha iyi olur.Tekirdağın iklimi o dönemde daha yumşak.

Çeşit olarak Ameli f1 dikebilirsiniz.Hazera 5656 çeşidide bir sıra deneme olarak dikebilirsinz.Alacağınız sonuca göre önümüzdeki yıl elinizde hazır çeşit olur.

Niyetine girerseniz haber verin bazı püf noktalar var,onları sizinle paylaşayım.Küçük ama sonuca götürecek ayrıntılar.

Alıntı:

Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?
Fide olarak dikim yapıyoruz.

efe446 29-05-2012 17:10

Çok güzel bilgiler paylaşılıyor benim gibi yeni mezun ziraat mühendislerininde faydalanacağı bilgiler.Haddim olmadan bir düzeltme yapmak istiyorum. Bitkilerde döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir.Hıyarda da partenokarpik çeşitler yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilmeyen arkadaşlarda daha rahat anlayabilsinler.
Sayın adanatarım siz neden topraksız tarıma soğuk bakıyorsunuz ya da ben mi öyle anladım.Denediniz mi hiç yani gerçekten harcadığınız paraya deymiyor mu?Getirdiğini götürüyo mu ?

Ekrem Uslu 29-05-2012 18:05

Sn efe.Mevcut durumda karşıda değilim tarafta değilim.Karşı değilim çünkü üretimde büyük kolaylık.Karşıyım zira ülkemiz şartlarında kurulum ve üretim maliyetinde topraklıya göre % de 500 leri bulan fiyat farkı söz konusu.Topraklı üretime göre alınan verim 5 kat fazla olsa aradaki açık kapatılabilir.mevcut durumda alınan ürün farkı en fazla iki kat.
Sabit fiyattan satın alma garantili,ihracata yönelik üretim yapan büyük işletmeler için ideal bir üretim şekli fakat iç piyasaya hitap eden küçük ve orta ölçekli üreticiler için maalesef hüsranla sonuçlanmakta.

idris şenol 29-05-2012 18:48

sayın nice ,tek kelimeyle harika olmuş

aga06tr 29-05-2012 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 975596)
sayın nice ,tek kelimeyle harika olmuş

(+)
maşallah bu arada

nicea 30-05-2012 09:02

sayın şenol , sayın aga06tr teşekkürler.

ismail 55 01-06-2012 16:17

kardeşim çok harika olmuş eline salık bol hasatlar

muallimayhan 01-06-2012 22:45

Hayırlı uğurlu olsun Aslanım Yiğidim.

nicea 03-06-2012 14:34

teşekkürler ismail abi.hala gelmeye niyetin yok galiba.domateslerin olmasını mı bekliyorsun?
ayhan hocam sizede teşekkürler.bu aralar gelmiyormusunuz bizim taraflara?

ismail 55 03-06-2012 21:21

domatesler olsun melemen yemeye geliriz kardeşim

nicea 05-06-2012 10:45

5 Eklenti(ler)
05.06.2012

Ekrem Uslu 05-06-2012 11:01

Güzel olmuş,elinize sağlık.Gölgeleme zamanıda geliyor.

nicea 05-06-2012 12:31

evet gölgelendirme şart

muallimayhan 05-06-2012 22:50

Elektirk yok , su yok ama yinede otomatik damlama sistemini kurdum. Bugün Ali arkadaşım da Beşevlerden ALSANCAK domates fidesi getirdi.210 adet. yarın okuldan sonra tarlada ameleyim. İnş. son noktayı koyacağız.

nicea 06-06-2012 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muallimayhan (Mesaj 979932)
Elektirk yok , su yok ama yinede otomatik damlama sistemini kurdum. Bugün Ali arkadaşım da Beşevlerden ALSANCAK domates fidesi getirdi.210 adet. yarın okuldan sonra tarlada ameleyim. İnş. son noktayı koyacağız.


kolay gelsin hocam , haberlerini bekliyorum.

idris şenol 10-06-2012 21:33

sayın nicea sizin suyunuzun ec yüksek olduğnu biliyorum
şuan gübre ilave etmeden ec ve ph kaç
birde gübre ilavesi yapınca ec ve ph kaç oldu ph düşürmek için herhangi asit kullanıyormusunuz

nicea 10-06-2012 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 982853)
sayın nicea sizin suyunuzun ec yüksek olduğnu biliyorum
şuan gübre ilave etmeden ec ve ph kaç
birde gübre ilavesi yapınca ec ve ph kaç oldu ph düşürmek için herhangi asit kullanıyormusunuz

sayın şenol suyumun EC değeri yaklaşık 1,5 ms , ph 8,4 .Maalesef yüksek EC yüzünden gübreyi tam veremiyorum.EC 3.0 ms değerine ulaşana kadar besin eklemesi yapabiliyorum.Besin ilavesinden sonra PH 7,2 değerlerine düşüyor.Ph düşürmek için %85lik fosforik asit kullanıyorum.öncesinde birkaç zirai ph düşürücü denedim.Ph black ve fixacid damlama asidi.ikiside yeteri kadar etkili olmadığı için yüksek miktarlarda kullanmam gerekiyordu.hem ekonomik değiller hemde EC değerini yükseltiyorlar.sonuç olarak en ekonomik ve etkili yol asit kullanmak.

idris şenol 20-06-2012 18:50

resimler nerde abi:))

nicea 20-06-2012 22:26

en yakın zamanda

aga06tr 20-06-2012 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 982905)
sayın şenol suyumun EC değeri yaklaşık 1,5 ms , ph 8,4 .Maalesef yüksek EC yüzünden gübreyi tam veremiyorum.EC 3.0 ms değerine ulaşana kadar besin eklemesi yapabiliyorum.Besin ilavesinden sonra PH 7,2 değerlerine düşüyor.Ph düşürmek için %85lik fosforik asit kullanıyorum.öncesinde birkaç zirai ph düşürücü denedim.Ph black ve fixacid damlama asidi.ikiside yeteri kadar etkili olmadığı için yüksek miktarlarda kullanmam gerekiyordu.hem ekonomik değiller hemde EC değerini yükseltiyorlar.sonuç olarak en ekonomik ve etkili yol asit kullanmak.

okuldayken fertigasyon konusunda hocanın fosforik asit kullanımıyla ilgili diğer mineralleri çökelte bileceğinden damlatıcıların tıkanma riskinden dolayın kullanılmaması gerektiğini söylediği kalmış aklımda fakat siz stok olarak hazırladığınızdan sanırım etkilemiyor tankınızı.
bu arada ben ph düzenlemesi için sirke kullandım forumda okumuştum birinden ama hatırlamıyorum şmdi hangi başlıkta olduğunu denemek için kullanmıştım zira nikrik asit hem tehlikeli cok dikkat istiyor ve de ec yi fırlatıyor , bir su bardağı sirke ile rahatlıkla 7,2 lerden 6,2-6,5 a indirebiliyorum 1000litrelik tankta

nicea 21-06-2012 11:44

sülfatlar ve nitratlar ayrı olmak üzere 2 stok tankımda hazırlayıp eritiyorum.erime ya da çökelme sorunu olmuyor.sulama tankında birleşiyorlar.1000litreye 50cc kadar fosforik asit eklediğimde PH 6 civarlarına iniyor.sulama tankındada çökelme tespit etmedim.

ama damlatıcı tıkanıklığı sorunu son birkaç haftadır bendede var.PCJ damlatıcılar inanılmaz hassas.ilk başlarda filtrelemeye o kadar önem vermediğimden dolayı şuan devamlı tıkanıyorlar.ben değiştiriyorum onlar tıkanıyorlar , ben değiştiriyorum onlar tıkanıyorlar.çok inatçılar.bugün 2 sırayı iptal edip birini standart 25lik damlama , birinide basınç ayarlı damlatıcı olarak değiştirdim.açıkçası basınç ayarlıdanda o kadar memnun değilim.yapmasıda çok zahmetli , yaptıktan sonrasıda.tek tek ayarlamak gerekiyor.25lik damlamada da deliklerin yeri tutmuyor , kimisi torbanın dışında kalıyor boşa akıyor.

senenin başına dönüp sistemi tekrar kuracak olsam ne cocopeat slable uğraşırım nede pcj damlatıcıyla.olukların içine cocopeat ya da perlit veya ikisini beraber karıştırıp doldururdum.20lik veya 25lik damlamamı döşer üstüne da naylon veya oluk kapağı koyar işi bitirirdim.hem işçiliği yok hem ucuz hemde tıkanıklık vs. problemlerle karşılaşıldığında düzeltilmesi kolay olurdu.belki pcj damlatıcılı sistem kadar sık sulama yapılmaz ama en azından kullanıcı dostu olurdu.

dispaser 22-06-2012 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 987997)

senenin başına dönüp sistemi tekrar kuracak olsam ne cocopeat slable uğraşırım nede pcj damlatıcıyla.olukların içine cocopeat ya da perlit veya ikisini beraber karıştırıp doldururdum.20lik veya 25lik damlamamı döşer üstüne da naylon veya oluk kapağı koyar işi bitirirdim.hem işçiliği yok hem ucuz hemde tıkanıklık vs. problemlerle karşılaşıldığında düzeltilmesi kolay olurdu.belki pcj damlatıcılı sistem kadar sık sulama yapılmaz ama en azından kullanıcı dostu olurdu.

işte bu şekilde bilgilendirmeler ticari anlamda büyük önem taşımaktadır. teşekkürler sn nicea


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025