![]() |
şimdi anlaşıldı 0,4 EC ve 6.5 PH kağnagı gerçekten çok güzel .topraksız tarım için çok uygun bir su ve ortam.kıskandım gibi biraz. aslında gibisi fazlaemeğine sağlık,kolay gelsin ALLAH yardımcın olsun.
|
Sayın Todor;Abi size özelde birkez mesaj atabildim.Bugün özel mesaj atamıyorum..Şu sıralar seranın eksiklerini gidermeye çalışıyorum.Nasip olursa haziran başı salatalık dikeceğim.Eylül sonu havuzları yapmayı düşünüyorum.Sizin işlerinizinde yolunda olmasını umuyorum.Sağlıcakla kalın...
|
Teşekkür ederim. Yaprağınca para kazanırsınız inşallah.
|
Allah razı olsun...
|
Mrh Sevgideğer Todor ;
Ben İzinik'ten Muallimayhan , Yakınlarda bir yere 11 katlı bir sistem kurmuşsunuz. Buralardan her kim senin seraya gitse fotoğraf çekip bana geliyorlar ., -Bak hocam adamlar almış başını yürümüşler .. diye Öncelikle tebrik ediyor Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bol kazanç ve bol hasadlar size ve ekibinize , Bu taraflara yolunuz düşerse AY BİLGİSAYAR adlı işyerimizi herkes bilir , kahve içmeye beklerim. Saygı ve sevgilerimle... |
Alıntı:
Rica etsek paylaşır mısınız? Gerçi siz inşallah hasada yetişemiyorsunuzdur da, sonra paylaşırsınız.;) |
Alıntı:
İşletme sahibinin özellikle ve ısrarla "şimdilik kimseye bir şey deme" diye rica etmesi üzerine isteğine saygı gösterdim ve izni olmadan bir paylaşımda bulunmadım. Ama buna rağmen kendilerinin fotoğraf çektirmeleride enteresan bir nokta. Elbetde kimle neyi paylaşacakları kendi insiyatiflerindedir. Sistem tamamlanıp, çalıştırılmaya karar verilirse eğer, dekara 30.000 çilek bitkisi dikilmesi planlanıyor. Sizinde belirttiğiniz gibi 11 kat olarak 4 m yükseklikte akan su kültürü olacak. Yıllık ortalama 20 ton hasad etmeyi umuyoruz ve kilosunun 3-4 lira arası satılacağını ön görüyoruz. Bir dekar yatırım maliyeti yaklaşık 90.000 tl tutuyor. Sistem başarıya ulaşırsa işletmenin büyütüleceği konuşulmuştu. Fakat şimdilik 1 dekar ile sınırlı tutuluyor. Bu hafta içi İznik tarafında yeni kurulmakta olan bir kivi bahçesini ziyaret etme planlarım var. Eğer bahçe merkeze yakınsa bir kahvenizi içmek için uğrayabilirim. |
Alıntı:
|
yardım lütfen
sayın todor size hem katıylor hemde katılmıyorum
amirkayı keşfetmiyoruz , hollandanın seraların %98 topraksız tarımlauğraşıyor ben sizin sisteminizden esinlenerek bu işe başladım http://www.agaclar.net/forum/evde-to...lari/24562.htm hiçdeyilse bize biraz birşeyler sunmanız, unutmayın size bu sıralardan mezun oldunuz, en azındanbu işlere başlıyacaklara yol haritası sunmanızı enazından yapılan yanışları göstermenizi rica edeiyorum saygılarımla:) |
Sayın Todor bol hasatlar hayırlı kazançlar dilerim öncelikle.Benim öğrenmek istediğim birşey var Sizin verdiğiniz bu dekardan 20 ton ürün alma daha önce alınmış bir verim mi yoksa tamamen sizin tahmininiz mi?Yoksa çok kazançlı bir yatırım gibi gözüküyor.1 dönümün işçiliği ve bakımıda zor olmasa gerek. Nerdeyse 3-4yıla kalmaz kendini amorti eder gibi gözüküyor.Bu sene bende Tokat'ta topraksız tarım üzerine yüksek lisans yapacağım ve sizin bu tahmini verilerinizi gördükçe kanım dahada kaynıyor.Umarım dediğiniz kadar ürün alır bizide bu işe teşvik edersiniz?Yakın zamanda üreticininde izni ile fotoğrafları bekliyoruz.
Birde bakımı kolay demişken 11 kat olduğunda bahsedilmiş üst katlara müdahale etmek kolay olyuyor mu?Resim olmadığı için pek gözümde canlandıramadım. Tekrar hayırlı işler bol kazançlar. Saygılarımla. |
1 Eklenti(ler)
Sıra aralarında hareketli platform ile dolaşarak hasat yapılacak. O yüzden üst katlara müdahelede problem olmayacak. Zaten aynı platformu kurulumda da kullandık.
Bahsettiğim 20 ton abartılı bir rakkam değil. Bitki başına 650 gr hesap ediyorum. Yeni çıkan nötr gün çeşitlerde 30 gr meyve ağırlığı olduğu göz önünde bulundurulursa bitki başına 20-30 meyve çok ütopik değil. Bakın, aşağıda Soğuksu Park firmasının Florence çeşidinin fotoğrafı var. Kısa gün çeşidi olduğu için tercih etmiyorum fakat oldukça ticari bir çeşit. Aslında dediğim rakkamların çok çok üzerine çıkmak mümkün fakat fizibilite yaparken ortalama değerler hesap edilmeli bence. Eklenti 304011 |
Alıntı:
Biz bitkiyi yeterince tanımadan, piyasaya hiç mal vermemişken ticari yetiştiriciliğe soyunuyoruz ve ilk hatamız burda başlıyor. Sanıyoruz ki, normal bir üreticiden daha yüksek kimya bilgisine sahibiz diye birinci sınıf mal çıkartabileceğiz. Oysa piyasada ilk aranan özellik ürünün görsel olması. Sonra raf ömrü gelir. Peşinden istenen lezzetdir ve son olarak sağlık aranır ki genelde sonuncusuna hiç bakılmaz. Topraksız sistem bir şekilde kurulur, önemli olan malınızı satabilecek misiniz. Bitkinin kökünden havalandırılmış gübreli suyu geçirin, mal illaki yetişir. Fakat misal marul için; Fosfor fazla gelir, sapa kalkar. Tırtıl gelir, sapa kalkar. kalsiyum az gelir, tırtıl gelir. sıcak olur, sapa kalkar. bor az gelir, hasad sırasında kurabiye gibi dağılır. kalsiyum az gelir, yola dayanmaz. kalsiyum fazla gelir, bitki kızarmaz. daha bir çok problem satışı engelleyecek bir çok faktör sıralanabilir. Bu marulun kendine has özellikleriye alakalıdır. topraklı da yapsanız topraksızda yapsanız, beslemeyi düzgün yapamıyorsanız bu iş olmaz. Bu besin formülü idealdir diyede bir durum yok. Formül yıl içinde çok fazla değişiklik gösterir. Siz müdahale edebilmeli, duruma hakim olabilmelisiniz. |
Alıntı:
Alıntı:
Besin eriğinde sorun yoksa o kadar bilgiye de gerek yok. İdeal besin eriğini bitkiye verirsin olur biter. Sorun var ise besin eriğinden kaynaklanıyordur. Bilgi eksikliği besin eriğinin hazırlanmasında ortaya çıkar. Zamanla uğraşır durursun şu eksikti, bu arızalıydı diye. Yetiştirdim oradan biliyorum ve bu gibi sorunların hiçbirisini yaşamadım. Bu mesajım yeni başlayan ve başlama niyetinde olanlar için. Kafalar karışsın istemiyorum. Saygılar Kolay gelsin. |
Ben Hollanda'dan Rijk Zwaan firmasından teknik destek aldım. Adamlar kesin bir formül söyleyemiyor. "Rusya'da bu oranları kullandık, şu problemler oldu, İskandinavya'da 1/3 klasiyum potasyum oranında kullandık, problem yaşamadık. Siz potasyumu 7-12 mol arası kullanın, üzerine çıkmayın" diyorlar. Ki, 7-12 mol demek 250-550 ppm yapar. Bu iki değerin ne kadar açık ara olduğunu formülasyon hazırlayanlar bilir. Ayrıca adamlardan gelen ticari formülasyonlarda, sıradan formüllerden farklı olarak amonyum ve nitrat azotları, silisyum, klor ve sodyum değerleri de belirtiliyor.
Uygun beslemeyle 40 günde satışa gelebilecek bitkiyi 60 günde ancak satışa getirebiliyorsak bence o iş olmuş olmuyor. |
Alıntı:
Homepage - Rijk Zwaan |
Alıntı:
|
Haberinizi aldım . Okuldaydım. Okuldan 15.15 ' te çıkıyoruz. Artık okullarda tatil oldu . Kısmetse yine beklerim.
|
Sayın Todor yaptıklarınızı baştan sona okudum ve çok beğendim. Ben de bir acemi olarak özellikle lolo rosso üretmek istiyorum. Tohumları aldım çimlendirmeyi de başardım ama bir türlü 2 yapraklı aşamadan öteye gidemedim. Acaba sıcaklardan mıdır? Eğer mümkünse ve elinizde hazır varsa bana lolo rosso fidelerini ücreti karşılığnda yollayabilir misiniz?
|
İki yapraklı aşamadan ileri gidemiyorsanız aklıma gelen ilk seçenekler şunlar;
- çimlendirme ortamınızda besin içeriğiniz çok düşük. Tohum içindeki besin bitince bitki ölüyor. - Ortamda bulaşık bir patojen var. (ki, bu daha düşük bir ihtimal. Lollo rosso tohumları pahallı tohumlardır ve üretici firmalar tarafından bir çok hastalığa dayanıklı olanlar sellekte edilmiştir) Şu an hazırda fidem yok. Ramazanda daha çok sürümü olacağını düşündüğüm için yeşil kıvırcık yaptım ve fidesinide hazır aldım. Lollo rosso tohumunun adedi 5 kr iken yeşil kıvırcık fidesi 6 kr civarında. O yüzden tohumla falan uğraşmayıp hazır fide tercih ettim. Size kaç adet lollo rosso lazım? Dilerseniz atabilirim ve 15-20 gün sonra gönderebilirim. |
Cevabınız için teşekkür ederim. Besin olarak general hydroponics 3lü flora serisini kullanıyorum, tohumlar için 0.6 civarında ec ayarlayıp üstten püskürterek veriyorum. pH ayarlaması daha yapamadım, pH kağıdım yok henüz. Hazır kaya yünü bloklar aldım, onlara ekiyorum. Herhangi bir hastalık belirtisi yok, ancak biraz büyüdükten sonra bazı yapraklar kenarlarından kurumaya başlıyor. Ben de onları söküp yeni tohum atıyorum. Aslında hazırda kıvırcık fidesi varsa o da olur. 20-30 tane gönderebilirseniz çok makbule geçer. Ben aslında bunları kırmızı-mavi led ışık altında büyütmek istiyorum. Benimkisi bayağı hızlı bir dalış oldu aslında bu konuya :) kapalı bir kabin tarzı bir şey yaptım, raflı sistem. Pvc oluklarda akan su kültüründe ve led ışık altında bunları yetiştirmek istiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
|
Sayın Todor,
Mesajlarınızı ilk sera kurulum aşamasından itibaren okudum. Yaptığınız işe hayranlık duymamak elde değil. Benim gibi bu işleri hiç anlamayan birini bile etkiliyor. Çalışmalarınızı takip etmeye çalışacağım. Bol kazançlar dilerim. |
Teşekkür ederim Dellonline. :)
Bountr, hazırda fidem yok. Dediğim gibi ramazanda hasat edecek gibi plan yapmıştım ve yarın ramazan. Kısmetse 5-6 gün içinde hasada başlıyorum. Bence sizin probleminiz mantari bir hastalık. Ortamın havalandırması az geliyo olabilir. Ayrıca neden Ec 0.6 mhos civarında. 1 - 1.5 arasında tutmaya çalışın. Köklere yeterince hava veriyor musunuz? Bitkilerin fotoğrafını yükleyebilirseniz daha net bir şeyler söyleyebilirim belki. Köklerin ve yaprakların durumunu görmek lazım ki, sorunu hep beraber teşhis edebilelim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Edit: Tanesi 5 değil 50 kuruşmuş, yani 2 tanesi 1 lira :) |
Sayın Todor, resimleri yarın yüklerim. Fideler için normal Ec'nin yarısını uygulayın diyorlardı, marul için de 1.2 civarı dedikleri için 0,6 gibi ayarladım ben de. pH metre siparişi verdim, fideleri de eminönüden alınca sisteme direk aktarırım. Aslında ben bu işi ticari olarak yapmayı düşünüyorum, led ışıklarla raflı sistemde üretim yapmayı düşünüyorum. Şimdilik küçük bir modelle test aşamasında sayılırım. Amacım geniş bir bodrumda 7-8 katlı sistemde üretim yapmak, böylelikle ısı, CO2 ve ışık miktarını istediğim gibi ayarlayıp her mevsim üretim yapabilirim . Özellikle İstanbul'da pazara yakın olmak bu işin en büyük avantajı. Abim zaten İstanbul halinde, yani pazara da hakimiz ;) satış problem olmaz.
http://b1207.hizliresim.com/z/n/9w5b7.jpg http://b1207.hizliresim.com/z/n/9w5bx.png |
Alıntı:
Sevgili Todor, fideleri nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz? Bir de; siz adetli aldığınız için mi tanesi 6 kuruş yoksa standart fiyatı mı bu? Teşekkür ederim. |
Fideleri Akba Tarım'dan alıyorum. Evet toplu aldığım için o fiyata alıyorum ve ayrıca firma sahibi arkadaşım olduğu içinde bir miktar indirimim oluyor. Normalde 8 kr falan galiba. Parekendesi kaç para derseniz, hiç bir fikrim yok.
Fakat bu fiyatlar S&G firmasının funly çeşidi için geçerli. Başka firmaların farklı çeşitlerinde çok farklı fiyatlar oluyor. |
Sayın Todor, benim fidelerin bazılarında resimde görülen hastalık başladı. yeni çıkan yapraklar yeşil diğer kahverengi yapraklar solmaya başladı. Neden olabilir acaba ve tedavisi nedir? Yardım ederseniz sevinirim, teşekkürler.
http://f1207.hizliresim.com/z/y/b89y6.jpg |
Yapraklara herhangi bir kimyasal sıçramadıysa eğer, görebildiğim kadarı ile trips zararına benziyor. Zarar, aşağıdaki fotoğraftaki gibiyse kesinlikle trips ile mücadele etmeniz gerekiyor. Ne yazık ki trips ilaçları pahallı ilaçlardır.
http://www.inra.fr/hyppz/IMAGES/7031774.jpg |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025