![]() |
Bugün incelediğim yabancı bir kaynakta denme amaçlı pramit çilek üretimi ve sonuçları vardı.
Çok özet olarak sistem sadece 3 oluktan oluşuyor. Sn mtugrul'un A tipi sistemi gözünüzde canlandırırsanız. A!nın tam üstüne bir oluk, Sağ ve sol yanlara da tam ortaya gelecek şekilde birer oluk daha koymuşlar. Sera KUZEY-GÜNEY istikametinde. Yaklaşık 5-6 aylık deneme üretimi neticesinde, En üst oluktan alınan toplam verim diğer her bir yan oluktan alınan verimden % 50 daha fazla olduğu tespit edilmiş. Bu gün ışığından en fazla yararlanan oluğun verimi olarak değerlendirmemiz lazım sanırım. Bana biraz abartılı geldi. Sn mtugrulun bu konuda gözlemlediği, dikkatini çeken bir verim farklılığı var mı acaba? Bir de birkaç yabancı sitede rastladığım üretim şekli ise; Yerden omuz veya baş seviyesinde (kişiye göre ölçü değişir tabii ki:D) yükseltilmiş ve bu konstrüksüyon üzerine ayne tarla ekiminde olduğu gibi düz sıra oluk yapılmış. Bu yükseltmenin nedenini değerlendiren ya da araştıran var mı acaba? Ve de neden düz sıra merdiven değil de?? |
Üstte gülümseyen adam kulanıcının yanlış tuşlaması sonucudur:o
|
ilginç ve biraz üzücü bir sonuç olmuş, peki sitede üst raflardan alınan fide başına çilek miktarı yazıyormu ? yani üst fidelerden 2 alt fidelerden 1.5 kilo gibi bir rakam veriyorlarmı?
|
sayın arkadaşlar çilek için cok sistemler var ama en ideali yatay sistemler sistemlerin maliyet hesabı yapın çünkü 30 metre uzunlugunda birsistem 600 metre toplar 600x12=7200 metre toplar pvc cok para toplar 6 metre uzunlugunda pvc 20 tl
|
sayın cemal4u cizimi siz yaptıysanız A sistemde yaparsanız memnun olurum ölcüleri vereyim sistem seranın giriş ve cıkış kapısına göre olacak uzunlamaya yükseklik 2 m ayakarası 130 santim raf araları birinci raf yerden 20 santim yüksekte 20 santimden sonra 40 santim olacak şekilde 5 tane salı sollu toplam 10 sıra sistem araları 1m olacak şekilde
|
buna benzer 1 şekil yapıyorumşu an, A nın arası 1 metre boşluklar 1 metre pvc arası sizin dediğiniz gibi aynen, bitince resim ve hspları paylaşıcam.
|
Çilek fide siparişi veren arkadaşlarımın dikkatine;
Diktiğim 50 bin kolun yaklaşık yarısı aşırı sıcaklardan ve ne olduğunu bilmediğim bir kurumadan dolayı telef oldular.Yaptığım masrafların ki bunlar işçilik+viyol+toprak+nakliye+su ve enerji olmak üzere ancak üçte ikisini karşılayabildim,kendi ihtiyacım olan fideler için fide araştırmaya başladım. Forum arkadaşlarıma bu durumu bildirmek ve üzgün olduğumu belirtmekm istiyorum.Bazen evdeki hesap çarşıyı tuttmuyor,Tüm arkadaşlara saygılarımı sunarım. |
Çok geçmiş olsun sayın mtugrul. Çalışmalarınızı dikkatle takip ediyorum. Umarım zararınızı en kısa zamanda karşılarsınız. Topraksızda çilek yetiştirilmesi ile ilgili en başarılı, en detaylı paylaşımları siz yaptınız. Çalışmalarınızın karşılığını önümüzdeki yıllarda alacağınızdan eminim. Saygılar...
|
Büyük geçmiş olsun mehmet tuğrul abi NAZAR deydi tek diyeceğim bu.
Özel mesajda gönderdim oku lütfen. Bende bugün gazetede; Silifke Atayurt beldesinde 100 örtüaltı üreticisi toplamda 300 kadar üretici,3bin dekar alana, Nevşehirden bir firmadan yüklü miktarda camarosa çilek fidesi getirtip eken çiftçilerin hemen hemen bütün fideleri tutmamış , tutanlarda sararıp solmuşlar , mağdurlardı.Protesto ediyorlardı.Buda fide arayan arkadaşlarım için dikkat haberi olsun. ( Hürriyet ) |
Çok geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda zararınızı telafi edersiniz..İşlerinizde kolaylıklar ve bereket diliyorum...
|
Alıntı:
|
canın sağ olsun hocam herşey nasip kısmet
inşallah birdahaki sefere |
Sevgili Arkadaşlar,
Çok teşekkür ediyorum.Şu aşamada yapacak bir şey yok,pes etmek bizim kitabımızda yok.Mücadeleye devam edeceğiz,benim tek sıkıntım fide sözü verdiğim arkadaşlara olan mahçupluğumdur.Nerede yanlış yaptığımı anlamaya çalışıyorum.Tüm dostlara saygılar sunarım. |
geçmiş olsun hocam inşallah daha iyilerini yaparsınız.
|
Geçmiş olsun. İnşallah bir daha yaşamazsınız. Mücadeleye devam bu yıl daha verimli olur inşallah.
|
Elinize yüreğinize sağlık çok çok guzel bende inşallah başlıyacağım topraksız tarıma sizlerden buyuk ilham alıyorum m.tugrul abı yanına gelıp senınle tanısıp çalışmalarını gorup bılgı almak isterim eğer rahatsız etmessem tekrar iyi çalışmalar
|
Sevgili Arkadaşlar,
TÜm çilekleri raflardan söktüm.Çileğin öyle bir kökü gelişmiş ki inanamassınız.Bir kökü oluktan çıkarmak ,saçak kökleri eritmek oldukça zamanınızı alıyor.Fideyi söktükten sonra eksilen malzemenin yerini yeniden perlit ve pomza taşı ekledim.Anamurdan malzeme aldığım kişi bu yıl fiyatlarda anormal yükseltmeler yapmış.Geçen yıl 200litresini 11 tl'ye aldığım perliti bu yıl 15 den verdi.Az bir malzeme olunca sineye çektik. Bu yıl basınçlı damlama hortumları aldım,onu kullanacağım.İnşallah yarın fideliri dikeceğiz.Bu yıl topraksız ortamda Camarosa cinsi fideliri deneyeceğim.Rubigen cinsini de 2 dönümlük tarlada deneyeceğim. |
sayın mtugrul33 albiyon cinsini çok metettiler sizce nasıl
|
sayın mtugrul33 hocam
Camarosa cinsi fideliri deneyeceğim.Rubigen cinsini de 2 dönümlük tarlada deneyeceğim !!! demişsiniz! açık tarla, toprakta mı deneme yapıcaksınız? |
sayın tuğrul 1smail 55 arkadaşımızın dediği gibi albiyon cinsi hem verim bakımından, hem görünüm ve aroma bakımından diğer çeşitlere göre çok üstün, nevşehir-göre kasabasında bir arkadaşımız dört dekar kadar açık tarla albiyon dikti, çok geç dikmesine rağmen verim çok güzel,
kolay gelsin. fidelerde kurumayı ben yetersiz sulamaya bağlıyorum, bu söylediğim arkadaş dikimden itibaren meyve çiçek açıncaya kadar hem damlama hemde üsten yağmurlama yaptı fire yok denecek kadar az |
Alıntı:
|
hayırlı olsun mtugrul hocam hasatınız bol olur inşallah
|
Sayın mtugrul,
Çilek için NPK değerlerini vermeniz mümkün müdür? Bir de bu değerler için hangi kaynaktan faydalandınız? Farklı türler için farklı besin değerleri uygulanıyor mu? Eğer öyleyse, Camarosa ve Rubigem için bu değerler nedir? Şimdiden teşekkürler, Saygılar |
Sayın Mtugrul,
Merhabalar, Ankara'da ikamet etmekteyim,öncelikle amatörce başarılı olursam da profesyonel ve ticari olarak çilek yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Bu konuda sizinle iletişime geçip mümkünse tesislerinize de ziyarete gelip bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Sizinle iletişime geçebileceğim telefon no.su paylaşabilirmisiniz? Teşekkür ederim. Osman Ertürk |
Sayın Osman Ertürk,
Topraksız ortamda çilek yetiştirecek tüm arkadaşlara olduğu gibi size de elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.Benim tel.no:05058699391 Saygılarımla.. |
Sayın KRTL,
Ortam olarak perlit içerisinde çilek yetiştiriyoruz.NPK değerlerine gelince ;forum arkadaşlarımızdan Kudret Tezel abimin verdiği formüle devam ediyorum.Ayrıca bu konuda www.topraksızkultur.com sitesinde de ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.Eğer bulamazsanız,kendi kullandiğım formülü de paylaşabilirim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygılar.. |
Teşekkürler sayın Jubitu.
|
Sn.Gökhan03,
Ben katlı ortamda bu yıl Camarosa dikiyorum. |
Sevgili arkadaşlar 10Ekim 2011 de katlı ortama camarosa cinsi 5000 adet fideyi(viyollerde)diktik.Sizlerle en kısa sürede resimleri paylaşmak istiyorum.
|
sayın mtugrul33 bu sene aynı sistemdemi üretim yoksa sistemin direnaj sorununu hallettinizmi saygılarımla
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025