![]() |
5 Eklenti(ler)
Sevgili Arkadaşlar,
Aynı sisteme devam.Ekim 15'de camarosa çileklerimi ektim.iki haftalık resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.Ec:1,8 ve suyun Ph:6,5 değerleriyle sulama yapıyorum.Saygı ve selamlar.. |
Hadi hayırlısı,
|
Maşallah güzel görünüyorlar.
mtugrul bey, Eski fideleri sökmüştünüz yanlış bilmiyorsam. Sökerken de köklerin çok yayıldığını söylemiştiniz diye hatırlıyorum. Fotoğraflarda görünen sistemde yüzde kaç yeni perlit vs. karışımı kullandınız acaba? Yani eski malzemenin ne kadarını kullandınız? Plastik örtüler de yeni sanırım? Fide haricinde başka ne masrafınız oldu öğrenebilir miyiz? Kolay gelsin, Çalışmalarınızda başarılar dilerim... |
bilgi paylaştıkca guzeldir
sayın mtugrul33 size birkac sorum olacak. yanıtlarsanız sevinirim.
1- Sevgili Arkadaşlar, Aynı sisteme devam.Ekim 15'de camarosa çileklerimi ektim.iki haftalık resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.Ec:1,8 ve suyun Ph:6,5 değerleriyle sulama yapıyorum.Saygı ve selamlar.. Alıntı:
2-(diger sorular kendim için ) http://www.upload.gen.tr/uploads8/jv...16493701_n.jpg a- bu sistemde fide araları 25cm siz 15 uygun yazmıssınız aralara birer fide daha eklesemmi? b- ben terasımda mini seramda kurdum ve siz çileklerde çiçeklerdeki tozlaşmayı arılar yapıyor demişsiniz arı imkanım olmadıgına gore tozlaşmayı nasıl yapabilirim. veya meyve tutumu olmazmı bende? c- resimdeki gibi akan su kulturunde çilek denemesi yapıyorum hobi olarak. gunde 4 kez 30 dk lık sirkulasyon saglıyorum. onceki yazılarda aşırı sulama boylanma ve fazla yapraklanmaya sebep sebeb olur demişsiniz. bu nft sistemiyle çilek uretimi olmazmı demek oluyor? yoksa gunde 2 kez kısa sureli sulama açıktaki koklerin kurumasına sebep olmazmı? d- kudret beyden aldıgım ec sanırsam ec:0-0.5 arası sular için yani ec si 2 olan suyun besinsel ec si 1.7 oluyor. kullandıgım suyun ec si 0.9 olduguna gore ec yi 2.6 yamı ayarlamalıyım bu fazla ec çilege zarar verirmi? verirse saf su mu bularakmı çozumlemeliyim? 2.ci sorum için tum tecrubeli arkdaşlarımında onerilerini bekliyorum. şimdiden teşekkurler. |
Sn.Efekentli,
bu yıl fide çalışmamda istediğim sonuçlara ulaşamadım.Maddi olarak beni oldukça sıkıntıya soktu.Daha önce sizlerle paylaştığım hususlarla ilgili çok fazla bir farklılık olmadı.Şöyle ki; a)Oluklarımın durumu oldukça iyi olması nedeniyle yeni bir masrafa girmedim.Ayrıca çiftlik gübresi konusunda yanlış karar verdiğimi farkettim.Çiftlik gübresinin içeriğini tam bilemiyorsunuz,gübrelemede sıkıntı yaratacağını düşündüm.Ayrıca EC ve Ph değerleri üzerindeki etkilerini de bilmediğim için böyle bir riski göze alamadım. b)Dikim konusuna gelince;geçen yıl gözlemlerime göre oldukça sık ekim yaptığımı farkettim.Bu ise çürümelere ve bitkinin yeterince güneşten yararlanamamasına neden oluyor.Hasat esnasında işçiliği arttırıyor.15 cm.düz ekim de çok sıkı oluyor.Ben bu konuda kararımı haziran ayı içinde aldım.Özellikle mayıs ve haziran aylarında bitki anormal derecede gelişiyor.Benim forumdaki resimlerde bunu görebilirsiniz. c)Fide konusunda yazdıklarımın arkasındayım.Ancak katlı ortama Camorasa cinsi sipariş üzere komisyoncumun tercihiyle ekildi.Rubigen cinsini yaklaşık ikibuçuk dönümlük bir arazide tarlaya yüksek eğmeçlere ektim.Şu anda onun gelişimi de çok iyi. Sizin sorularınıza gelince;aşırı sık ekerek fazla ürün alamazsınız.Geçen yıl 7000 fide ektiğim alana bu yıl 5000civarında bir dikim gerçekleştirdim.40X40 çapraz ekim yaptım.Aşırı sık ekimlerde mantari hastalıklar(Mantari küf vb.)ile külleme hastalığı fazla görülüyor. Ayrıca tozlaşma konusunda doğal ortam size yetecektir.Ben tozlaşmaya yardımcı olmak amacıyla sırt ilaçlama motorumu boş iken çalıştırıp hava pompaladım.Meyve tutumunu arttırıyor. Çilek EC değerini 1,8 civarlarında tutmaya özen gösterirseniz verim alırsınız.Bu konuda www.topraksızkultur.com internet sayfasında ayrıntılı üniversite hocalarınca yapılmış bilgiler var yararlanabilirsiniz.Fazla Ec demek fazla tuz demektir.Bu da bitkinin alımını zayıflatır.Hatta köklerin yanmasına neden olabilir.Dikkat etmenizi öneririm. Çalışmalarımdan ders çıkartmaya ve daha az hata yapmaya çalışıyorum.Sizin çelişki olarak gözlemlediğiniz durumları umarım aydınlatabilmişimdir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.. |
Alıntı:
Kökleri küçük parçalara ayırarak oluk içinde çürümeye terk ettik.Ek malzeme olarak 30 torba perlit ve 2 ton civarında bazaltik pomza ekledim.Tüm malzemelere oluk içerisinde iyice karıştırıp üstlerini ince siyah plastik örtüyle örttüm ve sonrasında da dikim yaptık. |
Ölçülü bir kaba (1 litre)kullandığınız suyu koyun.İçerisine besin eriyiğinden şırınga ile karışımlardan koyarak bir litürelik kabın Ec değerini gözlemleyerek ayarlama yapabilirsiniz.Ben bir litrelik ölçü kabına 5ml.den başlayarak 10 ml.ye kadar 5 defa karışım ölçümü yaptım.10 ml.koyduğum(A ve B den 10ml.)ölçü kabımın ec değeri 1,8.Ph değerim 7,8 olarak ölçtüm.Onun içinde 1000litrelik tankımın içine 50ml.nitrik asit koyorok ph seviyesini 6.7 civarına düşürdüm.
|
Hayırlı olsun Mehmet abi , Ellerinden öperim , Pomzayı perlitle kıyaslarmısın rica etsem, Kaça aldınız ? Perlitin bir çuvalı 200lt, pomza nasıl ağır mı? 1 ton perlite kısyasla hacmi ne kadar ? Saygılar ,
Ben daha dün dikime başlayabildim, benim fideler çok az yapraklı bazısı yapraksız, resim çekicem daha bitiremedik dikimi , 1 partide bayramdan sonra ekicez. |
Sevgili Delimus,
Pomza çok ağır.2ton pomza benim oluk üstlerinde incecik şekilde,kalınlığı 3-4 cm ancak oldu.Perlitin yüzeyinde bitki kökünü tutsun diye kullanma ihtiyacı duydum.Bir çuval perlite (200lt.)karşılık hacim olarak herhalde 500-600 kg.pomza ancak karşılar. |
Pomzanın fiyatını bu yıl adrese teslim tonunu 130 tl.den aldım.Perlit ile kıyaslanamayacak şekilde pahalı bir ürün.
|
Çok merak ediyordum saol mehmet abi , Ben bu sene torf+perlit kullandım.
Torflar 6-7 tl civarı almıştım 80lt , Yarısını 1 perlit 200lt + 2torf karışımı kullandık sonra 1 çuval perlit 1 çuval torf yaptık. Bizim burada süsbitkisi yetiştiren bir sera var onlarda cocopeat kullanıyor fırsat bulursam birde onu araştıracam. |
Alıntı:
Başarılarınızın aratarak devamını içtenlikle dilerim. Sizin öncülüğünüz ve başarı hikayeniz bir çok insana heves. şevk ve kazanç olacaktır. Yükünüz bu nedenle ağır :)) başarı dileklerimle |
Teşekkür ederim Sayın Soilless,
Ben sadece gözlemlerimi ve yaptıklarımı olduğu gibi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.Bilgiler paylaşıldıkça büyür ve değer kazanır düşüncesindeyim.Yalnız bu çalışmaları izleyin arkadaşların yaşadıkları ortamın iklimi ve bu iş için yapabilecekleri fedakarlıkları iyi düşünmelerini ve karşılaşılan sorunlarda pes etmemelerini önerirrim.Ben geçen yıl çalışmalanrmda pek çok sorun yaşadım.Özellikle çilek hastalıklarıyla mücadelede ciddi sıkıntılarım oldu.Bu işi profesyonel anlamda yapmak isteyeceklerin mutlaka iyi bir ziraat mühendisinden teknik destek alması gereklidir.Tüm arkadaşlara sevgi ve saygılarımı yollar,geçmiş kurban bayramlarını kutlarım.Selamlar.. |
Sevgili arkadaşlar,
Topraksız ortamda çilek yetiştirmede besin eriyiğinin EC değeri ve PH değerleri çok önemlidir.Yapılan araştırmalarda EC değerinin 1,8 olduğu Ph değerininde 6 olduğu ortamlarda en yüksek verimin alındığı belirtilmektedir.EC düzeylerinin artmasının generatif gelişmeyi(döl), azalmasının ise vegetatif(dal) gelişmeyi teşvik ettiği söyleniyor.Yeni başlayan arkadaşlara iletilir.Saygılarımla.. |
Sayın mtugrul33 hocam çalışmalrınızı ilgi ile izliyorum formunuzu katlayarak gittiğini görüyorum ALLAH arttırsın:))
sayın kudret beyden aldığmız ürünlerin suyun korazik deyerleri normal olunca ph düşürmek için asit gerekmiyor ,,benim şahsi kanatim arıtma cihazlarıyla hazırlanan sular max verir kanatindeyim |
Bugün ben çileklerimden yedim yani kendim yetiştirdim diye söylemiyorum ben ilk defa böyle güzel kokulu, aşırı tatlı, ağızda reha bırakan çilek yedim, tüm ailem aynı görüşte, hatta gelen bir misafirede başkasının gibi ikram ettim, adam çok beğendi... , Topraksız tarım çileğe bence epey bir lezzet katıyor, daha doğrusu olması gereken imkanı sağladığımızdan, gerçek olan tam lezzeti yakalıyoruz, aynı cins toprakta homojen gübre dağılımı olmaması , sulama bozukluğu , aşırı azot tadını etkliyor sanırım, umarım ilk hasat zamanımdada aynı kalitede çilek elde ederim... Resimleride yakın zamanda paylaşıcam...
|
Sayın mtugrul bey,
Sisteminizden etkilenerek, dün akşam (gece) itibariyle rubigem fidelerimi birkaç modifikasyonla balkondaki sistemime yerleştirdim. Bir şeyi merak ediyorum. Okuduklarımdan yakalamayıp soruyorsam kusura bakmayın. - Kurduğunuz damla sulamadaki borular basınç ayarlı damlatıcılı borular mıdır? Bunların damlalık aralıkları nedir acaba? Her bitkiye yaklaşık kaç adet geliyor? - Bunların yerine makarna tipi damlatıcı kullanılsa olur mu? - Suyu ne ile basıyorsunuz pompa mı, hidrofor mu? Teşekkürler, saygılar |
Merhaba Sn.KRTL,
Ben basınçlı damlama borularını kullanıyorum.20cm.aralıklı olanlarından.Yaklaşık 3 dakikada 5000 fideyi sulayabiliyor.Makarna tipi damlatıcı da bu işi yapabilir sanırım.Ben sistemimde 2inch lik ideal marka su pompası kullanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Bu arada eylül ayının 15 inde rubigen fideleri tarlasına eken bir komşumun çilek bahçesini gezdim.Meyveler kızarmaya başlamış durumda.Beş altı tanesini yedim.Hem çok tatlı hem de iri oluyorlar.Fiyat şu aralard 10 tl. civarında. |
mtugrul33 hocam selamlar pomzanın fiyatını 130 tl den almışınız metre küpünü 55 tl den anlaşmayaptık 15 metre küpe 825 tl ödeme yaptık nakliye ve kadeve haric
|
Eylül ayının 15'inde çileklerini diken arkadaşınız, Çilekleri ekim ayında çiçeklenmeye başlamıştır, o ayda çiçeğin istediği sıcaklığı 15-25 C düşürmek için ne yaptı ? MAlum bizim buralarda gece düşsede o aylarda gündüz sıcak. Üstten sulama , gölgeleme , herhangi bir ilaç ?
|
SEvgili Mustafa
Bu yıl ekim ayı oldukça serin gitti.Geçen yıl hemen hemen hiç soğuk yaşamamıştık.Ancak bu yıl kış erken geldi.Toroslar kar altında.Hava da oldukça serin,hatta soğuk diyebiliriz.Ancak yine de çilekte kol olayı oldu.Arkadaşım da çıkan her kolu yine çilek diplerine tutturdu. |
çilek
sayın mtugrul bu saksı çilekleri dal atmakdan çiçek açamıyor ve bende viyolleri yetiştiremez oldum ayrıca bu kadar fazlada çilege ihtiyacım yok. bu surgunleri kesmeye başlasam ana koke zaraarı olurmu veya çiçek açmaya başlarmı? yoksa bu surec dal atmaylamı gececek? ayrıca viyollere alınan surgunleri kesim için ne kadar beklemem lazım?
http://www.upload.gen.tr/uploads8/dz...b_STH72233.JPG |
harika çok beğendim..
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar
Epeydir yazamamıştım.Çileklerimizin ilk hasadını 10 Aralıkta 8 kilo yaptık.kilosunu 5 tl.den verdik. Çileklerin son durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum. |
2 Eklenti(ler)
Birkaç resim daha..
|
Hadi hayırlısı olsun bol bereketli hasatlar..
|
Ellerinize emeğinize sağlık. Harika görünüyor, güzel bir sistem kurmuşunuz. Hayırlı olsun.
|
Mehmet Bey ellerinize sağlık çok güzel bir sistem ve başarılarınızın devamını diliyorum.Ben İzmirde ikamet ediyorum.evin balkonunda (acık balkon veranda gibi) durgun suda 1 adet çilegim var.1 ayı gecti dikeli ama hala 3-4 yaprağı var ve başka da bir gelişme yok.Direk durgun su kültürü yani torf veya perlit yok.hafiften kkler gelişti ama dediğim gibi ne çiçek ne meyve.Acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum? görüşlerinizi almak istedim.
Teşekkürler |
Sevgili Yeşilefe,
Saygı ve selamlar.Ben ağırlıklı olarak perlit ortamda (%95) yet,ştirme yapıyorum.Ortam sıcaklığı ve Ec -Ph durmlarında bir anormallik olursa bitki sitrese giriyor.Ben bunu geçen yıl bir iki aylık sürede yaşadım.Hiç moralinizi bozmayın.Ayrıca kökte bir sorun yoksa hiç korkmayın derim.Kolay gelsin.. |
Alıntı:
perlit ortam yerine cocopit daha iyi olmazmı:)?? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025