![]() |
Sayın VISKHY,
Çayır çimen havasında (çimlendirmede) sislendirmeyi hiç düşündünüz mü? Ayrıca süt verimini de merakla bekliyorum. Verim yüksek olursa sütü bedavaya getirdim demektir. Malum süt getiren sütçüye bu sistemden kurabilirim. |
Sayın Viskhy, tava için "propagation tray" olarak netten aratırsanız 25X50x3-5 ebatlarında plastik tavalar bulabilirsiniz. (Sizin ölçünüzün yarısı kadar alana sahip.) Fiyatları da 1-2 $ civarında. Ürettirmekten ucuza mal olur düşüncesindeyim (Delikli ve deliksiz tipleri var)
Sayın Malban CF bilgilendirmesi için teşekkürler... |
Ben daylight(gün ışığı) gerekçesini çözemedim ?
Nirengi Türkiye'de satılmaktamı bahsettiğiniz ürün ? |
Bu tip sistemlerde güneş ışığı faydalı olmaz alt raflar yeterli ışık almaz. tek sıra yapılırsada çok geniş alanda yapılması gerekir. kaldıki amaç ısı ve ışık kontrollü sistem hazırlamak. sistem 365 gün esaslı çalışacağı için kışın yeterli güneş olmaz, yazın ise güneş ışığı fazla gelir.
Sayın VISKHY, öncelikle kutlarım ve başarılarınız devamını dilerim. Lambaların ikisini kırmızı bir tanesinide mavi renkli ampül kullanın filizler daha koyu yeşil olacaktır. (bu yöntem nasa tarafından uzayda bitki yetiştirme yöntemidir) filizler daha uzun olacaktır. Sislemeyi mutlaka yapmanız gerekir. ( sisleme fazla pahalı değil. netafim başlıkları var 1 başlık 2,5 $, 0,5 bg. pompa ve bir adet tank. tank içine organik sıvı gübre kullanabilirsiniz. B5A veya Süper Biofer ve içerisine iz elementler katabilirsiniz. ürününüz organik bir ürün olur.) sn. malbman uyarı için teşekkür ederim evet mavi olacaktı. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Evet arkadaşlar yaklaşık 2 aydan beri çalışıp didinerek sizlerinde yardım ve uyarılarınızla üretmeye başladığım arpa çimi KESİN başarıya ulaşmıştır.
Tabiiki ufak tefek hataları ve eksikleri var ama amacımız mükemmele yaklaşmak olduğu için zaman içinde onlarda yerlerine oturacaktır. 600 kg canlı ağırlığa sahip 3 aylık gebe 5 yaşında olan KARABAŞ'a verdiğim rasyon aşağıdadır. Resmini görünce neden karabaş olduğunu anlayacaksınız.. |
12/01/2010
SABAH : 6.700 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 17 LT. AKŞAM : 7.050 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 10 LT. 13/01/2010 SABAH : 6.850 gr. ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 17 LT AKŞAM : 6.950 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 10 LT 14/01/2010 SABAH : 6.500 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT: 17 LT AKŞAM : 7.200 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 10 LT 15/01/2010 SABAH : 6.000 gr ARPA ÇİMİ + 8.000 gr SAMAN SÜT : 17 LT. AKŞAM : ?????? |
Bu sağmal ineğin arpa çiminden önceki rasyonu ise sabah ve akşam olmak üzere ayrı ayrı 9 kg süt yemi(palet) + 8 kg saman + 3 kg malt(arpa posası)+
3 kg küspe idi. Bunların maliyeti ise günlük yaklaşık 17.-TL idi.Ayrıca süt verimi aynıydı.Yani bir önceki tablodaki sütün aynısını veriyordu. Şimdi sizlere soruyorum.BU İŞ TAMAMMIDIR..? NOT: Kurulu sistem ve uygulama yapılan ahır İZMİR de olup, ziyaret etmek isteyen olursa elimden geldiğince ağırlamak isterim. Ayrıca süt sağımlarında sabah akşam ben bulundum ve sayımı ben yaptım. |
Üretim anlamında çok güzel bir iş başardınız sevgili VISKHY, tebrik ederim. Ama Karabaş'a bu rasyondan önce verdiğiniz rasyonu ve sabah-akşam aldığınız süt miktarlarını da yazarsanız, karşılaştırma imkanımız olur.
Bir de şunu sormak isterim: ilk gün sabah verdiğiniz arpa çimi miktarını ikinci günün sabahında 150 gr. arttırırken, sabah verdiğiniz miktarlar arasında ikinci günde ilk güne nazaran 100 gramlık bir düşüş söz konusu. Diğer günlerde de belirgin farklar var. Bu farklar tavalarda yetişen çim miktarının homojen olmayışından mı kaynaklanıyor, yoksa süt verimi açısından yaratacağı farkı görmek (ya da incelemek) adına, miktarları planlı bir şekilde kendiniz mi belirliyorsunuz? Kolaylıkar dilerim. |
Diyordum ki ben sorana kadar siz ilk sorumun cevabın vermişsiniz bile :p
Ancak; bu işin tamam olup olmadığını söyleyebilmek için sanırım henüz erken. Zira öncelikle yeni rasyonun maliyetini belirlemeniz gerekiyor, ki bu da üç günde ortaya çıkarılabilir bir şey değil bildiğim kadarıyla. |
Ünlü fizikçi Albert Einstein ölümünden sonra okunması için bıraktığı mektupda ;
" Benim IQ seviyemin bu kadar yüksek olmasının sebebini beynim üzerinde yaptığınız çalışmalardan sonra anlayamamış olduğunuzu biliyorum.Benim beyin yapımın yağtığınız araştırmalar sonucunda normal bir insandan farklı olmadığını gördünüz.Benim farkım ise; SADECE HAYAL KURMAKTAN İBARETTİ... " demiştir. |
Pardon? Pek bir şey anlayamadım ama...
|
VISKY bir şey sorabilir miyim? Yem maliyetlerinin birim fiyatlarını yazarmısın bu rakamlar çok yüksek rakam değilmi günlük 17 lira *30 ayda 510 lira burdan gelen verim günde 27 litre süt *30=810 kg süt eş değer sütün toptan satışı *0,65,=526,5 getiri sizin ağırın yem maliyetlerinde bir problem var gibi gözüküyor. Günlük bir inek 10 liranın üzerinde yerse zaten kar getirmeyen bir işletme olur yanlış düşünmüyorum herhalde. kesif yemi 7,5 lira civarında yemesi gerekli 2,5 lirada diğer girdiler. Mesala bizim burda pancar küspesi 1100 kg luk torbalarda torbası 60 lira şu anda.
|
Benim, çok fazla hesap etmeden tahmini olarak düşündüğüm rakam günlük inek başına 1,5-2 lira arasında yem maliyetini düşüreceği rasyonu bozmadan üstüne ilave olarak yaş arpanın verilmesi daha randımanlı olacaktır. Şimdi bahsetiğimde yem fiyatını günlük 1,5-2 lira aşağıya çekmekte çok büyük bir olaydır bunu sakın küçümsemeyin sadece ilave verilmesi daha mantıklı gibi gözüküyor randıman açısından.
|
Arkadaşlar lütfen yazdıklarımı iyi okuyun ben günde bana maliyeti (arpa,elektrik,su) 0.80 kuruş olan yemi ki bunun ağırlığı 7 kg iki defa verdiğimi bunun yanında 8 kg saman maliyeti 1.50 tl ilavesi ile yazdığım süt miktarını aldığımı söylerken, siz bana normal rasyonun yanında ek olarak verilse daha iyi olmaz mı diye soruyorsunuz....
1 günlük yem maliyeti arpa çimi 1.60 kr + saman 3.tl = 4.60 tl. Bu maliyetle ben günde 27lt x 0.70 kr = 19 tl lik süt aldığımı tekrar tekrar söylüyorum. Artık maliyet konusunda kimseye cevap vermiyeceğim.Olabildiğince açık yazdığımı sanıyorum... |
Sevgili Malbman sizin dediğinizi de istemeyerek bugün sabah denemiş oldum.Yani hergün 7 kg ye yakın arpa çimi verirken bugün fazla yetişmediği için mecburen 6 kg verdim.Akşamki süt sayımı bittiğinde 9 lt süt aldığımı gördüm.Buda gösterdiki bu sağmal için günlük min.14 kg arpa çimi vermem gerekiyormuş.
|
Syn seazone nin uyarısıyla daha önceki rasyon 17 tl değil 13 tl olacak.Tekrar tekrar hesapladım bu rakamı yazmadan. Bu yanlışlığı sabah mahmurluğuna ve heyecanıma verin lütfen..
|
Alıntı:
Sevgili Malbman şunu anlatmak istedim.Bundan 6 ay önce bana bu işi yapacaksın deselerdi, başka işiniz mi yok maytap geçmeyin derdim.Yani herşey hayal etmekle başlıyor... |
Sayın VISKHY bu yeşil yemin fazlası hayvana dokunur mu? Yoksa istediğimiz kadar verebilirmiyiz?
Bu arada başarınızı tebrik ederim. Bravo:) |
1 Eklenti(ler)
Sn. Viskhy,
Eline, emeğine sağlık. Artık bunu bir kutlamak lazım. İhtiyacın olan tavaları belki sen kendinde şekillendirebilirsin. http://www.malzemeci.net/index.php?p...stren+Levhalar 1 veya 1.2 mm antişok levhaları bir ahşap kalıp üzerine sıcak hava üfleyen bir cihazla ısıtıp şekillendirerek bir deneme yapabilirsin. Bunun ideali vakum makinası ile şekillendirmektir ama belki sen bile yapabilirsin. Tava mukavemetli olsun diye taban yüzeyininde kanallı olması gerekir. Resimdeki kadar derin bir tavaya ihtiyacın yok. Ne kadar sığ olursa o kadar kolay şekillendirirsin. İzmirde vakum ambalaj yapan yer bulursan orada da yaptırabilirsin. Kalıplar enjeksiyon kalıpları kadar pahalı değildir. http://homeharvest.com/propagationflatsdomesinserts.htm Yurtdışından gelir mi veya yurtiçinde seracılara viyol satan yerlerde böyle düz tavalar varmı onu da bir araştırmak lazım. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Dayayalım otu alalım sütü demek istemedim sayın Delimus:D:D elbet onlarda canlı, öğrenmek istediğim buydu, 10 kg aşmayacağız tamam anladım...:p Teşekkürler. |
Sevgili Delimus yanlış hatırlıyorsun.Normalde zaten maksimum 8 kg yeşil yem yeterli oluyor.Fazla vermek sadece maliyet arttırıyor sindirilebilirliği ve kuru madde oranı yüksek olduğu için bir sorun yaratmıyor.
|
Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum.
|
Sayın Delimus, sayın Sarıcan bu tavaları ne yazık ki henüz T.C. sınırları içerisinde bulamadım.
Yutdışı sitelerinde 100'lük paketler 120$ civarında, kargosu ile beraber 200$ civarında bir rakama temin edilebilir. Bitki Işıklandırma konusunuda; Daylight-Mavi (6400K), Warmwhite-Kırmızı (2700K) bitkilerin farklı dönemlerinde ihtiyaç duydukları ana renkler. Mavi ışık, bitkinin gelişim/yeşil dönemi için; Kırmızı ışık ise çiçeklenme/meyve döneminde gerekli. Konumuz arpa çiminde de, anlaşılacağı gibi ana renk olarak mavi ışığı kullanmalıyız. T5, T8 floarsanlarda bu iki seçenek mevcut. Bildiğiniz gibi arpa çimininin çok ışığa ihtiyacı yok. Bu yüzden florasan yeterli. Eğer daha fazla ışığa ihtiyaç duyan sebze/meyve yetiştirilecek ise kullanılacak ışıklar HID (High Intensity Discharge) tipinde olmalıdır. (70W'dan 1000W'a kadar var) HID seçiminde ise gelişim dönemi için MH (Metal Halide - Mavi Yoğunluklu) çiçeklenme/meyve dönemi için HPS (High Pressure Sodium - Kırmızı Yoğunluklu) ampuller seçilmellidir. Not: HID lambalar "Ballast" ile beraber kullanılma zorunluluğundadır. Son olarak; Bitki yetiştirme lambalarında geleceğin teknolojisi LED lambalardır. Yurtdışında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Düşük enerji ile yüksek verim elde edilmektedir. (Ör: 90W LED = 400W HID) Ne yazık ki şu anda oldukça pahalıdır. Hele ki Türkiye'de :) (gittigidiyor ve tartes sitelerinde bir kaç model var) Ayrıca T5 ve T8 lerin LED alternatifleri de yurtdışındaki sitelerde mevcut. Saygılar, sevgiler... |
Alıntı:
|
Sevgili Sarıcan Antişok levhalar çok işime yarayabilir.Şimdiden teşekkür ederim.Ben polyesterden dökmeyi planlıyordum, bu eğer umduğum gibi bir malzeme ise çok işime yarayacak.
|
Vakum ambalaj kutularının imalinde ve çimlendirme viyollerinde bu malzemenin en incesi kullanılıyor. Sen tava yapacağın ve çimlendikten sonra 7-8 kilo taşıyacağın için levha kalınlığı biraz fazla olması lazım. Resimdeki tavaya bakarsan ince malzemeye mukavemet kazandırmak için tabana boydan boya kanallar yapmış. Verdiğim linkte muhtelif kalınlıkta levhalar mevcut, şekillendirmeyi de kendin kolayca yapabilirsin diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
http://www.larplast.com/uretimsep.html http://www.egemakine.com.tr/index-2.html |
süper viskhy bu işi başardın demektir yalnız bu hayvanlarda dolaşım sisteminde bir aksaklık ishal olabilir sütün kalite durumuda var onlarda bir eksilme oluyormu ?
|
Sevgili VISKHY "uğraşırım, onu da kendim yaparım" dersen burada da ev yapmı bir vakumlama makinesi tarifi var. Tavalarını kendin de vakumlayabilirsin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025