![]() |
konu
konunun dahıldığı yok arada arkadaşlar dip not diye bir şeyler duymuşlardır o şekilde sorular soruyorum 1 cevap sadece yani bu arpa çimi meselesini ben dahil herkez merakla bekliyor heyecanınızı anlıyorum ancak rahat olun elbet bir sonuca varıcaz bu sonuc iyi olur kötü olur herkeze iyi şanslar iyi çalışmalar
|
öncelikle bu kadar faydalı çalışmalar yaptığınız için hepinize teşekkür ediyorum ben hasan furkan şahin giresun fen lisesi 10.sınıf öğrencisiyim bu aralar bir projeyle ilgileniyorum projemi topraksız tarımla alakalı yapmak istiyorum bunun için kullanacağım taşları buldum fakat bu işte biraz acemiyim bana yardım ederseniz çok mutlu olurum e-posta adresim thecup66@hotmail.com her türlü önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler...
|
Furkancım bu başlık altındaki tüm sayfaları ve özellikle topraksız tarıma başlangıç başlığı altındaki yazıları okursan bir çok şeyi sen çözmüş olacaksın.
Ayrıca ödev yapmak demek ilgili konuyla alakalı temel bilgileri alarak kendi fikir ve bilgilerini de ekleyerek araştırmak ve ortaya güzel bir oluşum çıkarmak demektir.Bunu unutma... Sevgiler... |
Vishy Drenaja çok önem ver ,yani sulandıktan sonra tepsiden su aksın bunun için deliklerine sinek teli yerleştirebilirsin,tohumlar delikten geçmez suda tahliye olur yoksa çürüme,küflenmeye başlıyor.Kaliteli fotoğraf makinem yoktu fazla belli olmuyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1244648880 |
Sevgili Delimus haklısın drenaj yapmamıştım o yüzden gecikme oldu ve dediğin gibi hafif küflenmeye başladılar.Hemen drenaj yapıcam..
|
Sulama suyundaki oksijen oranını artırmakta bir çözüm fakat en kolay ve kesin olanı drenaj çünki hiçbir dolgu maddesi (torf,perlit vb. ) kullanmadığımızdan kökler suyun içinde havasız kalıyor,buda küflenmesine sebeb olmakta.Çok az eğim ve eğime göre delikler işini görür.Ayrıca min. ve sık Sulama yapmalısın.
Resimleride beklemekteyiz. |
Resimleri yaymlayıncada görüleceği gibi daha önce paslanmaz tepsilerde yaptığım çimlendirmeyi bugün Delimusun uyarısı sonrasında altlrını delip eğim verdiğim plastik kablara aldım.
Umarım tek korkum yer değişikliğinden etkilenmezler.Biraz daha meraklanmanız için resimleri 2 gün sonra yeşerirlerse şayet :p:p yayımlayacağım. |
4 Eklenti(ler)
EVREKA Arkadaşlar...
Bu iş tamamdır dostlar buyrun yeni yıl fotoğraflarına... |
Bu bebeklerim henüz 4 günlük filiz boyları 3-4 cm arası ama dirençleri çok güçlü yani sert ve yeşil renkliler.
En çok fotosentez yapamayacakları için korkmuştum, ama şükür ki renkleri yemyeşil. Aşamaları tek tek anlatıcam ama 1-2 gün zevkini çıkarmak istiyorum arkadaşlar. |
Herbir kabın içinde 500 gr arpa tohumu var.Kabları küçük geldiği için kök boyları yaklaşık 3 cm kadar oldu.Bu denemeden ötürü tava boyunuda çözdüm arkadaşlar.Tava ebatları minimum 70*40 cm. olmalıdır.
Yeni denememde sevgili Delimusun önerisi ile kesinlikle su drenajı için delikler olacaktır. Ayrıca hergün 1kg olmak üzere şu an 6 günlük ürün ekimi yapılmıştır.Sağmal ineklerimiz de hazır olup, bizim çimlerimizi beklemekteler. |
Bu arada tüm arkadaşların ve dostların yeni yılını kutlar,mutlu ve en önemlisi sağlıklı yeni bir yıl dilerim.
Sevgiler... |
Eline sağlık Sayın Wıskhy,
Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz. Sizin gibi genç ve yetenekli arkadaşları tanıdıkça kıvanç duyuyorum. İlginizi çekeceğini umduğum ve sizleride yakından ilgilendiren yeni bir konu başlığı daha açmıştım. Çalışmalarınızla katılımlarınızı ve paylaşımlarınızı bekliyorum. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541 2010' un tüm arkadaşlara bol bol sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum. Sevgiler... |
Ellerinize sağlık sevgili VISKHY, böylece sıfır noktasından başlamış oldunuz. İşin geleceğini bu noktadan alınan neticelerle çok daha bilinçli olarak şekillendireceğinizden eminim . Başarılar dilerim kolay gelsin.
Bu vesile ile tüm arkadaşlarınım yeniyılını kutlar , sağlık ,mutluluk ve esnlikler dilerim. |
Lütfen beni örnek al (ilk mesajımdaki resimler gibi genelde kullanılan eşyalar ile resim çekki,kıyaslayabilelim,3 cm 4cm demekle olmaz :( ).
Mesajdaki resim örnekleri : http://www.agaclar.net/forum/showpos...98&postcount=6 http://www.agaclar.net/forum/attachm...7&d=1244648880 |
Tebrikler sayın Viskhy, resimlerin devamını bekliyoruz.
Herkese kendince güzel bir yıl diliyorum. Saygılar, sevgiler... |
Sevgili Delimus öncelikle yeni yılın sana şans ve mutluluk getirmesini dilerim.:o
Sonrada bu konuyu açıp feyz almamızı sağladığın için daha öncede tebrik ettiğim gibi tekrar teşekkür ederim.Benim amacım aylardır uğraşıp,araştırıp teorisini geliştirdiğimiz bu işi pratiğe dökerek bulunduğumuz hayat şartları içinde biraz olsun mutluluk yaratmaktı. Bu üretimi teoriye uygun yapabilmek ve sonuca ulaşmak ticari amaç güdenler için çok önemlidir.O yüzden benim için arpa çiminin boyu ve ebadı önemli değil tam aksine kalitesi ve zamana yaygınlığı önemlidir. Yani demem o ki; Bir işi başarmak o işe başlamakla olur... Ayrıca sevgili Kudret Hocam,Sarıcan ve Nirengiye de tebriklerinden ötürü çok teşekkür ederim.Bu işi tek başıma yapmama rağmen işe başlamam hepimizin yüzünden olmuştur. NOT: Sevgili Delimus elinde mutlaka bir cetvel vardır.Bu cetvele bakarak 3-4 cm' nin neye mukabil geldiğini görmek çok zor olmasa gerek...:D:D |
Süper olmuşlar, inşl. sağlam bitki olacaklar ...
|
5 Eklenti(ler)
Evet arkadaşlar bunlarda son fotoğraflar;
|
3 Eklenti(ler)
Şuanda boyları 15 cm ve yarın sabah sağmal ineklere verilecekler.Sağlıkları ve kaliteleri muhteşem görünüyor.Elimde 6 günlük inek besini mevcut hergün alınmak koşulu ile ..
|
Mevcut rasyona ekleme yapacağımız için sanırm 3 gün sonra süt veriminin artmasını bekliyorum.Eğer umduğum gibi giderse ticari düzenek kurmaya hemen başlayabilirim.
Ben her kaba 500 gr. arpa koymuştum,resimlerdeki çimlenmiş arpa ise şuanda 2500 gr. Sulamayı ve aydınlatmayı manuel yaptığım için 2 gün gecikme oldu.Yani 6 günde bu hale gelmesi gerekirken 8 günde oldu.Tek tesellim sağlıklı ve kaliteli oluşları,yaprakları da yemyeşil klorofil oldukça yoğun gözüküyor.Demek ki fotosentezi çok iyi yapmışlar buda aydınlatmanın yettiğini gösteriyor. Ayrıca 2 kaptaki sulamayı içtiğimiz madran şişe su ile yaptım.Sonuç oldukça kötü 2 gün geriden geliyorlar. Buda çeşme suyunun bu iş için çok yeterli olduğunu gösterdi. |
çok iyi bir çalışma oldu tebrikler hangi ampul modelini kullandınız ? düzenegi bize biraz anlatabilirmiisiniz k.gelsin
|
5 Eklenti(ler)
benimde yapmış olduğum calışmaların düşük pikselli örnek resimleri bunlar bende 7 günde 1 kg arpadan 6,5 kg ot elde etmiştim
|
5 Eklenti(ler)
Evet arkadaşlar üretim hattına bir adım daha yaklaştık.Bu güne kadar ürettiğim çimleri sağmal ineğe bir hafta boyunca normal rasyonunun yanına ek besin olarak vererek hayvanı yeşil yeme alıştırdım.Fazla üretimim olmadığı için günde 5 kg. çim verebildim ve günlük 2 lt kadar sütü arttı.
Şimdiki hedef aşağıdaki resimlerden de göreceğiniz gibi üretim sayısı ve şekli değişti.Şimdi daha profesyonel ama küçük bir üretim hattı kurdum. BUYRUN..: |
çok iyi olmuş bu çimlendirme viskhy çabalarıyla başarıya ulaştı galiba ancak bu maddi yönden getirisi varmı örnek o florasanlar günde en az 8 saat yanıyorsa aylık elektirik faturasına epey yansıyacaktır sonra ısıyı kaç derecede tuttugunu bilmiyorum ancak o nun içinde eletirik faturası biraz artıyor 1 kilo arpadan 6 kilo elde ediliyorsa o 1 kilo arpanın parası var her tava için sadece maddi yönü yani ancak 365 gün yeşil yemin alınacak olması ve süt veriminin artacak olması eksi leri artıya çevirmiştir heralde sizce?
|
Eline sağlık Sn. Viskhy,
Herşey yerine oturmuş görünüyor. Birde işletme maliyetlerini yazarsan tamam olur. |
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.Bu arada bu konu bir ara çok hareketlendi ve sonra durgunlaştı nedenini anlayamadım ama hayırdır inşşallah...
Bir kere tava boyutları 60*40*3cm olacak bu kesin. Isı 16 ile 18 derece arası olacak buda kesin.. Aydınlatma için ben 2 si yukarıda 2 si yanlarda 4 adet 36W lık daylight florasan kullandım.12 saat aydınlık 12 saat karanlık ortam. Sulama ise 2 saatte bir 1 dakika fıskıyeleme ile manuel yapmaya çalışıyorum ama geceleri mümkün olmuyor tabi. Maliyete gelince tavaları 0.50 mm galvaniz saçtan yaptırdım tanesi 8.TL diğer tüm teşkilat bende vardı zaten.. Satış için şu aşamada bir fiyat belirlemedim.Onun için ayrı bir hesaplama yapmam gerekiyor.Şuan zaten deneme aşamasında.Çarşamba gününden itibaren benim sağmal ineğe sabah 1 tava akşam 1 tava olmak üzere vermeye başlayacağım ve süt yemini 5 kg 'ye indirerek.(daha önceki rasyonda süt yemi 9 kg idi.) İlerleyen günlerde süt yemini tamamen kesip sadece çim ve saman vermeye başlayacağım.Bakalım süt verimi nasıl değişecek. Sevgiler... |
Sevgili Viskhy,
İşine karışmak gibi olmasın ama galvaniz sactaki çinko çok aktif bir elementtir ve kimyasal reaksiyona çabuk cevap verir. Besin sıvısı yoluyla yeme karışmasından, dolayısıyla süte geçmesinden korkarım. Keşke plastik tavalar kullanabilseydiniz. Konuyu araştırdınız mı? |
Rica ederim sevgili Sarıcan işe karışmak değil bunu bir eleştiri olarak kabul eder tam tersine değer veririm.
Zaten şu aşama tamamen deneme aşaması galvaniz saç uzun süre kullanımdan sonra dediğin gibi defermasyona uğrayıp reaksiyon vermeye başlıyor. Ben aradığım ölçülerde palstik moblen baskı tepsi bulamadım.Fakat kalıp yaptırmak için birkaç firmadan teklif istedim.Bunları değerlendirdikten sonra seri üretimi palstik tepsilerde yapacağım. |
ellerinize sağlık sevgili VISKHY, denemeler bayağı iyi gidiyor.samimi paylaşımlarınız içinde teşekkür ederiz.Fakat hemen şunu söylemek istiyorum, sevgili sarıcan a ikazı için teşekkür ediyorum yerinde bir ikazda bulunmuşlar, ayni ikazı bende yapmak istiyorum
Ancak bir fikrim var, mümkünse yaptığınız galvaniz tavaları elektrostatik toz boya ile kaplatmak belki pratik bir yol olabilir . Zira toz boyalar polyester esasaslı plastiklerdir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolay gelsin. |
Sayın VISKHY şu anda krom fiyatları bayağı düşük plaka saç olarak, al büktürürsün onları sonra istediğin kadar kullan evladiyelik eğer biraz kaynak bilginiz var ise kimseye ihtiyaç yok krom elektrotla bunları halledebilirsiniz. Mutlaka araştırmışınızdır bu konuyla ilgili bilginiz vardır eminim ben sadece fikir vermek için yazdım. Çalışmalarınız bu arada merakla beklendiği için durağan gibi duruyor inanın buradaki herkes mutlaka benim gibi hergün bakıyor sonuçlarını merak ettiği için şaşkınlıkla bekliyor diyebilirim.
|
Sn.Viskhy, ışığı sürekli açık bırakarak denediniz mi? Yetişme süresi kısalır diye düşünüyorum. Tabii enerji gideri artar, ama sürenin kısalması bunu karşılar mı?
|
Sn.Viskhy
Bu başlığı hergün takip ediyorum. Benim gibi birçok kişi ilgi ile takip ediyordur sanırım. Gün ışığından faydalanabilmeye bir şekilde sağlanabilirsi süreden ve enerjiden tasarruf edilebilir diye düşünüyorum. Çalışmalrınızda başaralır. |
Evet arkadaşlar eleştirilerinizi gözönüne alarak tepsilerin hepsini film kaplattım.
Ayrıca dün geceden itibaren 24 saat florasanlar açık bugün sabah ineğimize çim vermeye başladık. Rasyon ise şöyle; Sabah ve Akşam olmak üzere ayrı ayrı 8 kg çim, 10 kg saman ve ayrıca 3 kg süt yemi. Yarından itibaren süt yemini tamamen kesicem. Sevgiler.. |
Sevgili VISKHY, canı gönülden tebrik ederim. Umarım tasarladığın ticari başarıya da ulaşır ve bu cesurca girişiminin karşılğını maddi olarak da alırsın.
Sevgilerimle |
Sn. Viskhy,
Film kaplatma operasyonunu biraz açarmısınız. Daldırma metodu ile plastik kaplamadan mı bahsediyoruz yoksa elektrostatik metodla boyamı yaptırdınız. Ama şimdi biraz içim daha rahat, umarım sağlıklı yemlerle sağlıklı ve bol sütler elde edersiniz. Bu işi bu kadar çabuk pratiğe döküp ve üstelik ineklerinizi beslemeye başlamanıza çok sevindim. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiler. |
Bir de, Pişmiş aşa su katmak gibi gelebilir ama, bu konuda bir katkıda bulunmak isterim.
Alıntı:
Buradaki CF sevgili Sarıcan ve Tabiat'ın belirttiği Crude fiber ya da ham lif/çözülmeyen lif değildir. Bunun Crude fiber olmadığı en başta, sevgili nirengi'nin verdiği "yetiştirme ortamı" bilgisi içinde yer almaması gerektiğinden anlaşılabilir zaten. Zira yetiştirme ortamından söz ederken, hayvan beslenmesinde yer alan bir malzemenin ya da maddenin yetiştirme ortamında bulunması gerektiğini sanmıyorum. Buradaki CF "Conductivity Factor" yani bizim basitçe electroconductivity/EC dediğimiz şeydir. Zaten yetiştirme ortamı dendiğinde akla su sıcaklığı ve suyun ph'ından sonra suyun ya da besin eriyiğinin EC değeri geliyor. Zaten sevgili nirengi'nin bir sonraki mesajında belirttiği Alıntı:
Bu konu üzerinde araştırma yapan arkadaşlar bilgilerini bu yönde tazelerse, alınacak sonuçların daha doğru olacağı kanaatindeyim. Sevgilerimle |
Sevgili Malbman,
Yanlış hesap Bağdat' tan döner derler. Allahtan ukalalık edip sadece çevirdiğim yeri yazmamışım. Profesyonel mütercimlik bu olsa gerek, kelimenin sadece kelime anlamı değil durduğu satırın bile önemli olduğu ve oraya göre yorumlanmasının gereği bir kez daha ortaya çıktı. Konu hayvan yemi olarak arpa olunca, bulduğum dökümanların içinde CF olarak arama yapınca CF (Crude Fiber) terimine ulaştım. Buda yemin niteliği ile ilgili çok önemli bir veri olduğu için herhalde bundan bahsediyordur yorumunu yaptım. Demek ki yapmamak gerekiyormuş. Gerçi Peter Doyle amcada ayıp etmiş, hepimizin bildiği EC veya microsimens ifadesini kullansa bizi yanılgıdan kurtaracaktı. Şimdi düşünmemiz gereken bu CF nin birimi nedir? EC metremizle nasıl ölçeriz. Çünki bildiğim kadarıyla Sn. Viskhy' de sulama suyuna bir şey katmadan sadece su ile çimlendirme yaptı. Hem besin kalitesini artırmak, hem de çimlenme hızını artırmak için arpaya uygun besin eriyiği düşünmeninde zamanı geldi herhalde. Uyarın için teşekkürler. |
Sevgili Sarıcan, teşekkür ederim. Dediğiniz gibi meslek gereği algıda seçici davranınca bazı şeyler çok daha rahat fark ediliyor.
Alıntı:
|
Sevgili canlar besin işi de tamamdır zaten 3 gün önce sevgili Envor 'dan daha önce de yardımcı olacağını belirttiği için formül veya besin istemiştim.
Sağolsun beni kırmayıp adresimi istedi.Bende şimdi besin eriyiğinin gelmesini dört gözle bekliyorum.. |
Sevgili sarıcan film kaplatma işine gelince, tavaların yüzeylerini kalın streç film ile ısıtarak yapıştırmayı kasdetmiştim.Yüzeylerinde boşluk kalmadan o işide halletmiş oldum.Maliyetide oldukça ucuza geldi ama bu iş sadece eleimdeki tavalar için.
Burda da belirttiğim gibi asıl üretim plastik UV katkılı PP Moblen dedikleri plastik tavalarda olacak.Kalıp fiyatları gelmeye başladı bile... Ama fiyatları sormayın çünkü şimdiden dudaklarım uçukladı bile... |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025