agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm)

iyibirinsan 12-04-2013 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1137453)
1 kilo arpadan 9 kilo taze yeşil yem - GÜNCEL Haberleri

Sayın duvartarimi bugün haberi görünce hemen burası aklıma geldi paylaşayım dedim.

Çok sağolasınız teşekkür ederim.

westy 30-04-2013 22:11

yakında bir arkadaşımın çiftliğinde yapmayı düşünüyoruz
Yalnız anlamadığım bir şey var.ozonlama derken havayı mı suyu mu ?halen doğru düzgün bir yanıt yok.ozonla duvarlarında sterilizasyonundan bahsediliyor .Suya veriliyorsa nasıl oluyor.havaya veriliyorsa ,bu da bitkinin fotosentezini engelliyor diye biliyorum

DeHLiZ 17-05-2013 18:23

Bunu gübre üstü yapmayı deneyen oldu mu? Bir de arpa çimlendirmede sadece su verildiği için bir ihtimal diyorum ki yeterli mineral değerlere ulaşamayabilir çimler. Gübre üstü yapmak denenebilir diye düşünüyorum.

iyibirinsan 18-05-2013 14:34

Ozonlama suya verilir ve zararlı bakteri yok edilir
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi westy (Mesaj 1147294)
yakında bir arkadaşımın çiftliğinde yapmayı düşünüyoruz
Yalnız anlamadığım bir şey var.ozonlama derken havayı mı suyu mu ?halen doğru düzgün bir yanıt yok.ozonla duvarlarında sterilizasyonundan bahsediliyor .Suya veriliyorsa nasıl oluyor.havaya veriliyorsa ,bu da bitkinin fotosentezini engelliyor diye biliyorum

OZON üç oksijen atomonun birleşmesi ile meydana gelir en iyi en sağlıklı dezenfektandır tarımda sağlıkda şişe suyu üretiminde ozonlu yağ üretiminde kullanılır tuz gibi azı yarar çoğu zara verebilir dozajında olursa çok iyidir.ozonlama.

gazeteci28 19-05-2013 08:52

sazan bulabilirseniz en iyisi
 
Suyun dezanfaktanı için sazanı öneriyorum.
Geçen yıl marul üretiminde suda mantarlaşma oluyordu. Bir kaç kez havuza mantar önleyici ilaç kattım ve mantar yok olmuştu.
Seranın yanında suni bir göl kurutulmuş ve içindeki sazan balıklarını toplayıp havuza atmıştım. Havuzdaki su yaklaşık 20 tondu. Sazan suyu gayet iyi bir şekilde temizledi. Sazandan sonra mantar ilacı kullanmadım.
Sazan balığı dayanıklı bir balık olup EC 2 civarındaki suda gayet iyi yaşıyor. Suyun kalitesi sazan için o kadar önemli değil. Çamurun içinde bile yaşayabiliyor. Yalnız arada sırada beslemek gerekli. Yeşillik vermeniz yeterli.

duvartarimi 30-05-2013 00:50

sıcaklarda küf ve mantar oluşumuna karşı açık sistemi öneririm havadar bir yerde 4 tarafı açık sadece üzeri sera naylonu ile kaplı ve naylonun üzeride kireç boyalı (gerçekten gündüz serin yapıyor ) ayrıca ozon değilde şu an bitkilerde topraktan çiçeğe zararlılar için çalıştığım bir sistem deniyorum eğer başarılı olursam burada paylaşacağım.

iyibirinsan 30-05-2013 01:46

başarınızın devamını beklerim
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duvartarimi (Mesaj 1163115)
sıcaklarda küf ve mantar oluşumuna karşı açık sistemi öneririm havadar bir yerde 4 tarafı açık sadece üzeri sera naylonu ile kaplı ve naylonun üzeride kireç boyalı (gerçekten gündüz serin yapıyor ) ayrıca ozon değilde şu an bitkilerde topraktan çiçeğe zararlılar için çalıştığım bir sistem deniyorum eğer başarılı olursam burada paylaşacağım.

Başarınızın devamını ve burada paylaşımınızı beklerim Sizi çalışmanızdan dolayı tebrik ederim.Sisteminizde acaba sirke denemeyi düşünüyormusunuz?

duvartarimi 03-06-2013 23:32

kontrollü elektrik ile arğalarda 3. gün
 
1 Eklenti(ler)
arpalar açık ortamda ve sabah, öğle ve akşamları sulama yapılarak bu meyanda düşük voltaj elektik verilerek 3. günde arpalarda 4 cm kadar çim oluştu arpalarda herhangi bir küf , mantar ve koku oluşmadı sanırım bu metod başarılı olcak gibi çünkü havalar sıcak olmasına rağmen şu ana kadar koku oluşurdu bakalım 3 gün sonra ne ile karşılaşacağız
hayvan yemi olarak arpa çimi 3. gün - YouTube

vetman996 04-06-2013 14:24

Sayın Duvartarimi Merhaba.
Çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Biz de kendi çapımızda araştırarak ve formdaki paylaşımlardan yararlanarak ÇİMMATİK adını verdiğim bir düzenek kurduk (Aslı Hasılmatiktir ama bu isim bir firma adına patentlidir.)

Frigofirik konteyner içine kurduğumuz ve klima monte ederek oluşturduğumuz çimmatikte verimli üretim yaparken klimamız arızalandı. Klimayı sökmek-değiştirmek zorunda kaldık. Klima yokken biz doğal havalandırma yöntemiyle (konteynerin kapıları açılarak) üretime devam ettik. Bu üretim esnasında biz şunu gördük. Klima çalışıyorken 1 kg. arpa ile 7-8 kg. arpa çimi elde ederken doğal havalandırma yöntemiyle 3-4 kg. çim elde etmeye başladık. Ayrıca klimalı üretim yaparken arpa çiminin altındaki samur halı biçimindeki kök bölgesi (Besleyici değeri en yüksek kısım) çok güzel gelişiyordu ama klima arızalanınca bu kısmın çok az geliştiğini gördük.

Siz açık havada üretim yapıyorsunuz acaba 1 kg. arpa ile kaç kg. çim elde ediyorsunuz ve çimin alt kısmındaki samur halı gibi kısım ne kadar gelişiyor. Bizi aydınlatabilirseniz memnun olurum.
Paylaşımlarımızı aşağıdaki linkten görebilirsiniz.. Selamlar... Saygılar...

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm

duvartarimi 04-06-2013 15:59

arpa çiminde 4. gün
 
4.gündede gelişme devam ediyor bugün 4 haziran 2013 salı havalarda izmirde sıcak geçen yıl bu aylarda hatta nisan ayıyla birlikte çimlerde küf mantar ve koku oluşuyordu kontrollü elektrik sistemi bunlara engel oldu ve arpalara herhangi bir zarar vermediği gibi gelişimini daha güzel tamamlıyor kök bölgesinin gelişimine gelince 60x60 ebatta tepsilere 2 kg arpa konulmuştur kök bölgesi gayet iyi bir şekilde gelişme göstermiştir 2 gün sonra artık hasat zamanı gelince kantarda tartarak bunu göreceğiz

kontrollü elektrik sistemini gerçekten kafama yattı bunu yaptığım duvar tarımındada sebzelerdede deneyeceğim
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/31394.htm

sebzelerin elektrik değerlerini ölçtüm 0.6 voltluk bir elektrik üretiyorlar demekki elektriğin bitkiler ile bir bağı var
şimdi kontrollü elektrik sistemini buradaki sebzelerede uygulayıp kök ve bitki zaralılarında belki yeni bir buluşa imza atmak üzereyim böylece %100 tam organik bol sebze yetiştirmenin yeni bir yolunu bulmuş olacağım
arpa çimlendirmede 4. gün - YouTube

canerman1 05-06-2013 14:21

Çiftlik ziyareti
 
Arpa çimlendirerek hayvanlarının bir kısım yemini oluşturan bir çiftliği ziyaret etmek istiyorum arkadaşlar. Bunun sonucunda yapılan yemleme örneklerini, sağlık durumlarını, karlılık ya da varsa zarar durumlarını bir rapor haline getirip sunmak istiyorum.

Yardımcı olabilecek çiftlik sahibi olan arkadaşlar varsa lütfen mesaj ya da mail atabilirlerse sevinirim.

duvartarimi 05-06-2013 18:50

5. gün
 
5. günde arpalar
5. gün - YouTube

duvartarimi 10-06-2013 11:10

6.gün son gün
 
6.günde arpalar
arpa çiminde 6 gün - YouTube

koyunlar arpaları yerken
koyun - YouTube

tavuklar ve ördek yavruları arpaçimini yerken
horoz - YouTube

tavuk ördek - YouTube

idris şenol 11-06-2013 09:06

arapa çimi ,buğday çimi gibi suyu sıkılıp içilebilirmi?
kimbilir belkid yeni bir girişimcilik bu yöndede başlayabilir ...AVM lerde taze arpa çim suyu

vetman996 11-06-2013 21:46

Sayın Duvartarimi merhaba.
Çalışmalarınızda başarılar. Kaç kilogram çim aldığınızı öğrenebilirmiyim. Sanırım 2 kg. arpa koymuştunuz. Selamlar... Saygılar...

duvartarimi 11-06-2013 23:30

arpa çim suyu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1168372)
arapa çimi ,buğday çimi gibi suyu sıkılıp içilebilirmi?
kimbilir belkid yeni bir girişimcilik bu yöndede başlayabilir ...AVM lerde taze arpa çim suyu

ben çıkartıp içtim acı biber suyu gibi oluyor fakat çok şifalı

duvartarimi 11-06-2013 23:32

arpa çimi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1168669)
Sayın Duvartarimi merhaba.
Çalışmalarınızda başarılar. Kaç kilogram çim aldığınızı öğrenebilirmiyim. Sanırım 2 kg. arpa koymuştunuz. Selamlar... Saygılar...

evet onu unuttum 8 kg geldi

n yildirim 27-07-2013 00:36

öncelikle selamlar
Hasılmatik adı altındaki yazılarınızı okudum
doğru **** yanlış çok fazla bilgi kirliliği olduğunu gördüm
Hasılmatik patentli bir ürün olup bu konu hakkında art niyeti olmayan arkadaşlara ve sorusu olan arkadaşlara yardım etmek isterim

iyibirinsan 27-07-2013 16:23

Ben hasılmatik fiyatını tam olarak öğrenmek istiyorum.
Bende bu tür makinları Gaziantep çevremde tanıtmak istediğimde Gaziantep de yakın bir köyde hasılmatik makinası olduğunu ve kullanıcının bundan verim alamadığı için atıl bekletildiğini duydum.Üzüldüm nedenini bilmiyorum.
Siz sizteminizi kurduğunuz yerde en az bir hafta boyunca çalıştırıp verimini randımanını ilgili müşterinize göstermiyormusunuz neden bu duyum bana geldi anlamış değilim hiç bir art niyetimde olamaz çünkü ben rakip makina üreticisi değilim tanıtımcısı da değilim.Sadece çözüm yolunuz nedir işletim sistemi bilgisi eğitiminiz nedir.Birde başka firma ların makinasında 1 kg kuru arpadan 8- kg yeşil ot üretildiğini belirtmelerine rağmen siz 2 kg arpadan 8 kg yeşil ot üretimini yazmış olmanı beni şşaırttı doğrusu.

kyme06 22-10-2013 21:05

yeşil bitkilerin vücuttaki sindilirme oranı yüzde doksanbeşe kadar çıkıyor. Kuru yemlere göre 2 katı kadar.

teewfix 24-10-2013 11:12

Bahsi geçen ürünün Patent Koruması 2-3 yıldır Agri Makina Ltd. Şti. nin koruması altındadır, adını zikrettiğiniz firmanın ise patent değil faydalı modeli vardır ve sadece kendi, üretimini devam ettirebilir, detaylı bilgileri Türkiye Patent Enstitüsü web sistesinden bulabilirler.
Sadece bilgi vermek amacı ile yazdım, kendi işletmesi için üreten arkadaşlar için yasal bir problem yoktur allah kolaylıklar versin.
Saygılarımla,
tevfik çağlan
agri makina ltd. şti.
(Agritom)

vetman996 24-10-2013 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iyibirinsan (Mesaj 1184393)
Ben hasılmatik fiyatını tam olarak öğrenmek istiyorum.
Bende bu tür makinları Gaziantep çevremde tanıtmak istediğimde Gaziantep de yakın bir köyde hasılmatik makinası olduğunu ve kullanıcının bundan verim alamadığı için atıl bekletildiğini duydum.Üzüldüm nedenini bilmiyorum.
Siz sizteminizi kurduğunuz yerde en az bir hafta boyunca çalıştırıp verimini randımanını ilgili müşterinize göstermiyormusunuz neden bu duyum bana geldi anlamış değilim hiç bir art niyetimde olamaz çünkü ben rakip makina üreticisi değilim tanıtımcısı da değilim.Sadece çözüm yolunuz nedir işletim sistemi bilgisi eğitiminiz nedir.Birde başka firma ların makinasında 1 kg kuru arpadan 8- kg yeşil ot üretildiğini belirtmelerine rağmen siz 2 kg arpadan 8 kg yeşil ot üretimini yazmış olmanı beni şşaırttı doğrusu.

Sayın İyibirinsan merhaba.

Gerek hasılmatik olsun gerekse diğer makinalar, kullanırken temizlik dezenkefsiyona dikkat edilmez ise mantari hastalıklar, küflenme vs. sebeplerle toksikasyona neden olabilmektedir. Gaziantep'deki üretici bunlara dikkat etmemiş olabilir. Ticari olarak bu makinaları yapan firmaların ürünleri daha kaliteli olmakla birlikte bizim yaptığımız gibi bir sistem yapabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm

Selamlar... Saygılar....

Poseidon 26-11-2013 22:31

3 Eklenti(ler)
Konuyu 26. sayfaya kadar okudum , sanki bu sistemden sadece inekler faydalanıcakmış gibi yarardı yaramazdı kavgası verilmekte.

Türkiye'de bu sistemden faydalanacak
Tavşan , tavuk , kaz , ördek , at , eşek , keçi , koyun yetiştiricileri var .Şahsım adına bu olayı çok yararlı görüyorum. Aşağıda faydası olacağını düşündüğüm bazı linkler vereceğim.

Burada 8 sayfa var incelemenizde fayda var , farklı biryerde tabana onduline koyarak tahiye suyunu biryere toplamışlar o uygulana bilir .
ADRES İÇİN TIKLYIN

Buda Facebook yetiştiriciler grubu çok faydalı bilgiler edineceğinizi umuyorum.
ADRES İÇİN TIKLYIN

aşağıda arşivimden birkaç resim ekliyorum.

seaa 28-11-2013 17:27

Bende kendi sistemimin denemesini yapacağım farklı bir modelle.

seaa 03-12-2013 20:43

Hayvan yemi çimlendirme
 
2 Eklenti(ler)
Farklı bir sistem olsa da paylaşmak istedim

Eklenti 458707

Eklenti 458708

ömer yüksel 16-03-2014 15:48

Arkadaşlar kendi firmamız YEŞİL OT TARIM : YEŞİL OT TARIM ALET VE MAKİNELERİ
siteyi inceleyebilirsiniz. aklınıza takılan sorularda yardımcı olabilirim

ysfaydn 03-04-2014 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömer yüksel (Mesaj 1259852)
Arkadaşlar kendi firmamız YEŞİL OT TARIM : YEŞİL OT TARIM ALET VE MAKİNELERİ
siteyi inceleyebilirsiniz. aklınıza takılan sorularda yardımcı olabilirim

Web sitenizde bedel yazmıyor. Kapasiteye göre fiyat bilgisi verebilir misiniz?

mehmetduman 24-04-2014 14:33

32 sayfanın tamamını okudum. Konuyu her yönü ile beğendim. Bir sorum olacak umarım yardım alabilirim. 20 m2 sabit oda şeklinde bir sistem yapmak istiyorum. Arsamın bir kısmı yamaç odanın kapısı yamaça gelecek şekilde toprağın altın odayı yapsam. Bana avantaj ve dezavantajı neler olabilir. İklimlendirme masraflarımın düşeceğini düşünüyorum. Havalandırma için boru ile delik bırakılabilir. Alanı 20 m2 olan yüksekliği 2,5 mt olan bir oda için (bu oda toprağın en az 1 mt altında ve yamaçtan 1 kapısı olacak) Raf, tepsi, ozon jeneratörü, klima masrafım ne kadar olur. (bu sorum şirketlere olacak bana özelden bir teklifte bulunabilirler). Önerilerinizi beliyorum.

İyi çalışmalar

mavivesiyah 06-05-2014 09:58

Hayvanları için kapalı mekanda ot üretiyor

CmC 24-06-2015 18:32

Merhaba arkadaşlar. Arpa çimlendirme hala yapan var mı devam ediyor musunuz?

CmC 27-06-2015 16:12

Tavuklar İçin Arpa Çimlendirme
 
Merhaba arkadaşlar. Yeni kuracağım tavuk kümesi için arpa çimlendirme odası yapmayı düşünüyorum. Bunu deneyenler olmuş yapmış fakat benim sorum şu yönde. Tavuğun güzel yumurta vermesi için ot yemesi lazım. Fakat araziye ekilen otu hemen silip süpürüyorlar. Devamlılığı olduğunu pek sanmıyorum. Çimlendirme odasında bir çok ürün(yonca, fiğ, vs.) yetiştirip tavuklara vermeyi düşünüyordum. Ama yonca falan bu odaya koymak için çok pahalı. Sadece arpa koysam tavuklar için bi zararı olur mu? Tavuklara yeşil yedirme konusunda tıkanmaktayım. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

merakliseyit 08-08-2015 15:01

Konu öylece kalmış tüm sayfaları okumama rağmen sonuç hala soru işaretleriyle dolu neden bu konu bir anda ivme kaybetti başarısızmı oldu **** insanlar ticaretini düşünükleri için bilgi vermektenmi kaçar oldular.Konuyla hala ilgilenen arkadaşlar bilgilerinizi esirgemeyin bu sistemle güzel sonuçlar alınabilirmi üretim maliyetkeri uzun dönem kullanımında hayvana eksileri artıları nelerdir lütfen paylaşın...

Stronger 11-08-2015 15:39

Sistem başarılı olmuştur diye düşünüyorum ancak şöyle bir durum var.
Sistemde küf mantar ve benzeri sıkıntılar yaşanmakta bunların önlenmesi fazladan iş gücü ve maliyet getiriyor. Bunun yanında yapılan analiz değerlerindeki protein oranları kuru madde üzerinden hesaplanıyor. Kısaca Arpa Hasılı %19 oranında kuru madde içeriği olduğundan protein oranı çok düşük olmaktadır. Maliyetler konusu var ki tam net değil. Arpa maliyeti enerji maliyeti işçilik maliyeti ve gözden kaçan yatırım maliyeti var. Yatırım maliyeti öyle 8 10 ayda kendini amorti etmiyor. Birde bu ürüne alternatif ürün olan mısır slajını düşündüğümüzde mısır slajı çok daha ekonomik. Dışarıdan alınsa bile ekonomik durumda. Ülkemizdeki enerji ve işçilik maliyetleri yüzünden arpa hasılı ülkemiz şartlarında ekonomik değil. Arpa hasılının mısır slajına göre vitamin değerleri daha iyi deniyor. Evet doğru ama bu vitamin katkıları ile çok daha fazlası eklenebildiğinden sorun değil. Kısaca her şey ekonomidir. Bu sistemi kendiniz bile yapsanız elde edilen ürün ekonomik olmadığından emeğiniz tam karşılığını bulmamaktadır.

kuzen38 24-09-2015 02:30

Harika bir konu. Basarive yeterlilik konusunda bilgi var mi?

bendensin 09-01-2016 02:42

İlk 7 gün ışığa gerek yok çünkü 7 den sonra fotosantes yapmak istiyor o yüzden 7 günde veriyolar 7 günden sonra ışık verip dahada büyütmeye gerek yok o boy iyi

Expertek_Mhnds 16-01-2016 11:00

Merhaba Arkadaşlar; uzun zamandır konuyu takip ediyorum. sevindiğim ve üzüldüğüm olaylar oldu. Konuya yazıları ve fikirleri ile destek verenlere teşekkür ederim.

Ben mesleğim olan Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Kontainer olarak cihazı bizde yapıyoruz, Ticari olmamak şartıyla elimden gelen yardımı yaparım sizlere, öncelikle dikkat etmeniz gereken konu, küf ve bakteri oluşmasını önlemek için. Kontrol etmeniz gereken şey. Çim'in altıdır Dijital mikro işlemci set değerini 18 derecede tutunuz. Cihazda ısıtma ve soğutma modunu otomatik yapıp. ısı yükselirse soğutma, ısı düşerse ısıtma çalışmalı. Bu şekilde sabit aralıklı, set değeri yapmanız lazım. Bu şekilde küf ve mantar oluşumu oluşmaz. bazı meslektaşlarımız tabi çorbalarını kaynatmak için, para kazanacaklar fakat astronomik rakam ve aldatmacalara,polemiklere gerek yok. Yapmak isteyene Çizim, proje, devre paylaşımını yapabilirim, gerekirse yedek parça.

İşiniz rast gitsin Allah'a Emanet olun

Saygılarımla
Expertek Mühendislik
Proje ve End Soğutma Sistemleri

Mumin OKAN 13-07-2016 23:52

Konuyu hortlattık ama, devam eden, sonuç alan, rasyon, masraf, kar oranı vs nedir? bunlar hakkında bilgi bulamazmıyız?

baydilek 10-09-2016 17:52

konuyu incelediğimizde genellikle tartışılan mevzu, besleyiciliği, besin değerlerinde artış olup olmadığı.... bu makineleri üreten veya satan firmaların sitelerinde verilen sayısal analiz verilerine dayanarak küçük bir matematik hesabı yapacak olursak;

1kg arpadan 6-9 kg hasıl---- (biz ortalama 7kg alalım)
hasıl kurumadde miktarı (KM) %15-20---- (biz ort. %18 alalım)
hasıl hamprotein oranı %15-21/KM------ (biz ort. %18alalım)
hasıl enerji değeri 2500-2800 ME/KM---- (biz ort. 2600ME/KM alalım)

olarak veriliyor... bunlara göre hesaplarımızı yapalım. bakalım 1kg arpadan elimizde ne vardı, üretim sonunda elimizde ne olacak, hepsini görmeye çalışalım.

ELİMİZDE OLANLAR

arpanın KM oranı %90
1kg arpa x 0.90=0.9 kg (900 gr) kuru madde
ham protein 0.9x0.12=0.108kg (108 gr) ham protein (arpa HP oranı %12 HP/KM)
enerji 2000ME/KM x 0.9= 1800ME (1kg arpadan KM bazında gelen enerji)

ÜRETİM SONUNDA HASILDAN ELDE EDİLEN ORTALAMA DEĞERLER
7kg x 0.18=1.26 kg Kuru madde(KM) yani 1 kilo 260 gram KM
1.26kg KM x 0.18=0.2268 kg ham protein(HP) yani yaklaşık 227 gram HP
2600 ME/KM x 1.26KM= 3276 ME enerji

SONUÇLAR: (HASIL - ARPA)

1260 gr KM - 900 gr KM= + 360 gr fazladan kuru madde
227 gr HP - 108 gr HP= + 119 gr fazladan ham protein
3276 ME - 1800 ME= + 1476 ME fazladan enerji

elde edildiği görülüyor.

yanlız başta da söylediğim gibi hesaplamada kullandığım hasıl'a ait sayısal değerler bu işi yapıp makinesini satan firmaların sitelerinden alınmış değerlerdir. her ne kadar sitelerinde "falanca ünüversite analiz sonucuna göre" ifadesi bulunsada dikkate alıp almamak size kalmıştır. en kesin yolu küçük çaplı denemesini yapmaya çalışmak olsa gerek... sonuçta adamlar satış yapmak uğruna sonuçları kendi yararına göre de yansıtabilir....

hesaplaması benden, bir karara varması sizden... umarım fikir verebilir...

(not:arpa tanesinin sayısal değerleri zaten bilinen bir şey ona kaynak göstermeme gerek yok sanırım)

baydilek 10-09-2016 19:15

ayrıca tüm bu hesapların yanında aynı sitelerde 20-25 hayvanlık (50-60 kg/gün arpa) makinelerin günlük maliyetlerini 4,5 ila 5,2 KW arası elektrik tüketimi (bana az geldi ), 400-600 Litre su tüketiminden bahsediyor. veriler güvenilir gelirse günlük maliyetlerini de ona göre hesaplayabilirsiniz...

kabaca elektrik ve su hariç;

arpayı satın aldığınız fiyata göre (Buna birim fiyat diyelim),

Kuru Madde de %28,6
Ham Protein de % 52,3
enerji de (ME) %45,4

bir tasarruf sağlıyor gibi duruyor. buna elektrik ve su maliyetleri eklenecek olursa tasarruflar %2 ile %5 arasında azalır.

yine kabaca bir hesapla;

KM de % 26
HP de % 47
ME de % 41

civarında bir tasarruf sağlanabilir...

tabi bunlara emeğinizi, her gün başına gidip yaptığınız hasat zahmetini (veya varsa işçilik maliyeti) de katarsanız tasarruflar biraz daha düşecektir.

baydilek 10-09-2016 20:41

son bir iyilik daha....

1 kilo yeni hasat edilen taze arpa hasılını, 1 kilo KM si %30-35 kaliteli bir mısır silajı ile karşılaştırırsak;

MISIR'dan gelen;
* KM ortalama 320 gr
* HP 28,2 gr
* ME 520 Mcal/kg dır.

HASIL'dan gelen;
* KM 180 gr
* HP 32,4
* ME 589 Mcal/kg dır.

görüldüğü üzere arpa hasılı, mısır silajına göre Kuru Maddece zayıf kalıyor. HP ve ME anlamında ise arpa hasılı daha kuvvetli... bir başka ifadeyle arpa hasılı, mısır silajına göre ortalama %12 da fazla HP ve ME içeriyor.. ancak KM si yaklaşık %44 daha az durumda.

eğer kuru maddedeki olumsuz havayı telefi edecek bir yönteminiz varsa (rasyona fazladan saman eklemek gibi) silaj maliyetinizi %12 azaltacak diyebilirsiniz. (silajın fiyatı 150tl/ton olarak alınmıştır) ancak Kuru maddeyi (KM) dengelemekte bir maliyet doğuracağından bu oran %11 civarına düşecektir.

Özetle Mısır silajına örneğin 1000 TL harcayan biri, aynı beslenme değerlerine göre arpa hasılıyla 890-900 TL öder. (silaj fiyatı 150TL/Ton)

Şimdi şunu sormak lazım, Mısır silajı almak yerine bu makineyi alıp/yapıp hasıl üretmeye değer mi?

Eğer orta veya büyük bir işletme değilseniz ve silajı 150TL/Ton fiyattan temin edebiliyorsanız, %11-12 tasarruf edecek diye makinenin maliyeti düşünüldüğünde arpa satın alıp hasıl yapmak yerine Mısır silajı almak bence daha mantıklı...Çünkü makine kendini amorti edene kadar randımandan düşebilir vs. vs.

ancak mısır silajı fiyatı değişkenlik gösteriyor 200-230TL/ton fiyat isteyenlerde olabiliyor. (uzaklık,nakliye vs.) işte o zaman hasıl makineleri daha karlı olabilir. çünkü fiyatta 50 TL lik bir artış (150 TL nin %33 ü) baştaki %11-12 lik bir tasarrufla birleşince %70 lere varan bir maliyet indirimi oluşturuyor. buda önemli bir miktar ve karlı duruyor...

özetlersek;

olumlu yanı arpa fiyatı 1 birim/kg iken, Mısır silajı fiyatı 200 birim/TON ise tasarrufunuz %70lere varabilir(!). olumsuz yanı kuru maddeyi telafi etmeniz gerekir.

tabi tekrar hatırlatıyorum bu hesaplarda hasıl a ait sayısal veriler bu makineleri yapıp satanların İnternet sitelerinin verdiği ve idda ettiği analiz sonuçlarına göre alınan değerlerdir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025