agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=436)
-   -   Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15733)

Delimus 07-11-2009 17:56

Aslında sistemin asıl amacı çok kısa zamanda, 4 mevsim taze,organik ve sağlıklı ot yedirmek,yerden kazanç sağlamak,yem maliyetini min. indirmek,Tarlaya arpa ekmek için yer,ekipman,işcilik,zaman,maliyet,risk etmenlerine karşılık makinede bir kaç günde yeşil ot olarak almak gerçektende çok daha avantajlı ayrıca çok daha sağlıklı ve besleyici.Meradan daha avantajlı görmekteyim, hayvanın zehirli ot yeme şansı yok gine sizin vereceğiniz kadar besleneceği için daha sağlıklı oluyor, çoban ve mera ile uğraşmaktan çok daha iyi.
Arpa seçimi buğdaya nazaran çok daha hamprotein ve besleyici olması.

Ben Saanen keçisi yetişmeyi planlıyorum, sadece ailem için sütünden ve etinden yaralanıcam ozaman ufak bir portatifini kendim yapmayı planlıyorum.Resimli olarak burada paylaşıcam kısmet olursa.Ben şuan topraksız sera kurmaktayım sanırım mayısa kadarda başlayamam.Yer ve malzemeler hazır fakat zaman ayırmam mümkün değil :(

Sarıcan 07-11-2009 18:54

5 Eklenti(ler)
Topraksız tarımda kullandığımız domates besini ile kapalı balkonda kül tablası içinde 7 günde bu hale geldi. Özel iklimlendirilmiş ve gece gündüz aydınlatılmış makinada daha verimli olacağı muhakkak. İlgilenen herkese başarılar.

Burası paylaşıma dayalı bir forum olduğu için bilgilerin özelden paylaşılmasını uygun bulmuyorum. Başka sayfalarda yüzlerce internet sitesinin linki verildi ve hepimiz topraksız tarımı bu linklere ulaşarak öğrendik ve kendimizi öyle geliştirmeye çalışıyoruz.

Arpa makinası türkiye temsilcisi
http://berkatarim.com/

Delimus 07-11-2009 19:11

Ben ilk mesajım, bu konudaki mesajım olduğundan ve reklam olarak düşünülebileceğinden, Yönetiminde tepki vermesinden çekindiğim için link vermedim yoksa benim için mahsuru yok.

Ben sadece su ile yapmıştım sanırım o yüzden benim renk bakımından epey açıktı sizinkilere göre kaç cm boya ulaştı acaba ?

Sarıcan 07-11-2009 20:18

Sn. Delimus,

Farkettinizse bunlar buğday, arpa çimi ile renk farkı olur mu bilmiyorum. Ben bunu ineklerden önce kendim için yapmıştım:D Buğday çimi yapıpta yiyebilirmiyim diye. 15 cm ye gelince bir defada biçtim ama yemekte zorlandım. İneklerin çenesi ve dişlerinin bizden daha iyi olduğu ve geviş getirmekte bizden daha sabırlı oldukları bir gerçek. Suyunu çıkarmak içinde imkanım yoktu, aslında buğday çiminin suyunu çıkarıp onu içmek lazımmış antioksidan olarak.

Açık havada belki birazda fazla suladım, kökler küflenince sadece çimlendirme deneyi olarak kaldı. Ama besinsiz su yerine besinli su kullanıldığı kesin. İnternette arpa için bir çok besin formülü vardı hatırladığım kadarıyla ama hiç bir yapılamazsa domates için kullandığımız besin bile başlangıç için yeterli.

Cumhur Tonba 07-11-2009 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 529013)
Ben Saanen keçisi yetişmeyi planlıyorum, sadece ailem için sütünden ve etinden yaralanıcam :(

Van da çalışırken Van Tarım Meslek Lisesine 1982 yılında İsveç'ten Saanen keçisi getirmiştik. Bahçenizde besleyecek iseniz ideal. Zaten onlar ev ve bahçe keçisi. Süt verimi bir hayli yüksek. İç ve dış parazit mücadelesini ihmal etmeyin. Kolay gelsin diyorum.

Ayrıca çimlendirmede sizin için vegetatif gelişme ön planda. Bildiğiniz üre gübresi (% 46) suda eriterek pülverize edilebilir. Tatbikatta (Pancar da tatbik etmiştik) 4oo litrelik tarala 25-30 kg kg üre koyup, yapraklarına pülverize edince çok iyi netice almıştık. Sizde buna göre bir orantı yapıp yapraktan azot takviyesi yapabilirsiniz. Pratik ve ucuz.

fıratplastik 07-11-2009 23:24

değerli dostlarım hayvan yetiştiriciliği yapmaktayım.bu yeşillendirmede kullanılacak miktardaki kaloriyi yeşillendikten sonra ortaya çıkan kalori arasındaki farkı ve giderleri hesapladıktan sonra denemenizi öneririm.slajda önemli bir geçiştirici hayvan için.bence gereksiz

Cumhur Tonba 08-11-2009 00:51

Sayın fıratplastik,
Zaten hayvancılık yapan bir kişi slaj yapmıyorsa, ben o na hayvancılık yapıyor demem. Yeşil yemin değerini 100 olarak kabul edersek, silaj da 90 olur. Silaj olmadan, kaliteli kuru kaba yem olmadan hayvancılık yapmak boşuna kürek çekmektir. Ve çevremizdeki hayvan yetiştiricilerine slaj yapımını, faydalarını, kullanımını muhakkak öğretmeliyiz. Yaşadığım köyde 17 sene evvel bir arkadaşa yalvar yakar silaj yaptırmıştım. Şu an çoğu yapıyor.

Sarıcan 08-11-2009 07:35

Belki ilerde hayvancılık yaparız. Şu slaj denilen ne menem şeydir, bir güzel anlatsanızda bizde fransız kalmasak konuya. Türkçesi varsa türkçe karşılığınıda yazarsanız iyi olur. Diyordum ki, internette olduğum aklıma geldi ve sözlük anlamına bakayım dedim. Ekşi sözlükte şöyle yazıyor.

silaj : ekseriyetle besicilikte , hayvan yemi temini icin ve yem sıkıntısının yaşandığı dönemlerde ki cogunluklu kisin,acigi karsin olusan talebi karsilamak üzere, belli bir oranda büyümüs misirlarin -ki ozel olarak silajlik misir yetistiriciligi de mevcuttur- ya da arpa-cavdar gibi bugdaygillerin, acilan cukarlara / silolara doldurulmasi, gomuldukten sonra üstüne naylon ortu gecirilmesi ve toprak altinda bir süre bekletilmesiyle elde edilen eksimsi hayvan yeminin adidir. hayvan tursusu olarak anildigi da gorulur.

Basit bir ayrıntı gibi gelebilir ama okuduğumuzu anlayabilmemiz için bazı kelimeleri açmak iyi olur kanısındayım. Saygılar.

tabiat 08-11-2009 08:15

Sn Sarıcan yukarıda verdiğiniz tanım doğru. Ben slajı tam olarak hayvan turşusu olarak değerlendiriyorum.
Özellikle hayvanların taze ot bulamadığı dönemde kullanılır;
İştah açıcı özelliği vardır;
Yemden yararlanmayı artırır;
Yem bıkkınlığını giderir ( lezzetli bir şey olmalı ki hayvanlar zevkle yerler);
Samana kıyasla çok daha besleyicidir;
Kesif yem dediğimiz et ve süt yemlerine takviye olduğu için yem maliyetini düşürür.

Kendimi hayvan besleme dersi sınav sorusunu cevaplar gibi hissettim. Hocam görse ağlardı herhalde:)))

Sarıcan 08-11-2009 08:31

Sn. Tabiat,

Balkonda tarım yapmaya çalışan arkadaşlarıda düşünmek lazım değil mi? Gerçi balkonda hayvancılık yapacak halimiz yok ama yinede öğrenmek lazım. Farkına varmadan balkonda bir haftadır silaj yapıyormuşum.

Sn. Epsody' nin ısrarı ile on gündür balkonda fermentasyonla sıvı gübre yapmaya çalışıyorum. Silaj ın minyatürü olduğunu farkettim. Kokusu güzel ama tadına bakmadım. Ne dersiniz biraz tatsam mı? Çıkan sıvının tadını merak ediyorum zaten. Mikrop kapacağımı bilmesem tadacağım:D:D:D

Buğdayı çimlendirdim ama yiyemedim. Acaba silajını mı yapsam:D:D:D

Delimus 08-11-2009 10:03

Özellikle küçükbaş hayvancılık için çok avantajlı olur böyle bir unite.
fıratplastik arpa değerleri verilmiş sitede incelemeni tavsiye ederim.
Sılaj ayrı birşey sadece hayvana silaj vererek besilik yapmak mümkün değil.
Ayrıca normalde zaten hayvancılığın en iyi besin elementi arpadır.
Birde yeşil taze çim oluşu sindirebilirliğini max. seviyeye çıkarıyor.
Gine belirtmek isterim ki arpa çimi verirken silaj yemide vereceksiniz elbette burda karlı kılan olayı şöyle özetliyeyim.
Bir süt ineğine günlük 12kg kesif yem ,22 kg silaj mısır , 3 kg saman verdiğinizde 30lt süt alıyorsunuz.İşte burada kullanacağınız kesif yemin maliyeti sizin kazancınızı etkilemekte.
Kesif yemde kullanılan arpa yerine çimlenmiş arpa kullanarak hem maliyetten (1kg tohum yerine 5 kg çim) , kazanç hemde ek besin.
Sitesindeki belirtilen avantajlarıda inceleyin.

* İklim koşullarına bağlı olmaksızın 365 gün taze yem
* Hayvanlar da süt artışı ve besi de artış
* Et ve süt besin değerlerinde artış
* Yarış atlarında performans artışı
* Yem giderlerinden %50 tasarruf
* Sıfır Atık (Hasılmatik 'te yetişen hasıllar %100 yenilir)
* Çiftlik giderlerinde tasarruf
* Yem bitkisi yetiştirmek için arazi ihtiyacının olmaması
* Çevre dostu ve sürdürülebilir hayvancılık
* Minumum iş gücü gereksinimi
* Kolay kullanım

Sarıcan buğdaymış gerçekten :) kusura bakmak yorgunluk işte.
Sarıcan Bahsettiğin olay arpa suyundan yapılıyor ABD. cafelerde mevcut youtube'de videolarıda var incele istersen.

Sarıcan 08-11-2009 10:16

Sn. Delimus,

Kanser ilacı olarak buğday şırası veya buğday çimi etkili oluyor diye biliyorum. Arpa suyu ne amaçla kullanılıyor acaba? Sadece anti oksidan mı? Gördüğün videolardan bir link paylaşırsan başka arkadaşlarda faydalanır.

Delimus 08-11-2009 10:20

Green Tea olarak aratırsanız çıkar, ben arpa çimlendirme için video ararken rastlamıştım oyüzden arpa olarak tahmin ediyorum,aynı böyle çimi alıp katı meyve sıkacağında sıkıp direk içiyorlardı.Büyük bir sektör haline gelmiş kapalı raflarda sera sistemlerinde çimlendirmeleri anlatan videolarda olması lazım.Hatta anımsadığım kadarı ilede bir kaç kişide mutfakta kavanozda çimlendirmeyi ve sonra sıkma aşamasını anlatıyorlardı.
Bulabilirsem link atarım.

alone35 08-11-2009 12:51

Valla çok enterasan bişey arkadaşalar bu şimlendirme makinası nasıl bişey yapma imkanımız var mı acaba?

Delimus 08-11-2009 15:25

Çok ucuz maliyetlerle yapılanabilecek birşey kullandığın malzemeye görede ürün kalite ve miktarı artacaktır.Klimalı bir unite yapmak gibi.Sonuçta amatörce kullanılacak fakat ticari bir işletme için firmayla görüşmeli.

epsody 10-11-2009 07:14

Arkadaşım Delimus konun içine gimemin sebebi, fermantasyon konularına giren açıklamalar gördüm ve fermantasyona olayına katkı sağlayan paylaşımlar edindim.

Bu arada senin arapa tohumu çimledirmedeki maksadını öğrendim, senin bu çalışmana faydalı olabilecek paylaşımlarım var, başlığın anlamına ters bir bilgi olduğunu farkındayım ama sizede iletmek arzusundayım, ben ekliyeyim okuyup uygun görmezde, belirtirseniz silebilirim,omca mineralin hayvan yemlerine katkı malzemesini kullanarak yemden yararlamayı sağlayıp hayvanlarınızın et ve süt verimini arttırabilirsiniz, işlerinizde başarılar dilerim.

nirengi 13-11-2009 01:35

Merhabalar,

Bahsedilen teknoloji hayvancalıkta lider ülkelerden biri olan Avusturalya menşeilidir.
(Hayvancılıkta yem maliyetlerini azaltılması amacı ile geliştirilmiştir, artı olarak et & süt veriminde %30 lara varan artış olduğu iddaa edilmektedir.)

Berka Tarım da bir Avusturalya firması olan foddersolutions'un Türkiye distribütörüdür. (Hasılmatik markası adı altında pazarlanmaktadır)

Fodder (Hayvan Yemi) Üretim Sistemleri Firma Linkleri:

http://www.foddersolutions.org/ (http://berkatarim.com/)
http://www.dynamicfodder.com/
http://www.globalfodder.com/
http://www.greenfield-hydroponics.com/
http://www.abhydroponics.com.au/
http://oasis.pixelfetish.com.au/index.html
http://www.hydroponicdoctor.com/

nirengi 14-11-2009 00:01

Bu firmaların bir çoğunun kendine ait patenti var. Ancak sistemlerin hepsi çok az farklılıklarla biribirinin aynı. Bütün sistemler 6-7 günde 1 Kg arpa tohumundan 6-8 Kg arpa çimi üretimi amaçlıdır.

Ana mantık, kapalı sistemde (ısı ve nem sabit tutularak) suni ışık ile topraksız tarım.
Daha önce de bahsedildiği gibi arpanın çok fazla ışığa ihtiyacı yok. Düşük voltajlı "Bitki yetiştirme ampulü veya florasanı" yeterli olmaktadır ancak klima sistemi olmazsa olmazdır.
Besin takviyeli veya takviyesiz su ile yetiştirme yapmak mümkün. (Kanımca besin takviyeli üretim daha verimli ve de daha faydalı olacaktır hayvan sağılığı açısından)


Bu sitede yer alan güzel bilgiler ve bilgili insanların ışığında herkesin kendi sistemini daha uygun maliyetlerle oluşturabileceği kanaatindeyim. (Topraksız tarım ile ilgili tüm başlıkları okuyun lütfen)
"http://www.jandenrene.com/GreenFodder.html" Bu linkte hayvancılıka uğraşan bir şahsın kişisel tecrübesini yansıttığı bir arpa çimi çalışması yer almakta. (Site ingilizcedir. Google'ın dil araçlarından çeviri yapabilirsiniz)

Bu sistem gerçekten hayvancılık açısından çok başarılı ve faydalı bir buluş. Büyükbaş veya küçükbaş işletme sahibi arkadaşların ilgilenmesini şiddetle tavsiye ederim.

VISKHY 02-12-2009 12:16

Arkadaşlar bende uzun süreden beri bu konuyla ilgileniyorum.Firma yetkilileri ile yaptığım görüşmede bu makinanın İzmir-Menemen ilçesinde bir çiftlikte kurulu olduğu ve eğer istersem orada görebileceğimi söylediler.Ayrıca İzmir'de geçen hafta düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarına büyük bir merak ve istekle gitmeme rağmen firmanın fuara katılmadığını gördüm.

Buda bana bu üretimin safhalarının oldukça basit olduğunu ve bizim bu tartışma ve paylaşma sitemizdeki yazılarımızdan daha zor olmadığını gösterdi.Yani bu üretim sadece aşağıdaki safhalardan oluşuyor.Ayrıva Envor arkadaşımızın su ile ilgili sorusunu da sanırım yanıtlamış olacaktır.

SABİT YERDE KURULU DÜZEN
SADE SU İLE SULAMA 1 SAATTE 2 DK.FISKIYELEME
DAYLIGHT FLORASAN İLE AYDINLATMA
VE EN ÖNEMLİSİ ORTAMIN KLİMA İLE SICAKLIĞININ SABİT TUTULMASI

VISKHY 02-12-2009 12:29

Şimdi çözmemiz gereken sıcaklık konusu var.Yani bir arkadaşımız arpanın çimlenmesi için 13derece en uygun sıcaklık demişti.Bende bu sıcaklığın 20 derece olması gerektiğini öğrendim.Önce bunu denemeiz gerekiyor.

Birde aydınlatma düzeneği var.Kesin olan Daylight florasan ampul olacağı, çözmemiz gereken kaç saat aydınlatma yapılacağı.Bunada cevap istersek, bir araştırma sonucunda arpanın çimlenmesi için 16 saat aydınlatma, 8 saat karanlık ortamın en iyi verimi verdiği söylenmiştir.

Sulama zaten firma yetkililerinden öğrendiğim için oda kesin, her saat başı 2 dk. otomatik fıskıyeli sulama yapılacağı, çözmemiz gereken bu sulama günün 24 saati mi olacak.?

Bunları ancak düzeneği kurduktan sonra deneme yanılma yöntemiyle hangisinin daha iyi verim vereceği konusudur.

Ben henüz düzeneği işlerimin sıkı olmasından dolayı kuramadım.Fakat ampulu aldım.:D

skanatlar 02-12-2009 16:04

Merhaba,

Aşağıdaki linkte el yapımı kuluçka makinası ile ilgili güzel bilgiler var. Kuluçka makinasının mantığı yukarıdaki makinaya çok benziyor. Eski bir buzdalabının kasası( izolasyonu çok iyidir ve çok ucuza temin edilebilir ), termostat ( sıcaklığı istediğimiz değerlere ayarlayıp bu sıcaklık aralığında ısı kaynağını açıp kapatmak için ), bilgisayar fanı ( içerideki sıcaklığın her yere eşit dağılımını sağlayacak sirkülasyon için ), aydınlatma ve ısıtmayı sağlayacak lamba ve nem sağlayacak bir mekanizma ( basit olarak alt kısıma konulacak su dolu kaplar olabilir ) kullanarak çok kolay ve ucuza ( 100 tl gibi bir fiyata ) yapılabileceğini düşünüyorum.

http://www.turkeyforum.com/satforum/...d.php?t=432916

saygılarımla

alone35 02-12-2009 19:34

Sn.Vıskhy ben izmir menemende oturuyorum bu makinanın nerde olduğunu sölerseniz resmini çeker buraya koyarımbilirim.
Birde kulucka makinası olarak yapmış oldum makina var bir tane ama suntadan civcivler oluştu ama çıkaramadım nem ayarnını tam tutamadığım için bu çimleme işin de belki faydası olur bu kadar basit birşeyse ben içine 2 tane 100wtlık ampül koydum bunlar yeterli ise başlayabilirim denemeye saygılar kolay gelsin.

seazone 02-12-2009 21:08

Arkadaşlar istediğiniz şekilde bu cihaz yapılabilir. O konuda hiç şüpheniz olmasın panelden de yapılabilir buzdolabı kapağındanda strofordanda . Eğer klima ortamı gerekli ise bence çok küçük buzdolap motorları var onlardan çok rahat yapılır eğer işi içinden çıkamıyorsanız. Kıyma makinası soğutucuları var ayrı olanlardan onların çıkmaları 200 liraya bulunabiliyor bilginize. Timer ve seloid vanalarla bu cihaz için gerekli her şey yapılır.

VISKHY 03-12-2009 17:42

Sevgili arkadaşlar bu söylediklerinize aynen katılıyorum.Ama bu deneme için nerden baksanız çıkma dolap vs. bile alsanız takriben 300 ile 400 tl.arasında bir masraf yapılması olası.

Ben madem bu işi yapmayı düşünüyorum o zaman biraz daha fazla bir bedel harcayarak ileriyi de düşünerek tam bir düzenek kurma taraftarıyım.O yüzden bu iş için tam anlamıyla bir plan yaparak ve soru işaretlerini de minimuma indirerek bu düzeneği kurmak istiyorum.

Sevgili alone35 ben Menemendeki çiftliğin yerini veya telefonunu öğreneyim sizden bu konuda yardım isteyeceğim.

alone35 03-12-2009 17:55

Tamam sizden haber beklicem çalışmalarınızda başarılar.

nirengi 04-12-2009 17:44

Sayın Viskhy ve hayvancılıkla uğraşan diğer arkadaşlarım, aşağıdaki link lerden günlük 1 ve 2 ton arpa çimi üretimi genel planlarını görsel olarak bulabilirsiniz. (Sistemler 12 mt.lik konteynırlar baz alınarak tasarlanmıştır)

http://picasaweb.google.co.in/vishy6...DlypL8huLM_gE#

http://picasaweb.google.co.in/vishy6...eFodderSystem#

Bir de
http://picasaweb.google.co.in/vishy6...85066022232274
adresindeki videoyu izlemenizi öneririm ki "Topraksız Tarım" ın potansiyeline şahane bir örnektir.

Saygılar

VISKHY 05-12-2009 14:34

Kesinlikle haklısınız Sn.Nirengi videoyu izleyen arkadaşlar da görmüşlerdir ki adamlar aşmış...
Böyle bir sistemi Türkiyede kurmak isteseniz, kesinlikle delilik olarak adlandıracaklardır. Fakat bu kişiler sisteme inanmış ve uygulamışlar.

Ayrıca ilginiz için teşekkürler. Düzeneğin kurulması için elimizde olması gereken güzel bir kaynak.

nirengi 05-12-2009 20:27

Rica ederim sayın Vhisky. Bu konuya (Arpa çimi üretimi) gerçekten inanıyorum ve sizin gibi ben de araştırma içerisindeyim. Çıkış noktam ise mümkün olan en kısa sürede süt hayvancılığı işine girmek. Şu anda sadece okumak ile yetinebiliyorum :)

Takipçinizim, lütfen edineceğiniz tecrübelerden bizi mahrum bırakmayınız.

Saygılar...

nirengi 05-12-2009 20:28

İsminizi de yanlış yazmışım kusuruma bakmayın lütfen sayın VISKHY...

Sarıcan 05-12-2009 22:00

Sn. delimus,

Sayfadaki hızlı gelişimi ve arkadaşların ne kadar istekli olduklarını gördükçe aylarca pasif kalan sayfanıza haddim olmayarak müdahele etmemin ne kadar faydalı olduğunu görüyor ve mutlu oluyorum. Sizin çalışmalarınızı ve yaptığınız çim makinasını merakla bekliyoruz.

Memleketin ekonomik bağımsızlığı için katkıda bulunmaya çalışan, gelişime açık tüm arkadaşlara en içten başarılar diliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024