agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm)

katsu 27-10-2010 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi teewfix (Mesaj 709565)
Başlığının altında
a- Kullanılacak materyaller,
b- sulama,
c-dezenfektasyon,
d-iklimlendirme vs diye devam edip sonunda birlikte örneğin belirli bir hayvan ırkının yaşı, laktasyon dönemi, şu anki rasyonu ve bizim ürettiğimiz filizin metabolik enerji, protein vs değerleri ile yeni bir rasyona kadar gidip, fayda /maliyet analizleri yapalım.
Ne dersiniz?
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN

Sistematik cevapları pek severim. Bence gayet güzel olur.:D

kalender19 28-10-2010 17:41

amatör olarak denediğim çalışmamı gönderiyorum

5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bu sitede tesadüfen gördüğüm bir videodan(yabancı dille çekilmiş bir video idi anladığım kadarıyla yaptım)yararlanarak bu denemeleri yaptım.Bu çimlenme 8 günlük boyu yaklaşık 18-22cm ,damlama sulama ile yaptım,24 saatte 20lt su verildi.çalışmalarınızın sıkı takipçisiyim önümüzdeki hafta hayvanları alıyorum ve bu çalışmayı geliştirip kullanmayı düşünüyorum.
Not:11 adet gebe düve(hoştain ırkı sertifikalı) araştırıyorum tavsiyelere açığım.

Delimus 29-10-2010 13:29

Çok güzel görünüyorlar , ellerine sağlık ...
Yukardakiler sistememi yoksa damlatıcımı ?
Lamba olarak ne kullandın?

Sarıcan 29-10-2010 13:57

Sn. kalender19,
Forumdaki en güzel ve en pratik çalışmalardan biri olmuş. Hayvan besleyen tüm arkadaşların yapabileceği bir uygulama. Milyonlarca lira harcamaya gerek yok. Eli keser tutan, çivi çakmayı bilen herkes yapar.

Bu işin ticaretini yapmayacaksan, sadece kendi hayvanlarını besleyeceksen aynı sehpayı çoğaltarak veya genişleterek daha büyük sistemler kurabilirsin. Kolay gelsin.

leon_adam 30-10-2010 14:16

40 w lamba ne kadarlık bir alan için yeterli olur yani daha küçük bir alan için daha küçük bi lamba etkili olabilir mi sulama ve diğer yaptıklarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim

Delimus 30-10-2010 15:40

Kalender19, resimleri gösterdi, balı ağzıma çaldı gitti :)

Sarıcan 30-10-2010 19:33

Sevgili Delimus,

Resimde her şey çok net. Tavaların altına delik açmış (kevgir gibi). En üste ise bildiğimiz damla sulama boru, dirsek, tee ve damla ayar memeleri ile bir kollektör yapmış. En altta bildiğimiz çamaşır leğenini depo olarak kullanıp bir akvaryum motoru ile en üsten damla sulama yapmış. Alttaki tavalar ise kevgir gibi deliklerden akan sularla sulanmış. Bu yüzden deliklerden çimlenen arpanın kökleri sallanmış.

Bence kalender19 en üste yaptığı damlatma kollektörlerinden her tavanın üstüne birer adet yapıp tavaları delik deşik etmese imiş daha iyi olurmuş. Çimlenen arpaları tavadan alırken çıkarmak daha kolay olurdu. Her tavanın sadece en alt köşesinden tek delikle depoya dönüş sağlanabilirdi ama yinede amacına erişmiş bir sistem. Sn. kalender19'u tebrik etmek lazım.

Delimus 30-10-2010 20:04

Sarıcan peki lamba olarak ne kullanmış _? Düz florasans mı ? daytlight mı ?

kalender19 30-10-2010 20:05

yaptığım çimlendirmenin açıklaması

24 saat arpayı suda beklettim, 10 lt suya çay bardağının 3 de 1 i kadar ozon karıştırdım (amaç parazitlerin arınması)
arpayı tepsiye koydum damlama sulama verdim, 3 gün sonra, çimlenme 2cm olulca normal florasan ampulle 12 saat aydınlatma yaptım 12 saat aydınlatmayı kestim 7 gün sonra resimde görülen hale geldi. Sıcaklık 18 ila 20 derece. Uygun ısının 16 derece olduğunu zannediyorum. 2 çeşit arpa denedim ve büyüme hızındaki farkı gördüm

Sarıcan 30-10-2010 20:19

Sn. kalender19,

Ozonu nasıl temin ettiniz. Ozon generatörünüz mü var? Birde Sn. Delimus lambanın cinsini soruyordu. Standart floresan lamba herhalde değil mi? Her şey güzel görünüyor eline sağlık.

kalender19 30-10-2010 21:09

Tepsiler rasgele delinmedi,ölçülü vede gerekliydi köklerin suda havasıs kalmamaları için en üste bulunan damlamanın aynışekilde biralt tepsiye damlamasını sağlamak çünkü arpa kalınlığı 1 cm olarak düşünürsek üstte kalan arpa ancak 1hafta sonra suya ulaşabilir.

kalender19 30-10-2010 21:18

OZON = çamaşır suyu normal florasan

Sarıcan 30-10-2010 21:53

Sn. kalender19,

Zaten şaşırdığım için sormuştum, ozon=çamaşır suyu değildir. Çamaşır suyu=sodyum hipoklorit' tir ve bitkilerde kullanımı pekte tercih edilen bir şey değildir. Ozon oksijen atomunun 3'lü bileşenidir. Yani Ozon=O3 demektir. Elde etmek için de ozon jeneratörü lazım. Hiç bir kimyasal kalıntı yapmadan tüm bakterileri öldürür, rahat edersiniz.

Tavaların altına deldiğiniz delikler için bir şey demedim. Nasıl olsa iş görmüş. Daha iyisini yapmak için her tava üzerine damlatma borularından koysa idin daha iyi olur demiştim. Elbetteki tavalardaki suyun kökleri çürütmemesi için tahliye edilmesi lazımdı. Ama bunu tavaların bir köşesinden delip arpa köklerinin tüm tavaya sarılmasını engelleyebilirdiniz.

Yeriniz kaç metrekare, sisteminizi büyütmek için yeterli yeriniz var mı? Sisteminizi büyütürken forumdaki arkadaşlardan fikir sorarsanız size çok yardımcı olanlar çıkabilir.

Kolay gelsin.

the_mc 31-10-2010 16:01

peki hep tohumdan üretmeye ugraşmak yerine belli bir boya uzadıgında biçilse torf perlit karışımına veya degişik strüktürlü topraklara ekilip üretilse nasıl olur?

Sarıcan 31-10-2010 19:11

Burada amaç topraksız yetiştirmek ve hayvanın sıfır fire ile kökler, taneler ve çimler dahil tüm üretileni tüketmesidir.

the_mc 31-10-2010 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 711005)
Burada amaç topraksız yetiştirmek ve hayvanın sıfır fire ile kökler, taneler ve çimler dahil tüm üretileni tüketmesidir.

Alıntı:

sıfır fire ile
bende demek istedigim tohuma devamlı para vermek yerine bir sefer ekilsin devamlı biçilsin. ( ata sözü gibi oldu :D ) arpanın kilosu 30 kr oldugunu düşünürsek bi fark yok lakin arpaların uzuma süreleri kısalacagını düşünüyorum.
mesela ben taşvanlarıma bu şekilde üretip veriyorum :) :cool: tavşanlar kökünü yemiyor açılmış tanesinide yemiyor bende böyle yapıyorum açıkcası.

srcn 04-11-2010 14:32

Bir kere ekip sürekli biçmek çok akılcı bir çözüm olmuş:) bence denemeye değer ancak çimi biçtikçe eğer çim kalınlaşıp odunlaşacaksa ve besin değerleri ne kadar yeterli olur o kısım tartışılır.
Sevgili Tevfik Bey, sistemden biraz bahsedicem demiştiniz sizden bir daha cevap gelmedi. Bekliyoruz ve merak ediyoruz.

muammer74 05-11-2010 07:23

arpa protein 7 günün sonunda en yüksek seviyede oluyor diye daha önce yazılmış idi 7 günden sonra boy olarak uzsada verimi yükselmiyor (protain olarak) hacim olarak yeşil otu yükselsede enerji ve verimi yükselmiyor bu değerler besi ve süt sığıcılığı icin önemli bir değer (tavşan için biçme olabilir )

the_mc 06-11-2010 14:23

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar 7 günden sonrada protein sentezlemesi gerekir. şöyle bi mantıkla yaklaşıyorsunuz. bir insan 10 yaşına kadar protein sentezliyor sonrasında amino asitlerle geçinmeye çalışıyor. her çanlı yaşamı için protein sentezlemek zorunda. yani her zaman belirli bir miktarda protein ve diger vitamin, mineraller bulunmak zorunda. bu demek olmuyo herkes biçsin. çiftçilerin çogu özellikle besiciler bahar ayında arpa eker 2-3 hafta arayla biçer, böyle 2-3 ay aynı mahsülü biçerler. odunlaşma seliloz hemiseliloz ve lignin sentezlenmesi sonucu oluşur. tek yıllık bitkilerde bu oluşum yüksek miktarlarda oluşmaz.
ben sadece bi kaç öneride bulundum konu itibariyle siz topraksız tarım uygulamanızda fayda var.

tohumları ekmeden önce iyi yıkamalısınız topraksız tarımda küf oluyor çogunlukla. birde arpa yerine bugday ekini daha gür ve sert cıkıyor arpadaki gibi hemen yere yatmıyor. bugday kulanmakda akıllıca olur sanırım.

unutmadan arpayı alırken kazıklanmayın özellikle sehirde yaşayan ve deneme yapacak arkadaşlar. kilosunu 2 liradan satıyor vicdansızlar. biz 50 - 60 dekar arpa ekiyoruz. bizden alırken 30-40 kuruş satarken 2 lira, iyi valla bunların işi.

resimdekiler bugday

katsu 07-11-2010 21:37

Arkadaşlar bu arpa çimlendirme işi gayet pratik, hayata geçirilebilir birşey. Ama ben ısrarla uzun süreli sonuçları merak ediyorum. Sayın vhisky 1 hafta süreyle sadece çimlendirilmiş arpa ve saman vererek ciddi tasarruf elde etti, ayrıca süt üretimi de artmış. Ben uzun süreli takibi merak ediyorum. Mesela hala sadece çeşme suyu mu kullanıyorlar? Sadece çimlenmiş arpa ve saman yeterli oldu mu, yoksa sonradan tekrar ek yem kullanıldı mı? Ek yem kullanıldıysa sebebi nedir? ( sindirim problemi? veya uzun vadede et ve süt veriminde düşme?)

Birde bir ara yulaf, mısır vb karışımını çimlendirmek tartışılmıştı, acaba denendimi, sonuçları nedir?

Çok soru sordum biliyorum ama çalışmanın ilkokulda yaptığımız fasulye çimlendirilmesinden farkının olduğunu anlamamız için deneyenlerin sonuçlarını merak ediyorum doğrusu. Elbette deneyenler cevap yazmak zorunda değil ama hem buranın bir paylaşım platformu olması, hem de ticari anlamda arpa çimlendirme sistemi kuran, satan arkadaşların sistemin maliyet-fayda hesabını ifade edebilmeleri açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Sarıcan 07-11-2010 21:59

Sn. Katsu,

Bende Sn. Teewfix' e onun için sormuştum. Amaç makinayı tanıtmak değil sistemin faydasını ve maliyetin ne kadar ucuzlayacağını insanlara anlatmak olmalı, süt fiyatınız şu kadar ucuza maledilir denilebilmeli. Yoksa millet neden yatırım yapsın ki?

the_mc 08-11-2010 01:59

hayvanlarda her ögünde hep aynı yemleri istekli bir biçiimde yemez. papazın hep pilav yememesi gibi :) bu yüzden besiciler kuru yonca , ot samanı , slaj vs vs ögünler arası değiştirmek suretiyle verirler kış aylarında. otcul hayvanlar yeşil bulduklarında iştahlı bir şekilde yer sonrada kuru yeme saldırır. işte burda yapılan bu bakımdan önemlidir. tek bir besin türü hiç bir hayvana yeterli degildir.

doga ve hayvan sever forum üyesi olarak açıklamış olmayı ümit ediyorum.

katsu 10-11-2010 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 713607)
Sn. Katsu,

Bende Sn. Teewfix' e onun için sormuştum. Amaç makinayı tanıtmak değil sistemin faydasını ve maliyetin ne kadar ucuzlayacağını insanlara anlatmak olmalı, süt fiyatınız şu kadar ucuza maledilir denilebilmeli. Yoksa millet neden yatırım yapsın ki?

Sn Sarıcan;
Israrlı sorulara rağmen ( hele de sizin gibi forumun abilerinden, kıdemlilerinden sayılan kişilerin sorularına rağmen) cevap gelmemesi aslında başlı başına bir cevaptır diye düşünsem hata etmiş olurmuyum sizce?:confused:

Delimus 10-11-2010 20:22

Buna sadece yemden kâr olarak bakmamalı yani sadece çim yedirerek süt alamassınız olay meraların azlığı, her mevsim yeşil ot yedirebilmeniz ve bunun sindirime etkisi gine vereceğiniz arpa miktarını düşürerek maliyetten kâr.

Makinede birşey yok sarıcan Yalıtımlı ortam, klima ile iklimlendirme sadece su ile sulama,görünüşe göre tam emin değilim ama floresansla ışıklandırma.
Ben şuan fidelerim için iklimlendirme odası yapmaktayım son resimlerden sonra uzun florasans eklemeye bende karar verdim.Faydasını görmessem belirtirim fakat kalender19 un resimlerine bakılırsa yetirli görünüyor.Daylight sanırım daha büyük bitkiler için gerekli.

katsu 11-11-2010 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 714554)
Buna sadece yemden kâr olarak bakmamalı yani sadece çim yedirerek süt alamassınız olay meraların azlığı, her mevsim yeşil ot yedirebilmeniz ve bunun sindirime etkisi gine vereceğiniz arpa miktarını düşürerek maliyetten kâr.

Makinede birşey yok sarıcan Yalıtımlı ortam, klima ile iklimlendirme sadece su ile sulama,görünüşe göre tam emin değilim ama floresansla ışıklandırma.
Ben şuan fidelerim için iklimlendirme odası yapmaktayım son resimlerden sonra uzun florasans eklemeye bende karar verdim.Faydasını görmessem belirtirim fakat kalender19 un resimlerine bakılırsa yetirli görünüyor.Daylight sanırım daha büyük bitkiler için gerekli.

Sevgili Delismus;

Burada amatör denemeler için sormadım soruları. Ticari anlamda (makinanın veya arpa çimlendirme odası diyelim) satışını yapan ya da yapmayı düşünen arkadaşlardan bu malzemeyi satın almak istediğinizi düşünün. Bilmem kaçbin dolar ya da TL isteniyor. Uzun süreli sonuçları ben doğrusu merak ederim. Yani videolarda hayvanlar zevkle yiyorlar , sayın whiskhy'nin belirttiği gibi ilk haftanın sonuçları süper. Ama o kadar para vereceksem uzun süreli sonuçları merak etmem doğal olur. Soruların sebebi odur.

Bu arada senin çimlendirme odan şimdiden hayırlı olsun.

Sarıcan 11-11-2010 16:13

Sn. delimus,

Sn. Katsu' nun dediği gibi benim arpa tesisi yapacak ve balkonda inek besleyecek halim yok. Amacım forumdaki arkadaşların ufkunu genişletmek. Keşke sizler gibi imkanım olsaydı bu tecrübemle makinanın en güzelini yapardım herhalde.

Önünde Sn. Viskhy' nin senin ihtiyaçlarına cevap verebilecek daha büyük bir uygulama örneği varken neden Sn. kalender19' un amatör çalışmasına takıldın anlayamadım. Senin daha profesyonel bir uygulama yapman lazım. Bu konuyu ilk açan sensin. Herkesin senden bir şeyler görüp öğrenmesi lazım.

Bu konu başlığında hala tek eksik çimlendirilmiş arpayı yiyen süt ve et hayvanlarının sindirim sisteminde olumlu ve olumsuz etkileri, et veya süt verimliliğindeki artışın fayda-maliyet mantığı ile analizi. Ben yatırım yapacak olsam makinanın şeklinden çok buna bakardım. Makina ve çalışma prensibi apaçık ortada ve herkes bir değişik dizaynla yapabilir.

Önemli olan ben sütü şu an kaç litre süt alıyorum ve mevcut besleme rejimi ile kaça malediyorum, arpa makinası alırsam veya yaparsam kaç litre süt alırım (artış ne kadar) ve litresini kaça malediyorum. Yaptığım yatırımı ne kadar sürede amorti ederim.

molla 17-11-2010 17:52

Arkadaşlar,

forumun bana açılan sayfalarında eksiklikler mi var, yoksa buraya birkaç sözcük düştüğüm 20.10 gününden beri birçok kişinin sorgulamalarına karşın Whisky arkadaşımızdan hala bir cevaplandırma yok mu?
velev ki çok meşguldur..

ancak bize yerleştirdiği heyecanın verdiği sabırsızlığı umarım yanlış anlamaz.
Whisky arkadaşım, birçok kişi gibi ben de merakla cevaplamalarını, yönlendirmelerini bekliyorum. Ve hattâ eğer münasip ise İzmir'e kadar uzanıp seni bir ziyaret etmek isterim. mail adresime sana ulaşabileceğim adres veya tlf numaranı iletirsen sevineceğim. omolla12@yahoo.com

bilvesile Bayram günlerinizin çok olmasını dilerim.

Sarıcan 17-11-2010 18:00

Sn. molla,

Mesaj numaranıza bakarsanız bu ilk mesajınız. Cevaplanmamış bir mesajınız yok. Mesajınızı hangi başlığa yazdınız? Hangi kapsamda bir çalışma yapmayı düşündüğünüzü yazarsanız başka arkadaşlar da yardımcı olabilirler.

malina 17-11-2010 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi molla (Mesaj 716413)
forumun bana açılan sayfalarında eksiklikler mi var, yoksa buraya birkaç sözcük düştüğüm 20.10 gününden beri birçok kişinin sorgulamalarına karşın Whisky arkadaşımızdan hala bir cevaplandırma yok mu?

İki ayrı üyelik almışsınız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mollaoğlu (Mesaj 709078)
Arkadaşlar,
gözlerim perişan oldu iki gündür tüm yazılanları okuyayım derken.. ne iyi olmuş da bu sayfaya rastlayıvermişim.. Viskhy arkadaşın çalışmalarından önce en beğendiğim taraf ise buradaki katılımcılık ve birlikte duyulan heyecan oldu..
eh bu işler de ancak böyle oluyor işte.. tebrik ney az gelir.. helal olsun..
eğer Viskhy arkadaş adres veya tlf numarası verirse, yolum düştüğünde şahsen kutlamak ve kendisinden faydalanmak isterim. ehh, bu iş çözüldü demektir. bundan sonrası veri toplayıp kayıtlara geçerek değerlendirme yapmak.. iyi dee.. bundan sonraki projenin adı nedir ???? deyiverin hele..
geç girdim aranıza diye benim de heyecan duyma hakkım yok mu???
:D

Hangisini kullanacağınıza karar verir misiniz?
Diğerini sileyim.

samotraki 09-12-2010 21:48

Çimi salataya karıştırarak tüketmek daha kolay ve lezzetli olabilir

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025