![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipi ve Yetiştirme Ortamının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri SONUÇ:Türkiye’de Akdeniz Bölgesi ekolojik koşullarında cam serada yapılan topraksız kültürle çilek yetiştirme olanaklarının araştırıldığı bu çalışmada, 2006-2007 ve 2007-2008 deneme sezonlarında şu sonuçlar alınmıştır. Araştırmada deneme yıllarına ve yetiştirme ortamlarına göre değişmekle beraber, meyve dış rengi L değeri 25.69 ile 32.36; C değeri 28.36 ile 41.63; H değeri 1.35 ile 2.33; meyve iç rengi L değeri ise 41.28 ile 53.03; C değeri 39.16 ile 49.35 ve H değeri 0.93 ile 1.24 arasında değişim göstermiştir. Denemede, frigo fideden elde edilen meyvelerde kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği, tüplü fidelerden daha yüksek belirlenmiştir. Nitekim frigo fidelerin soğuklatılmış olması, meyve etinin sertliği ve dayanıklılığını artırmaktadır. Ayrıca meyve eni ve meyve boyu değerleri 2007-2008 deneme yılında frigo fidede daha yüksek belirlenmiştir. Denemede frigo fidede belirlenen SÇKM miktarı, tüplü fideden daha yüksek belirlenirken, titre edilebilir asitlik, C vitamini ve pH değerleri arasında ise fide tipleri bakımından çok büyük bir farklılık saptanmamıştır. Araştırmada, meyvelerde kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği değerleri bakımından yetiştirme ortamları arasında önemli farklılıklar belirlenmemiştir. Ortalama meyve boyu, meyve eni ve SÇKM değerleri ise rakamsal olarak tüm deneme yıllarında H+V ortamlarında en yüksek; P ve V ortamlarında ise en düşük saptanmıştır. Titre edilebilir asitlik, ve C vitamini miktarı ise yetiştirme ortamlarına göre büyük farklılıklar göstermemiştir. Meyvelerde saptanan pomolojik özellikler arasındaki ilişkiler yıldan yıla farklılık göstermiştir. Nitekim 2006-2007 deneme yılında, meyve eti sertliği ile SÇKM arasında negatif yönde ve SÇKM ile C vitamini arasında ise pozitif yönde bir korelasyon belirlenmiştir. 2007-2008 deneme yılında ise sadece SÇKM ile titre edilebilir asitlik arasında negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Araştırma bulgularımız, fide tipi bakımından frigo fidenin; yetiştirme ortamı bakımından ise Hindistan cevizi torfu ve Hindistan cevizi torfu+Volkanik tüf ortamlarının meyve kalite kriterleri üzerine olumlu etkiler yaptığını göstermiştir. http://www.zfdergi.ege.edu.tr/edergi...lt49/s2/04.pdf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
topraksız çilek, yeni gelişmeler |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|