![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2016
|
Alıntı:
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. "Çileklerinizin türü için nötr gün demişsiniz , farklı teknik bir ismi var mı acaba bildiğiniz?" sorunuza dair; - Bitkilerin gün ya da gece uzunluğuna göre, fotoperiyoda göre bazı fizyolojik olaylarını düzenlemeleri fotoperiyodizm olarak tanımlanıyor öğrendiğim kadarıyla. - Çileklerde de farklı gün ya da gece uzunluğunda, farklı fotoperiyotlarda gösterdikleri çiçeklenme özelliklerine göre genel olarak Kısa Gün (KG), Uzun Gün (KG) ve Gün Nötr (GN) olarak tanımlanıyor. Genel olarak KG çilekler gün uzunluğunun kısa olduğu dönemlerde, UG çilekler gün uzunluğunun uzun olduğu dönemlerde, GN çileklerde gün uzunluğuna bağlı olmaksızın çiçeklenme gösteriyorlar. Tabi bu durum keskin sınırlarla ayrılmıyor, sıcaklık çiçeklenme özelliklerine önemli etki ediyor. - Benim kullandığım çeşit "remontant" olarak geçiyor. Son zamanlardaki akademik sınıflamalarda çilekler kısa günlerde çiçeklenen KG ve gün uzunluğundan bağımsız çiçeklenen Remontat çilekler olarak gruplanıyor. Benim fidelerin ne olduğunu göreceğiz ben de emin değilim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Bitki Koruma- Hastalık ve Zararlılar
Merhaba, Hastalık ve zararlılara dair bazı durumları paylaşmak istiyorum. Fidelerin yeni gelişmeye başladığı dönemde sap kısalması ve kalınlaşması ile yaprak deformasyonu vardı. Bu durum gelişmenin devamında görülmedi. Belirtileri gösteren yapraklar düzelmedi, bu şekilde gelişti. Yeni yapraklar sağlıklı şekilde oluştu ve gelişti. Belirtileri taşıyan yapakları yaşlandıktan sonra kopardık ve bu durum artık mevcut değil. Zararlılara dair; karıncalarla beraber organize olan bitleri görüyorum bazı fidelerde. Bulaştığı fidelerin kök boğazı ve hafif üst kısmında yüksek sayıdalar. Bulaşma şu an yoğun değil. Toplamda 10 fideyi geçmez. Bulaşmayı önlemek için bu bitleri taşıyan karıncaların taşıyıcı direklerden kanallara çıkmasını önlemek gerekiyor. Ayrıca bitlere karşı önleyici ve tedavi edici bir uygulama olarak Fitoverm piyasa ismiyle Aversektin, Aversect C etken maddesini kullanacağım. Türkçe kaynak pek bulamadım bu madde ile ilgili. Etke madde hayvan sağlığında da parazitlere karşı kullanılıyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Su Stresi
Merhaba, İstemeden bir su stresi denemesi yapmış olduk. 5 gün seraya uğrayamadık. Bu süre için yeterli besin depoya kurulup, zaman rölesi günde 3 kez olarak ayarlanıp bırakılmıştı. Ancak birinci gün elektrik problemi olup sulama sistemi kapanmış. Havalar oldukça sıcak, güneşli, yan kısımlar açık ancak çatı örtülü ve sera içi sıcaklığı 45 dereceye ulaşabiliyor gün içinde. Yani bitki gelişimi için uygun olmayan bir ortam. Bu şartlarda bitkiler 5 gün sulamasız kaldı. Bu süre içinde paketlerdeki perlitin bünyesindeki su ve besin yetebildiği kadar yetmiş ve devamında bitkiler boynunu bükmüş. Aşağıya foto ekliyorum. Bitkide yıkıcı ve bir hasar görünmüyor, besleme ile kıs sürede kendine geliyor ve gövdeler eski haline dönüyor. Bitkiler yeni çiçeklenme dönemindeydi ve bu 5 günlük su stresinin etkisi olmuştur/olacaktır. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Önceki günkü paylaşımım ve fotoda görülen durumdan sonra günde 4 kez 6 dk sulama ile bizim gençleri durumunu aşağı foto ile ekliyorum. Sulamasız süreç içinde kızarma evresinde olan meyveler pörsümüş. Ancak tatları ve aromaları oldukça iyiydi. Suyu azaldıkça şeker ve aroma içeriği yükselmiş gibi ![]() Sulama rejimini günde 5 kez 6 dk olarak ayarladık. Çiçek gözleri yoğunlaşmaya başladı. Döllenmiş ve gelişmeye başlamış meyveler de var. 2016 Mayıs ayında başlayan sürecimiz aksaya aksaya bu noktaya geldi. Ticari manada profesyonel denebilecek bir süreç olmadı. Çok şey yaşadık, çok hatalar yaptık, çok sorunlar gördük, çok çözümler ürettik. Nihayetinde 1500 fide de olsa bitki besleme deneyimini tamamlamak üzereyiz. Sürekli gözlem yapmaya, değerlendirmeye, çilek ve bitki alanında yeni teknik ve bilimsel araştırmaları takip etmeye çalıştık halen de devam ediyoruz. Tüm problemlere ve demotive zamanlara karşı rotamızdan ayrılmamaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde mevcut sera yapımızın revizyonlarını tamamlayarak gelecek sezon tüm alanı sertifikalı, profesyonel üreticiden frigo fide ile doldurup daha fazla üretim deneyimi ve daha fazla bilgiye sahip olmak. Bu sektörde ve özellikle bulunduğumuz ülkede gelişim doğrusal olmayacak. İlk başlarda aynı seviyede düz ilerleyip zamanı geldiğinde yüksek ivme ile eksponansiyel bir artış yakalayacağız. İşte o ilk başların önemli kısmı geride kaldı. Bu forumdan ve isimlerini sizlerin çok iyi bildiğiniz forum paydaşı değerli kişilerin bilgi, emek ve deneyim paylaşımları benim ilk basamağım oldu. Sonraki basamağım bu işin okullarında okutulan kitaplar, yayınlar, makaleler. Tabi basamak derken henüz sanıyorum ilk basamağı dahi aşamadık. Bunlar benim naçizane ifadelerim. Forumda önceki yıllara göre hareket olmamasına rağmen paylaşımlara devam etmenin gereği var ve edeceğiz. İşlerimiz yoluna girdikçe paylaşacağımız bilginin de niteliği derinleşecektir ve umuyorum araştırmayı, okumayı, üretmeyi, bilimi seven kişilere ve özellikle de genç girişimcilere bir nebze katkımız olur. Kolaylıkla... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
500 m2, çilek, topraksız |
|
|