![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2012
|
Bir İyi, Bir Kötü Haber
İyi haber: domateslerin büyük çoğunluğu yapraklarını açtı, kotiledon yaprakların çoğu yatay duruma geldi (yani çekirdeğin görevi bitti, artık bitkinin kendi kendini beslemesi gerekli); hatta 6 7 kadarında üçüncü yapraklar, yani gerçek domates yaprakları görülür hale geldi. Toplam kayıp sayısı 3 4 kadar. Kötü haber: Kartonu birden küf sardı. Alt tarafta başlamış, kokuyu duyuyordum ama bakmamıştım. Koni içinde köklenen bitkilerin köklerini görüntülemek istediğimde durumun vehametini gördüm. Artık başlangıçta mı vardı, havasız mı kaldı bilmiyorum, yine olan oldu. Bu aşamada küf ile mücadele anlamlı gelmiyor. Perlit dolu delikli saksılara aktarmaya çalışacağım. Kökler ne olur, ne kadarı sağlam kalır bilmiyorum. Küfün taşınma olasılığı da cabası. Yine de deneyeceğim. Oldu oldu. Olmadı yeni tohumlarla perlitli saksıda baştan başlayacağım. Niyetim 24 fide ile perlit ortamında üretim yapmak. O kadar kurtulursa devam edeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Domatesleri yeni yerlerine taşıdım. Aslında hemen o gün, yani bir önceki notu yazdığım gün öğleden sonra taşıdım. Herhangi bir sorun olmadı. Kökler yerlerinden kolayca çıktı, kopan kırılan olmadı. Dikkatim dağılmasın diye taşınma işini de belgelemeye, fotoğraflamaya kalkışmadım. Dikkatimi çeken, delikten içeri girip koninin içinde karanlıkta köklenen fideciklerin daha iyi köklendiği. Genelde 3 4 dal kök oluşmuş, hem de daha saçaklı. Dışarıda köklenenler daha ince uzun köklenmiş. Evde oksijenli su kalmamış. Kökleri çok sulandırılmış çamaşır suyuna daldırıp çıkardım. Tekrar normal su ile yıkafım. Ondan sonra perlit saksılarına yerleştirdim. Bir kaç gün beklenemin nedeni çamaşır suyu veya küflerin bir etkisinin olup olmayacağını görmekti. Şimdilik herşey normal görünüyor. Üçüncü yapraklar epey gelişti. Dördüncüler gelmete başladı. Küflenme olursa herhalde bir haftaya kadar görülür. Olmazsa ne ala, bu badireyi atlattık diyebiliriz. Tabii amaç köklerin gelişimini izlemekti. Artık bu şansımız pek kalmadı. Yaprakları göreceğiz sadece. O da zaten bildik perlitte besleme işi. Asıl kalıcı yerlerine aktarana kadar yakından izlemeye devam ederiz. Yeni halleri ekteki fotoğraflarda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Yeni Yılın Güzelleri
Domatesler mini perlit saksılarında hızla büyümekteler. Hala benim odamdalar. Güneş neredeyse oraya el üstünde taşıyorum. Artık iyice büyüdüler ve yerlerine dikme zamanı geldi. Ama henüz hiçbirşey hazır değil. Bu kez minimum otomasyon kullanacağım, o çok dert değil, neredeyse toprakta yetişir gibi yetişecekler ama asıl sorun soğuk hava. Bu kış Denizli'deyim ve bu günlerde havalar ciddi soğuk. Her ne kadar polikarbon sera yaptıysam da ısıtma olmayınca içerisi dışarısı neredeyse bir. İki gecedir eksi 6 7. Domatesleri geçen yaz kullandığım geniş kasalar içinde perlitte yetiştireceğim. 100 litrelik (diyorlar ama pek yok sanırım) çuvalı açmadan kasanın içine koyacağım. Çuvalın altını plastik köşe profili ile yapılmış 4 5 cmlik bir ızgara ile boş bırakacağım. Perlit yani kökler buradan hava alacaklar. Domatesleri çuval yüzyinde açacağım küçük deliklerin içinden dikeceğim. Bir kasada 6 domates olacak. Isıtma için elektrikli battaniye düşünüyorum. En altta 5 cm kökpük levha. Onun üzerinde kasanın kapağı, delikli, akıntı sızıntı olursa aşağı gidecek. Onun üzerinde iki kat naylon torba içinde, katlanmış elektrikli battaniye. En üstte de içi perlit dolu kasa. Kasa ısınacak mı, perlit ısınacak mı, köklere yetecek mi bilmiyorum. Şu an deniyorum. Kasa yarım saattir alttan ısınmakta. Tabi havanın ısınması yok denecek kadar az olacak. Gövde yapraklar dayanacak mı, o da ayrı konu. Bir de denemek için perlite 15 20 baş arpacık soğan gömmüştüm, onlar da uç verdi, büyümeye başladılar. Onlar da üçüncü aşama domates besini ile besleniyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-11-2015
|
Merhaba sayın sulukök bende şimdi bir acı biber ve birde domates çekirdekleri ektim ama Taşyününe . Malum kar kış odamın dolabında 260 watt ışık ile onları büyütürsem ki Hidroponik olarak kovada büyüttüğüm marul sonrası ki daha sonra resim koyarım. Domates çeri ve acı biberde uzun ince kırmızı sivri biber yetiştirmek istiyorum. En önemlisi Acaba sıcaklık değeri ne olmalı? Bir de arım olmadığından acaba mahsül alabilir miyim? EC ve pH değer tabloları buldum fakat sebzeler için gereken ısı ve ışık tablosuna rastlamadım. Nem oranı ne olmalı. Topraksız tarım yapabileceğim bir sera projem var ve 4 dönüm arsam var. Ama öncelikle minimal olarak öğrenmeye ve büyük kayıplar yaşamamak adına deneylemeler yapıyorum. Sorularımı yanıtlamanız dileğimle.Saygılarımla.. Düzenleyen PacMan : 06-01-2016 saat 23:42 Neden: İMLA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|