View Single Post
Eski 07-01-2016, 07:46   #13
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Sayın PacMan, öncelikle hoşgeldiniz ve de hayırlı olsun. Ticari işe kalkışmadan önce küçük denemeye girişmeniz çok doğru bir yaklaşım olmuş. Her işte olduğu gibi, bu konuda da "ellerimizi kirletmeden" işi öğrenmek mümkün değil. Yaşayıp görmekte yarar var. Ben zaten ticari olarak uğraşmıyorum, tamamen hobi, ben de her yaptığım denemede birşeyler öğreniyorum.

Sıcaklık sorusu en kolayı galiba. 20 25 dereceye kadar ne kadar sıcaklık olursa iyi. Tabi soğuk yerde sera olacaksa, ısıtmanın da bir maliyeti var. Alt uçtan bakarsak 10 derecenin altında bitkinin gelişmesi duruyor. Genellikle 15 derece ekonomik olarak uygun diye görülüyor. Yazın sıcak olunca da tersi, serayı 25 derece dolauında tutabilmek lazım. Dediğim gibi ben ticari olarak uğraşmadığım için bu parametrelere pek bakmıyorum. Ama bitkiler bakıyor. Benim de odada duruyorlar şu anda. Soğanlar dışarıda idi, içeri alınca üç günde hemen boy attılar.

Işık da çok önemli. Kış güneşi genelde pek yeterli olmuyor, ya da ona göre bştki seçmek lazım. Ezbere birşey söyleyemem, ama günde 5 6 saat güneş gerek, internette ara sıra şu sebze için şu kadar diye rastlıyorum ama benim de elimde veya bildiğim bir yerde tablo yok. Nem ile hiç ilgilenmedim, içeri yağmur girmesin yeter.

Profesyonel olarak sera ile uğraşınca nem, O2, CO2, hatta O3e kadar kontrol etmek gerekiyor. Bu forumda bu işle profeyonel olarak uğraşanlar var. Todor, Tartes, Vetman ve diğerleri bu konuda daha doyurucu cevaplar yazabilir. Ya da onların sayfalarında bu konuların daha önce tartışıldığını görebilirsiniz.

Kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön