agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni2476Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-09-2016, 10:16   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-09-2016
Merhabalar Saygıdeğer forum üyeleri;
Paylaşmış olduğunuz değerli bilgileri uzun zamandır üye olmadan takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum, öncellikle bu değerli bilgileri paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Şimdi üye olup hem sizlere teşekkür edip hemde aklıma takılan bikaç soruyu sormak istedim.
Topraksız tarım uygulaması yapmak için bir sera kurdum ve ilk denemelere başladım, inşallah ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını da sizlerle paylaşacağım.
Besin eriyiği olarak Hoagland formülünü kullanmaya karar verdim ve hemen eriyikleri hazırlamaya koyuldum. Malumunuz satış yasağından dolayı Potasyum Nitrat gübresine ulaşamadım ve bu gübreyi formülde ufak değişiklikler yaparak pot. sülfat ve üre ile tamamlamaya çalıştım. teoride herşey kusursuzdu lakin bitkilerimin yaşlı yapraklarında sıkıntılar görmeye başladım ki azot noksanlığı baş gösteriyordu. Eriyikleri hazırlarken bu durumun olacağı aslında aklıma gelmişti, çünkü üre bünyesinde NO2 formunda azot barındırıyor ve bu bitkinin alabileceği form değil. Toprağa atılan üre, toprakta ki nitrifikasyon bakterilerince NH4 veya NO3 formuna dönüştürülüp bitki için yarayışlı hale gelmiş oluyor. Biz topraksız tarım yaptığımız için bu dönüşümü yapamadığımızı düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünce ve önerileri nelerdir merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

erhanzim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2016, 10:57   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-09-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhanzim Mesajı Göster
Paylaşmış olduğunuz değerli bilgileri uzun zamandır üye olmadan takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum, öncellikle bu değerli bilgileri paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Şimdi üye olup hem sizlere teşekkür edip hemde aklıma takılan bikaç soruyu sormak istedim.
Topraksız tarım uygulaması yapmak için bir sera kurdum ve ilk denemelere başladım, inşallah ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını da sizlerle paylaşacağım.
Besin eriyiği olarak Hoagland formülünü kullanmaya karar verdim ve hemen eriyikleri hazırlamaya koyuldum. Malumunuz satış yasağından dolayı Potasyum Nitrat gübresine ulaşamadım ve bu gübreyi formülde ufak değişiklikler yaparak pot. sülfat ve üre ile tamamlamaya çalıştım. teoride herşey kusursuzdu lakin bitkilerimin yaşlı yapraklarında sıkıntılar görmeye başladım ki azot noksanlığı baş gösteriyordu. Eriyikleri hazırlarken bu durumun olacağı aslında aklıma gelmişti, çünkü üre bünyesinde NO2 formunda azot barındırıyor ve bu bitkinin alabileceği form değil. Toprağa atılan üre, toprakta ki nitrifikasyon bakterilerince NH4 veya NO3 formuna dönüştürülüp bitki için yarayışlı hale gelmiş oluyor. Biz topraksız tarım yaptığımız için bu dönüşümü yapamadığımızı düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünce ve önerileri nelerdir merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Nitratlı gübrelerin yasaklanması büyük bir sorun oldu.aynı konuyu bende düşünüyorum sülfatlı gübrelerle bu başarıyı yakalamak güç ayrıca gerekenden çok fazla kükürt sorunu. üre de hemen çözünen bir bileşik değil nitro bakter veya nitromanas kültürleri uygulanabilir mi bilmiyorum. bu gün ziraat odası başkanına sordum nitratlı gübrelere nasıl çözüm bulunacak diye sıvı tarzda olanları kullanılabilir dedi ama bu maliyetleri çok artırır çünkü örnek olarak 1 çuval gübreyi 100 130 lira gibi alırken sıvı gübrede 1 kg ya 19 litre su basacak sana aynı fiyata veya daha fazlasına satacak sıkıntı büyük ...

falconman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2016, 11:29   #3
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi falconman Mesajı Göster
Nitratlı gübrelerin yasaklanması büyük bir sorun oldu.aynı konuyu bende düşünüyorum sülfatlı gübrelerle bu başarıyı yakalamak güç ayrıca gerekenden çok fazla kükürt sorunu. üre de hemen çözünen bir bileşik değil nitro bakter veya nitromanas kültürleri uygulanabilir mi bilmiyorum. bu gün ziraat odası başkanına sordum nitratlı gübrelere nasıl çözüm bulunacak diye sıvı tarzda olanları kullanılabilir dedi ama bu maliyetleri çok artırır çünkü örnek olarak 1 çuval gübreyi 100 130 lira gibi alırken sıvı gübrede 1 kg ya 19 litre su basacak sana aynı fiyata veya daha fazlasına satacak sıkıntı büyük ...
Haklısın, umarım yakın zamanda bu sorun çözülür. Bende şimdilik elimde bulunan aminoful, amino quick gibi yaprak gübreleri ile azot ihtiyacını karşılamaya çalışıyorum.

Eski 20-09-2016, 11:52   #4
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhanzim Mesajı Göster
Ben üre kullandım. Hatta bazı formüllerde ona yer verdim. Ancak az miktarda kullandığım için (Azot miktarını tamamlamak) bir zararını görmedim. Fazla miktarda Azot üre den karşılanırsa, bitki ye zararlı olacaktır.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2016, 09:04   #5
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan Mesajı Göster
Ben üre kullandım. Hatta bazı formüllerde ona yer verdim. Ancak az miktarda kullandığım için (Azot miktarını tamamlamak) bir zararını görmedim. Fazla miktarda Azot üre den karşılanırsa, bitki ye zararlı olacaktır.
Teşekkürler ateşkaptan, dediğiniz gibi çok fazla kullanmayıp sadece pot. nitrattaki %13'lük azotu karşılayacak kadar kullanıyorum.

Eski 20-09-2016, 11:46   #6
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metesoylemez Mesajı Göster
Sayın idris şenol ilginiz için teşekkür ederim.
Zor soru farkındayım. Topraklı tarım ile topraksız tarım arasında uçurumlar var biliyorum fakat topraksız tarım gübre eriyikleri dengeli ve stabil olduğu için topraklı tarımda da bi fayda sağlayabilirmiyiz diye düşünüyorum. Çünkü şu an çoğu çiftçinin topraklı tarımda yaptığı gübre uygulamaları topraksız tarıma göre çok daha maliyetli. Topraksız tarım eriyiyikleri ile normal gübreleme azaltılıp hem maddi hemde verim açısından bi ilerleme kaydedilebilir mi merak ediyorum doğrusu.
Aslında en kesin sonucu deneyerek görmek lazım bi daha ki sezona.
Hocalarımız bi fikir beyan eder umarım.
Sayın İdris Şenol'un da belirttiği gibi toprak analizi yapılması mutlaka elzem. Toprak içindeki mineral ve PH değerleri ortaya konulması gerekir.

Ben çilekte denedim. Saksı içinde büyüyen çileklerime, topraksız dan artan eriyiklerimi kullandım. Önceleri çiçeklenme ve verim artıyor gibi, sonraları mineral fazlalığı ve PH ın ölçülmemesi ve müdahale edilmemesi ile toprakta biriken tuzlar nedeniyle verim azalıyor ve bitki tabiri caizse zehirleniyor.

Ayni durum, drenaj yapmadan perlit içinde soğan yetiştiren arkadaşlar da da gözlenmesi gerekir. Belirli aralıklarda köklerde biriken ve bitkinin bünyesine taşımak istemediği tuzlardan arındırmak mutlaka elzem.

Eski 20-09-2016, 12:36   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2014
Alıntı:
Sayın İdris Şenol'un da belirttiği gibi toprak analizi yapılması mutlaka elzem. Toprak içindeki mineral ve PH değerleri ortaya konulması gerekir.

Ben çilekte denedim. Saksı içinde büyüyen çileklerime, topraksız dan artan eriyiklerimi kullandım. Önceleri çiçeklenme ve verim artıyor gibi, sonraları mineral fazlalığı ve PH ın ölçülmemesi ve müdahale edilmemesi ile toprakta biriken tuzlar nedeniyle verim azalıyor ve bitki tabiri caizse zehirleniyor.

Ayni durum, drenaj yapmadan perlit içinde soğan yetiştiren arkadaşlar da da gözlenmesi gerekir. Belirli aralıklarda köklerde biriken ve bitkinin bünyesine taşımak istemediği tuzlardan arındırmak mutlaka elzem.

Teşekkürler ateşkaptan.
Tuzlanma büyük problem dediğiniz gibi. Ama şu an geleneksel tarım yapan özellikle küçük çiftçilerimizde aşırı gübre kullanımı haf safhada. Aslında benim bu konuyu düşünmeme sebep olanda bu zaten.
Aslında kafamdaki soru şu; Örmek olarak bir kök domates tarlaya ekimden hasat sonuna kadar, ağırlık olarak ne kadar NPK, Ca, Mg kullanır. Bu tam tespit edildiğinde bitkinin dönemine göre makro besin elementleri kabaca oranlanarak ayarlanıp damla sulama ile verildiğinde sonuç ne olur?

metesoylemez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2016, 13:51   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-04-2013
Bitkinin hangi elementleri tuketecegini bilseniz dahi, vereceginiz solusyon icerisindeki diger elementler toprakta birikecek ve cevre kirliligi yaratacak, topragi oldureceksiniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2016, 13:30   #9
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

İncir yazın tükenmesi ile artık meyvesini vermez diyordum. Sayın Kızıltan haklı çıktı. Denemede başarıyla sonuçlandı. Hoagland formülü, ec 1.8, pH 6-6.5 civarı, fosfor 41 olarak dikkate alınacak.

Demek ki, baharda dikse idim, meyvesini güneşin en fazla olduğu zaman da almış olacaktım. Şimdi zor kızaracak gibi.

Name:  4.jpg
Views: 1109
Size:  75.2 KB

Name:  5.jpg
Views: 1085
Size:  70.6 KB

Çileklerim çiçekteler, ancak bu ara Karadeniz çok soğuk ve yağışlı. Olgunlaşma gecikecek.

Name:  6.jpg
Views: 1176
Size:  52.8 KB

Sarıkanat Balıklarım ızgarada,

Name:  3.jpg
Views: 1084
Size:  51.5 KB

Karadeniz suskun ve dingin iken, mavi su seyretmeye doyulmaz

Name:  1.jpg
Views: 1095
Size:  18.0 KB

Eski 23-09-2016, 14:46   #10
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
mavmi yeşilmi yoksa gümüşmü veya beyazmı )hepsi ayrı bir güzel

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2016, 19:20   #11
Ağaç Dostu

Meraklanmayın bu incirleri yiyebileceksiniz. Biraz erken olgunlaşsın derseniz son 10 güne gelince alttaki delik üzerine zeytinyağı sürün olgunlaşıversin.

Kışa kalmasını isterseniz bunları kalem yapıp köklendirmeniz ve hemen dikmeniz gerek.

Kendine döllenen tür bulup köklendirirseniz Kasım-Aralık yersiniz

Bunları saklayacaksanız saksıya alın ( yine perlitte ) ama sulamayı çok ama çok azaltıp kış soğuğuna bırakın kışlasın yıl başında sulamayı yavaş yavaş artırın yeniden incir yersiniz.
Başarılar

Düzenleyen kiziltan : 23-09-2016 saat 19:22 Neden: Eklemeler
Eski 24-09-2016, 10:33   #12
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Meraklanmayın bu incirleri yiyebileceksiniz. Biraz erken olgunlaşsın derseniz son 10 güne gelince alttaki delik üzerine zeytinyağı sürün olgunlaşıversin.

Kışa kalmasını isterseniz bunları kalem yapıp köklendirmeniz ve hemen dikmeniz gerek.

Kendine döllenen tür bulup köklendirirseniz Kasım-Aralık yersiniz

Bunları saklayacaksanız saksıya alın ( yine perlitte ) ama sulamayı çok ama çok azaltıp kış soğuğuna bırakın kışlasın yıl başında sulamayı yavaş yavaş artırın yeniden incir yersiniz.
Başarılar
Turfanda incir;

Bu metod ile Akdeniz ve ege de, hatta modern sera ile diğer bölgelerde de erken verim almak mümkün.

İncir; Topraksız tarım ile gerekli besini fazlası ile alabiliyor. Şu anda yaprak dökmekte olan toprakta ki incirlere göre, topraksız da ki incirler, yaprakları iri ve canlı. hala da büyümesi devam ediyor.

Views: 1093
Size:  76.1 KB

Name:  2.jpg
Views: 1073
Size:  72.8 KB

İncir dalı ilk dikilişi (13.06.2016)
Views: 1066
Size:  44.9 KB

Eski 24-09-2016, 14:29   #13
Ağaç Dostu

Her sene dikerek serada yaparsanız 1000 m2 serada 6 ila 8 ton yıllık verimi var. Ancak bu seraya 2400 civarı kalem dikmek gerek. Hem erken turfanda hem de son turfanda yapar ki fıyatın enyüksek olduğu zamanlar.

Eski 01-10-2016, 09:24   #14
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Çilekler hiç durmadan meyvesini vermeye devam ediyorlar. Artık Ankara ya dönme zamanı da geldi. Karadeniz de havalar hissedilir derecede soğuk. Gece sıcaklıkları düşük olunca meyveler etkileniyor ve kızarmaları gecikiyor.

İşte durum bu.

Views: 1031
Size:  35.4 KB

Views: 1036
Size:  52.1 KB

Views: 998
Size:  46.0 KB

Bunlarda 1 er kiloluk palamutlar. Lakerdalık.

Views: 1042
Size:  72.0 KB

Eski 05-10-2016, 17:29   #15
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Artık Ankara'ya dönüş zamanı. Tekne karaya çekildi. Üzeri branda ile örtüldü. Kısmet olursa hafta sonu Ankara'dayım.

Geride bıraktıklarım bunlar olacak. Giderken elektriği kapatarak, bitkilerim doğayla baş başa kalacak. Perlit içinde mevcut eriyik, her yağmur da tekrar bitki tarafından bünyeye alınarak, hayatlarını devam ettirecekler.

Çileklerim, seneye tekrar devam edecekler.

Name:  5.jpg
Views: 1053
Size:  46.0 KB

Topladıklarım,

Views: 974
Size:  39.7 KB

Süs biberlerim hala çiçekteler,

Views: 1028
Size:  61.2 KB

Kapya biberlerim,

Views: 986
Size:  56.8 KB

Bunlar da çok acı biberlerim,

Views: 989
Size:  46.1 KB

Eski 05-10-2016, 17:37   #16
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Bıraktıklarıma devam,

Bu biberler sivri,

Name:  6.jpg
Views: 1093
Size:  80.1 KB

Burada altı adet incir var. Bir kısmı da marul. İncir kışı atlatabilirse, baharda büyük saksılara dikilecek. Üzerindeki incirin olgunlaşması mümkün değil. Bu gün hava tekrar soğudu.

Name:  7.jpg
Views: 1076
Size:  78.5 KB

Name:  8.jpg
Views: 1020
Size:  72.8 KB

Bunlar ise kışlık marullarım.

Name:  9.jpg
Views: 1042
Size:  75.3 KB

Eski 29-10-2016, 15:55   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-10-2016
Merhaba. Ilk once verdiginiz degerli bilgiler icin size tesekkur ederim. Ben Baku de ticari amac icin marul serasi kurmak istiyorum. Evvelde marul icin verdiginiz marul formulunu akar su kulturu icin kullana bilirmiyim? Bu formulle her ay verim ala bilirmiyim? Onceden tesekkurler. ikinci bir sey. ben turkiyede olan topraksiz cilek seralarindan reportajlar izledim. Dediklerine gore her fideden 500 1000gr mahsul almak mumkun. Siz neden o kadar fideden az mahsul goturdunuz? Onlarin formul hazirlama yontemi farklimi?

Xaliq85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 08:19   #18
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 Mesajı Göster
Merhaba. Ilk once verdiginiz degerli bilgiler icin size tesekkur ederim. Ben Baku de ticari amac icin marul serasi kurmak istiyorum. Evvelde marul icin verdiginiz marul formulunu akar su kulturu icin kullana bilirmiyim? Bu formulle her ay verim ala bilirmiyim? Onceden tesekkurler. ikinci bir sey. ben turkiyede olan topraksiz cilek seralarindan reportajlar izledim. Dediklerine gore her fideden 500 1000gr mahsul almak mumkun. Siz neden o kadar fideden az mahsul goturdunuz? Onlarin formul hazirlama yontemi farklimi?

Marul için formüle edilmiş Besin eriyiğini, Ec ve pH sınırları dikkate alınarak istediğiniz yöntemde kullanabilirsiniz.

Karadeniz ikliminde ve doğal ortam da, çilek için en verimli zamanı Haziran ve Temmuz ayıdır. Belirttiğiniz miktarları o zaman içinde yakalamak mümkün.

Otomasyon sistemi olan Sera ortamında bu miktarları artırmak mümkün. Bu miktarlar çileğin cinsine, bulunduğunuz iklim şartlarına, kullandığınız yönteme göre de değişiklik gösterir.

Eski 31-10-2016, 07:10   #19
Ağaçsever

Alıntı:
Marul için formüle edilmiş Besin eriyiğini, Ec ve pH sınırları dikkate alınarak istediğiniz yöntemde kullanabilirsiniz.

Karadeniz ikliminde ve doğal ortam da, çilek için en verimli zamanı Haziran ve Temmuz ayıdır. Belirttiğiniz miktarları o zaman içinde yakalamak mümkün.

Otomasyon sistemi olan Sera ortamında bu miktarları artırmak mümkün. Bu miktarlar çileğin cinsine, bulunduğunuz iklim şartlarına, kullandığınız yönteme göre de değişiklik gösterir.
Tesekkur ederim bilgiler icin. Simdi eyer marul icin akan su kulturunde bunu kullanirsam zamanla devir daim yapan besin eriginde maddelerin miktari azalmakda olacak. Ph ve AC degerini sabit tutmak icin her defasinda besin erigi ilave etmek yararli ola bilirmi?

Eski 31-10-2016, 19:57   #20
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Tesekkur ederim bilgiler icin. Simdi eyer marul icin akan su kulturunde bunu kullanirsam zamanla devir daim yapan besin eriginde maddelerin miktari azalmakda olacak. Ph ve AC degerini sabit tutmak icin her defasinda besin erigi ilave etmek yararli ola bilirmi?
Evet, tam düşündüğün gibi,

Besin eriyiği, bitki tarafından bünyeye alındıkça ve buharlaşma vs nedenlerle azalacak, hem ec hem de pH oranları istenilen oranlarda olmayacaktır.

Manuel kontrol edilen sistemlerde; En az her günün sonunda, mümkünse gün ortasında da (sıcaklıkların arttığı yaz ayında), mutlaka ölçüm yapmak gerekir. Tank suyu da azalacağından, su ilavesi sonunda ilave yapılacak besin eriyiği miktarı, zamanla tecrübe ve tekrar sonucu el alışkanlığına dönüşecektir. pH oranı da her ilave de mutlaka istenilen düzeye getirilmelidir.

Eski 01-11-2016, 20:23   #21
Ağaçsever

Alıntı:
Evet, tam düşündüğün gibi,

Besin eriyiği, bitki tarafından bünyeye alındıkça ve buharlaşma vs nedenlerle azalacak, hem ec hem de pH oranları istenilen oranlarda olmayacaktır.

Manuel kontrol edilen sistemlerde; En az her günün sonunda, mümkünse gün ortasında da (sıcaklıkların arttığı yaz ayında), mutlaka ölçüm yapmak gerekir. Tank suyu da azalacağından, su ilavesi sonunda ilave yapılacak besin eriyiği miktarı, zamanla tecrübe ve tekrar sonucu el alışkanlığına dönüşecektir. pH oranı da her ilave de mutlaka istenilen düzeye getirilmelidir.
simdi sizi yormak gibi olmasin ama ben hazirladigim eriyigi 1 ton suya ilave etdikden sonra motorla seraya bagladikdan sonra is bitiyormu? yoksa ilave olarak ayri bir tankda saf sudami tutmaliyim?

Eski 29-10-2016, 19:20   #22
Ağaç Dostu

Sn.Ateskaptan

Incirlerden haber alma sansiniz var mi ? Belki komsular ve ya akrabalariniz yardimci olabilirler.

Eski 30-10-2016, 08:24   #23
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn.Ateskaptan

Incirlerden haber alma sansiniz var mi ? Belki komsular ve ya akrabalariniz yardimci olabilirler.

İşlerim dolayısı ile bir ara gitmeyi düşünüyorum. Gidebilirsem, mutlaka fotoğraflarım.

Eski 12-11-2016, 22:29   #24
Ağaç Dostu

beşiktaşlı's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2016
sayın ateşkaptan hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum
sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim

beşiktaşlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 10:30   #25
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı Mesajı Göster
sayın ateşkaptan hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum
sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim
Ec oranını çok yüksek tutmuşsun. 1.7-2.2 aralığı olması gerekir.

Resim paylaşırsanız daha net cevap verilebilir.

Kolay gelsin.

Eski 14-11-2016, 09:25   #26
Ağaçsever

Ben molibdeni sivi olarak 100gr aldim. bunun kullanimi toz halinde olanla aynimi yoksa farkli kullanmaliyim?

Eski 14-11-2016, 10:54   #27
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Alıntı:
Ben molibdeni sivi olarak 100gr aldim. bunun kullanimi toz halinde olanla aynimi yoksa farkli kullanmaliyim?
Aldığınız ürünün üzerinde yüzde oranı olması gerekir, (örnek;%5, % 8 gibi.)
Oran olarak onu dikkate alacaksınız.

Başarılar.

Eski 14-11-2016, 12:00   #28
Ağaçsever

Cox Sagolun Sn Ateskaptan. Elimde olan gubrelerden bir tek potasyum sulfat yok. o olmadan marul icin formul hazirlaya bilirmiyim? onun ekskligini nasil gidereyim?

Eski 14-11-2016, 13:15   #29
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
Alıntı:
Cox Sagolun Sn Ateskaptan. Elimde olan gubrelerden bir tek potasyum sulfat yok. o olmadan marul icin formul hazirlaya bilirmiyim? onun ekskligini nasil gidereyim?
potasyum nitrat varmı

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2016, 13:48   #30
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
potasyum nitrat varmı
evet potasyum nitrat var. ama ure yok.

Etiketler
çilek, domates, gübre formülleri, hobi bahçesi, topraksız tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026