agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni2476Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-12-2018, 19:54   #1
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
Sn Ateşkaptan tam işin ilimini çözdünüz topraksız tarımı bıraktınız
maalesef bende izmire geldim çok büyük sekteye uğradım ama aklım hep topraksız tarımda.... az kaldı bende başlıcam inşallah deyelim

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2018, 13:58   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
Sn Ateşkaptan tam işin ilimini çözdünüz topraksız tarımı bıraktınız
maalesef bende izmire geldim çok büyük sekteye uğradım ama aklım hep topraksız tarımda.... az kaldı bende başlıcam inşallah deyelim
idris bey , ben izmir çiğlideyim. terasta küçük çaplı yapıyorum birşeyler. siz neredesiniz acaba ?

tahsink Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2018, 12:04   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-12-2018
Tebrikler

kenanerkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2018, 19:51   #4
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

karşıyaka nergiz dedebaşı

Eski 27-03-2019, 09:21   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-01-2019
Merhabalar Sayın Ateşkaptan ;

Öncelikle detaylı bilgiler için teşekkür ederim . Vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda formül ve maliyet hesaplarını yapan bir excel dosyası hazırladım . Sizden ricam kontrol edebilirmisiniz.

Ayrıca bir soru olarak ; sizdeki Potasyum Nitrat Potasyum %39 iken bendeki potasyum %45.5 . Bu şekilde hesaplamalar ile potasyum fazla geliyor ancak Kükürt eksik geliyor , PotasyumSülfat tan kükürt ü tamamladığımda Potasyum fazla geliyor. Bu şekildeki potasyum fazlasının bir zararı olur mu ?

Excel dosya linki : https://www.dosyaupload.com/6a50

Umarım diğer arkadaşların da işine yarar ,

Saygılarımla

GokhanSMN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2019, 18:39   #6
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-12-2012
(potasyumnitrat içindeki potasyum, potasyumoksit formundadır.)

buna göre;
a) Azot sadece element yapısında (N)
b) Fosfor ve Potasyum sadece elementel formda ise (P,K)
c) Fosfor ve Potasyum sadece oksit yapısında ise (P2O5, K2O) veya
d) Her iki gösterim aynı anda yapılabilir. Fosfor ve potasyum hem element yapısında, hem de oksit yapısında aynı anda gösterilebilir.

Fosfor ve potasyum içeriklerinin element yapısında gösterimi tercih edildiğinde, eklerdeki oksit formlara yapılan tüm referanslar element yapısında gibi yorumlanır ve sayısal değerler aşağıdaki faktörler kullanılarak çevrilir:

a) Fosfor (P) = Fosfor pentaoksit (P2O5) x 0.436;
b) Potasyum (K) = Potasyum oksit (K2O) x 0.830.
olarak hesaplanır.
0.46.5x0.83=0.39 potasyum olur.
kolay gelsin.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2019, 08:42   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-01-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan Mesajı Göster
(potasyumnitrat içindeki potasyum, potasyumoksit formundadır.)

buna göre;
a) Azot sadece element yapısında (N)
b) Fosfor ve Potasyum sadece elementel formda ise (P,K)
c) Fosfor ve Potasyum sadece oksit yapısında ise (P2O5, K2O) veya
d) Her iki gösterim aynı anda yapılabilir. Fosfor ve potasyum hem element yapısında, hem de oksit yapısında aynı anda gösterilebilir.

Fosfor ve potasyum içeriklerinin element yapısında gösterimi tercih edildiğinde, eklerdeki oksit formlara yapılan tüm referanslar element yapısında gibi yorumlanır ve sayısal değerler aşağıdaki faktörler kullanılarak çevrilir:

a) Fosfor (P) = Fosfor pentaoksit (P2O5) x 0.436;
b) Potasyum (K) = Potasyum oksit (K2O) x 0.830.
olarak hesaplanır.
0.46.5x0.83=0.39 potasyum olur.
kolay gelsin.
Cevap için teşekkür ederim. Anlıyamadığım noktaları tekrar sormak isterim .
Benim aldığım potasyum nitrat 13,5-0-45,5 formulündeki https://www.drt.com.tr/BitkiBesleme....otasyum-Nitrat

Burada potasyum oksit olarak belirtilmiş , sizin bilginizden yola çıkarak formüldeki çarptığımız değeri 45.5 x 0.830 = 37.76 olarak mı dikkate almalıyım ?

Aynı şekilde https://www.drt.com.tr/BitkiBesleme....alsiyum-Nitrat linkteki kalsiyum nitrar formülü 15,5-0-0+26,3 CaO ve kalsiyum oksit formülünde. Burada hangi değer ile çarpmalıyım ?

GokhanSMN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2019, 10:33   #8
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Aslında bu forumu dikkatlice okumanızı öneririm.

a) Kalsiyum (Ca) = Kalsiyum oksit (CaO) x 0.715;
b) Magnezyum (Mg) = Magnezyum oksit (MgO) x 0.603;
c) Sodyum (Na) =Sodyum oksit (Na2O) x 0.742;
d) Kükürt (S) = Kükürt trioksit (SO3) x 0.400.

Gübre paketi üzerindeki değerler dikkate alınarak bu oranlarla çarpmak gerekir.

Paket üzerinde Kasiyum oksit % 26 ise
0.26x0.715=o.1859 yaklaşık 0.19 olarak dikkate alınmalıdır.

Eski 29-03-2019, 22:28   #9
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Sayın Gökhan;

Forum da geniş bilgiye ulaşabilir ve sindirerek ve anlayarak, topraksız tarımın inceliklerine vakıf olasınız diye forumu dikkatlice okumanızı önerdim. Yoksa başımdan sağmak için değil yanlış anlaşılmasın. Her zaman yardıma hazırım.
Şimdi; Bu katsayıları nasıl bulduk,

Tüm gübreler de elementlere saf olarak ulaşamazsınız. O yüzden paket içeriğinde elementlerin saf olmayan miktarları belirtilir.

Peki; bu karışık elementlerden bize lazım olan elementi nasıl bulacağız. İşte araştırılmasını istediğim nokta burası.

Kalsiyumnitrat gübresindeki kalsiyum miktarını bulmak için, paket üzerindeki değeri bu değerle çarparak garanti edilen kalsiyum miktarını buluyoruz.
Yani kalsiyumoksit % 26 ise> 0.26x0.715=0.1859 buluyoruz.
Buradaki sabit sayı nereden geldi.

Biliyoruzki elementlerin bir atom ağırlıkları var.
Kalsiyumoksit CaO Formülünden,
Kalsiyum (Ca =40.078),Oksijen ise (O=15.999) Atom ağırlıklarına sahiptir.
CaO nun Toplam atom ağırlığı 40.078+15.999=56.077 dir

O halde Saf Kalsiyum oranı>Ca: 40.078/56.077=0.715 dir. Yani % 71.5 dir.

Örneğin;

100 kg lık 20 20 20 gübresi dediğimiz zaman 20 kg Azot, 20 kg P2O5, 20 kg K20 vardır.. Ayrıca bu paketin içinde 40 kg da dolgu maddesi vardır. (dolgu maddesinin hiç bir özelliği yoktur.)
burada; fosfat ve potasyum saf halde değildir

Potasyum için 0.83 katsayısı, Fosfor için ise 0.4364 katsayısını kullanarak saf miktarlarını buluruz. Bu katsayılarda aşağıdaki gibi hesaplanır.

Potasyum için K20 >( K2=2x39.098=78.196) , (Oksijen 15.999)
Toplam K20 =78.196+15.999=94.195 buradan Potasyumoksitteki saf potasyum miktarı=78.196/94.195=0.83 ü buluruz.

P2O5 in mol ağırlığı 141,95 gr dır fosforunki 30,975 olduğuna göre
2*30,975/141,95 =0,4364 yani fosforpentaoksidin 0,4364 ü saf fosfor elementidir.

Eski 13-04-2019, 18:34   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-04-2019
Sn. Ateşkaplan.

Besin eriyikleri konusunda bilgi sahibi olduğunuz aşikar. Aquaponic sistemler hakkında ne düşünüyorsunuz ? Yani balıkların gübrelerinden gelen kimyasallar sizin onlarca defa bu kadar hassas hesapladığınız besin eriyiklerinin yerini tutabilir mi ? Çok başarılı örnekleri var bu projelerin. Acaba onlarda ilave kimyasallar kullanıyorlar mıdır ?

yavuzemir.16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2019, 14:19   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2008
sisteme demir eklenmesi gerekir

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2019, 23:00   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-09-2019
Herkese selamlar,

Bir süredir forumu takip ediyorum ve bir kaç aydır amatör olarak akan su sistemiyle topraksız tarım yapmaya çalışıyorum. Sn. Ateşkaptan bir süredir yok gibi ama olurda görürse kendisi veya bilgili başka biri yanıtlarsa sevinirim. Hoagland formülünde Bakır Sülfat ve Sodyum Molibdat yok denecek kadar az ve diğer formüllerin neredeyse 10'da 1'i kadar. Bunun nedeni nedir acaba?

erdemgenel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2019, 23:22   #13
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdemgenel Mesajı Göster
Herkese selamlar,

Bir süredir forumu takip ediyorum ve bir kaç aydır amatör olarak akan su sistemiyle topraksız tarım yapmaya çalışıyorum. Sn. Ateşkaptan bir süredir yok gibi ama olurda görürse kendisi veya bilgili başka biri yanıtlarsa sevinirim. Hoagland formülünde Bakır Sülfat ve Sodyum Molibdat yok denecek kadar az ve diğer formüllerin neredeyse 10'da 1'i kadar. Bunun nedeni nedir acaba?
Hoagland formülü genel bir formül
Araştırılmış ,tüm ürünlere hitab edebilen,,, Hoagland formülü üç aşağa beş yukarı tabir ettiğimiz bir formül ,ürün yetişirmi yetişir! fakat verim ve kalite olurmu orası mumama!!!
o bakımdam çok önerilen bir formül olmasına karşılık gübre deyerleri minumum düzeyde olması gerektiği için molibdat ve bakır bağzı ürünlerde Fototoksik etki yapar bu bakımdan 1/10 seyreltilmiştir

Eski 02-10-2019, 08:03   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-09-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
Hoagland formülü genel bir formül
Araştırılmış ,tüm ürünlere hitab edebilen,,, Hoagland formülü üç aşağa beş yukarı tabir ettiğimiz bir formül ,ürün yetişirmi yetişir! fakat verim ve kalite olurmu orası mumama!!!
o bakımdam çok önerilen bir formül olmasına karşılık gübre deyerleri minumum düzeyde olması gerektiği için molibdat ve bakır bağzı ürünlerde Fototoksik etki yapar bu bakımdan 1/10 seyreltilmiştir
Çok teşekkürler. Ateşkaptan bu formülle hemen her ürünü yetiştirdiğini yazmış, o yüzden bir denemek istedim.

erdemgenel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2019, 21:02   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2019
Selam ustalar siz bırkırsanız biz baslarız çatı üstune sera yapmaya basladım fotolar gelecek yardımda sizden

Yunusgul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2020, 22:51   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2016
Ümit bey iyi akşamlar. Foruma 2016 da yine topraksız tarım merakım yüzünden üye olmuştum. O zamanda kudret bey ve sizi takip ederek çok fazla şey öğrendim. Ancak bazı sebeplerden ara vermek zorunda kaldım.

Bu yıl yeniden balkonda küçük küçük başladım. Bu arada 15 günde burasını bir çırpıda tekrar okuyup bitirdim.

Bu arada teras için hakikaten üzüldüm. Sanki kendim bırakmak zorunda kalmışım gibi.

Topraksız tarım la ilgili bir sorum var. Çevremde, domatesle ilgili belirli aralıklarla susuz bırakmaktan bahsediyorlar, bitki kökü gelişmesi ve çiçeğe zorlamak amacıyla.
Hidroponik sistemde bu tür bir uygulama yapmamız mümkünmü. Sizin terastaki tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Siz böyle bir uygulama yaptınızmı?

Venus_V4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

haracmezat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2020, 09:32   #17
Ağaç Dostu

nk_tarim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-06-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haracmezat Mesajı Göster
Ümit bey iyi akşamlar. Foruma 2016 da yine topraksız tarım merakım yüzünden üye olmuştum. O zamanda kudret bey ve sizi takip ederek çok fazla şey öğrendim. Ancak bazı sebeplerden ara vermek zorunda kaldım.

Bu yıl yeniden balkonda küçük küçük başladım. Bu arada 15 günde burasını bir çırpıda tekrar okuyup bitirdim.

Bu arada teras için hakikaten üzüldüm. Sanki kendim bırakmak zorunda kalmışım gibi.

Topraksız tarım la ilgili bir sorum var. Çevremde, domatesle ilgili belirli aralıklarla susuz bırakmaktan bahsediyorlar, bitki kökü gelişmesi ve çiçeğe zorlamak amacıyla.
Hidroponik sistemde bu tür bir uygulama yapmamız mümkünmü. Sizin terastaki tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Siz böyle bir uygulama yaptınızmı?

Merhaba....

Bence hobi çalışmalarında bu tür uygulamalara gerek yok...

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2020, 12:14   #18
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Normal tarımda, topraktaki her türlü besine kolayca ulaşabilen bitki kökleri, suyu da uzun bir zaman aralığında temin edebimektedir. Bitki susuz kalıp, öleceğini hissedince çiçeğe döner ve devamını sağlayacak tohum üretimine başlar.

Ancak, topraksız tarımda devamlı besin verilmesi nedeniyle, bitkinin gelişip, çiçeğe gitmesi teşvik edildiğinden,
uzun süre su ve besinsiz kalan bitki gelişmesini sağlayamaz.

Kolay gelsin. Selamlar.

Eski 07-06-2020, 12:47   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan Mesajı Göster
Normal tarımda, topraktaki her türlü besine kolayca ulaşabilen bitki kökleri, suyu da uzun bir zaman aralığında temin edebimektedir. Bitki susuz kalıp, öleceğini hissedince çiçeğe döner ve devamını sağlayacak tohum üretimine başlar.

Ancak, topraksız tarımda devamlı besin verilmesi nedeniyle, bitkinin gelişip, çiçeğe gitmesi teşvik edildiğinden,

uzun süre su ve besinsiz kalan bitki gelişmesini sağlayamaz.

Kolay gelsin. Selamlar.
Cevap için teşekkür ederim.
Bir haftadan fazladır, biber ve çilekler de yaprak uçlarında yanma oluştu. Biber lerde sizin kullandığınız biber formulü çilek te hoagland formulü kullanıyorum. Biberin tds ölçümünde 1150 ppm çilek te 1250ppm geliyor. Ph ınıda ayarladım.

Benim formulde kullandığım demir şelatsız. Sürekli çöküyor. Tam konuya hakim olmamakla birlikte demirden şüphelendiğim için şelatlı demir aldım. Kutuda %8 demir ve %2 çinko olduğu yazıyor. Bu Ürünü kullanmak için formulde nasıl bir değişiklik yapmalıyım?

Örneğin 13.9 gr demir yerine bu üründen ne kadar kullanmalıyım? Kullandığım eski demir sülfatı kilo ile almıştım kaçlık olduğunu bilmiyorum. Tabi formulü için buda başka bir sorun herhalde?

haracmezat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2020, 14:16   #20
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

On gündür internete giremedim,

İkinci sayfadan itibaren eriyik hesapları ayrıntılı olarak mevcut.
Bu işe gönül veren veya profesyonel bu işle uğraşacak her ağaçsever ve topraksız tarım dostlarının kendi kendine yetecek bir hesaplama yöntemi geliştirdim.

Öğrenmeniz açısından, bir kere daha araştırmanızı öneririm.
sevgiler,

Eski 04-08-2020, 18:12   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2020
Herkese Merhaba
Ben önümüzdeki yıl için çatıda 6mtx5mt ebatlarında bir yeri seraya dönüştürüp topraksız tarımı hobi olarak yapmak istiyorum.Yanlış başlamamak için konu ile ilgili formlarda araştırma yapıyorum ama sulama ile ilgili doğru dürüst bir cevap bulamadım herkes sulama ile ilgili yuvarlak konuşuyor nemi kontrol edeceksin,haftada 2 defa vs,vs, bu konuda Ateşkaptan sabah,öğle,akşam 10'ar dakika sulama yaptığından bahsetmiş bu benim için başlangıç referans eğer daha detaylı bir bilgi bulamazsam bu referans ile başlayacağım.
Ama benim bilmek istediğim bitkilerin su ihtiyaçları bitki başına ml/gün su ihtiyaçları (tabi burada buharlaşma vs hariç) bu hava şartlarına göre ortalama verilebilir başlangıç doğru olursa onu geliştirmek ve değiştirmek kolay şimdiden herkese teşekkürler

tyilanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2020, 15:21   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-07-2020
Merhabalar;
Besin eriyikleri hazırlama ile ilgili yazıları biraz inceledim ancak netleştiremediğim veya gözümden kaçan bir konu var;
Besin-A ve Besin-B içerik olarak makro ve mikro elementleri mi içeriyor, yoksa birbirine karışmaması gereken elementleri mi içeriyor.
Cevap için şimdiden teşekkürler.

Erdem Erdoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2020, 21:50   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-04-2013
Bunlarin yogunlugu fazla cozmeden karistirirsaniz coker.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2020, 09:56   #24
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Bunlarin yogunlugu fazla cozmeden karistirirsaniz coker.
Yani;
Makro ve mikro elementler A ve B olarak ayrı kaplarda değil...
Fakat çökelme olacağı için karışmaması gereken elementler A ve B olarak ayrı kaplarda bulunduruluyor ve suda ayrı ayrı çözülüyor.
Doğru mu anladım.
Teşekkürler.

Eski 07-08-2020, 22:19   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-04-2013
Dogru, sayin Tezel'e mesaj atin istediginiz gubreyi alip deneyin, devam etmeye karar verirseniz ozaman hesaplara falan girin derinm.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2020, 12:47   #26
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Dogru, sayin Tezel'e mesaj atin istediginiz gubreyi alip deneyin, devam etmeye karar verirseniz ozaman hesaplara falan girin derinm.
Çok teşekkürler.

Eski 06-10-2020, 10:46   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-10-2020
Çok faydalı bir başlık. Tüm emeğe geçenlere teşekkürler.

glasyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2021, 14:14   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-04-2021
sonunda bugün sayfadaki tüm yazıları okuyup bitirebildim, çok sevdiğim bir dizi gibi tad verdi ama maalesef sonu hüsranla bitti, #1148 de sayın AteşKaptanin terasi örtme haberiyle yıkıldım, hocalarımızdan öğrendiklerimiz demekle bitmeyecek kadar büyük ve çok şanslıyız ki sayın KUDRET TEZEL ve sayın ATEŞKAPTAN gibi bilgili ve mütevazi üstadlarimiz var.

sayın ateşkaptan keşke bu sayfayı yeniden canlandırsanız, balık resimleri atsanız demek istiyorum ama haddim değil, ancak bunu biliniz ki siz iki üstadımızı çok ama çok seviyoruz

Ferdin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2022, 10:40   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-03-2022
Iyi gunler hocam otomatik ph ve ec dozajlama şart yoksa butun emek zayi oluyor,bende forumu begenerek takip ediyorum yeni uye oldum ph ec dozajlama kendimiz yapabilirmiyizin pesindeyim malum makinalar disarda hazir olarak satilanlar cok pahali saygilar.

kadirozyetisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2022, 01:41   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-12-2014
https://youtube.com/channel/UCJ67EN985mlQiFiLfjEbkxA bu linke bir göz atabilirsiniz

mesut çelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çilek, domates, gübre formülleri, hobi bahçesi, topraksız tarım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026