![]() |
|
![]() |
#331 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Yetiştiricinin toprak PH'ı fazla yüksek olabilir. Yapraklardaki klorofili aniden sıfırlamış gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
|
Yeşil bit için kullandığım karışım çok işe yaradı ve biberler rahatladı. Yeni çıkan yaprakların kıvrılması da sona erdi. Hastalık atlatıldı. Büyüme hızlandı. ![]() Domateslerim ikinci çiçeğe geçtiler. ![]() Marullarım yenecek kadar büyüdüler. (Sayın Kızıltan'ın önerdiği yaprak yaprak koparılacaklar)Bu akşam iftar da sofra da olacaklar. ![]() Karpuz dişi meyvesi görücüye çıktı. Bakalım döllenip, büyüyecek mi. Zira, bu sene hiç bal arısı görmedim, Bonbus arısı hiç yok, bir kaç tane eşek arısı gördüm, onlarında pek çiçeğe yaklaştığını görmedim. ![]() Salatalıklar ise büyümeye devam ediyorlar. Yarın kopartırım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2014
|
Sayın ateşkaptan hocam, Çok süperler,ellerinize sağlık bol hasatlar,iştah açıyorlar hocam, bu karışımı da not ettim. Tecrübelerinizden çok faydalanıyoruz,teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprak sahibi arkadaşım ph metre almayı düşünüyordu. Vazgeçirdim. Bugün, elimdeki ph metre ile toprak ph nı ölçmeyi düşünüyorum. 20-25 Cm derinlikten (gerekirse bir kaç noktadan) toprak alıp, bir bardağa koyup, üzerine saf su koyarak karıştırıp, dinlenmesini bekleyip, ölçüm yapacağım. Sonucunu paylaşırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Antalya'dan talep ettiği Demir ağırlıklı microelemetleri toprağa karıştırarak (üzerinde ki kullanım miktarına uygun) ph ı düşürebileceğini söyledim. Sezon sonunda, hasat kalkınca toprağa kükürt serpmesini ve toprağı aktarmasını belirttim. Ayrıca, yapılabilecek bir işlem varsa, önerilerinizi bekliyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-03-2014
|
Sevgili "ateşkaptan", #166'da 1990 Florida domates formülünün 2012'de yeniden revize edilmiş hali var. Onda da bakır miktarı dikkatimi çekti. Ana tabloda bakır istemi oranı 0.2g yazılmış. Besin tablosunda ise 0.1 bakırsülfat ile bu ihtiyacın karşılanacağını belirtmişsiniz. Bakır sülfattaki bakır oranını (%25.4) dikkate alırsak ~0.8g bakırsülfat olmalı, bir gözatabilirmisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazen dikkat dağılınca ne kadar da titizlensem, ayni hata devam ediyor. Dikkatin ve uyarın için teşekkürler. Diğer hesapları da kontrol ederseniz çok sevinirim. Düzeltilmiş tablolar bu sayfadadır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Ağaç Dostu
|
Florida 2012 Beş aşamalı Domates formülü Tablo 1 ![]() Tablo 2 ![]() Birinci evre gübre hesabı MagnezyumSülfat'dan-->Magnezyum>40/0.1*100=4 ml>4*100/1000=0.4 gr>0.4*100*10=400 gr MagnezyumSülfat gerekir.--->Kükürt>4*0.13*100=52 ppm KalsiyumNitrat'dan-->Azot>70/0.15*100=4.67 ml>4.67*100/1000=0.467 gr.0.467*100*10=467 gr KalsiyumNitrat gerekir. --->Kalsiyum>4.67*0.19*100=88.73 ppm>Mevcut=150-88.73=61.27 ppm Kalsiyum gerekir. MonoPotasyumFosfat'dan-->Fosfor>50/0.23*100=2.17 ml>2.17*100/1000=0.217 gr>0.217*100*10=217 gr.MonoPotasyumFosfat gerekir.--->Potasyum>2.17*0.28*100=60.76 ppm>İhtiyaç=120-60.76=59.24 ppm.gerekir. KalsiyumKlor'dan -->Kalsiyum>61.27/0.36*100=1.70 ml>1.70*100/1000=0.17 gr>0.17*100*10=170 gr. KalsiyumKlor gerekir. Veya (KalsiyumSülfat'tan>61.27/0.233*100=2.63 ml>2.63*100/1000=0.263 gr.KalsiyumSülfat gerekir.0.263*100*10=263 gr PotasyumKlor'dan-->Potasyum>59.24/0.51*100=1.16 ml>1.16*100/1000=0.116 gr>0.116*100*10=116 gr.PotasyumKlor gerekir.(PotasyumSülfat kullanılırsa>59.24/0.449*100=1.32 ml>1.32*100/1000=0.132 gr>0.132*100*10=132 gr. PotasyumSülfat) DemirIISülfat> 2.8/0.201*10=1.39 ml>1.39*10/100=0.0139 gr>0.0139*100*10=13.9gr DemirIISülfat BorikAsit>0.7/0.175*10=0.4 ml>0.4*10/1000=0.004 gr>0.004*100*10=4.0 gr>veya ml olarak>0.4*100*10=400 ml BorikAsit ManganSülfat>0.8/0.325*10=0.246 ml>0.246*10/1000=0.00246 gr>0.00246*100*10=2.46 gr> veya ml olarak>0.246*100*10=246 ml. ManganSülfat. ÇinkoSülfat'dan>0.3/0.364*5=0.165 ml>0.165*5/1000=0.000825 gr >0.000825*100*10=0.825 gr> veya l olarak>o.165*100*10=165 ml ÇinkoSülfat. BakırSülfat>0.2/0.254*5=0.157>0.157*5/1000=0.000785 gr>0.000785*100*10=0.785 gr veya 0.157*100*10=157 ml BakırSülfat. SodyumMolibdat>0.05/0.396*1=0.126 ml>0.126*1/1000=0.000126 gr>0.000126*100*10=0.126 gr> veya ml olarak>0.126*100*10=126 ml. SodyumMolibdat. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Ağaç Dostu
|
Tablolar Birinci evre ![]() İkinci evre ![]() Üçüncü evre ![]() Dördüncü evre ![]() Beşinci evre ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Ağaç Dostu
|
Her ne kadar formüllere göre gübre tablolarını hesaplayıp burada yayınlıyorsam da, gübreleri kullanacak forum üyelerinin, hesapları yukarıdaki hesap şekline uygun olarak yeniden gözden geçirmelerini bekliyorum. Nedeni; a) Ben hata yapabilirim, (on kerede baksam bazen o hatayı yakalayamıyorum) b) Kullanılan gübre içerikleri değişebiliyor. Aldığınız gübrenin gübre yüzde oranlarını mutlaka dikkate alınız. Ben hesaplarım da DemirIISülfat'ı dikkate alıyorum, Eğer demir işleme tabi tutulmuşsa (şelatlama) o değeri esas almanız gerekir. c) Genelde dengeli gübre diye çiftçilere satılan Azot, Potasyum ve Fosfat gübrelerinden oluşan karışımdan da faydalanılarak gübre tablosu oluşturulabilir. Örneğin 15.15.15 veya 18.18.18 gibi. Elimizde bu gübrelerden varsa, değişik alternatifler oluşturulabilir. Kimsenin yanlış uygulama yapmaması için, dikkatsizlik veya başka nedenle oluşan değerlerin düzeltilmesi için, sayın Duvane gibi dikkatlilerin uyarılarını bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Ağaç Dostu
|
Marullar, artık kapanma noktasındalar, akşamları yaprak, yaprak kopartılarak sofraya geliyorlar. Sayın Kızıltan'ın önerileri ile bu işin olduğunu kanıtladık.. Bir tiyo da benden.Yapraklarını koparttığım marulların, açılan bu sapları çevresi, perlit yükselmesi yapılarak, buralardan köklenmesi teşvik edilerek, sapa (çiçeğe) kalkması önlenmiş oluyor. Yani bu bölgeyi yeniden dolduruyorum. ![]() Biberlerim bit istilasından kurtuldular, ama karıncalar yine iş başında. Artık tek tek biberleri dolaşıp, bit taşıyabilecek karınca varlığını araştırıyorum. Karınca olan yerde mutlaka bit oluyor. Ayrıca; karıncalar, bitleri biberin en tepesine yani yeni oluşan yaprakların içine taşıyorlar. Karıncayı gördüğünüz biberin en tepe noktasını bir araştırın, mutlaka çok küçükte olsa bitlerin bu yaprakların yeni oluşan kıvrımlarının içinde olduğunu göreceksiniz. Şimdi karıncaları yok etmenin peşindeyim. Biberlerim çiçekteler. ![]() Bu döllenmiş karpuz. ![]() Bu da henüz döllenmemiş dev kabak olacak dişi çiçek. Erkek çiçekler henüz açmadı. ![]() Ve kabak bitkisi aldı başını gidiyor. Kabak dişi çiçeği döllenip, büyümeye başlayınca, diğer uzantılarını kesmeyi düşünüyorum. Bırakırsam, her yeri, kaplar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Ağaç Dostu
|
Dün çok rüzgar vardı. Limana kadar yürüdüm.Yürüyüş yolundaki manzara. ![]() ![]() Denize girilen plaj kısmı, Rüzgar ve Ramazan nedeni ile bomboş. ![]() Bu kornişon hıyarı akşam sofrada. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2010
|
Alıntı:
Todorun bir sayfada soyle aciklamasi vardi. Gubre ayari kosullara bagli olarakda degiskenlik gosteriyor. Hava durumu rakim ruzgar gibi ekenlere bagli olarak. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
|
Sayın ateskaptan. Ben safranboluda büyüdüm. Hanım inebolulu. Çatalzeytinin yarısı karabükde. Eniştem çatalzeytinli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Size söylemiştim, ortak dostlar çıkar diye. Özellikle ilçe ismini yazmadım. Ama beni takip edenlerin çoğunun beldeyi tahmin edeceğini biliyorum. Çatalzeytin; benim doğduğum ve bulunmaktan haz aldığım, vaktimin nasıl geçtiğini anlamadan yaşadığım, emeklilikte olması gerekenleri bulduğum, bozulmamış doğasıyla bana göre cennetten bir köşe. Nisan başı geliyorum, Teknenin bakımı, topraksız tarım ile olan uğraşı derken,Temmuzun sonun da çingene tabir edilen palamut avı, dört gözle beklediğimiz bir etkinlik. İstavrit ve çinekop la devam eden balık avı sezonu, ekim sonun da Ankara'ya dönüşle sona eriyor. Enişteniz buralı olduğuna göre, ziyaretine geldiğiniz de görüşürüz sanırım. Beni bulmanız için Ateş Kaptan rumuzu ile sorabilirsiniz. Selam ve sevgiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Ağaç Dostu
|
Domateslerin alt dallarının alınması elzem. Hava akımının sağlanması, dolayısı ile hastalık oluşmasının önlenmesi ve besin eriyiğinden tasarruf için bu gün alt dallar koparıldı. ![]() Ayrıca; Domates çiçeklerinden döllenme olduktan sonra, taşıyabileceği, beslenebileceği ve dolayısı ile irileşmesi için yeteri miktarda çiçek haricindeki uçta olan ve henüz gelişmemiş olanlar koparılmalıdır. ![]() Nihayet arılar teşrif ettiler. Dereotu çiçekleri ile güzel bir görüntü oluşturdular. ![]() Döllenen minik pembeler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-03-2014
|
#151'deki formülü çileklerime uyguluyorum marttan beri. Çileklerimin(festival) aromasında ekşilik fazla, meyveleri 3cm civarı büyüklüğe sahipler.. Biraz daha şekerlenmeleri hoş olur diye düşünüyorum. Aklıma potasyumsülfatı arttırmak geldi ama forumdaşlarıma danışmak istedim. Ne önerirsiniz? Sevgili "ateşkaptan" bu konuda sizin bir öneriniz varmı? Büyük çileğimin aromasıda şekerli olmuş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dal, döl, bal. Potasyumu denemekte yarar var. Büyük çileğini Allah bağışlasın, çok şeker. Çileklerden daha güzel. Başarılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Ağaç Dostu
|
Dev kabak, çiçeklerini açtı. Çiçekleri bile çok büyük. Bu dişi çiçek. ![]() Bu da erkek çiçek. ![]() Bu ise kavun dişi çiçeği. ![]() Bu domates çeşiti. Likopenli domates. Marketten kış mevsiminde aldığım domateslerin tohumlarından. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaç Dostu
|
Biberlerin çatal oluşturarak çiçeklenmeye başlamaları ve boylarının 1 metreye ulaşması sonucun da, altta kalan ve güneş alması azalan ve bu nedenle büyüme eğilimi gösteren yapraklarını kopartarak, hem besin eriyiğinden tasarruf yapmış, hem de biberin boylanması ve çiçeklenmesini teşvik etmiş oluruz. Dolayısı ile kuvvet yukarı bölüme kayar. Aynen domates de yaptığımız gibi. Ayrıca, havalanması da sağlanmış olacaktır. ![]() ![]() Domateslerde, ikinci evre besin eriyiği büyümeyi hızlandırdı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Ağaç Dostu
|
Dev kabak; Salatalık için hazırlanan 50 litrelik besin eriyiğinin büyük bir bölümünü tek başına harcıyor. Her gün yeniden ilave yapıyorum. Salatalık besin eriyiği dördüncü aşamasındayım. Geçen yıl Domates besin eriyiği ile birlikte büyüttüğüm salatalıklar, belli bir zaman sonra salatalık dişi çiçekleri döllenmeyip sararıyorlardı. Burada ise böyle bir olayla karşılaşmadım. Salatalık besin eriyiği benden tam not aldı. Profesyonellerce de korkmadan kullanılabilir. ![]() Gözlemlediğim Kabak dişi ve erkek çiçekleri bir gün içinde açtılar ve sonra kapandılar ve düştüler. Bir gün içinde de döllenme gerçekleşti. ![]() Salatalık besin eriyiği ile büyüyen karpuz ve kavunların gelişimi fena değil. Gözlemleyip, sonucunu hep birlikte göreceğiz. ![]() Biberler, çiçekten meyveye döndüler. Biber besin eriyiği geçen yıl kullanıp, sonuç aldığım tek evreli bir formül. Gelişim çok iyi, bit istilasına rağmen. Çok çabuk toparlandılar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaç Dostu
|
Dev kabak 9 gün önce döllendi. Şimdiden 4 kğ buldu. Yukarı doğru büyüyordu. Dalın, meyveyi taşıması imkansız, o yüzden yere yatırıldı. Fazla dallar ve uçlar koparıldı. Besin tasarrufu şart. 50 litrelik tanka, günde iki defa besin ilavesi yapıyorum. ![]() Karpuz dev kabak yapraklarının altında büyürken, kabağa yaptığım operasyon sonun da yakalandı. Habersizce bu kadar büyümüş. ![]() Yine dalların arasında büyüyen kavun meyvesi. ![]() Domatesler de Florida 2012 3. evredeyim. Gelişme mükemmel. ![]() Biberlerin alt dalları ve yaprakları alınınca temelli boylandılar. Çiçeklenme ve çiçekten meyveye dönüşüm mükemmel. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Ağaç Dostu
|
Marulların artık hasat zamanı, Yapraklarını kopartarak belki 20 marulu koparmamış olduk. Artık olgunlaştılar, sapa kalkmadan, çok büyüyenler komşularla birlikte tüketilecekler. ![]() Akşam iftardan önce evin altındaki salıncaklı oturma grubundan limana bakış. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Marulların artık hasat zamanı, Yapraklarını kopartarak belki 20 marulu koparmamış olduk. Artık olgunlaştılar, sapa kalkmadan, çok büyüyenler komşularla birlikte tüketilecekler Sn Ateskaptan Bu soylediginizi tam anlayamadim. Yaprak hasati yaparak fazladan bir miktar marul elde edilmis mi oldu ? Koparsaydiniz toplam hasat daha az mi olacakti ? Yaprak hasati yaptiginizda sapa kalkma riski olduguna gore, 35 gunde hasat yerine kac gunde mecburi hasat ( koparma ) yapmak durumu olustu ? Bu tip hasat faydali oluyormu diye meraklandim, ornegin kendi intiyaci icin bir aile 7-8 marul dikip yaprak hasati yapsa ne sure devamedebilir diye meraktayim. Azami sure bilinirse koparmaya gecmeden nekadar once yeni marul dikecegini hesaplayabilecegiz. Yaprak hasati yaptikca giderek kartlasma veya tat bozuklugu oldu mu ? Bu ahiret sorulari gelse gelse Rize`liden gelirdi zaten, saglicakla kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ateşkaptan hocam, ne güzel sonuçlar,başarılarınızı gördükçe,kendim başarmış gibi seviniyorum, dev kabağın sonunu merak ediyorum ![]() kolay gelsin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan Bu soylediginizi tam anlayamadim. Yaprak hasati yaparak fazladan bir miktar marul elde edilmis mi oldu ? Koparsaydiniz toplam hasat daha az mi olacakti ? Yaprak hasati yaptiginizda sapa kalkma riski olduguna gore, 35 gunde hasat yerine kac gunde mecburi hasat ( koparma ) yapmak durumu olustu ? Bu tip hasat faydali oluyormu diye meraklandim, ornegin kendi intiyaci icin bir aile 7-8 marul dikip yaprak hasati yapsa ne sure devamedebilir diye meraktayim. Azami sure bilinirse koparmaya gecmeden nekadar once yeni marul dikecegini hesaplayabilecegiz. Yaprak hasati yaptikca giderek kartlasma veya tat bozuklugu oldu mu ? Bu ahiret sorulari gelse gelse Rize`liden gelirdi zaten, saglicakla kaliniz.[/QUOTE] Sayın Kızıltan; Marul büyümeye başlayınca, kökünden koparmadan, yan dallarını koparmak suretiyle, her akşam soframızda salata olarak gelmiş oldu. Eğer dibinden koparsa idim, tahminen 20 kök marul kesilmiş olacaktı. (Bu sistemi öneren sizsiniz. Sistem başarılı oldu) Ancak; Marulların nihayet bir ömrü var. Hele mevsim yaz olunca sıcakların etkisiyle hemen sapa kalkma eğilimindeler. Koparılan kısımların mutlaka perlit içine alınması gerekir. Yaprak hasatında tat bozukluğu olabileceği (toprakta oluyormuş) söylendi ama, tadında ve büyümesinde hiç bir sorun görmedim. Kış olsa idi hemen sapa kalkmayıp, uzun süre yaprak hasadı yapılabileceğini sanıyorum. Benim marullar yedikule marulu, artık kapanıp olgunlaşmak üzereler. 100 kök dikmiştim. Biraz da göbeğinden istifade edelim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İyi dilekleriniz için de teşekkür ederim. Başarılar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan Denemenin basarili olmasina sevindim. Tesekkurler Saglicakla kaliniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan Internette okudugum ve kisin toprakta denedigim bir sey daha var, kis sartlari ve evde sadece kuzey isigi aldigimizdan sonucunu goremedigim bir yontem. Yaprak hasadi yaptiginiz marullari sokmeye baslayinca, mumkunse iki tanesini yuzeyden ( perlitten ) 3-5 cm yukaridan maket bicagi ile kesiniz. Kalan kisim cok kisa surede yeniden yaprak verip buyuyor. Ben denemeyi bitiremedigimden buyume suresini tam olarak bilmiyorum. Bu bana bir yumurta ureticisinin yaptiklarini da hatirlatiyor. Tavuklar yaslanip artik yumurta verimliligi dustugunde, yemlerini hergun biraz azaltarak sonunda kesiyor. Tavuklar tum tuylerini dokuyor, kellesiyor. Sonrasinda yavas yavas yem veriyor ve eski yemleme duzenine ulasinca tavuklar yeniden yumurta veriyor. Hani cep telefonu pillerine sok elektrik verip tekrar kullananlar gibi. Iki kokte deneyebilirseniz, sonuc iyi olursa bir yenilik olur. Internette bunu kelem, kirmizi kelem gibi urunlerde de yaptiklarini okudum. Denemeye meraklisiniz diye onereyim dedim, Saglicakla kaliniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ateşkaptan ve kızıltan hocalarım, sizlerden çok şeyler öğreniyoruz, birinizin araştırıp öğrendiğini tavsiye ederek yönlendirmeniz, birinizin de yeni tavsiye ve bilgileri uygulama merakınız, sayesinde biz de çok güzel bilgiler,denemeler ve sonuçlar sayesinde, Bilgi haznemiz artıyor, bu hafife alınacak şeyler değil, bir sürü arge, zaman ve Ansiklopedi'lere bedel bilgiler, kısaca hazine değerinde şeyler bunlar, sizlere teşekkür ediyorum, Allah razı olsun diyorum, saygılar.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
çilek, domates, gübre formülleri, hobi bahçesi, topraksız tarım |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|