agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni59Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-03-2014, 07:19   #1
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Ledleri bright led gibi görünüyor.
Ağar elinize 80 ya da 60 kum zımpara alıp tepelerini zımpara yaparsanız ışığı uzağa iletemez. Ledlerin en ucunda kalır.
Adaptöre baktığımızda + ve - bulunan bir şekil var bu da dc olduğunu kanıtlıyor.
Sanırım 4 usd civarında var. 8 tl ye geliyor.
Mist maker veya fog yazınca çıkıyor ebayda.
Free shipping olmasına dikkat edit.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 17:15   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Oyuncaklarım Geldi

Evet, ultrasonik sislendiriciler nihayet tam bir ay sonra gelmiş oldu. 4 adet ısmarlamıştım. 2 tanesini denedim çalışıyorlar.

Elimde 24V DC adaptör yok henüz. 19V DC ve 5V DC (USB) iki ayrı çıkış veren 90 watt bir dizüstü adaptörüm var. Onunla denedim.

Artık 19V enerji olarak az geldiği için mi, yoksa devredeki kristali uygun frekansta titreştiremediği için mi bilemiyorum, çıkan buhar bana az gibi geldi. 24V DC adaptör bulup bir de onla denerim.

Daha önceden Sayın Tartes'in aşağıdaki bağlantıda gösterdiği düzeneğin kötü bir kopyasını yapmıştım. Onu da denedim. 5V USB çıkışına bilgisayar fanını bağladım, 19V ile de sislendiriciyi besledim. Borudan gözle görülebilir bir buhar çıkıyor, ama öyle aman aman birşey de yok.

http://www.agaclar.net/forum/1213871-post2.htm

Zamanlama işi için ENTES MCB-9 kullanacağım. Bu alet ile açık /kapalı sürelerini 0.1 sn / 30 saat arasında ayarlamak mümkün. Şimdilik öylesine 2 sn açık - 10 sn kapalı ayarladım.

İlk aşamada muhtemelen bitkileri doğrudan haznenin üzerine oturtacağım, üfleme işini yapmayacağım. Gerçek üretim ortamı üflemeli olacak.

Bir süre burada büyümelerini izleyeceğim. Bu arada birim zamanda ne kadar suyu buhara çeviriyor, onları ölçmeye çalışacağım. Bitkilere yetecek kadar kapasite var mı, kaç tane gerekli vs. anlamaya çalışacağım.

Bir yandan da çelikleme ile köklendirdiğim domateslere yeni yuvalar yapacağım. Onların gelişimini de izleyeceğim.

Umarım en geç bir ay içinde bunların ne kadar işime yarayacağını anlamış olurum. Ona göre de son üretim sistemini kuracağım.

Bakalım bizim minik salatalık ve domates fidecikleri ne kadar sevecek bu soğuk saunayı?

Eklenen Resimler

ZUĞA beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 12:11   #3
Ağaç Dostu

Salatalık Sisleme-Besleme Başladı

Dün gece büyük bir heves ve acele ile salatalığı sisleme odasına aldım. Daha önce de dediğim gibi bu sisleme dışında otomasyonu olmayan bir ortam. Şimdilik böyle idare edecekler, çünkü bu üretim ortamı değil, deneme ortamı. Otomatik besin bağlantısı yok. Hazneyi ben elle doldurdum, öyle de devam edecek. Hesapça (ve de ilk ölçümlerime göre) zaten çok az su / besin tüketiyor. O nedenle atlamam herhalde, elle idare edeceğiz.

Üfleme de yok. Doğrudan haznenin içinde. Bir yan etki, gerçekten beklemediğim kadar ısınma oldu sisleme aletinde, bitkiler sevmedi. Kökleri topladım, yukarı askıya aldım. İkinci yan etki hava az geldi galiba, biraz kapağı aralayınca ferahladılar.

Üflemeli ayrı sistem olunca her iki sorun da kendiliğinden çözülmüş olacak.
Şimdilik 2 saniye açık 10 saniye kapalı devam ediyor. Bütün gece öyle çalıştı. yapraklar canlı, kökler iyi.

İki salatalık var bir sistemde. Biri hikayesini burada anlattığım, biri de belgelemeye başlamadan önce aynı şekilde yetiştirmeye başladığım az daha yaşlısı. O çiçek bile açtı birkaç tane ama, beslenme rasgele olduğu için çok gelişememişti. Burada epeye hızla gelişeceğini umuyorum.

Resim pek iyi çıkmamış, eski salatalık pek görünmüyor. Arka fonda bir yaşlı domates de görüntüyü karıştırmış. Akşama daha iyi resimler çekmeye çalışırım. Domates için de hazırlğıa başladım, onu da bir an evvel otomatiğe alayım, gözüm arkada kalmadan dışarı çıkabileyim...

Eklenen Resimler

smnvrl beğendi.
Eski 17-03-2014, 19:04   #4
Ağaç Dostu

Sisleme Salatalık Resimleri

Sisleme kabını oynatmak istemeyince (salatalıklar ipte olduğu için alıp yer değiştirmek artık zor), resim çekmek de zorlaşıyor, ışık terste kalıyor.

Birkaç resim çektim ama, detay görmek pek kolay değil, hep ters açı.

Resim çekerken baktım yaprakta değişik bir kuruma belirtisi var.

Birkaç nedeni olabilir:

- EC yüksek olabilir. Sisleme yapanlar genelde hidroponik EC değerlerinin 1/4'ü ile başlıyor, ben 1/2 ile başlamıştım

- Kap ısınıyor, çok sıcak geliyor olabilir

- Hava yetmiyor olabilir, üfleme yok, kapak kapanınca sırf buhar oluşuyor, hatta ıslanıyor. Kapağı biraz aralayıp havalandırıyorum

- Delikli saksıyı kapatmamıştım, buhar pek de soğuk olmadığı için, üfleme olmasa da oradan baca gibi tütüyor. Bu yaprak da yol üstünde ilk yaprak, belki doğrudan fazlaca besin buharına maruz kaldığı için eriyor

Her ne ise bakıp anlamam lazım. Bu zaten deneme olduğu için, benim için de öğrenme oluyor. Üfleme sisteme geçince bunlar olmayacak diye umuyorum.

Domatesi henüz sislemeye geçirmedim. Tam ne yapacağıma karar veremedim. Tek domatesimiz var, iki tane epeyce köklenmiş çelik domates var, 24 tane cocopeat'te çimlenmiş bir karışa yakın domates var. Hangisini nasıl kullanayım henüz bilemedim.

Eklenen Resimler

Eski 24-03-2014, 08:50   #5
Ağaç Dostu

Salatalık Çiçek Açtı

Kağıt Peçete üzerinde çimlendirip, nihayet sisleme-beslemeye geçtiğim salatalık(lar) çiçek açtı. Aslında üç gün önce açtı da, yeni dönem hazırlıklarının yoğunluğundan girip de buraya yazamadım.

Çiçekler var da, sanırım beslenme pek de harika değil. Galiba biraz aceleye geldi, da vakit yok, ilgilenemiyorum, kendi başlarına idare ediyorlar. Çiçekler çok ve sık ve fakat küçük, ve de hepsi erkek. Önceki yıllardan gözlemim, bitki uygun koşullar oluştuğuna kanaat getirmezse dişi çiçek vermiyor. Herşey hazır olunca dişi çiçek veriyor. Şimdilik öyle bir işaret yok. Yapraklarda kuruma da devam ediyor.

Domatescik de büyüyor, tabii oldukça geride kaldı. Onunla hemen aynı zamanda çeliklediğim domates de tomurcuk verdi. Pek anlaşılmıyor ama onun da resmini ekledim.

Eklenen Resimler

Seabert74 beğendi.
Eski 01-04-2014, 22:55   #6
Ağaç Dostu

Salatalıkta Dişi Çiçek Adayı Belirdi

Salatalık bir yandan daha hızlı boy atmaya başladı, derken bugün ilk dişi çiçek adayı belirdi. Bir haftaya kadar herhalde ilk dişi çiçek açacak. Ama meyve bağlamaya vakti yetecek mi bilmiyorum, çünkü artık yazlığa taşınma zamanı geliyor ve bu deney bugün-yarın sona erecek. Taşıyıp devam ettirme şansım olacak mı bilmiyorum ama, yeni mevsim projelerimde şimdilik salatalığa pek vakit görünmüyor, en azından başlangıçta.

Domates de epey boylandı, bir karış oldu. Onun da çiçek açmaya vakti yetmeyecek sanırım, ama en azından çimlenmeyi, köklenmeyi görmüş olduk.
İki resim son durumlarını özetliyor.

Eklenen Resimler

GökhanUzman beğendi.
Eski 10-04-2014, 08:18   #7
Ağaç Dostu

Salatalık Dişi Çiçeği Açtı

Dün salatalık ilk dişi çiçeğini açtı. İki de erkek çiçek var. Bugün artık baş-göz ederiz.

Domatesi artık çay tabağından şişeye aldım, ona haksızlık oluyordu. Orada beslenmesi çok aksıyordu. Hiç olmazsa şişede en ilkel durgun su yöntemi ile besleniyor. Havalandırma falan yok tabii de, eksildikçe ve de ben farkettikçe besinini tamamlıyorum. Epeyce büyüdü.

Bana en cazip gelen de çelikten ürettiğim domates. O da bu arada çiçek açıp meyve bağladı. Yani yaklaşık iki ayda meyve bağlamış oldu. Şu an iki meyvesi var. Sanırım bu mevsim çelikten üretim deneyeceğim.

Eklenen Resimler

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025