agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni588Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-02-2013, 13:21   #1
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Yapraklarda sararma ve uçlarda kuruma

Değerli dostlar merhaba, seramızdaki çileklerimizde küçük de olsa problem şekillenmeye başladı. zamanında tedbirimizi almazsak küçük problemin büyüme ihtimali var. Problemin kaynağının besleme yetersizliğiyle ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Besin eriği formulünü Sayın Kudret Hocam hazırlamıştı. önerdiği sulama rejimi günde 6 defa sulamaydı. seramızda külleme benzeri mantari hastalık başlangıcı başlayınca çok sulama yaptığımız günde bir kez sulama yapmamız önerildi. biz de günde bir kez sulamaya başlayınca bu kez bitkilerimiz yeterli besin eriği alamadı diye düşünüyorum. Birkaç çilek fidesini cocopit içinde sadece şebeke suyu vererek (deneme için) büyütmeye çalıştım. 22 gün herhangi bir problem çıkmadı. daha sonra yaprak uçlarında kuruma şekillenmişti. kuruyan kısımları makasla temizledikten sonra besin eriği vermeye başlayınca kurumanın sona erdiğini gözlemledim. bir kaç çilek fidesini ise güneşsiz ortamda yetiştirmeyi denedim. 30 günde 23 cm. boya ulaşmışlardı ama yapraklarda herhangi bir kuruma oluşmamıştı.
Kıymetli dostlar, problemli çileklerimizin resimleri ektedir. görünen problem yaprakların renklerinde açılma ve yaprak uçlarında kuruma. değerli üstadların tavsiyelerini beklemekteyiz. selamlar... saygılar...

Eklenen Resimler

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 07:56   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MehmetFatih Mesajı Göster

Botrytis cinerea(kurşuni küf) sorunu bence çilekte en önemli sorunlardan biri ve bununla uğraşmaktan bıkmışken şimdi bir de örümcek ağları ortaya çıktı.Bu konuda aynı sıkıntıları yaşayan arkadaşların görüşlerine ihtiyacım var.Örneğin ilaçlama yaparken nelere dikkat edildiği,kaç günde bir ilaçlama yapıldıgı,kutu bitmeden her ilaçlamada değişik ilaçmı kullanıldıgı yoksa her kutunun bitiminde farklı ilaçmı kullanıldıgı,hastalık kontrollerinde ne gibi yöntemler uygulandığı vs ayrıca biz 1 metreye 12-13 fide dikmiştik bence bitkilerin havalanmasının daha iyi sağlanması ve mantari hastalık ortamını asgari seviyeye indirmek için 1 metreye 6 ila 8 adet fide dikilmesi daha mantıklı diye düşünüyorum bu konuda da fikirlerinizi almak isterim saygılarımla sevgiyle kalın.
Bir metreye 12-13 fide çok evet hastalık olduğunda çok hızlı yayılır ve bitki başına verim düşer. Mantar hastalıklarında özellikle sera içi nem dengesine dikkat edin. %80 civarındaki nemde mantar hastalıkları sizin kontrol edebileceğinizden hızlı yayılır. Böcek var ise hangi tip olduğunu kontrol edin bazıları gece çıkar gün içerisinde diplerde saklanır gündüz ilaçlama yapmanız bu yüzden işe yaramaz (bknz:yeşil kurt) Mantar ile ilgili ilaçlama sonrası nemi azaltın ve mantar olabilecek herhangi bir yaprak çiçek, çilek vs hepsini yok edin bunu yaparken kesinlikle ve kesinlikle sterilizasyona önem gösterin ki diğer yapraklara yayılmasın. Bu arada mantar hastalıkları böcek var ise çok hızlı yayılır (mantar sporları böceklerin ayaklarına yapışır onlarda serayı dolaştıkça yayar). Birde nem yüksekse sporlar vegetatif döneme girip hastalığı çok yayar.

Böcek trips değil ise kutu bitmeden zaten böceklerin yok olması gerekir trips bence çilek üretiminde yaşayabileceğiniz en büyük sorun. Kısa sürede ilaçlara direnç geliştiriyorlar. Açıkçası sizin trips var mı yok mu diye bakmanızda fayda var. Örümcek ağlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Saygılarımla

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025