![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Seazone, Maşallah salatalıklar, domatesler almış başını gidiyor. Emeğinize sağlık. Konuyu baştan itibaren tekrar okudum, sormak istediğim birkaç soru var, - Saç olukların derinliği nedir ? (bildiğim kadarı ile domates için en az 25 cm olmalı der ustalar, domates kökleri çok azgın olduğundan), oluk genişliği nekadar ? - Sürekli devirdaim için nekadarlık bir su deposu yeterli oluyor ?, su akan olukların toplam uzunluğu nekadar ? - Kudret Tezel hocamız ile sera bekcisi için konuştunuzmu ?, seranız için uygun olacağını, böylece gecen yıl uzak kaldığınızdan dolayı başınıza gelen susuzluk, besinsizlik olayını yaşamazsınız diye düşünüyorum, yanılıyormuyum ? Sıra geldi en önemli soruya; - Bu 1 dönümlük (1000 m2) alanda şu andaki duruma göre nekadarlık bir verim alınabilir ? (10 ton, 20 ton, 30 ton...v.b..). Bu soruya ustalar da cevap verirse sevinirim. Ticari olarak düşünenler için önemli bir veri olacağını düşünüyorum... ...Veeee duruma göre kendimi emekliye ayırabilirim... ![]() Çalışmalarınızda başarılar dilerim, Bilgi paylaşıldıkca büyür, Sevgiyle kalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
|
Sayın garlanfuga, Ben bu sorduklarınızdan en önemlisini cevaplamayı deneyeyim, 1000 m2 alanda ne kadar ürün (domates) alabilirim demişsiniz. Bu çeşitli verilere göre değişebilen bir soru, Örneğin Antalya gibi güneşi ve mevsimi iyi olan bir yerde 1 dönüme 2500 kök domates ekiliyor ve bir kökten 12-13 kilo ürün alınabiliyor. Bu yaklaşık 11 aylık bir sezonda. Burada seranın ısıtma soğutma maliyetleri önemli oluyor. Gördüğüm kadarı ile siz İstanbul dasınız ve bu işi İstanbul iklimine göre yapacaksanız ısıtma maliyetinden dolayı çokta verimli olmayacaktır. Akdeniz ikliminde 30-32 ton /dönüm ürün alındığını ama bunu istanbulda almanın çokta mümkün olmayacağını söyleyebilirim. Tabi burada domatesin cinsi ve sizin ona ne kadar iyi bakabileceğiniz de önemli. İyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hakan Öncu, Cevabınız için teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi Antalya gibi bir iklimde dediğiniz verimi almak mümkün. Ben İstanbul değil Trabzon ikliminde nekadar verim alınabilir diye sorsaydım belki daha doğru olurdu. Trabzonda kış ayları ılıman geçer, ısı - derecelere çok nadir düşer, yüksek kesimler hariç neredeyse kar bile zar zor yağar. Asıl konuya dönelim. Burada önemli olan sanırım güneş faktörü. Benim de asıl merak ettiğim zaten bu. Tüm şartları, **** şöyle bir varsayım yapalım, sayın Seazon un serasını olduğu gibi Trabzon'a getirsem (suyu, besin sıvısı....v.b), sera içi sıcaklığı da 23 derece de tutsam aynı verimi alabilirmiyim ?, güneşin Antalya ya göre daha az olması verimi nekadar etkiler ?...merak ettiğim asıl şey bu. Bunun için aslında Trabzon da bir deneme domates serası kurmaktan başka bir çare yok gibi. Antalya da dönümünde 30 ton alınırken, Trabzon da 20 ton alınsa bile bana yeter. Çünkü fındığın ticari değeri neredeyse kalmadı, başka, daha verimli olabilecek şekilde değerlendirmek gerekir fındık arazilerini....10 dönüm fındıklıktan taş çatlasa 3 ton fındık çıkar, çok iyi bir bakım ile...kilosunu 4,5 liradan satsan (şu andaki en iyi fiyatla) 10 dönüm yerden kazanacağın para 13.500 TL. Üstelik ilacı+işcilik 3 te birini alır (toplanırken işci yevmiyesi günlük 30-40 TL). Kısaca ticari değeri kalmadı fındığın.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|