agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   Atilgan / Tohum paylaşım sonrası ( Ankara) (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/37942.htm)

Atilgan 06-08-2016 20:46

1 Eklenti(ler)
"Pink Passion" domatesi toplamda kızaran domates sayısıyla çeri domatesleri hariç en erkenci domates oldu.

Atilgan 06-08-2016 20:52

Bu ikisi tohum için izole edildi. Bir tanesi diğerinden farklı olarak yukarı bakan meyveler veriyor ama siz bunu gözlemlediginizi belirtmiştiniz sanırım.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1475301)
Bunun meyvelerini hasat edince yakından bir resim çekebilirseniz çok sevinirim.


Atilgan 20-09-2016 23:51

2 Eklenti(ler)
Her ikiside Mollaköy kavunu olabilirmi?
İlk resimdeki için son bir aydır birkaç güne olur beklentisindeyim.

Atilgan 20-09-2016 23:54

2 Eklenti(ler)
Emcelli Biberi / Sdurul Emcelli Biberi

Atilgan 21-09-2016 00:03

2 Eklenti(ler)
Thai acı biberi / buz45
Thai acı biberi

Atilgan 21-09-2016 00:06

2 Eklenti(ler)
Tekrardan Bursa dağ köyü
Yukarı bakan (sagda) biraz daha düzgün ama kısa meyveleri var.

Atilgan 21-09-2016 00:09

1 Eklenti(ler)
Halep Karası patlıcanı / Kerkenez
Halep Karası patlıcanı

Kuşlar da tadına bakmış.

birnefestoprak 21-09-2016 05:17

Biberlerde her iki meyve türünde de bir anormallik gözükmüyor. Yukarıbakan'ın da aynı bitki üstündeki bütün meyveleri yukarı bakmıyor (bende de bu durum söz konusuydu; yan dallar başka bitkiye ait değilse sizde de aynı durum gözüküyor).

Kavunu da Mollaköy olarak mı ekmiştiniz? Olgunlukta renginin dönmesi gerek. Sn Taşlıbahçe resmini paylaşmıştı. Sizdekinin meyve yapısı doğru gözüküyor.

Atilgan 21-09-2016 07:51

1 Eklenti(ler)
Evet mollaköy olarak dikmiştim.
İkinci resimde biberleri ayırdım.

Atilgan 21-09-2016 09:30

2 Eklenti(ler)
Kellogg´s domatesi / Birnefestoprak Kellogg´s domatesi
Hep denemek istemiştim bu yıl nasip oldu. Bütün övgüleri hak ediyor.

Atilgan 21-09-2016 09:45

2 Eklenti(ler)
Salatalık /Sakagun Salatalık
Verimli ve sağlıklı bir tür.

Atilgan 21-09-2016 09:48

2 Eklenti(ler)
Arı Otu / SDurul Arı Otu
Geçen yılkı etkinlikten. Sorunsuz kolay büyüyen bir çiçek.

Atilgan 21-09-2016 09:58

1 Eklenti(ler)
Pınarhisar Domatesi /Kerkenez Pınarhisar Domatesi
Küçük- orta büyüklükte çok lezzetli kusursuz meyveleri var.

Atilgan 21-09-2016 10:06

1 Eklenti(ler)
Pembe Avşa / Rana58 Pembe Avşa
Küçük-orta büyüklükte çok lezzetli kusursuz meyveleri var.

Atilgan 21-09-2016 10:15

2 Eklenti(ler)
Urfa Biberi / Dagsa Reklam Urfa Biberi
Çekirdek kısmı çıkarılırsa et kısmı o kadarda acı deyil.
Çok gösterişli meyveleri var.

Atilgan 21-09-2016 10:18

1 Eklenti(ler)
Dester Domatesi / Birnefestoprak Dester Domatesi
İki kökten toplamda 4 domates aldım. Çok lezzetli.

Atilgan 21-09-2016 10:39

1 Eklenti(ler)
Pırlanta Patlıcanı / Oz26 Pırlanta Patlıcanı
Büyüklü küçüklü gösterişli meyveleri var.

TCM 21-09-2016 11:03

Benim gibi acıyı seviyorsunuz, baktım da hemen hemen aynı biberleri ekmişiz.

Emcelliler hafif acılıkları ile pek güzel, dolmalık biber olarak kullanabilirsiniz, yakışıyor.

Tai ler (veya benim tai sandıklarım) çok acı, boyları serçe parmağı kadar, yaklaşık 5-6 cm. civarında ve düz. Döküm oldukça fazla, boy duruş ve verimlerine bakınca süs biberi havası var. Ancak acısı gerçekten fazla.

Bursa dağ köyü biberi orta acılıkta ve tailerden daha iriler.

Acı seviyorsanız habanero da deneyin seneye, o da çok acı, daha irice, yemesi aroması oldukça güzel.

Atilgan 21-09-2016 11:29

3 Eklenti(ler)
Loxton Lass cüce domatesi (Dwarf Tomato Project)
Boyu bir metreyi geçmeyen compact bir bitki yapısı var. Oldukça verimli ve iri meyveleri var. Lezzeti orta-iyi. Büyük saksılarda balkonda yetiştirilebilir.

Atilgan 21-09-2016 11:40

Acı biberleri (az acı olanları ) yemeklerde seviyorum. Acı biberleri daha çok eşim için ve tohum dağıtımına katkım olsun diye dikiyorum. Bu yıl denediğimiz biberlerin hepsi eşimden geçerli not aldı.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1479855)
Benim gibi acıyı seviyorsunuz, baktım da hemen hemen aynı biberleri ekmişiz.

Emcelliler hafif acılıkları ile pek güzel, dolmalık biber olarak kullanabilirsiniz, yakışıyor.

Tai ler (veya benim tai sandıklarım) çok acı, boyları serçe parmağı kadar, yaklaşık 5-6 cm. civarında ve düz. Döküm oldukça fazla, boy duruş ve verimlerine bakınca süs biberi havası var. Ancak acısı gerçekten fazla.

Bursa dağ köyü biberi orta acılıkta ve tailerden daha iriler.

Acı seviyorsanız habanero da deneyin seneye, o da çok acı, daha irice, yemesi aroması oldukça güzel.


MeyveliTepe 21-09-2016 15:17

Tai acı biber dedikleriniz sanırım sn.buz45'den geldi. Buz45 de bir önceki etkinlikte Bahcedenn'den almıştı. Bahcedenn de ondan önceki etkinlikte "thai" biber olarak benden almıştı.

Bu biberin ilk orijinal kökeni "thai dragon" olarak uzak doğudur. Fakat bu biberi bir hibrid olan thai dragondan 4-5 yıllık bir süreç içinde seleksiyon ile ıslah etmiştim.

Seleksiyon sürecinde (özellikle 2. ve 3. yıllarda) o kadar çok farklı biber ortaya çıktı ki, tohumluk seçimimi hep yukarı bakan, meyve büyüklüklükleri 7-9 santim arasında değişen, bitkisi çok kuvvetli gelişen ve acılığı en yüksek bitkilerden yaptım. Dördüncü seneden sonra yaptığım seçimler doğrultusunda stabil kaldı ve artık açınım göstermedi.

Sonuçta ortaya çıkan biber, çok verimli, çok acı ancak bu gibi çok acı biberlerde pek görülmeyen lezzette, acılığı da diğer biberlerden farklı bir biber oldu. İlk hibrid biberin adı thai dragon olması sebebiyle "Thai" olarak paylaşıma sunmuştum (keşke başka bir isim verseydim). Bu izahatları ilk paylaşımda vermiştim, sonra tekrar paylaşıma sunarken bahcedenn de verdi. Fakat bu gün, üstelik de bu kadar kısa bir zamanda uzak doğu kökenli tai biberine dönüşmüş olması üzücü.

TCM 21-09-2016 16:20

@ MeyveliTepe, bendeki thai biberler aynen verdiğiniz ilk linkteki kardeşlerine benziyor. Biber gerçekten acı ancak bir oturuşta altı yedi tane yiyebiliyorum ki bu da biberin az acı olmasından değil sanırım benden kaynaklanıyor :) Bu arada neye üzüldüğünüzü anlayamadım.

MeyveliTepe 21-09-2016 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1479882)
@ MeyveliTepe, bendeki thai biberler aynen verdiğiniz ilk linkteki kardeşlerine benziyor. Biber gerçekten acı ancak bir oturuşta altı yedi tane yiyebiliyorum ki bu da biberin az acı olmasından değil sanırım benden kaynaklanıyor :) Bu arada neye üzüldüğünüzü anlayamadım.

Üzücü diye nitelendirdiğim şey, 4 yıllık emek sonucunda ortaya çıkmış ve ne olduğu kaybolmadan takip edilmesi gereken bir çeşidin ne olduğu belirsiz bir çeşit durumuna düşmüş olması.

Siz benden veya bahcedenn'den böyle bir tohum almamışsınız, geçen sene buz45'den almışsınız. Yetiştirdiğiniz o mudur bilmiyorum, şayet oysa ve rengi kırmızıya dönmüş 6-7 biberi bir defada yiyebiliyorsanız muhtemelen bir bhut jolokia'yı, hatta scorpion trinidat'ı da yüzünüzü buruşturmadan rahatlıkla yiyebiliyor olmalısınız.

Bu arada, çok benzer görüntüye sahip, yine biberleri yukarı bakan ama tamamen farklı lezzetlerde onlaca farklı biber çeşidi olduğunu söylemeliyim.

Doğrusu, ben bu biberden tek bir küçük ısırık dahi yiyemem. Biz genellikle 15-20 biberi bir kilo tatlı biberle karıştırarak çok acı sos yaparak değerlendiriyoruz :)

TCM 21-09-2016 19:54

Bahsettiğim biberler @buz45 in thai leri evet. Ancak ben yeşilken yedim. Yeşilken 25.000 kızarınca 100 bin olmuyordur herhalde di mi acılığı? Kızarsınlar onu da kontrol edelim. Nasip olursa bu yıl paylaşın seneye onun da tadına bakalım:)

Atilgan 21-09-2016 20:42

Yanlışlıkla ismini yanlış yazmışım düzelttim. Benim burda amacım bana doğrudan tohumu ulaştıran paylaşımcıya teşekkür etmek. Paylaşıma açtığımda çeşidin tarihçesini vermem gerekir ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. İki adet tohumluk ve ana bahçede 4 olmak üzere toplamda 6 kök dikildi ve hepsi birbirinin aynı. Sizin biberinizden bir deyişim olduğunu sanmam.
Ben cesaret edip yiyemedim ama eşim oldukça acı olduğunu söyledi.

MeyveliTepe 22-09-2016 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1479921)
Yanlışlıkla ismini yanlış yazmışım düzelttim. Benim burda amacım bana doğrudan tohumu ulaştıran paylaşımcıya teşekkür etmek. Paylaşıma açtığımda çeşidin tarihçesini vermem gerekir ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. İki adet tohumluk ve ana bahçede 4 olmak üzere toplamda 6 kök dikildi ve hepsi birbirinin aynı. Sizin biberinizden bir deyişim olduğunu sanmam.
Ben cesaret edip yiyemedim ama eşim oldukça acı olduğunu söyledi.

Bunda sizin bir kusurunuz yok. Belki bizim bir eksiğimiz. Yıllık etkinlik katalogları hazırlanırken bu gibi tohumların ilk kökenlerinin, varsa hikayelerinin ve isimlerinin devamlılığını sağlayacak bir düzenlemeyi düşünmeliydik.

Not: Bu biber öylece yemek için değil zaten, seyreltilerek acı sosta kullanılır.

birnefestoprak 22-09-2016 01:42

Bu konu çok önemli. Öneriler kısmında şöyle yazmışım: http://www.agaclar.net/forum/1440571-post11.htm. 2017 için uygulanabilirse çok faydası olur. Aksi durumda, yıllar geçtikçe toparlamakta zorlanırız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1479933)
Bunda sizin bir kusurunuz yok. Belki bizim bir eksiğimiz. Yıllık etkinlik katalogları hazırlanırken bu gibi tohumların ilk kökenlerinin, varsa hikayelerinin ve isimlerinin devamlılığını sağlayacak bir düzenlemeyi düşünmeliydik.

Not: Bu biber öylece yemek için değil zaten, seyreltilerek acı sosta kullanılır.


TCM 22-09-2016 10:25

Konu önemli ancak yapılabilecekler kısıtlı, bu sebeple düzenli bir organizasyon ve bunu yürütmek için de aşk ve şevk lazım.

Organizasyon için öncelikle bilgilendirme; forumun farklı yerlerinde bulunsa da, bahse konu tohumlar hakkında ayrıntılı bilgi, izolasyon mesafeleri, koruma vs. Daha sonra kişilerin tespiti; gönüllülerin ayarlanması, tohum paylaştırılmasının yapılması, arada yoklama-zorlama :) ve en sonunda da sınav.

Kendi adıma; öncelik domates ve biber olmak üzre, deneyerek azaltarak seçeceğim çeşitleri sürekli yetiştirmek isterim. Bahçe ve ben bu kadar çeşit için izolasyona teknik olarak uygun değiliz. Benim gibi çoğu arkadaşın da istesek te yetiştireceğimiz ürünlerde bunu uygulamaya elverişli olmadığımızı düşünüyorum. Beğendiğim çeşitlerin devamlılığını sağlamak ve bozulmalarını engelleyebilmek için her yıla ait tohumları ayrı tutuyorum. Bozulma olduğunda bir önceki yıla dönerek bu sorunu engelleyeceğimi sanıyorum.

Ancak forumda kısmen yapılan ve daha bilinçli yapılacağına inandığım bu güzel çalışmaya ben de katkıda bulunmak isterim. Şöyle olabilir eğer uygunsa; bana iki çeşit domates ve bir çeşit (biri saksılık olursa iki çeşit) biber zimmetlersiniz, ben sürekli onlarla izolasyona kesin uyacak şekilde, kendi bahçemde, komşu bahçede, uzak bahçede vs. bir şekilde hallederim.

Bu vesile ile, tohum paylaşan, vesile olan, aldığı tohumla uğraşıp bir şeyler yapan ve işlemi gerçekleştirip geliştiren herkese teşekkür ediyorum.

birnefestoprak 22-09-2016 15:08

Diğerleri olmasa bile en azından ilk tohum kaynağı ve tohumu en son gönderen kişinin kim olduğu belirtilmeli. Geriye dönük bütün aşamaları takip etmek yıllar geçtikçe zorlaşabilir.

Çaprazlanmayla ilgili en önemli sorun, elimizde herhangi başka bir ticari ya da amatör üretici kaynağı bulunmayan yerli tohumlardan kaynaklanır. Burda dağıtılan yabancı tohumların çoğunun mutlaka bir kaynağını buluruz. En kritik durumda olan tohumlar yerli kabaklar, kavunlar ve karpuzlar.

Kabaklarda da çoğunlukla onlar dağıtıldığı için kendi içinde pepolar, maximalar, moschatalar. Örneğin aynı anda iki pepo (yemeklik kabak) yan yana yetiştiriliyorsa, izolasyon gerekir. Bir pepo ve bir maxima (ör. Adapazarı Kabağı) yan yana yetiştiriliyorsa, burda izolasyona gerek yok (ikisi arasında çok çok nadir çapraz tozlaşmanın söz konusu olduğu durumların varlığını bir kaynakta okumuştum).

Domates ve biberler ise görece az risk taşıyor. Örneğin yan yana yetiştirilen 100 domates çeşitli bir populasyonda çapraz tozlaşmanın %5'e kadar çıktığı biliniyor; oldukça düşük bir oran. Aynı şeyi kabak için yapsanız, ardını alamazsınız. Biberlerde de acı biberlerin çiçek yapılarından dolayı, kendi aralarında, tatlı olanlara göre daha çok çaprazlanmaya uğradığı biliniyor.

ANATOHUM Projesi için gönderdiğim tohumların özellikle kabak, kavun ve karpuzlara ait olanlarının, önce proje gönüllülerinin elinden geçmelerinin ana nedeni tozlaşma konusu. Beni kontrol edecek kimse olmadığına göre, bir sorun olup olmadığını anlamamın çok yolu yok. Tohum, saflığı bozularak dağılacağına biraz geç dağılsın.

Ben bir izolasyon mesafesi tablosu hazırlayayım, bitince genel yazışmalara eklerim. Uygun görürseniz kullanırsınız.

birnefestoprak 22-09-2016 16:00

Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.

Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1479826)
Evet mollaköy olarak dikmiştim.
İkinci resimde biberleri ayırdım.


Atilgan 22-09-2016 16:19

Evet Taşlıbahçe'den geldi.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1479992)
Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.

Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.


Taşlıbahçe 22-09-2016 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1479992)
Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.

Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.

Meyveler "Mollaköy"e ait, katılıyorum. Bu yıl bendekilerin rengi olgunlaşma sırasında yine beklenildiği gibi döndü. Ama her biri aynı göz alıcı renkleri almadı.

birnefestoprak 22-09-2016 17:39

Aynı bitki üstünde farklı meyvelerde farklı renk alaşımları mı oldu?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1480002)
Meyveler "Mollaköy"e ait, katılıyorum. Bu yıl bendekilerin rengi olgunlaşma sırasında yine beklenildiği gibi döndü. Ama her biri aynı göz alıcı renkleri almadı.


Taşlıbahçe 22-09-2016 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480005)
Aynı bitki üstünde farklı meyvelerde farklı renk alaşımları mı oldu?

Yan yana ekildiklerinden hangi meyvenin hangi bitkiye ait olduğu belli değildi. Şu an geçti, kontrol edemem.

Atilgan 30-09-2016 10:11

1 Eklenti(ler)
Cırgalan Biberi / Pares
Cırgalan Biberi


Saksıda idi soğuktan etkilenmesinler diye içeri aldım. Aslında şimdiye kızarırlardı ama saksıdaki üç kökten birinin meyveleri diğerlerinden sanki biraz farklıydı bende farklı olanı kesip kalanların üzerlerindeki bütün meyve ve çiçekleri kopardım.
İnternette bu mani ye denk geldim
“Cirgalan dedikleri, / Aci biber yedikleri / Pek hosuma gidiyor, / Viyy viyy dedikleri."

Atilgan 30-09-2016 10:44

1 Eklenti(ler)
Muğla Yılanı / Birnefestoprak / Mugla Yılanı



Biraz geç kaldılar. Soguklardan etkilenmezler umarım. Yesek mi tohuma mı bıraksak bilemedim.

Atilgan 30-09-2016 23:09

2 Eklenti(ler)
Bugun bir sera da Sdurul, Heyyamola ve benim tarafımdan paylaşılmış antep biberini gördüm. Yanlız yetişkin olanlar marketlerde satılan iri California biberleri kadardı. Benim geçen yıl kendi yetiştirdiklerim kandil biberi büyüklüğünde idi. Biberler çok büyük saksılarda toprak torf karışımında ve seranın her daim açık kapısının yanındaydılar. Tohumları Antep den gelen tek bir biberden almışlar. Büyük ihtimal bu Antep biberinin özel bir soyu.

Atilgan 12-05-2017 21:27

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim patates fidelerim dikime nerdeyse hazır

birnefestoprak 12-05-2017 22:03

Hangi cesit bu? Tohumdan yetistirmek zordur, cinlenme orani da cok dusuk oluyor. Buyuk ihtimalle butun fideler ayni sonucu vermeyecek ama gelismeleri yazarsaniz sevinirim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1506831)
Tohumdan yetiştirdiğim patates fidelerim dikime nerdeyse hazır


Muda 12-05-2017 22:24

Eski pateteslerden ise nerede ise kalmamış bir tür. Ben bulmayı başaramadım. Kolay gelsin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025