agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   Taşlıbahçe-Tohum Paylaşım Sonrası (Çanakkale) (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/37589.htm)

Taşlıbahçe 14-08-2016 11:06

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1476001)
Aynen öyle.

Bu arada, suya doymuş toprakla temasta mantari sıkıntılarla karşılaşmamak için bu taşları kullanmıştık ancak geçen yıldan bu yana farklı bir nedenle de kullanıyoruz; bir fotoğrafla paylaşırım yarın, acaba ne? :)

İşte nemli toprağa temas eden meyvelere bir örnek. "Misakça" kavununun toprağa değmeyen yüzeyinin dokusu böyle:


Eklenti 625083


Nemli toprağa temas eden yüzeyi ise böyle. Sorumluları bulabildiniz mi? Yalnızca kavun değil, karpuz, kabak, domates... Farketmiyor, kemiriyorlar :) O çok iyi bildiğimiz izopodlar bunlar. Top böceği veya tespih böceği olarak tanıyoruz onları. Hangi taşı kaldırsan altından çıkıyor derler ya, hem gerçek hem mecaz, durum böyle. Meyveyi nemli topraktan uzaklaştıramıyorsak altına bir taş koymamızın nedenlerinden biri de işte bu minikler.

Yatakların bol karbon içerikli olması popülasyonlarını oldukça arttırmış olmalı. Nemli karbon içerik, toprakaltı canlılarını destekleyen yapıya temel oluyor.


Eklenti 625084

birnefestoprak 14-08-2016 14:55

Et Sarı Tohum Al'ın lezzeti ve et dokusu nasıldı? Daha önce söylemiştim ama tekrar belirteyim: Yabancı literatürde bu renkte çekirdeğe sahip sarı (ya da beyaz) karpuz hiç görmedim.

Son gösterdiğiniz haliyle Misakça (ya da Musakça)'da bir sorun gözükmüyor. Ağ örgüsü güzel gelişmiş.

Taşlıbahçe 14-08-2016 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1476214)
Et Sarı Tohum Al'ın lezzeti ve et dokusu nasıldı? Daha önce söylemiştim ama tekrar belirteyim: Yabancı literatürde bu renkte çekirdeğe sahip sarı (ya da beyaz) karpuz hiç görmedim.

Son gösterdiğiniz haliyle Misakça (ya da Musakça)'da bir sorun gözükmüyor. Ağ örgüsü güzel gelişmiş.

"Et Sarı Tohum Al"ın tadında daha önce Trakya'da çokça tattığım sarı karpuzların mayhoşumsu tadı yok, şeker oranı ise düşük. Eti sıkı dokulu; nasıl anlatsam, kütür kütür değil.


Misakça kavununda bir bitkide polimorfik meyve oluştuğunu yazmıştım daha önce. İkincil oluşan bu meyve diğer uzun meyvelerden tamamen farklı, yuvarlak ve dokusu da sizin tohumu paylaştınızda kullandığınız görseldekiyle aynı. Biraz daha beklesin hasat edeceğiz. O zaman hem bu meyveyle hem de yanlış formla ilgili görselleri ve tadım bilgilerini eklerim.

hosseda 14-08-2016 21:32

Kütür kütür olmayan karpuza biz et karpuz deriz ki kötü karpuzu tarif eden bir tanımlamadır.

Taşlıbahçe 15-08-2016 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1476237)
Kütür kütür olmayan karpuza biz et karpuz deriz ki kötü karpuzu tarif eden bir tanımlamadır.

Evet, biliyorum ama bu daha farklı, tam olarak et gibi değil, arada bir yerde demek daha doğru olacak. Ve çeşit özelliği mi emin değilim; şu ana kadar yalnızca üç meyve hasat ettik, böyleydi. İlerleyen zamanlarda bir fark olursa yazarım.

birnefestoprak 15-08-2016 21:13

1 Eklenti(ler)
Bu yılın Ocak ayında çektiğim resim:

Eklenti 625236

Benim hasadımda yukarda Sn Taşlıbahçe'nin resimde gösterdiği gibi kumlanma söz konusu olmadı. Bizim şartlarımızda, Ocak ayında duruma göre don olabiliyor ya da olmuyor ama havalar kesin olarak serin veya soğuktur. Koşullar, et dokusunu etkilemiş midir emin değilim.

Bir de ANATOHUM Projesi'nin ana amaçlarından bir tanesi de bu nadir çeşitlerin ilerde yeni çeşitlerin üretimi için çoğaltılması. Örneğin et yapısı yemelik için çok tercih edilmeyebilir ama dikkatli bir üretici, bu karpuzun başka bir özelliğini farkederek yeni bir karpuz çeşidinin üretiminde anaç bitkilerden biri olarak kullanabilir. Dolayısıyla, çeşit değerlendirmesi yaparken yeme kalitesi ve verim dışındaki konuları da düşünmekte fayda var.

Taşlıbahçe 19-08-2016 22:06

2 Eklenti(ler)
Sn. Birnefestoprak; sizden gelen "şalak" ile "tutma" kavunları arasında bir karışıklıktan şüpheleniyorum.

Aşağıdaki görselde ön sıradaki üç kavunu (ağırlıkları 2.2 kg ila 3.1 kg arasında değişiyor) diğer tohumluk bıraktığım kavunlar gibi çatlayana, patlayana veya iyice yumuşayıncaya kadar bıraktım. Çatladıkları zaman da aldım, kestim fakat et dokuları kütür kütür, sert, şeker oranı oldukça düşük, kendine has aromalı ve ayrıca bir damla su yok, çok kuru. Tohumlarını da neredeyse elim ıslanmadan etraflarındaki dokuyla birlikte hiç dağıtmadan alıp tabağa koydum.

Bu özellikler bende "acaba bu kavun tutma değil de şalak olabilir mi?" sorusunu akla getirdi. Henüz şalak kavunu olarak not aldıklarımı hasat etmedim, bir iki güne ederim. Tohum paketlerini karıştırmış olabilirsiniz veya ben karıştırmış, yanlış not almış olabilirim, olabilir miyim? Bu kavunlar sizce tutma mı şalak mı?



birnefestoprak 19-08-2016 22:51

Bunlar Şalak için yeterince iri değil gibi duruyor. Öbürlerine de bir bakabilirsek yardımı olur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1476694)
Sn. Birnefestoprak; sizden gelen "şalak" ile "tutma" kavunları arasında bir karışıklıktan şüpheleniyorum.

Aşağıdaki görselde ön sıradaki üç kavunu (ağırlıkları 2.2 kg ila 3.1 kg arasında değişiyor) diğer tohumluk bıraktığım kavunlar gibi çatlayana, patlayana veya iyice yumuşayıncaya kadar bıraktım. Çatladıkları zaman da aldım, kestim fakat et dokuları kütür kütür, sert, şeker oranı oldukça düşük, kendine has aromalı ve ayrıca bir damla su yok, çok kuru. Tohumlarını da neredeyse elim ıslanmadan etraflarındaki dokuyla birlikte hiç dağıtmadan alıp tabağa koydum.

Bu özellikler bende "acaba bu kavun tutma değil de şalak olabilir mi?" sorusunu akla getirdi. Henüz şalak kavunu olarak not aldıklarımı hasat etmedim, bir iki güne ederim. Tohum paketlerini karıştırmış olabilirsiniz veya ben karıştırmış, yanlış not almış olabilirim, olabilir miyim? Bu kavunlar sizce tutma mı şalak mı?


Taşlıbahçe 21-08-2016 11:49

2 Eklenti(ler)
Sn. Akçabardak'tan gelen "Keçi Memesi"

Verimli, dayanıklı bir çeşit. Su oranı düşük olduğundan şu an için kurutmalık olarak değerlendirmeye aldık. Aralarda (2. foto en sağ) kapya biber taklidi yapanlar da var :)


Taşlıbahçe 24-08-2016 16:15

2 Eklenti(ler)
ANA TOHUM projesinden "Şalak Kavunu".

Şeker oranı orta, aroma orta-yoğun, koku yoğun, doku sert, renkler ise göründüğü gibi, seyretmelik :)

İlk hasat ettiğimiz meyve içlerinde en ufak olanı, 1.6 kg, çoğunluk 3- 3.5 kg gibi ancak tahmini 4 kg civarı gelecek bir meyve henüz olgunlaşmadı. Kök başına iki meyve var şu an için.



melistendik 24-08-2016 16:53

Hepsi çok güzel gözüküyor, hayran kaldım

birnefestoprak 24-08-2016 17:18

Et rengi ne kadar güzel olmuş. Anladığım kadarıyla, ait olduğu yörede esas olarak henüz şekerini oluşturmamış meyveler kullanılıyor fakat tam olgunluktaki meyvelerin çok tatlı olmaması da şekeri yüksek olup kavun yemek isteyenler için çok iyi bir durum.

Bir ricam var: 4 kg'ı geçecek olan meyvenin uzun ekseni boyunca ölçek için şerit metre vb koyarak resim çekebilir misiniz? Tahminen, ilerleyen yıllarda meyveler daha da irileşecektir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1477102)
ANA TOHUM projesinden "Şalak Kavunu".

Şeker oranı orta, aroma orta-yoğun, koku yoğun, doku sert, renkler ise göründüğü gibi, seyretmelik :)

İlk hasat ettiğimiz meyve içlerinde en ufak olanı, 1.6 kg, çoğunluk 3- 3.5 kg gibi ancak tahmini 4 kg civarı gelecek bir meyve henüz olgunlaşmadı. Kök başına iki meyve var şu an için.




Taşlıbahçe 24-08-2016 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1477109)
Et rengi ne kadar güzel olmuş. Anladığım kadarıyla, ait olduğu yörede esas olarak henüz şekerini oluşturmamış meyveler kullanılıyor fakat tam olgunluktaki meyvelerin çok tatlı olmaması da şekeri yüksek olup kavun yemek isteyenler için çok iyi bir durum.

Bir ricam var: 4 kg'ı geçecek olan meyvenin uzun ekseni boyunca ölçek için şerit metre vb koyarak resim çekebilir misiniz? Tahminen, ilerleyen yıllarda meyveler daha da irileşecektir.

Tabi, çekerim; muhtemelen on güne hazır olur.

Taşlıbahçe 27-08-2016 20:10

3 Eklenti(ler)
Sn Atılgan'dan "ANA TOHUM" projesi kapsamında gelen "Maniye"leri bir süredir hasat ediyoruz. Güçlü gelişen, etli, lezzetli meyveler veren bir çeşit. Sırasıyla, "Maniye adası", maniye korusundan bir kare ve son durak: tezgah.



birnefestoprak 27-08-2016 21:14

2. resimdeki meyveler tek bitkiye mi ait?

Taşlıbahçe 27-08-2016 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1477600)
2. resimdeki meyveler tek bitkiye mi ait?

Evet, tek bitki. Tohumları karışık aldım, sonraki tohum alımları için en uygun form-meyve hangisi?

Taşlıbahçe 27-08-2016 22:36

2 Eklenti(ler)
"ANA TOHUM" projesi kapsamında Sn. Birnefestoprak'tan gelen Karadeniz'in "Kısa Bacak" pırasası. Yetiştirdiğim diğer çeşitlere göre şu an için en belirgin farkı geniş açıyla çıkan yaprakları ve kısa boyları.



birnefestoprak 27-08-2016 23:13

Bu çok önemli ve nadir bulunan bir pırasa. Türkiye'deki tohum şirketleri çoğunlukla tohumluk pırasa olarak İnegöl-92'yi tercih ederler. Kısa Bacak'ın sapı, İnegöl'e göre kalın olacak. Bu arada, bunun tohumunu edinmemizde Sn bahcedenn'in çok yardımı oldu. Ona bir kez daha teşekkür ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1477607)
"ANA TOHUM" projesi kapsamında Sn. Birnefestoprak'tan gelen Karadeniz'in "Kısa Bacak" pırasası. Yetiştirdiğim diğer çeşitlere göre şu an için en belirgin farkı geniş açıyla çıkan yaprakları ve kısa boyları.




birnefestoprak 27-08-2016 23:23

Çok verimli bir çeşit bu. Bir de tipik bir özelliği altlı üstlü kızarması. Tepedeki meyvelerle aynı anda alt dallardaki de kızarıyor.

Bence, çeşidin şekil çeşitliliğini yansıtmak adına, tohumları karışık almanızda ve dağıtırken de öyle dağıtmanızda fayda var. Ayrıca bir seleksiyon yapacaksanız, seleksiyon yapacağınız meyvelerden aldığınız tohumları hem ana (karışık) tohum hasadına katabilirsiniz hem de bir kısmını ayrıca paketleyebilirsiniz. Şekil olarak hangi meyveyi tercih ettiğimi soruyorsanız, ikinci resimde birkaç örneği var: En üst sırada en soldaki meyve, orta sırada kızarmakta olan meyvenin solundaki meyve, en alt sırada soldaki kızarmış meyve ve yine en alt sırada en sağdaki olgunlaşmamış meyve.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1477606)
Evet, tek bitki. Tohumları karışık aldım, sonraki tohum alımları için en uygun form-meyve hangisi?


bahcedenn 28-08-2016 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1477608)
Bu çok önemli ve nadir bulunan bir pırasa. Türkiye'deki tohum şirketleri çoğunlukla tohumluk pırasa olarak İnegöl-92'yi tercih ederler. Kısa Bacak'ın sapı, İnegöl'e göre kalın olacak. Bu arada, bunun tohumunu edinmemizde Sn bahcedenn'in çok yardımı oldu. Ona bir kez daha teşekkür ederim.

Önümüzdeki sene yeni bir çeşidi daha edineceğim. Muhtemelen bu da İnegöl tipi bir çeşit. Fakat senelerdir sebze yetiştiriciliği yapan bir köylümüzün en beyaz ve uzun olanları senelerdir seleksiyon yapıp tohum edindiği ve sadece kendi tohumu ile 3-4 dönüm ektiği bir çeşit. Kendi tohumum ile üretim yaptığım tek sebze pırasa diyor. Tohum şirketlerinin pırasaları tek tip olmuyor, içlerinde yeşil gövdeliler de çıkıyor diye riske girmiyormuş. Adını da Ak Pırasa olarak isimlendirmiş. :)

Muda 28-08-2016 11:40

Bizim burada kara pırasa denilen bir pırasa çeşidi bulunmakta. Geçtiğimiz yıl arkadaş yetiştirmişti. Bana da aldı. Kısa boylu bol yapraklı. Ben genelde pırasanın salatasını severim. O da gömüye alınıp beyaz kısımları sedef gibi olup gevrediği zaman zeytinyağı, tuz, limon ile yapıldığı zaman. Yemeğini pirinç ve etli olarak yapılanı yememe rağmen çok fazla salatası gibi severek tüketmem. Eşim birkaç defa daha önce bilmediğim ve almadığım bu çeşidin yemeğini yaptı. Yemeğini diğerinden daha çok beğendim. Çok lezzetli oldu. Salatası ise istediğim gibi olmadı. Geçen yıldan kalanlardan birkaç tanesini tohumluk olarak bırakmıştı. Eğer olursa en azından muhakese açısından bir miktar tohum isteyeyim.

Taşlıbahçe 28-08-2016 13:42

1 Eklenti(ler)
"ANA TOHUM" projesi kapsamında Sn. Birnefestoprak'tan gelen bir börülce çeşidi "Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi" 90 cm boya ulaştı sonunda :)



Taşlıbahçe 28-08-2016 22:41

3 Eklenti(ler)
"ANA TOHUM" projesi kapsamında Sn. Birnefestoprak'tan gelen "Çanakkale Kerevizi" Aktarmada biraz geç kaldık ama gelişimleri şu an için bendeki diğer bir çeşide göre oldukça iyi. Fotoğraftakiler direkt güneş altında olanlar, yarı gölgedekilerin yaprak boyları haliyle çok daha iri. Kök hasadında karşılaştırma yaparak bir fikir ediniriz.


Taşlıbahçe 01-09-2016 21:56

4 Eklenti(ler)
Sn oz26'dan "Sarı Domates"

Her yıl birer ikişer kök de olsa "fantazi" domateslerden birkaç çeşidi deniyoruz. Onlardan verim veya lezzet bakımından fazla bir beklentimiz olmuyor, değişik olsunlar, bahçeye de, tabağa da renk versinler, göreni şaşırtsınlar... Sarı domates de bu katagoriye aldıklarımızdan. Bitkiler güçlü, verim pek iyi değil ama tadı leziz.




serdar1 05-09-2016 09:46

Sayın Taşlı bahce malesef yaprak aşı ile aşıladığım yerli dutlar bu yıl tutmadılar. Bu sene söz verdiğim yerli dutları göndermiyeceğim, nasip olursa ilkbahar başlarında kalem aşı ile tekrar tutmayan fidanları aşılayacağım . Artık nasipse seneye 11-12 aylarda yollarım dut fidanlarını..

Taşlıbahçe 05-09-2016 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 (Mesaj 1478436)
Sayın Taşlı bahce malesef yaprak aşı ile aşıladığım yerli dutlar bu yıl tutmadılar. Bu sene söz verdiğim yerli dutları göndermiyeceğim, nasip olursa ilkbahar başlarında kalem aşı ile tekrar tutmayan fidanları aşılayacağım . Artık nasipse seneye 11-12 aylarda yollarım dut fidanlarını..

Çok sağolun, daha iyi olacaksa elime geç ulaşması sorun değil tekrar yaprak aşısıyla da olur, seve seve beklerim.

Taşlıbahçe 06-09-2016 19:19

2 Eklenti(ler)
"Ana Tohum" projesinden ismine doğru olmayan "On Dilimli Hayrabolu"

Bu çeşidi yer bulamadığım için ekmekten vazgeçecekken son anda diğerlerinden oldukça uzakta bir köşe buldum ve ektim ama tek kök olan bitkinin verdiği meyve orijinal meyveye benzemedi. Bu nedenle bu yıl paylaşıma çıkmayacak. Bu durum ilk bakışta iyi olmasa da biz memnunuz. Hasat ettiğimiz meyve öyle güzel, öyle tatlı, öyle aromatik ki, tohumunu önümüzdeki yıl ekip aynı sonucu alırsak paylaşmayı isteriz.

Aşağıda fotoğrafı olan biricik meyve 2.3 kg geldi. Yetiştirdiğimiz tüm diğer çeşitlerden erken meyve bağladı ve hepsinden geç olgunlaştı ama tüm bunları lezzetiyle telafi etti.



Kelevera 06-09-2016 19:55

Gerçekten çok güzeller emeğinize elinize ve tohum projesine sağlık :) çok etkilendim ürünlerinizden. İlgiyle takipçisi olacağım. Ayrıca tohumlarınızdan temin edebilir miyim?

Taşlıbahçe 07-09-2016 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kelevera (Mesaj 1478608)
Gerçekten çok güzeller emeğinize elinize ve tohum projesine sağlık :) çok etkilendim ürünlerinizden. İlgiyle takipçisi olacağım. Ayrıca tohumlarınızdan temin edebilir miyim?

Teşekkürler. Paylaşım etkinliği başladığında tabii ki talep edebilirsiniz :)

birnefestoprak 07-09-2016 20:26

Sizin ANATOHUM Projesi için bu sene ilk kez ektiğiniz kavunların listesi şöyle, değil mi?

Tutma
Şalak
Musakça
On Dilimli Hayrabolu

Tutma'nın olgun meyve resmi var mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025