![]() |
1 Eklenti(ler)
Bahçedenn'in gönderdiği "Rouge D'Irak Domates" Mükemmel bir lezzet. Şeker oranının yüksekliğinden ziyade kendine has yoğun bir aroması var. Kuraklığa, hastalıklara dayanıklı. Daha ne isteriz :) Tek kusuru kalınca kabuğu. Hiç önemli değil; önümüzdeki yıl yetiştireceğim ana çeşitlerden biri olacağı kesin. |
Rouge D'Irak, Abu Rawan ve Nineveh'le birlikte Baker Creek Tohum Sirketi'nin sahibi Jere Gettle'in kurtardigi birkac domates cesidinden biri. Bunun yaninda Ali Baba karpuzla Suriye'ye ait birkac cesidi daha kataloguna aldi. Irak'a ait olan domatesler, bizim desti cesitlerle cok benzer ozelliklere sahipler. Yuksek asidite, kurakliga dayanikli cesitlerde siklikla goruluyor.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sakız kabakları, mısır, fasulye, soğan ve birkaç domates hariç tohum paylaşım etkinliği hasadı.
Bu aralar günlük hasat, türler ve çeşitler değişse de yaklaşık bu miktarda. Bir hafta on güne ikiye, belki de kısa bir süreliğine üçe katlanacak gibi görünüyor :) Balkabakları, kavun, karpuz. Onlar ayrı... |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Anatohum projesi kapsamında tohumlarını paylaşacağım "Heybetli"den bir hafta on gündür tohum alıyoruz.
Çok sayıda meyve yapan bitkilerde meyvelerin çoğu küremsi ve ortalama 250-300 gr civarındayken daha az sayıda meyve bağlayan bitkilerde 350-620 gr arasında meyveler var. Tohumlarını aldığım meyveler genellikle 400-500 gr arasında değişiyor ve form olarak da basıklar. Aşağıda örnek formlar var; kimi pembemsi, çoğu kırmızımsı |
Alıntı:
Pembe ve kirmizi domates arasinda renk ayrimi yapilirken dikkat edilmesi gereken konular ve genel kabuller: 1) Aslinda pembe domateslerin de kirmizi domateslerin de et rengi aynidir. 2) Bir domates cesidinin rengini "kirmizi" ya da "pembe" seklinde siniflandirmaya neden olan esas faktor domatesin kabuk rengidir. 3) Domatesin kabuguna bir centik atip siyirdiginizda, kabuk sari ve et rengi kirmiziysa, domates siniflandirma bakimindan kirmizi domatestir. Cogu kirmizi domatesin gozumuze turuncu alasimli bir renkle gozukmesinin nedeni bu. Bu renk kombinasyonu, domateslerde dominant bir kombinasyon oluyor. O yuzden de bu kombinasyona sahip cesit sayisi digerlerine gore cok daha fazla. 4) Kirmizi et rengine sahip bir domatesin kabugunu siyirdiginizda, kabuk seffafsa, domates pembe kabul edilmeli. |
2 Eklenti(ler)
oz26'dan gelen ve bu yıl etkinlikte paylaşacağım çeşitlerden biri de "Siyah Koyulhisar" Her ne kadar orijininden emin değilsek de çok verimli, ağızda eriyen lezzetli bir domates. Ama bu kadar da çatlanmaz ki dedirten bir yanı da var. Yine de zamanında toplanırsa bir zararı yok.
|
3 Eklenti(ler)
Bahçedenn'in gönderdiği "Rouge D'Irak Domates"
Bu yıl etkinlik için tohum aldığım çeşitlerden biri. Yukarıda "Mükemmel bir lezzet. Şeker oranının yüksekliğinden ziyade kendine has yoğun bir aroması var. Kuraklığa, hastalıklara dayanıklı. Tek kusuru kalınca kabuğu." diyerek andığım bu çeşidin orta boy küremsi meyveleri çoğunlukta: Eklenti 569847 Ama aşağıdaki gibi yamru yumru, basık ve irice meyveler de var: Eklenti 569848 Eklenti 569849 |
2 Eklenti(ler)
ANA TOHUM projesinden "Çekirdeği Oyalı"
Bitkiler şu ana kadar genellikle iki-üç meyve bağladı. Meyveler 2 kilonun az altında veya az üzerindeler. Bu zamandan sonrakiler irileşir diye düşünüyorum. Aldığım çekirdeklerin bir kısmı oyasız, düz siyahtı, adını belirleyen karakter özelliğini taşımadıkları için onları attım, belki yanlış yaptım emin değilim. |
Çekirdekleri atmakla yanlış yapmışım, şimdi fark ettim: Bu çekirdekler kurudukça oyalanıyor. Tek çentikli olanlar vardı, hepsi değişmiş şimdi.
|
Oyle olmasa bile, cesidin genetik cesitliligini yansitmak adina, atmamak daha iyi. Genel bir kabul olarak, seleksiyon yaparkan bile birbirinden farkli ozellikler gosteren tohumlara ait ana stogu korumak cok onemli.
Bir de biryerde tohum adiyla ilgili olarak kafa karisikligina isaret edebilecek bir not gordum. Cekirdegi Oyali ismini ceside, tohum ozelligine vurgu yapmak ve hakettigi ilgiyi gormesini saglamak icin proje dahilinde ve Anadolu terimlerine/anlayisina sadik kalarak ben verdim. Normalde cesidin orjinal adina sadik kalinmasi gerek ama yoresel ismi (Yazili, Duali), tohumu on plana cikarmiyor. 'Yazili' isminin bende biraktigi ilk intiba, "kabugunda Allah yazan karpuz" haberlerinin konusu oluyor. Uzun lafin kisasi, yoresel sinonimleri (Yazili, Duali) ile birlikte kullanilmak uzere, proje kapsaminda ve yakinda acacagim veritabaninda Cekirdegi Oyali ismini kullanmaya devam edecegim. Koylu icin siradan bir tohum bu ama yore ve koy disinda yasayanlar icin idraki zor bir tohum (ben neye benzedigini onceden bilmeme ragmen, tohumunu edinmek icin Ege'ye gidisimde gozlerimle gordugumde idrak etmekte zorlanmistim). Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen Marina Di Chioggia. İlk meyveler olgunlaştı; ikinci dönem de başlamış oldu, onlar da iyi gidiyor. Olgunlaşan meyveler 2.5 ila 3 kg arasında değişiyor.
|
1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Tatlı Yağlık Kapya Biber". Şu an gayet memnunuz. Zaman geçtikçe daha etli ve lezzetli meyveler oluşmaya başladı.
|
1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Yabani Roka". Yataklarda yer doldurucu olarak değişik yerlere ektiğim bir bitki oldu. Aroması roka sevenleri memnun edecek bir bitki.
|
2 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den Yer Kirazı.
Her yatağa birer ikişer dikmiştim; iyi yapmışım, gerek sulama esnasında, gerek rutin bakımlarda bu muhteşem aromalı meyveleri birer ikişer atıştırarak tüketiyoruz, iyi oluyor. Aşağıdaki boş zarflar da ondan dolayı bitki dibindeler :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den "San Marzano"
Gördüğüm en susuz domates. Kurutmalık olarak harika. Buna karşılık paylaşım etkinliğinde Meyvelitepe'nin de bahsettiği gibi çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyeti var. Ama, bu kadarını beklemiyordum. Sorunsuz yetiştirenler var mı merak ediyorum. Birkaç kez kalsiyumlu bir çözeltiyi yapraklardan da verdim; sulamayı bu yatakta daha sık ve düzenli yaptım. Her şeye rağmen meyvelerin yaklaşık yarısında bu sıkıntı halen var. Halen diyorum çünkü bu problem bazı çeşitlerde ilk meyvelerde görüldükten sonra yok oldu; bu hariç. Aşağıdaki meyveler sorunsuz olanlara örnekler. Hepsi böyle olsa ne güzel olurdu :) |
Çiçek burnu çürüklüğü bakımından bu yıl bizde hemen hemen hiç problem olmadı.
|
Alıntı:
Yemeklerde yemeğin sosuna 8-10 tane atın, çok güzel lezzet verir. |
Alıntı:
|
Özellikle et yemeklerinde iyi gider.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen "Kalıcı Ispanak"
Kolay yetişen, naz yapmayan bir bitki. Ekimlerini geç yaptığımızdan daha yeni büyüyebildiler. Erken İlkbaharda hemen her boşluk değişik çeşitten marullarla kaplanınca diğer yeşillikler için -ve ikinci nesil marullar için- onların hasadını bekledik. Sonrasında yavaş yavaş çeşitlendi yeşillikler. Kalıcı ıspanak da bu çeşitlerden biri oldu. Fotoğraftaki şu ana kadar hiç ellenmedi. Tohuma bırakılacakların ellenmemesi daha iyidir sanırım. Ya da gereksiz mi? |
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.
|
Alıntı:
Belki de hiç bir zaman oraya ait yerli bir çeşit olmadı(?) Merak ettiğimiz de bu. Bu isim bir karışıklıktan veya yanlış anlamadan ibaret olabilir. Çok sevinirim araştırırsanız. |
Allah rizasi icin bunu lutfen ogrenin. "Arastirdiktan sonra bilgi verecegiz" diyenler ortadan kayboldu. Bu kadar farkli renkte olup, sehrin genelinde bilinmemesi ve sadece bir yoreye hapsolmasi bana hic mantikli gelmiyor. Ne olur geri donup bilgi verin.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Seçuk Boz'dan gelen "Lif Kabağı"
Fotoğraf çekileli birkaç gün oldu. Şu an iki katı büyükler. Bir yandan meyve yapmaya bir yandan da kol atıp uzamaya devam ediyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025