agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşım Etkinliği 2024-2025
(https)

Beğeni Düzeni496Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2019, 06:46   #1
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Aynı şeyi söyledim zaten, hava-toprak şartları ancak mayısta müsait oluyor, şubatta tohumları toprağa atalım demedim.

Fidelerin toprakta hastalığa yakalanma ihtimali daha fazla. Normal şartlarda işe başladığımız viyol-torf-perlitte hastalık olma ihtimali zaten zayıf. Yoksa biber-patlıcan-domatesleri niye bardaklara ekeyim. Ekimden 2,5 ay sonra dikilen patlıcan ile iki hafta sonra toprağa aktarılabilen fasulye bir olur mu? Domates ile fasulyeyi aynı anda ekmiyorum zaten, buna rağmen yukarıda havalar ısınmaya başlarken aşağıda havalar birden çok fazla ısınabiliyor. Dolayısıyla kırmızı örümcekler kabakgillerin etrafında cirit atıyor. İki hafta erken dikmek için risk almaya ve boşu boşuna viyolle, bardakla, torfla uğraşmaya gerek yok yani.

Şu dediğinizi ekleyebiliriz. Tohumlar sıcak ve soğuktan muhakkak ki etkilenir. Hele elimizde fazla tohum da yoksa toprağa ekmek yerine daha fazla kontrolümüz altında olacak viyollere ekmemiz daha iyi olur.
Bende size her yerin farklı iklime sahip olup tohumların yere ekim zamanının farklı olduğunu söylüyorum ama tabi siz Ziraat mühendisi olduğunuz için siz daha iyi bilirsiniz

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2022, 23:14   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-10-2022
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 Mesajı Göster
Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var her tohumu direk yere ekemezsiniz ( havalar ısınmadan) çünkü tohumların yerde çürüme ya da donma problemi olabiliyor bu yüzden zaten viyol tercih ediliyor. Ben her zaman tohumları saksı vb şeylerde çimlendirme işlemine alırım daha sonra yere dikerim viyolde çimlendirme işlemine almak bitkiye hastalık getirmez siz geç çıkarıyorsunuz demekki ben havalar ısınmaya başladığı zaman çıkarır dikerim. Baklagilleri zaten uzun süre viyolde tutamazsınız çünkü hızlı büyür bu yüzden hemen ekilmemeli bahara az bir zaman kala ekilmelidir ( Toprak her zaman için daha geç ısınır ).
Ve doğada zaten bir düzen var o tohumlar belirli bir zamanda düşüp çimleniyorlar
Merhaba ben bu işlerde çok yeniyim ve acemiyim.

Geçen hafta Roka Tere Marul Ispanak Dereotu Havuç Turp gibi kışlık bitkilerin tohumlarını bahçeye ektim. Yanlış mı yaptım acaba viyola mı ekmem gerekiyordu. Çıkmaz mı ekttiğim tohumlar ?

mertaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2024, 13:48   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-01-2020
Bildiğim kadarıyla terör roka gibi tohumlar zaten viyola ekmeğinize pek gerek yok maydonoz gibi toplu halde büyüdüğü için sorun olacağını zannetmiyorum fakat marulu biraz biraz daha aralıklı dikmenizde fayda var diye düşünüyorum çünkü büyümesi açısından çok dipdibe olduğunda genişleyemediği için küçük kalabiliyor

fth38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 06:53   #4
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mkbmusti Mesajı Göster
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler
Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Eski 01-03-2019, 09:51   #5
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Alıntı:
Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 09:53   #6
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.
Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu

Eski 01-03-2019, 10:35   #7
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Alıntı:
Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu

Benim yazdıklarıma ithafen yazdıklarınız çok saçma vede kaba.

Eski 28-02-2019, 17:35   #8
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi intibah Mesajı Göster
Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Çiçek
Tohum çeşit adı: Kadife çiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: komşu
Tohumun geldiği yer:
Kullanılan gübreler: Toprakaltı kompoze gübre
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: : 2016 yılı 10. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: Çok kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi:
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Evde torf içinde , ıslak peçete arasında veya bahçeye direk toprağa tohumları ekebilirsiniz. Ben hepsini denedim. Sıkıntısız çimleniyor.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
İklim gereksinimleri: Don olması yeter.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda koparılıp kurutulur, içi açıldığında iğnemsi özellikteki ilginç tohumları vakti geldiğinde ekebilirsiniz.

sn intibah
Sizden kadife çiçeği aldım ama malesef gönderdiğiniz tohumların büyük bir bölümü boş 3 tane çimlendi çok azda yedek tohum bıraktım sanırım suya koyup ayırmamışsınız boş olan tohumları,arkadaşların umutla bekleyip hayal kırıklığı yaşamaması için bu önemli bir nokta bence.

Eski 28-02-2019, 18:31   #9
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Tohumları ekmeden önce suya atıp çöküp çökmediğini test edebilirsiniz. Yoksa kurumuş çiçekteki tohumları bu şekilde deneyemezsiniz diye düşünüyorum. Özellikle kadife çabuk çimlendiği için belki çimlenme oranını etkileyebilirsiniz. Ayrıca her yüzen tohum boş çimlenmez anlamına gelmiyor kendi gözlemim ki kadife tohumları çöp gibi zaten hiç suya batmayabilirler de. Sorun, kırağı sebebiyle kuruyan ancak daha tam olgunlaşmamış çiçeklerin toplanması olabilir.

fth38 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2019, 21:15   #10
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tohumları ekmeden önce suya atıp çöküp çökmediğini test edebilirsiniz. Yoksa kurumuş çiçekteki tohumları bu şekilde deneyemezsiniz diye düşünüyorum. Özellikle kadife çabuk çimlendiği için belki çimlenme oranını etkileyebilirsiniz. Ayrıca her yüzen tohum boş çimlenmez anlamına gelmiyor kendi gözlemim ki kadife tohumları çöp gibi zaten hiç suya batmayabilirler de. Sorun, kırağı sebebiyle kuruyan ancak daha tam olgunlaşmamış çiçeklerin toplanması olabilir.
Sn.TCM
Evet bu söyledikleriniz doğru olabilir gelen tohumların çiçek parçalarından ayrılmamış olması beni bu şekilde düşündürdü.Aslına bakarsanaız kadifeler için değilde genel bir bilgi mahiyetinde yazdım biraz daha özen gösterilmesi açısından. 3 tane kadifede yeterli benim için.Arkadaşa tohumlarını benimle paylaştığı için teşekkür ederim tekrardan ayrıca

Eski 01-03-2019, 12:04   #11
Ağaç Dostu

its_just_a_ride's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2017
Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 12:10   #12
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.
Üslubu çok iyi biliyorsunuz ya bizede öğretin bari bizde bilelim. Herşeye muhalefet olmaya bayılıyorsunuz sanırım.

chuckybebek79 beğendi.
Eski 01-03-2019, 12:45   #13
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!!

chuckybebek79 beğendi.
Eski 01-03-2019, 13:12   #14
Ağaç Dostu

mutlu_inan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-09-2015
Alıntı:
Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!!

Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..
üzüldüm şimdi..

chuckybebek79 beğendi.
mutlu_inan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 13:23   #15
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mutlu_inan Mesajı Göster
Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..

üzüldüm şimdi..
Yorumunuz için teşekkür ederim , foruma kavga etmek için girmiyorum bilmeyenlere yardımcı olmak istiyorum ama söylediklerim farklı yerlere çekiliyor ya da sanırım üslubumda bir problem var bilemiyorum artık

Eski 01-03-2019, 13:58   #16
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Bende tohumlarımı saksıya ekip üstüne pet şişe kapattım böylelikle soğuktan etkilenmeyip daha erken çimlendiler soğuk bölgelerde yaşayanlar için uygun bir yöntem.

chuckybebek79 beğendi.
Eski 01-03-2019, 14:12   #17
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi siflera12

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi [B
mkbmusti][/B]
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Alıntı:

Alıntı:
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann

Kim ne dedi karıştırmayalım diye

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.

kbulbul beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 14:13   #18
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kim ne dedi karıştırmayalım diye

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.
Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım

chuckybebek79 beğendi.
Eski 01-03-2019, 14:18   #19
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım

devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.

Eski 01-03-2019, 14:20   #20
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.
2-3 kişiyle uğraşmakta insanı yoruyor doğrusu hangisine ne yazacağımı karıştırıyorum

chuckybebek79 beğendi.
Eski 01-03-2019, 15:01   #21
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-02-2018
Bu forumda ilk defa böyle bir tartışmaya rastlıyorum (forumun tüm yazışmalarını okumadım elbet) ve doğrusu yadırgadım. Hatta, içimden bu tip mesajlar moderasyona uğrasa daha mı iyi olurdu acaba diye geçirdim. Ama bir yandan, herkesin görüşünü özgürce dile getirebilmesi de önemli.
Üslubun uygun olmadığı zamanlarda sağlıklı iletişim mümkün olmadığı gibi insan haklıyken haksız duruma da düşebiliyor.
Saygılarımla.
Not: Maksat tartışmayı uzatmak değil, sadece içimden geçenleri paylaşmak...

kbulbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 14:24   #22
Ağaç Dostu

dobipa's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2018
Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-d....aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır

dobipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 14:30   #23
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-d....aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır
Amacım kimseyi kırmak değil bana birşey denilmesine tahammül edemiyorum , kırdıysam özür dilerim isteyerek yapmıyorum

chuckybebek79 beğendi.

Düzenleyen siflera12 : 01-03-2019 saat 19:47
Eski 01-03-2019, 14:25   #24
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Name:  WhatsApp Image 2019-02-26 at 17.06.27.jpg
Views: 1511
Size:  75.4 KB

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

Name:  WhatsApp Image 2019-02-22 at 14.38.56.jpg
Views: 1002
Size:  71.7 KB
Bu da basit bir ışıklandırma düzeneği.

Herhangi bir ziraat mühendisine danışmışlığım filan yok.

Eski 02-03-2019, 18:28   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-03-2017
Alıntı:
Çok başarılılar bende kaç zamandır yapayım diyordum led işini bu resimler beni kamçıladı

meminaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2019, 11:17   #26
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Eklenti 687940

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

Eklenti 687939

İlk resimde viyol içindeki toprakta kuruma belirtisi görülmüyor. 28 gün süresince bunu başarmanın yolunu bizlere de söyleyebilir misiniz ?
Torf için de, toprak-kum-gübre karışımı için de gözlediğim : Bir hafta içinde toprak kaptan ayrılmaya başlıyor. Nem kaybından büzüşüyor yani.
Başlangıç nem seviyesini 10 ölçekli nemölçerde 8 olarak ölçüyorum. (Sıkınca damlamayacak kadar nemlendir koşulunu deneyerek buldum bu değeri.) Acemi olunca her şeyi ölçerek yapmaya çalışıyorum. Kabın üzerini yapraklar çıkıncaya kadar streç ile kapatıyorum ama büzüşüyor. (Kap dışı ortamın ortalama nemi % 40 ve sıcaklık 20-22 C oluyor.)
6x10 cm kapaklı kap ile denedim. Yine büzüştü.
Sizin her göz dolu. Çimlendirme oranınız da yüksek. Bir kaba 3 tohum ekersem birini çimlendirebiliyorum. (Nem kaybından olduğunu düşünüyorum.) Fidelerinizin boyu da kısacık.
Kullandığım yöntemleri de forumdan öğrendim. Birşeyleri kaçırmışım.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2019, 13:35   #27
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
İlk resimde viyol içindeki toprakta kuruma belirtisi görülmüyor. 28 gün süresince bunu başarmanın yolunu bizlere de söyleyebilir misiniz ?
Torf için de, toprak-kum-gübre karışımı için de gözlediğim : Bir hafta içinde toprak kaptan ayrılmaya başlıyor. Nem kaybından büzüşüyor yani.
Başlangıç nem seviyesini 10 ölçekli nemölçerde 8 olarak ölçüyorum. (Sıkınca damlamayacak kadar nemlendir koşulunu deneyerek buldum bu değeri.) Acemi olunca her şeyi ölçerek yapmaya çalışıyorum. Kabın üzerini yapraklar çıkıncaya kadar streç ile kapatıyorum ama büzüşüyor. (Kap dışı ortamın ortalama nemi % 40 ve sıcaklık 20-22 C oluyor.)
6x10 cm kapaklı kap ile denedim. Yine büzüştü.
Sizin her göz dolu. Çimlendirme oranınız da yüksek. Bir kaba 3 tohum ekersem birini çimlendirebiliyorum. (Nem kaybından olduğunu düşünüyorum.) Fidelerinizin boyu da kısacık.
Kullandığım yöntemleri de forumdan öğrendim. Birşeyleri kaçırmışım.

Çok basit, toprağı hep hafif nemli tutacak şekilde sulayacaksınız, mümkün mertebe yaprakları ıslatmadan.

Sulamadan fide yetiştirmenin bir yolu varsa da ben bilmiyorum (fidelere sonraki yaşamlarında susuzluk direnci öğretmenin bir yolu var ama konu bu değil).

Streç veya naylon kaplamak benim hiç yapmadığım bir şey. Hem hava temasını keser hem de fungusları besleyip çürümeye, küflenmeye yol açma riski vardır.

YeşimM ve chelik26 beğendi.
Eski 03-03-2019, 23:23   #28
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Çok basit, toprağı hep hafif nemli tutacak şekilde sulayacaksınız, mümkün mertebe yaprakları ıslatmadan.

Sulamadan fide yetiştirmenin bir yolu varsa da ben bilmiyorum (fidelere sonraki yaşamlarında susuzluk direnci öğretmenin bir yolu var ama konu bu değil).

Streç veya naylon kaplamak benim hiç yapmadığım bir şey. Hem hava temasını keser hem de fungusları besleyip çürümeye, küflenmeye yol açma riski vardır.
Tohumdan fide yetiştirme bölümünde "sakın sulama" benzeri uyarılar çok olduğundan, denemiyorum. Çevremdeki köylüler, toprak-gübre karışımına ekip, püskürteç ile düzenli olarak nemlendirerek yapıyorlar.
Nem kaybını karşılayacak kadar su püskürtmek yapılmalı. Doğru anladıysam sorun yok. Fidan boylu fidelerle tekrar uğraşmak istemiyorum da

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2019, 01:12   #29
Ağaç Dostu

its_just_a_ride's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Tohumdan fide yetiştirme bölümünde "sakın sulama" benzeri uyarılar çok olduğundan, denemiyorum. Çevremdeki köylüler, toprak-gübre karışımına ekip, püskürteç ile düzenli olarak nemlendirerek yapıyorlar.
Nem kaybını karşılayacak kadar su püskürtmek yapılmalı. Doğru anladıysam sorun yok. Fidan boylu fidelerle tekrar uğraşmak istemiyorum da
Tohumları ekmeden önceki toprak karışımınız bulaşık süngeri kıvamında nemlilikte olsa yeterli olur. Suya aşırı doymuş durumda olmamalı. Çürümeler yaşanabilir. Tohumları ektikten sonra basınçlı sprey şişesiyle suyu pulverize halde püskürtebilirsiniz. Sonrasında toprak yüzeyinde kuruma belirtisi olan renk açılımı olmadan sulamaya gerek yok. Toprağın kaptan ayrılması ileri derece susuzluk olur ki bu kadar beklemeyin sulamak için.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2020, 01:07   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-05-2015
Alıntı:
Eklenti 687940

Eklenti 687939

Burda kullanmış olduğunuz ışıklandırma hakkınd bilgi verebilir misiniz? şerit led mi?

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025